Dracul 379 csillagozás

Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

A ​Drakula hivatalos előzménye, amelyet a klasszikus regény szerzőjétől hátramaradt feljegyzések és szövegek inspiráltak.

1868-at írunk, és a huszonegy éves Bram Stoker egy magányosan álló toronyban várja, hogy szembenézzen egy leírhatatlan szörnyeteggel. Feszületekkel, szenteltvízzel és egy puskával felszerelkezve azért imádkozik, hogy túlélje élete leghosszabb éjszakáját. Kétségbeesetten igyekszik papírra vetni mindazt, aminek tanúja volt, ezért feljegyzi azokat az eseményeket, amelyek egészen idáig vezettek…
Bram gyermekkorában sokat betegeskedett, ezért az ideje nagy részét ágyban töltötte a szülei dublini otthonában, és egy fiatal nő gondoskodott róla, akit Ellen dadusnak hívtak. Amikor az egyik közeli városban egymással összefüggő, különös halálesetek történnek, Bramnek és a nővérének, Matildának, szemet szúrnak Ellen dadus furcsa szokásai. Ezután egymást követik a titokzatos és hátborzongató események, míg végül Ellen váratlanul eltűnik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197881 · Fordította: Bosnyák Edit · Illusztrálta: Kuszkó Rajmund
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195139 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
512 oldal · ISBN: 9789634195146 · Fordította: Bosnyák Edit

Kapcsolódó zóna

!

J. D. Barker

20 tag · 3 karc · Utolsó karc: 2021. október 4., 20:41 · Bővebben


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Drakula · Ellen dadus · Bram Stoker · Matilda Stoker · idegen · Thornley Stoker · Vámbéry Ármin


Kedvencelte 77

Most olvassa 22

Várólistára tette 282

Kívánságlistára tette 288

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Vajon lehet-e egy érző szívű vámpír a család barátja? Beengedhetjük-e mesét mondani a gyerekszobába? Félelemre semmi ok, „nem bánt az, csak megkóstol”, üzeni Stokerék Ellen dadusának története, én azonban mégis azt tanácsolnám, hogy ilyen esetekre tartsuk csak készenlétben a fakarót, az ezüst puskagolyót és a fokhagyma koszorút.
A legnagyobb gondom a könyvvel az volt, hogy olvastam az eredeti klasszikust, sőt, gyerekkorom egyik kedvenc olvasmánya volt, és ebből az összehasonlításból nagyon nehéz jól kijönni. A Drakula rövid, tömör, szikár, célratörő stílusával, átütő erejével szemben a Dracul igencsak lassú sodrásúnak és néha túlírtnak tűnt. A vámpír társadalom a kezdeteknél még egyértelműen gonosz, és semmi más nem érdekli, csak a vér és a még több vér. A jó útra tért, gyermekbarát és szerelmes vámpír modern kori alakjával szemben hozzám sokkal közelebb áll a régi jó zord változat.
Ami viszont egyértelműen pozitív élmény volt, az a Stoker család és Írország bemutatása a nagy éhínség idején, romos kastély és apátság, láp és mocsár, tébolyda melletti korabeli boncterem és kísérteties temetők mindenütt, a gótikus irodalom elengedhetetlen kelléktára.
Ezt a könyvet elsősorban azok fogják szeretni, akik nem dédelgetnek szép emlékeket az eredeti változatról, akik viszont igen, azok pedig nehezen tudják majd megállni, hogy ne találkozzanak egy regény erejéig az ifjú Bram Stokerrel.

2 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Nagyon kíváncsi vagyok : vajon mely részek származnak az eredeti feljegyzésekből és melyek a képzelet szüleményei? Lassan hinni fogok a vámpírokban. :)
Nagyon szeretem Bram Stoker Drakuláját, és jó volt nem tőle, hanem róla olvasni. Az eleje izgalmas és rejtélyes volt, borzongató volt az Ellen dadus körüli rejtély. Később a Drakulás misztikus és horrorisztikus hangulat nyerte el a tetszésemet, és ez ellensúlyozta, hogy nem voltak nagy csavarok.

