Daczi Margit (szerk.) · T. Litovkina Anna (szerk.) · Barta Péter (szerk.)

Ezerarcú ​humor 1 csillagozás

Daczi Margit – T. Litovkina Anna – Barta Péter (szerk.): Ezerarcú humor

Tinta ​Könyvkiadó a „Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához” sorozat 79. kötetében a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kara (Szekszárd) által 2007 szeptemberében rendezett I. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferencia legjobb tudományos előadásait adja közre. Ajánljuk a könyvet a nyelvészet, az irodalom és a néprajz tudós művelőin, fordítókon, újságírókon és művészeken kívül mindazoknak, akik még tanulnak, már tanítanak, vagy a kettőt párhuzamosan művelik. Mindenkinek, aki tudja, hogy a humort komolyan kell venni, mert emlékszik a mesebeli királyra, aki későn döbbent rá a só értékére: észre sem vesszük a mindennapjainkban, ha ott van – de a hiánya elviselhetetlen.
A kötet szerkesztői
DACZI MARGIT magyar–német szakos tanárként hosszú ideig gimnáziumban tanított. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kara Pedagógusképző Intézetének oktatója: a német nemzetiségi szakirányt választó hallgatók képzésében vesz részt. Eddigi publikációi… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához, Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához

>!
Tinta, Budapest, 2008
320 oldal · ISBN: 9789637094910

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
tifil
Daczi Margit – T. Litovkina Anna – Barta Péter (szerk.): Ezerarcú humor

Fölösleges önmagában értékelni ezt a kiadványt, hiszen egy sorozat eleméről beszélünk: 2007 óta rendeznek Magyarországon interdiszciplináris humorkonferenciákat, melyeken a különféle tudományos területekről érkezett kutatók a humor jelenlétét, szerepét, jellegzetességeit, természetét tanulmányozzák többek közt nyelvészeti, filozófiai, pszichológiai, szociológiai aspektusból. Az ott elhangzott előadások szövegeit jelenteti meg sorra a Tinta Kiadó.

Az igazi csattanó az egész projektben nem egy-egy frappáns slusszpoén, hanem a konklúzió, hogy talán nincs olyan téma, ahol ne lenne felfedezhető valamilyen formában a humor. A kötetek elolvasása után már azt is haszonnak könyvelhetjük el, ha rácsodálkozunk a humor sokszínűségére, ismeretlen területeire, ám az igazi nyereséget természetesen az összefüggések felderítése jelenti.

A humor kutatása a múlt század utolsó évtizedeiben vett lendületet a világban, most már talán nálunk is gyökeret ver. Ha akad is olyan tanulmány ebben a kötetben, amit valaki esetleg hiányosnak, gyengének, netán fölöslegesnek (horribile dictu: köldöknézésnek) érez, a lényeg az, hogy a folyamat elindult. Van miből építkezni, lesz miből válogatni.

Bövebben a Kultifilteren:
http://kultifilter.hu/irodalom/kiadvany/item/186-az-int…


Hasonló könyvek címkék alapján

Nigel Barley: Az antropológia nem extrém sport
Hovanyecz László: Milyen nép a magyar?
Kis Tamás: Bakaduma
Farkas Csamangó Zoltán: A kaczagó tanya – Az idegbeteg disznó…, és más „rémtörténetek”
Garai Péter: Körül belül
Szegedi László: Így szóltok ti… – Kis magyar marhaságok
Anthony Burgess: Beteg a doktor
Moldova György: Fej vagy írás
Josef Škvorecký: Egy detektívregény-olvasó ötletei
Carlo M. Cipolla: Allegro ma non troppo