Dracul 246 csillagozás

Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

A ​Drakula hivatalos előzménye, amelyet a klasszikus regény szerzőjétől hátramaradt feljegyzések és szövegek inspiráltak.

1868-at írunk, és a huszonegy éves Bram Stoker egy magányosan álló toronyban várja, hogy szembenézzen egy leírhatatlan szörnyeteggel. Feszületekkel, szenteltvízzel és egy puskával felszerelkezve azért imádkozik, hogy túlélje élete leghosszabb éjszakáját. Kétségbeesetten igyekszik papírra vetni mindazt, aminek tanúja volt, ezért feljegyzi azokat az eseményeket, amelyek egészen idáig vezettek…
Bram gyermekkorában sokat betegeskedett, ezért az ideje nagy részét ágyban töltötte a szülei dublini otthonában, és egy fiatal nő gondoskodott róla, akit Ellen dadusnak hívtak. Amikor az egyik közeli városban egymással összefüggő, különös halálesetek történnek, Bramnek és a nővérének, Matildának, szemet szúrnak Ellen dadus furcsa szokásai. Ezután egymást követik a titokzatos és hátborzongató események, míg végül Ellen váratlanul eltűnik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195139 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
512 oldal · ISBN: 9789634195146 · Fordította: Bosnyák Edit

Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

Drakula · Bram Stoker · Ellen dadus · idegen · Matilda Stoker · Thornley Stoker · Vámbéry Ármin


Kedvencelte 53

Most olvassa 25

Várólistára tette 233

Kívánságlistára tette 245

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Vajon lehet-e egy érző szívű vámpír a család barátja? Beengedhetjük-e mesét mondani a gyerekszobába? Félelemre semmi ok, „nem bánt az, csak megkóstol”, üzeni Stokerék Ellen dadusának története, én azonban mégis azt tanácsolnám, hogy ilyen esetekre tartsuk csak készenlétben a fakarót, az ezüst puskagolyót és a fokhagyma koszorút.
A legnagyobb gondom a könyvvel az volt, hogy olvastam az eredeti klasszikust, sőt, gyerekkorom egyik kedvenc olvasmánya volt, és ebből az összehasonlításból nagyon nehéz jól kijönni. A Drakula rövid, tömör, szikár, célratörő stílusával, átütő erejével szemben a Dracul igencsak lassú sodrásúnak és néha túlírtnak tűnt. A vámpír társadalom a kezdeteknél még egyértelműen gonosz, és semmi más nem érdekli, csak a vér és a még több vér. A jó útra tért, gyermekbarát és szerelmes vámpír modern kori alakjával szemben hozzám sokkal közelebb áll a régi jó zord változat.
Ami viszont egyértelműen pozitív élmény volt, az a Stoker család és Írország bemutatása a nagy éhínség idején, romos kastély és apátság, láp és mocsár, tébolyda melletti korabeli boncterem és kísérteties temetők mindenütt, a gótikus irodalom elengedhetetlen kelléktára.
Ezt a könyvet elsősorban azok fogják szeretni, akik nem dédelgetnek szép emlékeket az eredeti változatról, akik viszont igen, azok pedig nehezen tudják majd megállni, hogy ne találkozzanak egy regény erejéig az ifjú Bram Stokerrel.

2 hozzászólás
>!
klara_matravolgyi
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Nagyon kíváncsi vagyok : vajon mely részek származnak az eredeti feljegyzésekből és melyek a képzelet szüleményei? Lassan hinni fogok a vámpírokban. :)
Nagyon szeretem Bram Stoker Drakuláját, és jó volt nem tőle, hanem róla olvasni. Az eleje izgalmas és rejtélyes volt, borzongató volt az Ellen dadus körüli rejtély. Később a Drakulás misztikus és horrorisztikus hangulat nyerte el a tetszésemet, és ez ellensúlyozta, hogy nem voltak nagy csavarok.