9 hozzászólás
Niitaa P>!
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/10/dacre-stoker-j-…

"A testvérek története végtelenül izgalmas. Bővelkedik a kalandban, a fordulatokban és a meglepetésekben. Rengeteg dolgot élnek át együtt és külön-külön is, mely örökre rányomja a bélyeget az életükre.
A vámpírok ideje még nem járt le. Vannak még olyan történetek ebben a kategóriában, amiknek napvilágot kell látniuk. Egyszerűen szükség van rájuk. Lehet, hogy páran megpróbáltak a vámpírokat övező misztikumból gúnyt űzni, lealacsonyítani őket egy méltatlan szinthez, de szerencsére akadnak még olyanok, akik a régi, vérszomjas történeteket veszik alapul. S így nem halt még ki az igazi, rettegéssel telt érzés sem az emberekből, amit kiváltanak ezek a lények.
Próbálom pár szóban összegezni, milyen is a Dracul. Olvasmányos. Félelmetes. Izgalmas. Vérfagyasztó. Lélegzetelállító. Ez mind igaz rá. Az összes tulajdonság megvan benne egyszerre, mégis csak a felszínt vagyok képes kapargatni. Szavakkal nem kifejezhető, milyen gazdag élménnyel ajándékozott meg.
Azon könyvek sorába tartozik, amiket az ember a polcán kíván látni? Ó, de még mennyire!
Kívánja, hogy újra olvassák? Legszívesebben már most azonnal nekiugranék, pedig még csak most tettem le.
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki elég érett már hozzá.

Mindenkinek el kell olvasni ezt a könyvet az életében! Vagy holtában."

7 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Túlértékelt, kommersz kereskedelmi termék. Tipikus példája annak, hogy nincs olyan legenda, amiről a kasszasiker reményében, ne lehetne újabb és újabb bőrt, irhát, vagy legalább cafatokat lehántani.

Razor P>!
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Fülszövegkihagyók és a Drakula hivatalos előzménye résznél leragadók kedvéért egyből tisztáznám, hogy ez a regény NEM az eredeti Stoker-regény címszereplőjének eredetét mutatja be, hanem Bram Stoker és családja, valamint különös, majd rejtélyes módon eltűnő dadusuk áll a középpontban. Sokáig azt hittem, hogy a regény oda lyukad ki, milyen események ihlették meg Bramet a Drakula megírására, ám a regény kb. utolsó harmadában aztán mégis összefűzi a Drakulával ill. – mint ahogy némi Wikipédiázásból megtudtam – a Drakula vendége novellával. Bár nem most olvastam már Stoker regényét, azért jót mosolyogtam a felismert kikacsintásokon.
Ami nagyon megtetszett a regényben, az a hangulata volt. No, nem a parafaktor, könyvön nem igazán szoktam cidrizni, hanem az egész atmoszférája, láttam magam előtt az az 1800-as évekre jellemző épületeket, embereket, a ködös utcákat, szóval szerintem nagyon jól elkapták a gótikus regény fonalat, nem hiába pörögtek a lapok.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195139 · Fordította: Bosnyák Edit
mate55 P>!
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Sötét, zavaros és mesés, gonosz spoiler, de alázatos! Még a halhatatlanoknak is van a kezdete. Hol vannak már azok a letisztult idők, amikor a gonosz egyszerűen gonosz volt, és a jó ártatlanul fehér? Drakula történetében az a jó, hogy senkinek nem kell bemutatni, mindenki hallott róla, hiszen elvileg általa indultak el az ismertebb vámpíros történetek. De ez nem Drakula történetének újraértelmezése, hanem a vámpír életének elképzelése. Azok számára, akik hatalmas rajongói Bram Stoker Draculájának, ezzel a könyvvel egy álmuk válhat valóra! Mondom azért, mert feltárja azokat a misztériumok mögött álló kérdéseket, amelyek a könyv 1897-es közzététele óta elkápráztatják a Drakula tudósokat és a fan-okat. A regény különböző idővonalak között játszódik, amelyek több dimenziót adnak a cselekményhez. Életrajzi stílusban, folyóirat formátumban, leveleken keresztül, mind pedig az „ősi” formában ismerhetjük meg az eseményeket. A próza gótikus hangulata az egész könyvben vibrál, a feszültség a puszta félelem pillanatáig kétségkívül tökéletesen épül fel, ami később akár rettegést is előidézhet. Pedig nem billen át túlságosan horrorba, inkább a pszichológiai szempontokra összpontosít. A szerzők pontosan megragadják az eredeti hangját és szellemét, de határozottan követik a modernebb elfogadást, hogy nem mindegyik szörnyetegnek kell teljesen ördöginek lennie, ami azonban nem változtat azon, hogy egy kimagasló mestermunka született a „horrorkönyvek” történetében.spoiler

