Szakácskönyv ​a túlélésért 1 csillagozás

Lichtenwörth, 1944-45.
Czingel Szilvia (szerk.): Szakácskönyv a túlélésért

Különleges ​dokumentum az a „receptkönyv”, amit a háború utolsó hónapjai során az ausztriai lichtenwörthi táborba deportált magyar nők írtak, emlékezetből. A holokauszt újabb történeti irodalma egyre gyakrabban adja át a szót az áldozatoknak, akik immár a saját hangjukon megszólalva tesznek tanúságot a velük akkor történtekről. Az a felismerés rejlik ennek mélyén, hogy a holokauszt nem csupán a bűntettek elkövetőinek, hanem a bűntetteket elszenvedők története is egyúttal. Az áldozatok traumatikus tapasztalatainak, az őket ért atrocitásokra adott reakcióknak az ismerete nélkül nem alkotható ugyanis teljes kép a holokauszt valóságáról. A túlélés stratégiáját választotta az a néhány magyar nőfogoly, aki – „fedezékbe vonulva” – apró papírfecnikre ételrecepteket kezdett rögzíteni. Elsősorban a tésztafélékre és a süteményekre emlékeztek, amiben bizonnyal a legkedvesebb íz utáni heves sóvárgás vezette őket. A nemrégiben véletlenül előkerült becses forrás közreadását terjedelmes… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 2013
136 oldal · ISBN: 9789631361735

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
bfg3 P
Czingel Szilvia (szerk.): Szakácskönyv a túlélésért

Annak ajánlom, akit mélyen érdekel a két háború közötti neofita zsidó családok mindennapi élete, ugyanis ez tölti ki a könyv 85%-át. A receptek a maradék.

>!
siors
Czingel Szilvia (szerk.): Szakácskönyv a túlélésért

Sajnos, most azt kell írnom, hogy sokkal többet vártam ettől a könyvtől. Azt gondoltam, hogy a receptek köré szőve elevenedik meg a múlt és pont ettől lesz egyedi. Ez azonban hiányzik és egy olyan interjú tanúja lehet az olvasó, mely – fontos ugyan, de a címben rejlő üzenetet nem fejti ki. A receptekből azért megpróbálok megvalósítani egy-két ételt, talán sikerül.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rózsa György – Rózsa Dávid: Legvégül a tópart
Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból
Ethel Tolansky – Helena Scott: Krisztus a haláltáborban
Füzes Miklós: Modern rabszolgaság
Edith Eva Eger: A döntés
Fahidi Éva: A Dolgok Lelke
Királyhegyi Pál: Első kétszáz évem
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban
Nádas Péter: Világló részletek
Nyiszli Miklós: Orvos voltam Auschwitzban