Dracul 48 csillagozás

Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

A ​Drakula hivatalos előzménye, amelyet a klasszikus regény szerzőjétől hátramaradt feljegyzések és szövegek inspiráltak.

1868-at írunk, és a huszonegy éves Bram Stoker egy magányosan álló toronyban várja, hogy szembenézzen egy leírhatatlan szörnyeteggel. Feszületekkel, szenteltvízzel és egy puskával felszerelkezve azért imádkozik, hogy túlélje élete leghosszabb éjszakáját. Kétségbeesetten igyekszik papírra vetni mindazt, aminek tanúja volt, ezért feljegyzi azokat az eseményeket, amelyek egészen idáig vezettek…
Bram gyermekkorában sokat betegeskedett, ezért az ideje nagy részét ágyban töltötte a szülei dublini otthonában, és egy fiatal nő gondoskodott róla, akit Ellen dadusnak hívtak. Amikor az egyik közeli városban egymással összefüggő, különös halálesetek történnek, Bramnek és a nővérének, Matildának, szemet szúrnak Ellen dadus furcsa szokásai. Ezután egymást követik a titokzatos és hátborzongató események, míg végül Ellen váratlanul eltűnik… (tovább)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195139 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
512 oldal · ISBN: 9789634195146 · Fordította: Bosnyák Edit

Kedvencelte 14

Most olvassa 25

Várólistára tette 152

Kívánságlistára tette 241

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/10/dacre-stoker-j-…

"A testvérek története végtelenül izgalmas. Bővelkedik a kalandban, a fordulatokban és a meglepetésekben. Rengeteg dolgot élnek át együtt és külön-külön is, mely örökre rányomja a bélyeget az életükre.
A vámpírok ideje még nem járt le. Vannak még olyan történetek ebben a kategóriában, amiknek napvilágot kell látniuk. Egyszerűen szükség van rájuk. Lehet, hogy páran megpróbáltak a vámpírokat övező misztikumból gúnyt űzni, lealacsonyítani őket egy méltatlan szinthez, de szerencsére akadnak még olyanok, akik a régi, vérszomjas történeteket veszik alapul. S így nem halt még ki az igazi, rettegéssel telt érzés sem az emberekből, amit kiváltanak ezek a lények.
Próbálom pár szóban összegezni, milyen is a Dracul. Olvasmányos. Félelmetes. Izgalmas. Vérfagyasztó. Lélegzetelállító. Ez mind igaz rá. Az összes tulajdonság megvan benne egyszerre, mégis csak a felszínt vagyok képes kapargatni. Szavakkal nem kifejezhető, milyen gazdag élménnyel ajándékozott meg.
Azon könyvek sorába tartozik, amiket az ember a polcán kíván látni? Ó, de még mennyire!
Kívánja, hogy újra olvassák? Legszívesebben már most azonnal nekiugranék, pedig még csak most tettem le.
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki elég érett már hozzá.

Mindenkinek el kell olvasni ezt a könyvet az életében! Vagy holtában."

7 hozzászólás
>!
mate55 
Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

Sötét, zavaros és mesés, gonosz spoiler, de alázatos! Még a halhatatlanoknak is van a kezdete. Hol vannak már azok a letisztult idők, amikor a gonosz egyszerűen gonosz volt, és a jó ártatlanul fehér? Drakula történetében az a jó, hogy senkinek nem kell bemutatni, mindenki hallott róla, hiszen elvileg általa indultak el az ismertebb vámpíros történetek. De ez nem Drakula történetének újraértelmezése, hanem a vámpír életének elképzelése. Azok számára, akik hatalmas rajongói Bram Stoker Draculájának, ezzel a könyvvel egy álmuk válhat valóra! Mondom azért, mert feltárja azokat a misztériumok mögött álló kérdéseket, amelyek a könyv 1897-es közzététele óta elkápráztatják a Drakula tudósokat és a fan-okat. A regény különböző idővonalak között játszódik, amelyek több dimenziót adnak a cselekményhez. Életrajzi stílusban, folyóirat formátumban, leveleken keresztül, mind pedig az „ősi” formában ismerhetjük meg az eseményeket. A próza gótikus hangulata az egész könyvben vibrál, a feszültség a puszta félelem pillanatáig kétségkívül tökéletesen épül fel, ami később akár rettegést is előidézhet. Pedig nem billen át túlságosan horrorba, inkább a pszichológiai szempontokra összpontosít. A szerzők pontosan megragadják az eredeti hangját és szellemét, de határozottan követik a modernebb elfogadást, hogy nem mindegyik szörnyetegnek kell teljesen ördöginek lennie, ami azonban nem változtat azon, hogy egy kimagasló mestermunka született a „horrorkönyvek” történetében.spoiler

