Viktória 45 csillagozás

Daisy Goodwin: Viktória

1837-ben ​egy százötven centis fiatal lány került Nagy-Britannia trónjára: a szőke, kék szemű, akaratos Viktória. Nagy szerencséje volt: alig egy hónappal korábban lett tizennyolc éves, tehát önállóan uralkodhatott.
Anyja, a kenti herceg özvegye, és kegyence, John Conroy, addig a széltől is óvták, elzárták a világtól és az emberektől. Társaságba nem vitték, barátnőt nem szerezhetett. Most szívesen irányították volna, ha hagyja magát. Minden férfi, aki rokonságban állt vele, azt híresztelte, hogy szubnormális és hisztérikus. Boldogan megkönnyítették volna hát az életét: ők uralkodnak, Viktória meg pihenjen.
Egyetlen ember bízott benne: a miniszterelnök, Lord Melbourne. Tehetséges, jellemes politikus volt, aki életéből négy évet szentelt annak, hogy az uralkodásra fel nem készített gyereklányból a maga lábán megálló királynőt faragjon. Ma már tudjuk, hogy mekkora királynőt.
Erről a négy évről szól a regény. Udvari intrikákról, összeesküvésekről, hatalomsóvár… (tovább)

Eredeti mű: Daisy Goodwin: Victoria

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Európa, Budapest, 2018
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058243 · Fordította: Molnár Eszter
>!
Európa, Budapest, 2017
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058243 · Fordította: Molnár Eszter

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Lord Melbourne


Kedvencelte 8

Most olvassa 7

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 130

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Lomax
Daisy Goodwin: Viktória

Nagy rajongója és kamaszkorból megmaradó szerelmese vagyok az uralkodónők tanulmányozásának, eredendően a nememből kifolyólag és a történelem utáni olthatatlan vágyamnak. Mert hát ugye nem a nőkről volt híres a középkor és a későbbi századok ( a 19. mint Victoria királynő esetében, már jobban)
De azért vannak az európai történelem során pár számos kiemelkedő nő, mint Boleyn Anna, Stuart Maria, Tudor Elizabeth, Kasztíliai Izabella, és Viktória királynő. Magyarosan.
Említett királynőről semmit se tudtam. Nem hozott nagy reformokat, nem is volt botrányos, volt egy férje és gyerekei. És eddig tudtam.
Mégis a neve mindig felmerült, most pedig a nagy Victoria-sorozat hype miatt még több emberhez eljutott.
Akkor kezdjük is el Viktória királynő elemzését ( 18 és 19 éves kora közötti jellemét pontosan)
Viktóriát meglehetősen makacs és határozott személyiségnek ismertem meg a könyv elején, ami ámbár kezdetben szimpatikus volt, később be kellett látnom, ezek a jellemvonások inkább fakadtak önön gyermeki szemléletből és puszta ostobaságból.
Második tény: Viktória tényleg ostoba. De szörnyen.
Az elméletei és a világról alkotott képe elképesztően gyermekded lélekről árulkodtak, óhajával szemben valóban az lett volna a jó út, ha valak súg a háta mögött. Persze ennél is olyan hülye volt, hogy ezt ne lásss be.
Harmadik meglátás:
Egy elkenyeztetett fruska aki nagy szavakat használ és nagy ideákat akar megvalósítani, nagy királynő akar lenni, de hogy mindenkinek átadjam a tapasztalataim… Sehol semmi
Ennél szörnyűbb ifjú uralkodót még nem olvastam. Bízom a tényben hogy kissé túlozva lett ez a könyv és a továbbiakban megkomolyodott a hölgy, ezáltal elnyerve a tiszteletet ami így övezi mostanra. Pl nem csak a kutyájával törődött élete további részében. Meg a hajával.
Soha ne haljom meg a remény.
A könyv amúgy jól volt megírva, az író is fokozatosan jött bele, mire végül már egész jó kis regényt kanyarított. Csak kár, hogy akiről szólt, az egy szörnyen ellenszenves és idegesítő személy.
Hát, nem lett valami mély élmény. De legalább Albert jófej volt. Értelmes. Kár, hogy az utolsó 50 oldalra jött csak.
Azt tudom, hogy az író készítette a sorozatot is. Megnézem azt is, hátha.

