Czinkos Éva (szerk.) · Ripp Gábor (szerk.)

100 ​mini történet 11 csillagozás

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet

A Trivium Egyesület 2017-ben „100 Mini Történet” címmel novellapályázatot hirdetett, amelyre téma megkötése nélküli rövid írásokkal lehetett jelentkezni. Az egyesület szerkesztői a beérkezett több mint hatszáz mű közül 71 szerző 100 legjobb, legérdekesebb írását választották ebbe a kötetbe.
Az írások között nincs szoros összefüggés vagy időrend, ezért tetszés szerinti sorrendben olvashatók. A különböző témájú és műfajú történetek kellemes és izgalmas olvasási élményt jelentenek. Reméljük, sokszínűségük révén minden olvasó megtalálja közöttük a kedvére valókat, amelyek megmosolyogtatják, megkönnyeztetik vagy elgondolkodtatják. Úgy gondoljuk, a szerzők tehetsége és az írások változatossága garantálni fogja ezt.

Kellemes olvasást kíván a Trivium Egyesület szerkesztősége!

A művek szerzői: Agatha Keyguard, Nagy Dorottya, Patrick J. Morrison, Fedina Lídia, Fer-Kai, Kollár János, Neumann Ottó, Varga Balázs, Tarja Kauppinen, Kőhalmi László, Láng Anikó, Kereder Márk, Varga Erzsébet, Salánki Anikó, Sándori Ágnes, Kaprinyák Dóra, Bálint Endre, Sári Edina, Mohai Szilvia, Somogyi Péter, Priem, Bolyki Tamás, Kertai István, Tátrai S. Miklós, Juhász Péter, Craz, Osváth Ádám, Horváth Ildikó, Fráter Zsuzsanna

Tartalomjegyzék

>!
Trivium Egyesület, Budapest, 2018
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155821073
>!
Trivium Egyesület, Budapest, 2018
200 oldal · ISBN: 9786155821080
>!
Trivium Egyesület, Budapest, 2018
200 oldal · ISBN: 9786155821073

Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Attila_Dávid
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet

100 mini történet

2018. októberében jelent meg a Trivium Egyesület kiadásában a „100 mini történet” című antológia nyomtatott (majd egy hónappal később e-book) formában.

A Trivium Egyesület még 2017-ben írta ki azt az irodalmi pályázatot (amelyre akkor én is felfigyeltem, bár nem indultam rajta), amelyre – műfaj- és témamegkötés nélkül – 2500 karakternél rövidebb, még sehol máshol meg nem jelent írásokat vártak. Erre a pályázatra több száz pályamű érkezett, amelyekből választották ki a szerkesztők a száz legjobb novellát, amelyek a „100 mini történet” című kötetet alkotják.

Megvallom őszintén, én már az alapul szolgáló pályázat ötletét is zseniálisnak tartottam. Egyrészt azért, mert magam is csak igen rövidke történeteket írok, másrészt mostanában olvasni is szívesebben olvasok több rövid novellát, mint egyetlen nagy regényfolyamot. Ráadásul azt gondolom, hogy az emberek nagy része szintén úgy van vele, hogy ha nincs is ideje/kedve egy hosszú, egybefüggő szöveg elolvasására, azért időnként pár percet tud szakítani egy-egy rövid novellára.

Szóval, én örültem a pályázatnak, és később örültem a megjelenő kötetnek is. Annak meg pláne, hogy e-book-ban is kiadták (arról már nem is beszélve, hogy a karácsony előtti egy hónapban kedvezménnyel lehet(ett) megvenni). November utolsó napjaiban aztán fogtam magam, és a kiadó honlapjának (http://triviumnet.hu/) webshopjában banki átutalással megvásároltam a „100 mini történet” e-book-ot epub formátumban, és nemsokára már le is tölthettem és el is olvashattam az antológiát.

A könyvben szereplő száz történet 71 alkotótól származik, így szerencsére sokféle műfaj, téma, stílus jelenik meg a kötetben – nem unalmas olvasni, az biztos! Van itt krimi, sci-fi, ázsiai bölcselkedés, humor, csattanó stb. Én elsősorban azért vettem meg ezt a könyvet, mert kíváncsi voltam, hogy más hobbiírók milyen jellegű minitörténeteket írnak (az én rövid történeteimhez viszonyítva), azonban bátran ajánlom e kötet megvásárlását/elolvasását azoknak is, akik inkább olvasók, mint írók – szerintem ők is jól fognak szórakozni rajta.

A könyvben sok remek írás van, de nekem legeslegjobban Sipos S. Gyula „Jerikó fala” című novellája tetszett, amely egyfajta – meglepő, de mégis hihető – „tudományos” magyarázatot ad a Bibliában is megemlített jerikói falomlásra és Jerikó bevételére.

Én úgy gondolom, hogy ez az antológia remek olvasmány lehet bárkinek, akár nyomtatott, akár e-book formában veszi meg – akár saját magának, akár pedig másnak ajándékba. Aki pedig mégis inkább hosszabb történeteket olvasna, az még mindig válogathat a Trivium Egyesület korábbi kötetei közül, az egyesület már említett webshopjában: http://triviumnet.hu/webshop/

Jó olvasást mindenkinek!

