Viktória 6 csillagozás

Daisy Goodwin: Viktória

1837-ben ​egy százötven centis fiatal lány került Nagy-Britannia trónjára: a szőke, kék szemű, akaratos Viktória. Nagy szerencséje volt: alig egy hónappal korábban lett tizennyolc éves, tehát önállóan uralkodhatott.
Anyja, a kenti herceg özvegye, és kegyence, John Conroy, addig a széltől is óvták, elzárták a világtól és az emberektől. Társaságba nem vitték, barátnőt nem szerezhetett. Most szívesen irányították volna, ha hagyja magát. Minden férfi, aki rokonságban állt vele, azt híresztelte, hogy szubnormális és hisztérikus. Boldogan megkönnyítették volna hát az életét: ők uralkodnak, Viktória meg pihenjen.
Egyetlen ember bízott benne: a miniszterelnök, Lord Melbourne. Tehetséges, jellemes politikus volt, aki életéből négy évet szentelt annak, hogy az uralkodásra fel nem készített gyereklányból a maga lábán megálló királynőt faragjon. Ma már tudjuk, hogy mekkora királynőt.
Erről a négy évről szól a regény. Udvari intrikákról, összeesküvésekről, hatalomsóvár… (tovább)

Eredeti mű: Daisy Goodwin: Victoria

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Európa, Budapest, 2017
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058243 · Fordította: Molnár Eszter

Most olvassa 3

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
jehuka P
Daisy Goodwin: Viktória

Figyelem, figyelem! Itt egy újabb magával ragadó történet, amit a történelmi regények és a „női sorsok” kedvelőinek szívből ajánlok :) És egyébként mindenki másnak is. Akik például még csak most kacérkodnak a történelmi regény műfajával, ez a könyv remek választás lehet kezdetnek.
Daisy Goodwin légiesen könnyed, olvasmányos stílusban tárja elénk a Brit Birodalom egyik legjelentősebb királynője, Viktória királynő trónra lépésének és uralkodása kezdeti szakaszának történéseit. Alig szakították meg a cselekmény folyását a leíró részek, szinte filmszerűen pörögtek az események. Ennek ellenére nem maradt bennem hiányérzet, Goodwin rengeteg információt rejtett el a sorok között a kor viszonyairól, a szokásokról és a politikai rendszer sajátosságairól. Tökéletes érzékkel szőtte bele a történelmi tények közé az írói fantázia szálait, alapvetően megőrizte a történelmi hitelességet, csak nagyon finoman, és ott „korrigált” kissé a részleteken, ahol ez a regényesség javát szolgálta spoiler.
A remekül eltalált és jól kidolgozott karakterek szinte életre keltek a lapokon. Különösen Viktória alakja sikerült nagyon szerethetőre. Szörnyen önfejű, makacs, akaratos, mégis ifjú korából és tapasztalatlanságából adódóan bájosan naiv. Ösztönösen tiltakozik mindennemű manipuláció ellen, ami valljuk meg, nem túl egyszerű egy tizennyolc éves számára a férfiak uralta XIX. században. Végig ott lebeg a kérdés, vajon sikerül-e megőriznie a függetlenségét a politikai csatározások és személyes ambíciók kereszttüzében, megteremtve ezzel a kellő feszültséget.
Ki kell még emelnem a regény kifinomult, a klasszikusokat idéző romantikáját. Aki ismeri az ízlésemet, tudja, hogy alapvetően nem kedvelem a romantikus könyveket, de ezért most rajongtam. Egyszerre szívfacsaró és bűbájos :)

3 hozzászólás
>!
koveli
Daisy Goodwin: Viktória

Nos, idén ez volt az utolsó könyv, amit elkezdtem, és befejeztem. Méltó befejezése volt az évnek, mert nagyon tetszett a könyv, a szereplől, a korszak, a mellékszereplők! Vicces volt, sok helyen megható vagy izgalmas, hogy mi és hogyan fog alakulni a tapasztalatlan, néha szeleburdi Viktória királynő életében. De annyira átérezhető volt az is, hogy a királynőségen kívül ő mégiscsak egy 19 éves lány, aki sok mindent elképzelt magának, sok mindenre vágyik, és hogy mit kap meg belőle? Mindenki tudja meg úgy, hogy elolvassa ezt a nagyszerű könyvet ;)

>!
Natasa_D_Fizel
Daisy Goodwin: Viktória

Könnyed kis regény, semmi bravúr, de kikapcsolódásnak tökéletes.


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlotte Brontë: Shirley
Philippa Gregory: A folyók asszonya
Liz Fremantle: Queen's Gambit – Vezércsel
Philippa Gregory: Az állhatatos hercegnő
Philippa Gregory – Michael Jones – David Baldwin: Asszonyok a rózsák háborújában
Ken Follett: A tűzoszlop
Jack Whyte: Sasok vére
Elizabeth Chadwick: Az oroszlános címer
H. M. Castor: VIII. Henrik
Margaret Mitchell: Elfújta a szél