>!
jehuka P
Daisy Goodwin: Viktória

Figyelem, figyelem! Itt egy újabb magával ragadó történet, amit a történelmi regények és a „női sorsok” kedvelőinek szívből ajánlok :) És egyébként mindenki másnak is. Akik például még csak most kacérkodnak a történelmi regény műfajával, ez a könyv remek választás lehet kezdetnek.
Daisy Goodwin légiesen könnyed, olvasmányos stílusban tárja elénk a Brit Birodalom egyik legjelentősebb királynője, Viktória királynő trónra lépésének és uralkodása kezdeti szakaszának történéseit. Alig szakították meg a cselekmény folyását a leíró részek, szinte filmszerűen pörögtek az események. Ennek ellenére nem maradt bennem hiányérzet, Goodwin rengeteg információt rejtett el a sorok között a kor viszonyairól, a szokásokról és a politikai rendszer sajátosságairól. Tökéletes érzékkel szőtte bele a történelmi tények közé az írói fantázia szálait, alapvetően megőrizte a történelmi hitelességet, csak nagyon finoman, és ott „korrigált” kissé a részleteken, ahol ez a regényesség javát szolgálta spoiler.
A remekül eltalált és jól kidolgozott karakterek szinte életre keltek a lapokon. Különösen Viktória alakja sikerült nagyon szerethetőre. Szörnyen önfejű, makacs, akaratos, mégis ifjú korából és tapasztalatlanságából adódóan bájosan naiv. Ösztönösen tiltakozik mindennemű manipuláció ellen, ami valljuk meg, nem túl egyszerű egy tizennyolc éves számára a férfiak uralta XIX. században. Végig ott lebeg a kérdés, vajon sikerül-e megőriznie a függetlenségét a politikai csatározások és személyes ambíciók kereszttüzében, megteremtve ezzel a kellő feszültséget.
Ki kell még emelnem a regény kifinomult, a klasszikusokat idéző romantikáját. Aki ismeri az ízlésemet, tudja, hogy alapvetően nem kedvelem a romantikus könyveket, de ezért most rajongtam. Egyszerre szívfacsaró és bűbájos :)

3 hozzászólás
>!
BeliczaiMKata P
Daisy Goodwin: Viktória

Rendkívül olvasmányosan megírt, a tényekre alapozó, hiteles írás Viktória királynő közvetlen trónra lépése előtti időktől a házasságáig. Szivesen olvastam volna még a további életéről, hiszen nagyon sokáig élt, sok minden történt még vele. A kötetben a kezdeti nehézségekről, az intrikákról olvashatunk, hiszen nem elég, hogy az uralkodókat árgus szemekkel figyelik, mikor vétenek, de ha nőkről van szó, még kíméletlenebbek az emberek. Nem könnyű a szerelem megélése, a sors elfogadása sem, de a királynő abban a szerencsés helyzetben volt, hogy szerelmi házasságban, boldogságban élt.
Utánaolvastam az életének, és elég pontosnak ítélem meg ez alapján a regényt, bár mint mondtam, szívesen olvastam volna még többet, hiszen hosszú uralkodásának csak korai pár évébe tekinthetünk bele.

>!
Porcsinrózsa
Daisy Goodwin: Viktória

Nehéz szívvel nyomtam meg a „befejezem” gombot az olvasás lezárásakor. Ugyanis nagyon szívesen olvastam volna még tovább. Meg sem kottyant az a négyszáz egynéhány oldal, annyira belefeledkeztem a történetbe. Az eseménysor rendkívül gördülékeny. Már az első pár oldalon a szívébe zárja az olvasó a pici, sebezhető uralkodó – jelöltet, aki nőként természetesen mindvégig ki van szolgáltatva a férfiak tekintélyétől uralt világban. Így könnyű támadási pontot találni rajta.Kezdeti, gyermekes szeszélyeit elhagyva bámulatra méltó a tartása, lelki ereje, határozottsága. A királynő alakja mellett remekül rajzolja meg az írónő a regény valamennyi szereplőjének karakterét. Nincs elnagyolva, mellőzve senki, mindenki fontos szereplője a könyvnek. E mellett hiteles képet kapunk a kor emberi „játszmáiról” a hatalomért, pozícióért folytatott harcban, Megtanulhatjuk az arisztokrácia társalgási „virágnyelvét”, melyet az érintettek természetesen remekül értenek egymás között. Egyszóval : remek kikapcsolódás ez a mű, melynek minden fullánkos mondatát, rejtett üzenetet hordozó gondolatát rettentően élveztem, szórakoztató és üdítő volt számomra az utolsó mondatáig. Jó szívvel ajánlom a műfaj kedvelőinek.

