Családias ​Európa 5 csillagozás

Czesław Miłosz: Családias Európa

A Nobel-díjas költő az 1950-es években született esszéiben mutatja be azt a Közép-Európát, amelyet épp akkor próbáltak megfosztani kulturális identitásától. Az önéletrajzi szólam megteremti a személyiség folytonosságát a litvániai gyerekkortól a franciaországi emigrációig. Miłosz reménytelen helyzetben, a Közép-Európa-divatot évtizedekkel megelőzve hirdette az elszakított régió európaiságát.

Eredeti megjelenés éve: 1959

>!
Kalligram, Budapest, 2011

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Népszerű idézetek

loz>!

(…) a könyvtárosok egyébként is különös törzset alkotnak, amely képes a puszta könyvszeretettel táplálkozni.

226. oldal - GG (Kalligram, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: könyvtáros
Kuszma P>!

Amikor azt súgja nekünk az ambíció, hogy lépjünk túl az egyszerű erkölcsi alapelveken, amelyeket a lelki szegények őriznek, ahelyett, hogy azokat tekintenénk iránytűnek a változó helyzetben, pont az egyetlen dolog pusztul el, ami ellensúlyozhatná az őrületünket és a hibáinkat: a szeretet.

Polonius P>!

A paraszt, akit kitesznek a legfőbb hatalom viharának, már a kunyhóját sem szereti, az egyetlent, amit szerethetne a világon. Gyűlöli az életet, és nem ismeri a feladatait, mert az embereknek valami boldogságot is kell adni ahhoz, ha meg akarják értetni vele a kötelességeit. A szerencsétlenség csak képmutatásra és lázadásra tanítja.

145. oldal - Oroszország (Kalligram, 2011)

Polonius P>!

Van egy tulajdonságuk a lengyeleknek: mélyen meg vannak győződve arról, hogy az Úristen személyesen avatkozik be a Történelem ügyeibe, kiáll az igazak mellett, vagyis a gonosz végső soron vereségre van ítélve.

200. oldal - A béke határa (Kalligram, 2011)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jan Thomasz Gross: Félelem
Leon Leyson: A lehetetlen valóra vált
Tomas Venclova: Litvánok és…
Gabriel García Márquez: Utazás Kelet-Európában
Bán D. András – Diószegi László – Márer Pál – Pritz Pál – Romsics Ignác: Integrációs törekvések Közép- és Kelet-Európában a 19-20. században
Henryk Sienkiewicz: Özönvíz
Kazimierz Wierzyński: Chopin élete
Andrzej Stasiuk: Hogyan lettem író
Józef Hen: Jokohama
Joanna Bator: Homokhegy