5 hozzászólás
>!
NewL P
Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

A végére nagyon tetszett a történet, bár az első kb. felében nem rázódtunk össze annyira. Jól megírt, jól fordított történet, ami újszerűen írta meg ezt a Dracula történetet, elég misztikumot, új történetszálakat rakott bele az írópáros, hogy ne csak egy újabb rókabőr legyen. Sőt valahogyan sikerült elérniük azt is, hogy régies stílusú legyen a történet, és ne legyen unalmas. A végén szabályszerűen rágtam a körmeimet az izgalomtól (legalábbis lélekben, mert a rágáshoz túl rövidek a körmeim). Ajánlom.

2 hozzászólás
>!
Bélabá P
Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

Elöljáróban mondom, hogy nem olvastam az eredeti művet, így biztos nem tudok objektív pontszámot adni erre a regényre. Az biztos, hogy érdekes, izgalmas és olykor-olykor hátborzongató sztori. Jó volt megismerni Bram Stoker fiatalkorát, a gyermekévektől kezdve és a családtagjai sorsát is megismerhettük hellyel-közzel. Thornley híres sebész lett, találkozunk a műben a feleségével, Emilyvel és a Stoker család dadusával Elennel is. Üde színfolt Vámbéry Ármin szerepeltetése a könyvben, habár azt tudom, hogy jócskán van szerepe az eredeti mű megírásában. Tetszett a történet felépítése, de egyes részek szerintem túl lettek írva, pl a levelezések, naplók között éreztem üresjáratokat. Külön érdekes volt a szerzők utószava az eredeti mű misztikus voltáról, annak hiányosságairól, a valódi szereplők és helyszínek kutatásáról, ez nagyon tetszett a könyvben. Mint fentebb írtam az objektivitásom hiányos, ezért csak egy fix érdemjegyet adok 4,5 csillag, azzal, hogy ez nem lehet jobb az eredetinél. (Márpedig, ha az pl ötöst érdemel, akkor ez a helyzet forogna fennen…) Meglátjuk, el fogom olvasni az „eredeti tekercset” is. Azoknak meg ajánlom, akik olvasták a Drakulát.

>!
Manamis_Life
Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

Nem tudom mások miképp lesznek vele (horror terén gyakran eltér a véleményem a többségétől), de én imádtam. Klasszikus horror, ami valahogy mindig képes felzaklatni spoiler – de természetesen, a rémület kiváltó oka mindenkinél változó. Tízévesen szerettem bele a vámpírokba, és soha nem is fogom kevesebbre tartani a borzongató varázsukat – ha ilyen könyvek még születnek, biztos nem.

A cselekmény nagyon érdekes, nem volt egy sor sem, amit átugrottam volna, végig lekötötte a figyelmem. Hátborzongató volt a légkör már a kezdetekkor, a gyerekeket pedig teljesen megszerettem, lehetetlen volt nem imádni őket (bár véleményem szerint, picit koraérettek voltak). Sőt, én magam is ugyanazt cselekedtem volna, mint ők. Ostobaság volt, amit csináltak? Ó, de még mennyire! Ennek ellenére spoiler, az én tetteim se lettek volna mások. Ez a rész eszmétlen hangulatos volt, remekül idézte a klasszikus rettegés érzését.

