Viktória 30 csillagozás

Daisy Goodwin: Viktória

1837-ben ​egy százötven centis fiatal lány került Nagy-Britannia trónjára: a szőke, kék szemű, akaratos Viktória. Nagy szerencséje volt: alig egy hónappal korábban lett tizennyolc éves, tehát önállóan uralkodhatott.
Anyja, a kenti herceg özvegye, és kegyence, John Conroy, addig a széltől is óvták, elzárták a világtól és az emberektől. Társaságba nem vitték, barátnőt nem szerezhetett. Most szívesen irányították volna, ha hagyja magát. Minden férfi, aki rokonságban állt vele, azt híresztelte, hogy szubnormális és hisztérikus. Boldogan megkönnyítették volna hát az életét: ők uralkodnak, Viktória meg pihenjen.
Egyetlen ember bízott benne: a miniszterelnök, Lord Melbourne. Tehetséges, jellemes politikus volt, aki életéből négy évet szentelt annak, hogy az uralkodásra fel nem készített gyereklányból a maga lábán megálló királynőt faragjon. Ma már tudjuk, hogy mekkora királynőt.
Erről a négy évről szól a regény. Udvari intrikákról, összeesküvésekről, hatalomsóvár… (tovább)

Eredeti mű: Daisy Goodwin: Victoria

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Európa, Budapest, 2018
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058243 · Fordította: Molnár Eszter
>!
Európa, Budapest, 2017
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058243 · Fordította: Molnár Eszter

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Lord Melbourne


Kedvencelte 5

Most olvassa 6

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 113

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
jehuka P
Daisy Goodwin: Viktória

Figyelem, figyelem! Itt egy újabb magával ragadó történet, amit a történelmi regények és a „női sorsok” kedvelőinek szívből ajánlok :) És egyébként mindenki másnak is. Akik például még csak most kacérkodnak a történelmi regény műfajával, ez a könyv remek választás lehet kezdetnek.
Daisy Goodwin légiesen könnyed, olvasmányos stílusban tárja elénk a Brit Birodalom egyik legjelentősebb királynője, Viktória királynő trónra lépésének és uralkodása kezdeti szakaszának történéseit. Alig szakították meg a cselekmény folyását a leíró részek, szinte filmszerűen pörögtek az események. Ennek ellenére nem maradt bennem hiányérzet, Goodwin rengeteg információt rejtett el a sorok között a kor viszonyairól, a szokásokról és a politikai rendszer sajátosságairól. Tökéletes érzékkel szőtte bele a történelmi tények közé az írói fantázia szálait, alapvetően megőrizte a történelmi hitelességet, csak nagyon finoman, és ott „korrigált” kissé a részleteken, ahol ez a regényesség javát szolgálta spoiler.
A remekül eltalált és jól kidolgozott karakterek szinte életre keltek a lapokon. Különösen Viktória alakja sikerült nagyon szerethetőre. Szörnyen önfejű, makacs, akaratos, mégis ifjú korából és tapasztalatlanságából adódóan bájosan naiv. Ösztönösen tiltakozik mindennemű manipuláció ellen, ami valljuk meg, nem túl egyszerű egy tizennyolc éves számára a férfiak uralta XIX. században. Végig ott lebeg a kérdés, vajon sikerül-e megőriznie a függetlenségét a politikai csatározások és személyes ambíciók kereszttüzében, megteremtve ezzel a kellő feszültséget.
Ki kell még emelnem a regény kifinomult, a klasszikusokat idéző romantikáját. Aki ismeri az ízlésemet, tudja, hogy alapvetően nem kedvelem a romantikus könyveket, de ezért most rajongtam. Egyszerre szívfacsaró és bűbájos :)

3 hozzászólás
>!
BeliczaiMKata
Daisy Goodwin: Viktória

Rendkívül olvasmányosan megírt, a tényekre alapozó, hiteles írás Viktória királynő közvetlen trónra lépése előtti időktől a házasságáig. Szivesen olvastam volna még a további életéről, hiszen nagyon sokáig élt, sok minden történt még vele. A kötetben a kezdeti nehézségekről, az intrikákról olvashatunk, hiszen nem elég, hogy az uralkodókat árgus szemekkel figyelik, mikor vétenek, de ha nőkről van szó, még kíméletlenebbek az emberek. Nem könnyű a szerelem megélése, a sors elfogadása sem, de a királynő abban a szerencsés helyzetben volt, hogy szerelmi házasságban, boldogságban élt.
Utánaolvastam az életének, és elég pontosnak ítélem meg ez alapján a regényt, bár mint mondtam, szívesen olvastam volna még többet, hiszen hosszú uralkodásának csak korai pár évébe tekinthetünk bele.

