Párizsi ​szeletek 3 csillagozás

D. Magyari Imre: Párizsi szeletek

Kedves Olvasóm, ez a könyv abban szeretne segíteni, hogy Párizs szigetei, a valóságosak és a képletesek, a Cité, a Szent Lajos-sziget, a Pont-Neuf, a parkok és a kávéházak jobban legyenek élvezhetők, ha épp arra jársz. Mesél régi sanzonokról, régi szalonokról és természetesen régi emberekről, XIV. Lajosról, Molière-ről, Montesquieu-ről, Madame de Sévignéről, Apollinaire-ről, az egzisztencialistákról, a Párizsban járt, élt magyarokról. Még azt is elmondja, mi a grand guignol, a jeu de mots, a vaudeville, kik a grisette-ek és a midinette-ek. Megszólalnak benne neves alkotók, például Gilbert Becaud, Fejtő Ferenc, Gaál István, Hobo, Takács Katalin. Minél műveltebb valaki, annál otthonosabb lehet a világban, vélem korszerűtlenül és dacosan. Bon voyage! D. Magyari Imre

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kulturális útikalauz Korona

>!
Korona, Budapest, 2007
314 oldal · ISBN: 9789639589698

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

klaratakacs P>!
D. Magyari Imre: Párizsi szeletek

Egy atipikus útikönyv, aminek nem is az a lényege, hogy mi hol van, hanem az egyes házakhoz, emlékművekhez, utcákhoz kapcsolódó történetek, személyek. Kaphatunk a könyvben történelmi, irodalmi, festészeti képzést, történeteket az összes számozott Lajosról, rengeteg magyar utalást. De vannak magyarázatok is a színháztörténetről, az abszintről, már eltűnt épületekről, evési-ivási szokásokról is.
Hihetetlen széles műveltségű ember, aki írta! Gondokodóként 2007-ben már előre vetíti, hogy érzése szerint valaminek a végén járunk, mégpedig a klasszikus európai kultúrának a leszálló ágát éljük meg. Tíz évvel később, ma sajnos csak bólogatni tudok az érvelése mellé.

jazmin>!
D. Magyari Imre: Párizsi szeletek

nem tudom, hogy Párizs teszi-e (elfogult vagyok :D) vagy az szerző, de zseniálisan jó városbemutatás!!!


Hasonló könyvek címkék alapján

Magyar László – Németh István (szerk.): Szeged
Soproni Sándor – Sándyné Wolf Katalin: Szentendre
Pogány Frigyes: Velence
Csorba Csaba: Pécs
ifj. Gyergyádesz László – Rácz Attila: Kecskemét és a környék nevezetességei
Horváth M. Ferenc (szerk.): Vác
Czellár Katalin: Sopron
Sebők Ferenc: Piramisok – paloták – panelházak
Antalffy Gyula: Reformkori magyar városrajzok
Gaetano Barone: Velence – emlékkönyv