5 hozzászólás
vargasz___>!
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Van egy hangulata, ami körbe lengi a könyvet már akkor is, amikor még fel sem ütötted a fedelét. Amikor bementem a könyvesboltba, és kiválasztottam, már akkor tudtam, hogy ő választott engem és nem fordítva. Végig rajtam tartotta a szemét, ahogy ott sétálgatok a sorok között.
A borítója is nagyon erős és sokatmondó. (Furcsán is néztek az emberek a húsvét hétfői vonatozásom alkalmával, amikor a kezemben tartottam „őt”, hiszen nem egy tipikus ünnepi olvasmány, sőt, egyáltalán nem egy tipikus olvasmány)
Beszippantott, és belopta magát az álmaimba. Az eleje zseniális lett, a szövegszerkezet, a hangulat, maga a környezet, amit teremt életre kel a szemed előtt. De az erős kezdés után tapasztaltam némi visszaesést, elvesztettem az érdeklődésemet, néha elkaptam, majd ismét elillant belőlem. Annak ellenére remek írásnak tartom, ami nagyon szépen vezeti fel a cselekményt, és nem erőszakosan tolja az ember orra elé a mondanivalót.
Azoknak ajánlom, akik kicsit el akarnak szabadulni a hétköznapi káoszból egy másik, sötét, nyálkás, esős, ködös, halálszagú világba. Ajánlom az erősebb jellemeknek, akik tudják élvezni az elmúlás furcsa sötétségét, és akik kicsit el tudnak vonatkoztatni a ma látomásától.

Navi P>!
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

A fél csillag levonás a végéért jár. Hát hogy lehet így befejezni???? Hát lehet ezt csinálni szegény olvasóval???
Érdekes, izgalmas, sok új gondolatot ébresztő történet, nem a tipikus vámpíros.
A könyv tulajdonképpen a Dracula keletkezéstörténete. Honnan indult, hogy került kapcsolatba Bram a vámpírokkal. Voltak, akiket sajnáltam, még Ellent is, bár nincs mentség arra, amit tett. Thornley karaktere, amit megtett Emilyért, főleg az epilógus, pislogtam csak.
Vámbéry is megérne egy külön kötetet.
A végével akkor sem vagyok kibékülve :D

Leliana>!
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Miután voltak olyan kedvesek, és már az előszóban felkínálták a lehetőségét annak, hogy mindenki értékelje úgy ezt a kötetet, ahogy jónak gondolja, most én is megtenném. Röviden: tetszett. Bővebben: nagyon tetszett. Azt nem mondhatom, hogy az egyik legjobb történet volt, amit mostanában olvastam, mert azzal nem dicsérném eléggé, mivel mostanában nem olvastam.. :(
Megnézegettem a molytársak véleményét, azt kell mondjam, a legtöbbel nem értek egyet :) Nekem az eleje volt a kedvencem, imádtam, ahogy a gyerekek nyomoznak, eszméletlen hangulatosra sikerült. Míg lapozgattam, ittam egy pohár kólát, nem figyeltem az üvegre, benyomódott. Amikor kipattant, majd' elejtettem és felrúgtam mindent, úgy megijedtem :)) Nem állítom, hogy annyira félelmetes, hogy ne mernék kimenni éjszaka miatta, de az biztos, hogy úgy beszippant, hogy megszűnik a külvilág. A végére azért leült valamelyest, de a befejezésen csak kapkodtam a fejem. spoiler
A szereplők nagyon „eltaláltak”, szinte magam előtt láttam valamennyiüket, a kort, tájat, hangulatot kellően részletesen, de cseppet sem unalmasan mutatja be, a cselekmény igazán fordulatos, a fordítással is nagyon elégedett voltam, a borító pedig hátborzongatóra és találóra sikerült. Nagyon nagy élmény volt. :) Olvassátok!