A második is teljesen rendben volt, a légkör kísérteties, épp csak annyira fantasztikus, amennyire kellett, és végig borzongató.

A harmadik részben volt egyedül egy dolog, ami kizökkentett. spoiler Már előbb is elgondolkodtam azon, hogy mennyire tetszik nekem az ötlet, miszerint spoiler, annak ellenére, hogy a gyermekkoromban olvasott könyvekben is tökéletesen így történt minden (ezért is örültem pl. annak, hogy a napfény spoiler). Itt picit meginogtam, főleg azért, mert tetszett volna az említett végkifejlet – ám nem bántam a cselekmény alakulását, így akár valóban kapcsolódhat a mindenki által ismert történethez.

A könyv végében helyet kapott jegyzeteket imádtam!

+ A fordítás nagyon tetszett.

spoiler

>!
Dorka50 P
Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

100 csillag!!!!
Klasszikus horror mégis csodálatos történet. A Dearg-Due története lenyűgöző. A karakterek, strigoi-ok, feszületek, Erdély… A történet légköre teljesen beszippantott. Fantasztikus világba kalauzol el a könyv. Mindig nagy rajongója voltam a Drakula történeteknek és ez a könyv méltó előzménye lett. A szerzők jegyzete a könyv végén is szuper volt, sok mindent megtudhatunk belőle.

>!
Benedek_Eszti
Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

Bár az egész könyv roppant izgalmas volt és végig fogva tartott, a legjobban mégis a múltbéli események, a Stoker gyermekek kiskora tetszett a leginkább. Az a kíváncsiság, gyermeki ártatlanság, amivel a kalandokba belekeveredtek, már önmagában is nagyon érdekes volt. Nagyon sok mindent már itt sejtünk és megtudunk a vámpírokról, talán ezek nélkül a magvak nélkül, amit itt elejtenek a szerzők ébren tartják az érdeklődésünket aziránt, hogy kiderítsük, mi is folyik itt tulajdonképpen. Még az sem zavart, hogy Matilda és Bram talán egy kicsit koravének voltak, vajon én is így viselkedtem volna?

Sokszor nem tudtam eldönteni, bosszant-e a tény, hogy ötletem sincs, mi történik a “most” alatt, vagy örüljek, amiért egy újabb Matilda vagy Bram féle naplóbejegyzést/levelet olvasok. Kíváncsi voltam, mit keres Bram abban a toronyban, mi lehet az a szörny az ajtó túlvégén és vajon miért tartja bezárva? Még a legutolsó pillanatig se voltam benne biztos, hogy jól sejtem-e amit sejtek, hiszen volt egy megérzésem, de nem mertem rá hallgatni, hiszen a körülmények ellentmondtak a tényemnek. A végkifejlet pedig zseniális lett.

Összességében azt kell mondanom, hogy az idei év legjobb regényét tartottam most a kezemben, amit kivétel nélkül mindenkinek kötelező elolvasnia, ha egy kicsit is érdeklődik Drakula iránt. Ahogy azt várni lehetett, nem egy tipikus mai, romantikus vámpír sztori, ami unásig ismételt. Izgalmas és kalandokkal teli, amit úgy olvas az olvasó, hogy közben azért ott van benne a félsz, már-már tényleg elhiszi, hogy ez igazi.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/konyvek/dacre-stoker-es-j-d-ba…

>!
tizkicsikonyv P
Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

A szerzőpáros érezhetően rengeteget foglalkozott a történettel, nyálasan fogalmazva: szívük-lelkük benne van, ez a lelkesedés pedig átragad a gyanútlan olvasóra is. Rendkívül precízen és részletesen kidolgozták a történetet, ennek köszönhetően egy igazi klasszikus horrort kapunk, aminek alapvetően – és ha szabad megjegyeznem, szerencsére – nem sok köze van ahhoz, amit ma horrornak hívunk.