Dávid Attila

>!
Praetorianus P
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet

Sosem rajongtam a kisprózáért. A hosszabb novellákért sem, de ezek a nyúlfarknyi szösszenetek meg pláne nem a kedvenceim. Rendszerint úgy érzem, hogy a történetnek vagy az eleje, vagy a vége hiányzik, ha pedig mindkettő adott, akkor a közte lévő néhány bekezdés kidolgozatlan vagy értelmetlen. Szóval általában elzárkózok az ilyen tömör sztoriktól. Ezt a kötetet sem meggyőződésből vettem meg, hanem azért, mert a kortársak (illetve lelkes próbálkozók) megérdemelnek egy esélyt. És azt kell mondanom, kellemesen csalódtam.
Oké, nem mondom, hogy kiemelkedő gyűjtemény, és voltak benne szép számmal olyan irományok, amiket „A bulvár veszélyei” című novella kezdő gondolata jellemez leginkább (…nem lehet büntetlenül ennyi szarságot leírni és megjelentetni.). De voltak benne nagyon jó kis szösszenetek, amiken látszott, hogy írójuk foglalkozott a dologgal, nem csak papírra dobott pár sort, és már repült is az email… Első helyezettet nehéz lenne hirdetni, mert minden stílus képviselteti magát. Volt, amin hangosan röhögtem (Szállj el kismadár, Szavatosság), volt ami elgondolkodtatott és elszomorított (Beteg apa), és volt, amit nem tudok nem utálni (erre direkt nem írnék címet…). Mivel alapvetően a thriller/horror/krimi az én igazi terepem, a kedvenceim is hasonló zsánerből kerültek ki.
– Willow West: Köszönöm
– Láng Anikó: Kisüstiék
– Suba Zsolt: Rémület.
Nem állítok sorrendet köztük, de bátran szétoszthatják maguk közt a képzeletbeli dobogó fokait.
Szóval színes-szagos kis olvasmány volt, könnyed és rövid. Örülök, hogy olvashattam, és remélem, a következő év is kitermel egy hasonlót. Hajrá kedves amatőr író-társak, csak így tovább :)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Kőhalmi_László I

Csontvázmintás maszkokban, betépve száguldunk az éjszakában, és valami kéjes élvezettel törjük rá rettegő, sikoltozó családokra az ajtót.

Kőhalmi László: Fejlövés

>!
Trivium_Egyesület KU

Azt beszélték, ezt a területet az intézmény egykori alapítója, az okkultista Erasmus Hansen arra a célra tartotta fenn, hogy csapdába ejtett holt lelkekkel töltse meg. A szellemeknek sejtelmük sem volt arról, mi történt velük, folyton újra átélték a haláluk perceit.

Patrick J. Morrison: A kísértetbank

>!
Trivium_Egyesület KU

A műégbolton vakítóan ragyogott egy S12-es műnap, és a szép tavaszi időben fátyolfelhők fehére övezte a látóhatárt. A műfák, műbokrok, műcserjék és művirágok között műanyag kaviccsal borított sétány kúszott tova lassú álmodozással. Mesterséges szellő suhant a fák között, és a levelek ősi Mendelssohn melódiákat susogtak.

Fedina Lídia: A lemez

>!
Trivium_Egyesület KU

– Feltűnt már maguknak, hogy mindig éjszaka érkezünk magukhoz, sohasem nappal? Nagyapára néztem. A lépcső aljánál ácsorgott. Nem vihetik el. Semmiről sem tudott. Grönig a táskájából előhúzva átadott egy vaskos borítékot. Felszakítottam. Egy könyv lapított benne. Ray Bradbury: Fahrenheit 451. Nem kellett megnéznem. Tudtam.

S. Kaszás Lilla: Mindig éjszaka, sohasem nappal

>!
Trivium_Egyesület KU

Nem hiszem, hogy van rá szó, amivel visszaadható az, amit átéltem. Ahhoz fogható, mint amikor szakadékba néz az ember, melynek tátongó mélye delejes vonzást gyakorol rá, csak milliószor erősebb. Hirtelen milliárd fényévek milliárd csillaga rendeződött térbe, egymás elé, mögé sorakozott fel vörös óriás és fehér törpe, amivel megmozdult a galaxis irdatlan tömege…

Dusan M. Lechky: Végtelen

>!
Trivium_Egyesület KU

A légtornász legveszélyesebb száma következett: tripla szaltó. Keze rákulcsolódott a trapézhinta keresztrúdjára. Lassan számolt magában, miközben szemét a vele szemben, fejjel lefelé lengő társára szegezte. A kulcs a ritmus és a harmónia. Mint a zenében. Mint az életben.

Dr. Kollár János: A légtornász

>!
Trivium_Egyesület KU

– Ismeritek a sinus hiperbolicus x függvényt?
– Hallottunk róla – mondtam meglepetten.
– Nahát, figyeljetek ide! Én próbáltam az egyetemen belemélyedni, de mire a végére értem, a logikai szálak széthullottak… Képtelenség megrajzolni a térben, pedig több lineáris differenciálegyenlet megoldását fel lehet írni velük…
– De hát használjuk – szóltam.

Túri Török Tibor: Sinus hiperbolicus x

>!
Trivium_Egyesület KU

A csuda hírére összecsődült a vidék apraja-nagyja. Hozta a nép háncsból hevenyészett hordágyakon és kézikocsikon betegeit, véneit; sirámaik messze szálltak a rendház mérműves homlokzata felett. A perjelnek ugyanis, úgy hírlik, sikerült, amiért bölcsek százai áldozták életük: butéliáiban immár az örök élet elixírje forr…

Tarja Kauppinen: A csodatévő perjel

>!
Trivium_Egyesület KU

A fák árnyékából vettem szemügyre a csatateret. A pusztítást. Több ezer tetem bizonyította, hogy újabb területet hódítottak meg. Legszívesebben ordítottam volna tehetetlen dühömben. Nem akartam elhinni.

Varga Balázs: Az utolsó csata


Hasonló könyvek címkék alapján

Jandácsik Pál: Állatok maszkabálja
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Gaál Viktor: Battleground Zero
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva
R. J. Hendon: Nightingale
Farkas Balázs: Embertest
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei
Gabriel Wolf: Humor 2017