9 hozzászólás
>!
Niitaa P
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/10/dacre-stoker-j-…

"A testvérek története végtelenül izgalmas. Bővelkedik a kalandban, a fordulatokban és a meglepetésekben. Rengeteg dolgot élnek át együtt és külön-külön is, mely örökre rányomja a bélyeget az életükre.
A vámpírok ideje még nem járt le. Vannak még olyan történetek ebben a kategóriában, amiknek napvilágot kell látniuk. Egyszerűen szükség van rájuk. Lehet, hogy páran megpróbáltak a vámpírokat övező misztikumból gúnyt űzni, lealacsonyítani őket egy méltatlan szinthez, de szerencsére akadnak még olyanok, akik a régi, vérszomjas történeteket veszik alapul. S így nem halt még ki az igazi, rettegéssel telt érzés sem az emberekből, amit kiváltanak ezek a lények.
Próbálom pár szóban összegezni, milyen is a Dracul. Olvasmányos. Félelmetes. Izgalmas. Vérfagyasztó. Lélegzetelállító. Ez mind igaz rá. Az összes tulajdonság megvan benne egyszerre, mégis csak a felszínt vagyok képes kapargatni. Szavakkal nem kifejezhető, milyen gazdag élménnyel ajándékozott meg.
Azon könyvek sorába tartozik, amiket az ember a polcán kíván látni? Ó, de még mennyire!
Kívánja, hogy újra olvassák? Legszívesebben már most azonnal nekiugranék, pedig még csak most tettem le.
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki elég érett már hozzá.

Mindenkinek el kell olvasni ezt a könyvet az életében! Vagy holtában."

7 hozzászólás
>!
Razor SMP
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Fülszövegkihagyók és a Drakula hivatalos előzménye résznél leragadók kedvéért egyből tisztáznám, hogy ez a regény NEM az eredeti Stoker-regény címszereplőjének eredetét mutatja be, hanem Bram Stoker és családja, valamint különös, majd rejtélyes módon eltűnő dadusuk áll a középpontban. Sokáig azt hittem, hogy a regény oda lyukad ki, milyen események ihlették meg Bramet a Drakula megírására, ám a regény kb. utolsó harmadában aztán mégis összefűzi a Drakulával ill. – mint ahogy némi Wikipédiázásból megtudtam – a Drakula vendége novellával. Bár nem most olvastam már Stoker regényét, azért jót mosolyogtam a felismert kikacsintásokon.
Ami nagyon megtetszett a regényben, az a hangulata volt. No, nem a parafaktor, könyvön nem igazán szoktam cidrizni, hanem az egész atmoszférája, láttam magam előtt az az 1800-as évekre jellemző épületeket, embereket, a ködös utcákat, szóval szerintem nagyon jól elkapták a gótikus regény fonalat, nem hiába pörögtek a lapok.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
506 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195139 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
mate55
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Sötét, zavaros és mesés, gonosz spoiler, de alázatos! Még a halhatatlanoknak is van a kezdete. Hol vannak már azok a letisztult idők, amikor a gonosz egyszerűen gonosz volt, és a jó ártatlanul fehér? Drakula történetében az a jó, hogy senkinek nem kell bemutatni, mindenki hallott róla, hiszen elvileg általa indultak el az ismertebb vámpíros történetek. De ez nem Drakula történetének újraértelmezése, hanem a vámpír életének elképzelése. Azok számára, akik hatalmas rajongói Bram Stoker Draculájának, ezzel a könyvvel egy álmuk válhat valóra! Mondom azért, mert feltárja azokat a misztériumok mögött álló kérdéseket, amelyek a könyv 1897-es közzététele óta elkápráztatják a Drakula tudósokat és a fan-okat. A regény különböző idővonalak között játszódik, amelyek több dimenziót adnak a cselekményhez. Életrajzi stílusban, folyóirat formátumban, leveleken keresztül, mind pedig az „ősi” formában ismerhetjük meg az eseményeket. A próza gótikus hangulata az egész könyvben vibrál, a feszültség a puszta félelem pillanatáig kétségkívül tökéletesen épül fel, ami később akár rettegést is előidézhet. Pedig nem billen át túlságosan horrorba, inkább a pszichológiai szempontokra összpontosít. A szerzők pontosan megragadják az eredeti hangját és szellemét, de határozottan követik a modernebb elfogadást, hogy nem mindegyik szörnyetegnek kell teljesen ördöginek lennie, ami azonban nem változtat azon, hogy egy kimagasló mestermunka született a „horrorkönyvek” történetében.spoiler