Rettentően érdekes könyv.

Bővebben itt: https://tizkicsikonyv.blogspot.com/2018/10/dracul.html

>!
Cync P
Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

Nem is tudom, hol kezdjem.
Teljes tudatlanságban szereztem be a könyvet, egyáltalán nem tudtam mire számítsak, – a Drakulát sem olvastam még – viszont a fülszöveg nagyon felkeltette az érdeklődésem. Reméltem, ha mást nem is, legalább egy jó kis kalandregényt olvashatok majd.
De ennél sokkal többet adott.
Mielőtt a kezembe vettem volna, voltak aggályaim, vajon le fog-e kötni egyáltalán, nem lesz-e túl száraz. Azonban már pár oldal után tudtam, hogy nem lesznek ilyen problémáim. Teljesen magába szippantott, és nem eresztett.
Valami hihetetlent alkottak a szerzők!
Egy igazi klasszikus horror!
A szöveg igazán olvasmányos, a történet nagyon gördülékenyen halad előre, tele misztikummal, rejtéllyel, rengeteg izgalommal, félelemmel. Ritkán fordul elő, hogy eláll a lélegzetem olvasás közben, de itt többször is arra eszméltem föl, hogy oldalakon keresztül talán levegőt se vettem. Az akkor és most részek nagyon jól váltották egymást, az érdeklődésem egy pillantra se vesztettem el. Tűkön ülve vártam, hogy végre megtudjam, hova vezetnek a szálak. Igazán érdekes volt, egy felejthetetlen élmény, ami akár igaz is lehet.
Nagyon köszönöm a szerzőknek, hogy ez a könyv megjelenhetett, mert egyszerűen fantasztikus munkát végeztek! A Szerzők megjegyzése rész pedig egy pluszt adott a könyvhöz, ami után valóban elgondolkodhatunk, vajon egy valós történetet tartunk-e a kezünkben?

>!
Adhézió
Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul

Kissé szkeptikusan álltam hozzá, de abszolút feleslegesen – érdekes karakterekkel, valós konfliktusokkal, lefojtott, szűk atmoszférával tette igazán nyomasztóvá és érdekessé a szerzőpáros a könyvet, a végkifejlet nem túl meglepő, de kellően elszomorító, summa summárum, abszolút megérte.


Népszerű idézetek

>!
mate55

Kulturált családok étkezés előtt elmondanak egy imát.

93. oldal

4 hozzászólás
>!
mate55

Néha el sem tudom hinni, milyen gyorsan elrepültek az évek.

175. oldal

>!
mate55 

Érdekes, hogy egy maroknyi embert milyen erősen össze tud kovácsolni egy bizonyos esemény, de miután az a bizonyos esemény lezárul, újra eltávolodnak egymástól.

656. oldal

>!
Niitaa P

Az emberek kizárólag azt hiszik el, amit képesek megérteni.

438. oldal

>!
Niitaa P

Az igazi barátok sohasem hagyják cserben egymást.

278. oldal

>!
Niitaa P

Egy hölgy mindig az alsóneműi között tartja a legféltettebb kincseit, mert ott egyetlen férfi sem mer kutakodni.

59. oldal

>!
Niitaa P

Vajon a helyek megőrzik az emlékeket? Hajlamos voltam azt gondolni, hogy igen, hogy a falak magukba szívják a jó és a rossz emlékeket egyaránt.

232. oldal

>!
Niitaa P

Végtére is minden történet valós tényeken alapszik.

344. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ania Ahlborn: Vértestvérek
Stephen King: Rémület a sivatagban
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Nick Cutter: A falka
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Mary Shelley – Percy Bysshe Shelley: Frankenstein / Válogatott versek
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Alma Katsu: Éhség
Dan Wells: Nem akarlak megölni