>!
Lazacc
Daisy Goodwin: Viktória

A könyv Viktória trónra lépése és férjhez menetele közötti 3 év története.
A könyv egy romantikus regény, amely a valós történelmi tényeket pontosan, a történeti hűségnek megfelelően adja vissza. Valós történelmi tény például, hogy Lord Melbourne vezette be az uralkodói feladataiba, a Flora Hastings féle pletyka és következményei valamint a „hálószoba-krízis” (az udvarhölgyek cseréje kormányváltáskor) is.
A szerző mesteri módon oldotta meg ezt az egyáltalán nem könnyű feladatot.
A könyv egyszerre egy könnyed olvasmány és egy pontos történelmi korrajz.

>!
schneeglöckchen
Daisy Goodwin: Viktória

Nem múlta alul a várakozásaimat ez a könyv :) Magával ragadó, olvasmányos, csupa szerethető karakterrel, finom humorral azok a drága különleges bokrok :'), és pont olyan és annyi romantikával, ahogyan szeretem. Nem utolsó sorban pedig olyan történelmi háttérrel, ami nem csupán olcsó, mellőzött díszlete a történetnek, hanem szerves része annak. Viktóriát néha legszívesebben helyre raktam volna, hogy legyen csak egy aprócskával kevésbé konok, de elvégre egy okos, édesen naiv, befolyásnak nem engedő karakterként lett lefestve, akinek az akaratosságát legtöbbször mégis csak szeretni lehet :) És ahogy megannyiszor megjegyezték, fiatalsága és tapasztalatlansága ellenére valóban volt benne valami természetéből fakadó, tiszteletet parancsoló királynői méltóság. (Amikor a születésnapjáról olvastam, elgondolkodtam, hogy én is épp most töltöttem be a 19-et… én olvasgatok, ő pedig egy ország élén állva próbált megfelelni kötelességeinek.)
Az egész regényben csak a kissé bosszantó, de – szerintem – nagyobb odafigyeléssel kiküszöbölhető szóismétlések váltottak ki belőlem nem tetszést. Ezt viszont hajlandó voltam elnézni neki, annyira élvezetes volt minden más szempontból :)

2 hozzászólás
>!
koveli
Daisy Goodwin: Viktória

Nos, idén ez volt az utolsó könyv, amit elkezdtem, és befejeztem. Méltó befejezése volt az évnek, mert nagyon tetszett a könyv, a szereplől, a korszak, a mellékszereplők! Vicces volt, sok helyen megható vagy izgalmas, hogy mi és hogyan fog alakulni a tapasztalatlan, néha szeleburdi Viktória királynő életében. De annyira átérezhető volt az is, hogy a királynőségen kívül ő mégiscsak egy 19 éves lány, aki sok mindent elképzelt magának, sok mindenre vágyik, és hogy mit kap meg belőle? Mindenki tudja meg úgy, hogy elolvassa ezt a nagyszerű könyvet ;)
update: másodszorra is remek könyv, újra megelevenedtek előttem a szereplők!!!

>!
xeral
Daisy Goodwin: Viktória

Előttem mindig az a kép van, hogy egy kissé nagydarab, szigorú, begyepesedett, puritán ízlésű nő néz rám egy randa főkőtő alól, szerintem ez volt a töri könyvben vagy valahol, és nehéz elképzelni, hogy volt valaha fiatal és voltak valaha érzései Viktória királynőnek. Valószínű, hogy azért a rengeteg felelősség, a sok nyilvános szereplés (mi ez a mostanihoz képest!) kikészítheti az embert. Olvasmányos, kellően romantikus:)és kicsit enyhítette azt a szigorú nézést, amit említettem.

>!
Ditke22
Daisy Goodwin: Viktória

Az egyik legnagyobb angol uralkodó, Viktória korába repít vissza a könyv, annak is a legelejére. Történelmi regény, tehát nagyon jól követi és mutatja be az akkori viselkedési normákat, az öltözéket, az épületeket, gondolkodásmódot, konspirációkat, ugyanakkor olyan élő és emberi karaktereket hoz (akik valóban éltek és akár ilyenek is lehettek), hogy nem egy száraz krónikát, de egy könnyen olvasható, érdekes regényt kapunk. Viktória makacssága, ugyanakkor önállóságra való vágya, a megfelelés és a szeretet iránti igénye nagyon szerethetővé tette. Mai fejjel elgondolva igazán hihető és érthető, hogy fiatal lányként mi mindennel, és mindenkivel kellett megkzdenie, hogy később kora legnagyobb uralkodójává váljon, akit a férfiak által uralt világ maradéktalanul megtanult elfogadni és tisztelni. Lord M pedig tapasztalatával, tudásával, az állam érdekeit a sajátja elé helyezve méltó társa volt, nagyon szerethető karakter. Az ellenszenves alakok is jól kidolgozottak, jól lehet őket utálni, a félszavakból is mindent értő szolgálók is dicséretet érdemelnek. Pici romantikával fűszerezett, hiteles, ugyanakkor könnyed könyv, ami terjedelme ellenére igen gyorsan elolvasható.
Nem tudom, milyen stílusú az eredeti mű, de azt gondolom, a fordítónak (Molnár Eszter) nagyban köszönhető a gördülékenység, olvasmányosság, csipetnyi humor és árnyalt érzelmek.