5 hozzászólás
>!
Leliana
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Miután voltak olyan kedvesek, és már az előszóban felkínálták a lehetőségét annak, hogy mindenki értékelje úgy ezt a kötetet, ahogy jónak gondolja, most én is megtenném. Röviden: tetszett. Bővebben: nagyon tetszett. Azt nem mondhatom, hogy az egyik legjobb történet volt, amit mostanában olvastam, mert azzal nem dicsérném eléggé, mivel mostanában nem olvastam.. :(
Megnézegettem a molytársak véleményét, azt kell mondjam, a legtöbbel nem értek egyet :) Nekem az eleje volt a kedvencem, imádtam, ahogy a gyerekek nyomoznak, eszméletlen hangulatosra sikerült. Míg lapozgattam, ittam egy pohár kólát, nem figyeltem az üvegre, benyomódott. Amikor kipattant, majd' elejtettem és felrúgtam mindent, úgy megijedtem :)) Nem állítom, hogy annyira félelmetes, hogy ne mernék kimenni éjszaka miatta, de az biztos, hogy úgy beszippant, hogy megszűnik a külvilág. A végére azért leült valamelyest, de a befejezésen csak kapkodtam a fejem. spoiler
A szereplők nagyon „eltaláltak”, szinte magam előtt láttam valamennyiüket, a kort, tájat, hangulatot kellően részletesen, de cseppet sem unalmasan mutatja be, a cselekmény igazán fordulatos, a fordítással is nagyon elégedett voltam, a borító pedig hátborzongatóra és találóra sikerült. Nagyon nagy élmény volt. :) Olvassátok!

5 hozzászólás
>!
Navi P
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

A fél csillag levonás a végéért jár. Hát hogy lehet így befejezni???? Hát lehet ezt csinálni szegény olvasóval???
Érdekes, izgalmas, sok új gondolatot ébresztő történet, nem a tipikus vámpíros.
A könyv tulajdonképpen a Dracula keletkezéstörténete. Honnan indult, hogy került kapcsolatba Bram a vámpírokkal. Voltak, akiket sajnáltam, még Ellent is, bár nincs mentség arra, amit tett. Thornley karaktere, amit megtett Emilyért, főleg az epilógus, pislogtam csak.
Vámbéry is megérne egy külön kötetet.
A végével akkor sem vagyok kibékülve :D

>!
smetalin
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Úgy gondolom J.D. hozta a formáját, nagyon jó történet mesélő. Stoker dédunoka vagy milyen rokonságban is áll a „halhatatlan” íróval, róla nem tudok nyilatkozni, viszont szerintem sokat elárul az az egy könyve amit írt ezenkívül egymagában, hogy csak ötvenvalahány százalékon áll. Úgy gondolom ő hozta az ilyen-olyan papír alapú örökséget, átadta egy olyan írónak aki tényleg tud is írni, és így született meg ez a remek regény. Jól választott!
Az ember elgondolkozik olvasás után, hogy akkor most mi is van? Mi is történt az 1897. környékén és hogyan is született és mi célból a Drakula klasszikus regény? Azt nem mondom, hogy e könyv olvasása után kapunk erre választ, viszont egy lebilincselő előtörténetet igen, amiben B.S. a főszereplő és kedves családja.

3 hozzászólás
>!
NewL P
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

A végére nagyon tetszett a történet, bár az első kb. felében nem rázódtunk össze annyira. Jól megírt, jól fordított történet, ami újszerűen írta meg ezt a Dracula történetet, elég misztikumot, új történetszálakat rakott bele az írópáros, hogy ne csak egy újabb rókabőr legyen. Sőt valahogyan sikerült elérniük azt is, hogy régies stílusú legyen a történet, és ne legyen unalmas. A végén szabályszerűen rágtam a körmeimet az izgalomtól (legalábbis lélekben, mert a rágáshoz túl rövidek a körmeim). Ajánlom.

