The ​White Hotel 7 csillagozás

D. M. Thomas: The White Hotel D. M. Thomas: The White Hotel D. M. Thomas: The White Hotel

It is a dream of electrifying eroticism and inexplicable violence, recounted by a young woman to her analyst, Sigmund Freud. It is a horrifying yet restrained narrative of the Holocaust. It is a searing vision of the wounds of our century, and an attempt to heal them. Interweaving poetry and case of history, fantasy and historical truth-telling, The White Hotel is a modern classic of enduring emotional power that attempts nothing less than to reconcile the notion of individual destiny with that of historical fate.

Eredeti megjelenés éve: 1981

>!
Penguin, New York, 1993
288 oldal · ISBN: 9780140231731
>!
Viking, 1981
274 oldal · ISBN: 9780670762927

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Timár_Krisztina ISMP
D. M. Thomas: The White Hotel

Kétszer biztosan olvastam, de inkább háromszor.
Nagyon szépen köszönöm Bényei Tamásnak, hogy feladta nekünk kötelezőnek (kétszer is), és jó alaposan meg is vitatta velünk (kétszer is).
A szerelem és a halál – így lehetne összefoglalni a regényt, meg még hozzátenni, hogy „és a pszichoanalízis”, ha ez nem volna fölösleges, hiszen éppen a pszichoanalízis miatt szól a regény szerelemről és halálról úgy, ahogy szól. A szerelem a lehető leganyagibb testiségig elmegy (az első két fejezet után szerintem semmilyen pornográf irodalom újat már nem mutathat), a halál pedig a lehető legmegalázóbb, testet-lelket tönkretevő szenvedésig (holokauszt).
A főszereplő egy jóstehetséggel megáldott-megátkozott operaénekesnő, Freud páciense (fiktív eset), ő írja meg erotikus-horrorisztikus-szürreális látomását a fehér hotelről, ahol a testek szabadon érintkeznek egymással, szerelemben és halálban egyaránt. Kevésbé finoman szólva: itt aztán mindenki mindenkivel mindenhogy, miközben tömegkatasztrófák pusztítják az embereket.
Azután következik Freud elemzése, aki szépen ízekre szedi a látomást, és okosan, módszeresen megfejti belőle a nő egész múltját, de éppen a legfontosabb következtetéseiben nem is tévedhetne nagyobbat. Mert a látomás nem(csak) a nő múltjáról szól, hanem a jövőjéről is – egyúttal az emberiség jövőjéről –, amelyben a XX. század egyik legnagyobb traumája készülődik. Itt az emberiség a páciens, és a test pszichoszomatikus tünetei azt jelzik, hogy baj lesz a világgal.
Nagyon izgalmas látni, ahogyan a későbbi fejezetekben vissza-visszatérnek az első fejezetek motívumai, a lehető legváratlanabb helyeken – az utolsó aztán rendesen sokkolja is az olvasót, még harmadszorra is. Nem hiszem, hogy valaha elfelejtem azt a jelenetet.
Ez a könyv igazából nem a holokausztról szól. Sokkal inkább arról, milyen lehetősége és mekkora esélye van az embernek a XX. század végén (vagy akár a XXI. elején) felfogni és feldolgozni (???) bármiféle népirtást. Rólunk szól, akik olvassuk, és próbáljuk megfejteni, ahogy Freud az eseteit.
(Szerencsére magyar fordítása is van, de életemben senkivel nem találkoztam, aki olvasta volna. Örömmel látom, hogy itt a Molyon azért akadnak. :))

10 hozzászólás
>!
Black_Venus 
D. M. Thomas: The White Hotel

A 222. oldalon spontán elhajítottam a kezemből a könyvet. Olvastam már brutális, véres gyilkosságokról, de ez mindegyiken túltesz.
Ugyanakkor 5 csillagos, mert tézisregénynek kitűnő.


Hasonló könyvek címkék alapján

Philippa Gregory: The Other Boleyn Girl
Rebecca West: The Fountain Overflows
Isabel Wolff: Ghostwritten
David Mitchell: The Thousand Autumns of Jacob de Zoet
Bernard Cornwell: The Lords of the North
Charles Dickens: A Tale of Two Cities (Oxford Bookworms)
Anna Lee Waldo: Circle of Stones
Bernard Cornwell: The Fort
Elizabeth Chadwick: The Marsh King's Daughter
Bernard Cornwell: Sharpe's Triumph