4 hozzászólás
>!
Lazacc
Daisy Goodwin: Viktória

A könyv Viktória trónra lépése és férjhez menetele közötti 3 év története.
A könyv egy romantikus regény, amely a valós történelmi tényeket pontosan, a történeti hűségnek megfelelően adja vissza. Valós történelmi tény például, hogy Lord Melbourne vezette be az uralkodói feladataiba, a Flora Hastings féle pletyka és következményei valamint a „hálószoba-krízis” (az udvarhölgyek cseréje kormányváltáskor) is.
A szerző mesteri módon oldotta meg ezt az egyáltalán nem könnyű feladatot.
A könyv egyszerre egy könnyed olvasmány és egy pontos történelmi korrajz.

>!
Schildkröte P
Daisy Goodwin: Viktória

Valahogy nem akartam felfogni, hogy Viktória királynő házasságáig szól ez a kötet. (Remélem a második évadból is készül valamikor könyv, szívesen olvasnám tovább Goodwin írását.) Azoknak csemege lehet a történet, akik látták már a filmsorozatot.
Az első fele a kötetnek könnyen olvasható volt, a második rész hosszabb fejezetei nem mindig akartak a könyvhöz szegezni. Nyelvezete könnyed, alapjáraton olvastatja magát, még akkor is, ha komoly témákról esik szó.
Szereplők tekintetében több olyat tudnék felsorolni, akiket magam űztem volna Ausztráliáig, de Viktória kitartása bizonyítja számomra, hogy lehet kicsi a bors, ha nagyon erős. Ha a való életben csak feleennyire szórakoztató volt a királynő, akkor is szimpátiát váltott ki belőlem.

>!
schneeglöckchen
Daisy Goodwin: Viktória

Nem múlta alul a várakozásaimat ez a könyv :) Magával ragadó, olvasmányos, csupa szerethető karakterrel, finom humorral azok a drága különleges bokrok :'), és pont olyan és annyi romantikával, ahogyan szeretem. Nem utolsó sorban pedig olyan történelmi háttérrel, ami nem csupán olcsó, mellőzött díszlete a történetnek, hanem szerves része annak. Viktóriát néha legszívesebben helyre raktam volna, hogy legyen csak egy aprócskával kevésbé konok, de elvégre egy okos, édesen naiv, befolyásnak nem engedő karakterként lett lefestve, akinek az akaratosságát legtöbbször mégis csak szeretni lehet :) És ahogy megannyiszor megjegyezték, fiatalsága és tapasztalatlansága ellenére valóban volt benne valami természetéből fakadó, tiszteletet parancsoló királynői méltóság. (Amikor a születésnapjáról olvastam, elgondolkodtam, hogy én is épp most töltöttem be a 19-et… én olvasgatok, ő pedig egy ország élén állva próbált megfelelni kötelességeinek.)
Az egész regényben csak a kissé bosszantó, de – szerintem – nagyobb odafigyeléssel kiküszöbölhető szóismétlések váltottak ki belőlem nem tetszést. Ezt viszont hajlandó voltam elnézni neki, annyira élvezetes volt minden más szempontból :)

2 hozzászólás
>!
koveli
Daisy Goodwin: Viktória

Nos, idén ez volt az utolsó könyv, amit elkezdtem, és befejeztem. Méltó befejezése volt az évnek, mert nagyon tetszett a könyv, a szereplől, a korszak, a mellékszereplők! Vicces volt, sok helyen megható vagy izgalmas, hogy mi és hogyan fog alakulni a tapasztalatlan, néha szeleburdi Viktória királynő életében. De annyira átérezhető volt az is, hogy a királynőségen kívül ő mégiscsak egy 19 éves lány, aki sok mindent elképzelt magának, sok mindenre vágyik, és hogy mit kap meg belőle? Mindenki tudja meg úgy, hogy elolvassa ezt a nagyszerű könyvet ;)
update: másodszorra is remek könyv, újra megelevenedtek előttem a szereplők!!!

>!
xeral
Daisy Goodwin: Viktória

Előttem mindig az a kép van, hogy egy kissé nagydarab, szigorú, begyepesedett, puritán ízlésű nő néz rám egy randa főkőtő alól, szerintem ez volt a töri könyvben vagy valahol, és nehéz elképzelni, hogy volt valaha fiatal és voltak valaha érzései Viktória királynőnek. Valószínű, hogy azért a rengeteg felelősség, a sok nyilvános szereplés (mi ez a mostanihoz képest!) kikészítheti az embert. Olvasmányos, kellően romantikus:)és kicsit enyhítette azt a szigorú nézést, amit említettem.