2 hozzászólás
>!
_Nikki P
Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul

Nos, először is a kövek elé állok rögtön a legelső kijelentésemmel, hogy aztán megpróbáljam tisztára mosni magam: én még sosem olvastam a Drakulát. Mert amúgy természetesen az Alkonyattal együtt nálam is jött a vámpírok iránti érdeklődés, utánaolvasás és filmek, de a Drakula gróf válogatott rémtettei című rövidített verzió első pár oldalán már képtelen voltam átrágni magam. Ezt a szörnyű hiányosságot mindenképp pótolni szeretném majd a közeljövőben a teljes művel, mert hát akármilyen jó érdekes is a Lugosi Béla-féle filmfeldolgozás, azért mégis csak egy alapműről beszélünk. Ha te is hasonló cipőben jársz, mint én és az olvasási hiányosságaid miatt nem akaródzik csak kézbe venned a Dracult, akkor csak annyit mondok, hogy ne tedd! Azonnal szerezd be, mert ha belekezdesz, egészen biztosan nem tudom majd letenni és nem fog számítani, hogy semmit nem tudsz az eredeti történetről!

A Dracul lévén amolyan előzménykötet nem várja el, hogy képben legyél a már elméletileg mindenki számára ismert történettel, de még csak a vámpírokról se kell hozzá tudnod semmit. A mítosz ugyanis újra, az alapoktól fogva megelevenedik, ám ezúttal egy teljesen más és új megközelítésből, magának a szerzőnek a szemszögéből, Bram Stokeréből. Ebben szerintem az a legfantasztikusabb, ahogy a két szerző, Dacre Stoker és J. D. Barker közös munkájuk gyümölcseként, mennyire valósághű és mégis letehetetlen újdonságot alkottak. A fantasy-horror elemeket leszámítva ugyanis lényegében minden információ és adat, szereplők és helyszínek megegyeznek a valósággal, s mindezt sikerült úgy megvalósítaniuk, hogy közben nem vált a könyv szárazzá és életrajzi jellegűvé, hanem végig olvasmányos és nem utolsó sorban izgalmas maradt…

Bővebben» https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2018/12/dacre…

12 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Cync P

– Néha azok a legerősebb félelmeink, amelyeket a szívünk közelében rejtegetünk.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Matilda Stoker · szív
4 hozzászólás
>!
Niitaa P

Az emberek kizárólag azt hiszik el, amit képesek megérteni.

438. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ellen dadus · hit · megértés
>!
szadrienn P

A SZERZŐK ELŐSZAVA A MAGYAR KIADÁSHOZ
(…) hamarosan látni fogják, hogy az Arminius Vámbéry nevű honfitársuk személyesen is ismerte Bram Stokert, ezenkívül fontos szerepet játszott azokban az eseményekben, amelyek Stoker legendás regényének alapját szolgáltatták. Sokan úgy vélik, hogy Stoker róla formázta meg Van Helsing professzor alakját. Őszintén reméljük, hogy a Draculban megjelenített személyisége ugyanolyan érdekes és sokoldalú, mint amilyen a valóságban volt.

Kapcsolódó szócikkek: Vámbéry Ármin
>!
mate55

    Érdekes, hogy egy maroknyi embert milyen erősen össze tud kovácsolni egy bizonyos esemény, de miután az a bizonyos esemény lezárul, újra eltávolodnak egymástól.

656. oldal

>!
mate55

Kulturált családok étkezés előtt elmondanak egy imát.

93. oldal

4 hozzászólás
>!
mate55

Néha el sem tudom hinni, milyen gyorsan elrepültek az évek.

175. oldal

>!
Niitaa P

Az igazi barátok sohasem hagyják cserben egymást.

278. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Matilda Stoker
>!
manami

A felnőttek hajlamosak elveszíteni a képzelőerejüket, és nem hisznek azokban a dolgokban, amelyek ismeretlenek a számukra. A gyermekek tényként fogadják el a misztikumot és ritkán vonják kétségbe a létezését.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felnőtt · gyermek · képzelőerő
>!
Niitaa P

Vajon a helyek megőrzik az emlékeket? Hajlamos voltam azt gondolni, hogy igen, hogy a falak magukba szívják a jó és a rossz emlékeket egyaránt.

232. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: Rémület a sivatagban
Stephen King: A búra alatt
Alma Katsu: Éhség
Bram Stoker: Drakula
Bram Stoker: Drakula, a vámpír
Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei
Stephen King (Richard Bachman): A rendcsinálók
Stephen King: A halálsoron
Stephen King: Állattemető