>!
janko_timea
Daisy Goodwin: Viktória

Nagy rajongója vagyok a sorozatnak is, meg persze magának a kornak is. Nagyon élvezetes volt olvasni, a sorozatbeli jelenetek mindig megelevenedtek a szemem előtt.
A szereplők szerethetőek voltak, sajnálom is, hogy ilyen hamar véget ért a történetük. (Titkon remélem, hogy lesz folytatása.)
Viktória naivitása (ami miért is ne így lett volna, ha egész gyerekkorában el volt zárva a világtól) a végére kezdett eltűnni, és ennek a jellemfejlődésnek kifejezetten örültem.
Viktória és Albert történetét még hosszú oldalakon keresztül képes lettem volna olvasni.

>!
bfanni
Daisy Goodwin: Viktória

Nagy rajongója vagyok a sorozatnak és a persze az egész viktoriánus kornak is, így nem volt kérdés, hogy elolvassam-e a könyvet. Az egyik legfontosabb számomra a történelmi regényeknél, hogy olvasmányosak legyenek, ezzel itt nem volt gond, a karakterek is érdekesek voltak. Összességében nagyon nagyon tetszett! A könyv borítója pedig olyan gyönyörű :)

>!
Natasa_Fizel
Daisy Goodwin: Viktória

Könnyed kis regény, semmi bravúr, de kikapcsolódásnak tökéletes.


Népszerű idézetek

>!
BeliczaiMKata 

– Tudta, Felség, hogy a varjak egy életre választanak maguknak párt? Minden évben udvarolnak egymásnak fészeképítés közben, s ezektől a kölcsönös, megújuló kedveskedésektől parázslik tovább a szikra, amely élteti a házasságot. Sokat tanulhatnánk tőlük.

285. oldal

>!
koveli

Tanácsot adni mindig könnyebb, Felség, mint tanácsot elfogadni.

129. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lord Melbourne
>!
schneeglöckchen

Harriet értette a célzást. – Örömmel leszek a segítségére, Fenség. A különleges bokrok elnevezése a specialitásom.

367. oldal

6 hozzászólás
>!
schneeglöckchen

– Jó reggelt, bárónő. – Lehzen meghajolt. – Meg kell mondanom, meglepett, hogy a királynőt a palotában találom ma. Arra számítottam, kicsit tovább marad a kastélyban. – Kérdőn felhúzta a szemöldökét. – Hogy hódolhasson a fák iránti újdonsült szenvedélyének.
A bárónő sótlan mosollyal reagált. – Úgy vélem, a királnyő nem talált semmi kellemeset az erdőben, Lord Melbourne.

406. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lord Melbourne
>!
schneeglöckchen

Lipót vállat vont, és keze a parókájára tévedt, mintha ellenőrizni akarná, hogy legalább egy dolog a megfelelő helyen van-e.

410. oldal

>!
marsey

A hercegné mély meghajlással köszöntötte, s közben áttetsző Kirké-jelmeze botrányos módon láttatni engedte a combját. A herceg meglepetésében majdnem elejtette a pásztorbotját, évek óta nem látott ennyit a felesége lábából.

300. oldal

>!
marsey

Ernst kedves mosollyal üdvözölte a hölgyeket.
– Jó reggelt, Viktória. – Harriethez fordult. – Hercegné, az imént egy egészen különleges bokorra bukkantam. Arra gondoltam, talán meg tudná nekem mondani, mi a neve.
Harriet értette a célzást.
– Örömmel leszek a segítségére, Fenség. A különleges bokrok elnevezése a specialitásom.

367. oldal

>!
HalaszEszter

Minden uralkodó legfontosabb ismérve a méltóság.

23. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlotte Brontë: Shirley
Philippa Gregory: A folyók asszonya
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel
Philippa Gregory: Az állhatatos hercegnő
Philippa Gregory – Michael Jones – David Baldwin: Asszonyok a rózsák háborújában
Ken Follett: A tűzoszlop
Jack Whyte: Sasok vére
Elizabeth Chadwick: Az oroszlános címer
H. M. Castor: VIII. Henrik
Margaret Mitchell: Elfújta a szél