5 hozzászólás
smetalin>!
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Úgy gondolom J.D. hozta a formáját, nagyon jó történet mesélő. Stoker dédunoka vagy milyen rokonságban is áll a „halhatatlan” íróval, róla nem tudok nyilatkozni, viszont szerintem sokat elárul az az egy könyve amit írt ezenkívül egymagában, hogy csak ötvenvalahány százalékon áll. Úgy gondolom ő hozta az ilyen-olyan papír alapú örökséget, átadta egy olyan írónak aki tényleg tud is írni, és így született meg ez a remek regény. Jól választott!
Az ember elgondolkozik olvasás után, hogy akkor most mi is van? Mi is történt az 1897. környékén és hogyan is született és mi célból a Drakula klasszikus regény? Azt nem mondom, hogy e könyv olvasása után kapunk erre választ, viszont egy lebilincselő előtörténetet igen, amiben B.S. a főszereplő és kedves családja.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cync>!

– Néha azok a legerősebb félelmeink, amelyeket a szívünk közelében rejtegetünk.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Matilda Stoker · szív
4 hozzászólás
Niitaa P>!

Az emberek kizárólag azt hiszik el, amit képesek megérteni.

438. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ellen dadus · hit · megértés
szadrienn P>!

A SZERZŐK ELŐSZAVA A MAGYAR KIADÁSHOZ
[…] hamarosan látni fogják, hogy az Arminius Vámbéry nevű honfitársuk személyesen is ismerte Bram Stokert, ezenkívül fontos szerepet játszott azokban az eseményekben, amelyek Stoker legendás regényének alapját szolgáltatták. Sokan úgy vélik, hogy Stoker róla formázta meg Van Helsing professzor alakját. Őszintén reméljük, hogy a Draculban megjelenített személyisége ugyanolyan érdekes és sokoldalú, mint amilyen a valóságban volt.

Kapcsolódó szócikkek: Vámbéry Ármin
mate55 P>!

    Érdekes, hogy egy maroknyi embert milyen erősen össze tud kovácsolni egy bizonyos esemény, de miután az a bizonyos esemény lezárul, újra eltávolodnak egymástól.

656. oldal

hɑiley P>!

A felnőttek hajlamosak elveszíteni a képzelőerejüket, és nem hisznek azokban a dolgokban, amelyek ismeretlenek a számukra. A gyermekek tényként fogadják el a misztikumot és ritkán vonják kétségbe a létezését.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felnőtt · gyermek · képzelőerő
Niitaa P>!

Az igazi barátok sohasem hagyják cserben egymást.

278. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Matilda Stoker
mate55 P>!

Kulturált családok étkezés előtt elmondanak egy imát.

93. oldal

4 hozzászólás
Niitaa P>!

Az álmok olyanok, mint az óra homokja. A másodpercek múlásával egyre kevesebb marad belőle, míg végül az utolsó homokszem is belepottyan a lyukba, és örökre elnyeli a sötétség.

52. oldal

>!

[…] a problémák könnyedén csapdába ejtik az embert, egészen elzárják a külvilágtól, míg végül olyan érzése támad, hogy a gondjain kívül semmi más nem létezik.

Kapcsolódó szócikkek: csapda · gond · probléma

Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Rice: Lestat, a vámpír
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Stephen King: Éjszakai műszak
Kenneth Oppel: Az élet vize
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Robert McCammon: Egy fiú élete
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: Később
Stephen King: Kedvencek temetője