>!
Silverlight
Daisy Goodwin: Viktória

Nagyon szeretem Viktória királynő korát. Láttam az ifjú királynőről szóló filmet, annak a régi változatát és a sorozatot is. És a sorozat tetszett a legjobban. Nem csoda, hogy a könyv is nagyon megfogott. Pedig kétkedve kezdtem neki. Nem vagyok egy nagy életrajz olvasó, és bár Viktória királynő élete érdekelt, nehezen szántam rá magam, hogy olvassak is róla. Mégis magával ragadott a könyv. Tökéletesen megírt. Szinte mintha a sorozatot láttam volna magam előtt. Ugyan azok a jelenetek, tökéletesen egyforma tényezők. spoiler Úgy érzem, hogy az egyik legjobb történelmi könyv, amit idáig olvastam. Köszönöm az írónőnek az élményt.

>!
Európa, Budapest, 2018
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058243 · Fordította: Molnár Eszter

Népszerű idézetek

>!
BeliczaiMKata P

– Tudta, Felség, hogy a varjak egy életre választanak maguknak párt? Minden évben udvarolnak egymásnak fészeképítés közben, s ezektől a kölcsönös, megújuló kedveskedésektől parázslik tovább a szikra, amely élteti a házasságot. Sokat tanulhatnánk tőlük.

285. oldal

>!
koveli

Tanácsot adni mindig könnyebb, Felség, mint tanácsot elfogadni.

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lord Melbourne
>!
schneeglöckchen

Harriet értette a célzást. – Örömmel leszek a segítségére, Fenség. A különleges bokrok elnevezése a specialitásom.

367. oldal

6 hozzászólás
>!
schneeglöckchen

– Jó reggelt, bárónő. – Lehzen meghajolt. – Meg kell mondanom, meglepett, hogy a királynőt a palotában találom ma. Arra számítottam, kicsit tovább marad a kastélyban. – Kérdőn felhúzta a szemöldökét. – Hogy hódolhasson a fák iránti újdonsült szenvedélyének.
A bárónő sótlan mosollyal reagált. – Úgy vélem, a királnyő nem talált semmi kellemeset az erdőben, Lord Melbourne.

406. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lord Melbourne
>!
Lomax

– Apró termetű valóban, de nem törpe.
– Teljesen arányos az alkata.
– Az álla igazi hannoveri áll.
– Úgy érti, nincs neki?
– Ostobaság. Elragadó jelenség. Milyen üdítő változás, egy szép fiatal királynő.
– Egy tizennyolc éves kislány, aki épp csak kilépett a tanulószobából, ráadásul kitalált névvel. Sosem találkoztam még senkivel, akit Viktóriának hívtak volna. Nevetséges.
– Inkább egy Viktória királynő, mint egy Ernest király.
– Úgy látom, Melbourne egyetért önnel. Més sosem láttam ilyen figyelmesen viselkedni olyan hölggyel, aki nem másnak a felesége.

75. oldal

>!
marsey

Ernst kedves mosollyal üdvözölte a hölgyeket.
– Jó reggelt, Viktória. – Harriethez fordult. – Hercegné, az imént egy egészen különleges bokorra bukkantam. Arra gondoltam, talán meg tudná nekem mondani, mi a neve.
Harriet értette a célzást.
– Örömmel leszek a segítségére, Fenség. A különleges bokrok elnevezése a specialitásom.

367. oldal

>!
schneeglöckchen

Lipót vállat vont, és keze a parókájára tévedt, mintha ellenőrizni akarná, hogy legalább egy dolog a megfelelő helyen van-e.

410. oldal

>!
marsey

A hercegné mély meghajlással köszöntötte, s közben áttetsző Kirké-jelmeze botrányos módon láttatni engedte a combját. A herceg meglepetésében majdnem elejtette a pásztorbotját, évek óta nem látott ennyit a felesége lábából.

300. oldal

>!
HalaszEszter

Minden uralkodó legfontosabb ismérve a méltóság.

23. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

C. W. Gortner: A Tudorok bosszúja
Philippa Gregory: A folyók asszonya
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel
Ken Follett: A tűzoszlop
Conn Iggulden: Szentháromság
Terry Deary: A tűz és a könnyek asszonya
Lytton Strachey: Erzsébet és Essex
Andrew Hodges: Kódjátszma
Jack Whyte: Sasok vére