Vajon milyen lesz az első nap az oviban? Tényleg lesz ott sok-sok játék, lesznek új barátok? Zoé, a háromfejű sárkánygyerek, mint minden kisovis, aggódva érkezik a Szivárvány Óvodába: biztosan ismeretlen csoporttársak, szokatlan ízek, rengeteg pakolás és unalmas délutáni alvások várnak rá! Aztán megismerkedik a csoporttársaival, és a Sárkányoviba bizony nem embergyerekek járnak, hanem jetik, manók, tündérek és trollok! Vajon a kis sárkány és új barátai együtt rájönnek, hogy oviba járni igazából a legjobb móka?
Sárkányovi (Sárkányovi 1.) 101 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 2019
Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: 3 éves kortól

Na, ez már sokkal jobban tetszett, mint a Finy Petra könyve. Igazi, jó hangulatú, jó üzenetű ovis történetek. A varázslények ugyanolyan kisgyerekek, mint az embergyerekek, viszont a kulissza mégis jó csomó pluszt ad a történethez. Helyes, vicces, tanulságos. Csak a vége ért egy kicsit hirtelenül, jobban le lehetett volna kerekíteni.
Szavazás, ahol ti is eldönthetitek, hogy ki a legjobb: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-gyermekirodalom-kozonsegdij

Divatba jöttek a sárkányok. Komolyan. Egyre több olyan mesét olvasok, amiben szerepel sárkány vagy éppen sárkány a főszereplő.
spoiler
Aranyos volt ez a mese, az óvónő, Boszi néni remekül megoldotta az ovis nehézségeket, legyen szó előítéletről, vagy másról. Tanulságos kis történeteket olvashatunk a kötetben, fejezetről fejezetre, és ha kisgyereknek olvassuk, meg is lehet beszélni az egyes szituációkat. Szóval érdemes olvasni. :-)

Nagyon kedves, bájos és vicces könyv az ovikezdésről, amelynek segítségével az oviba induló gyerekek egy kicsit bekukkanthatnak egy óvoda mindennapjaiba, láthatják, hogy minden gyerek félve teszi be a lábát első nap az óvodába, megismerhetik az ovisok napirendjét és feladatait, megismerhetik milyen vidám egy óvoda udvara és milyen jókat lehet ott játszani, de azt is megtudhatják, hogy mit lehet játszani bent a csoportban, ha kint esik az eső.

Nem igazán olvastam az elmúlt 25 évben mesét, egy kicsit féltem ettől a könyvtől is.
Szerencsére nem vált valóra félelmem, a könyvben található 8 történet abszolút élvezhető minden korosztálynak.
Mivel a Sárkányoviban sok fantasy faj képviselteti magát, kapunk történetet egymás elfogadásáról, tanító és nevelő mesét. Szerencsére a szereplők aranyosak és szerethetőek. Páran viszont nem kaptak akkora szerepet, mint társaik.
Boszi néni bár kétbalkezes, óvónéniként szuper, hagyja, hogy a gyerekek maguktól lássák be, neki van igaza. Nem akarja görcsösen letolni a tanulságot az ember torkán.

Ez a mesekönyv az egyik legaranyosabb, amit mostanában olvastunk. A legkisebb gyermekemnek nehezen találok olyan könyvet, ami érdekli és nem hagy ott a történet közepén.
Ez a kötet viszont tökéletes. A rajzok vidámak, aranyosak.
A mesék pont olyan hosszúak és kalandosak, hogy a 3 éves izgő mozgó gyerekem is végighallgassa.
Az első ovis éven mi már túl vagyunk, de sok olyan történés volt amivel így Bálint is tudott azonosulni.
Az első nap nehézségei, a szabályok betartása, az új barátok szerzése.
Tetszett a leleményes óvónéni, ahogy rávette a gyerekeket a rendrakásra és az evésre.
Sokat fogjuk még forgatni.

Ez valami elmondhatatlanul kedves mese!
Nem tudom, hogy ha annak idején lett volna egy ilyen a kezem ügyében, jobban szerettem-e volna az óvodát, biztos, hogy ahhoz nem elég egy könyv, kell hozzá Boszi néni szintű pedagógus és cuki ovistársak is, de szerintem óvodába készülő kisgyereknek ez azért egy tökéletes ráhangoló olvasmány lehet. Utána koboldcicáért fog könyörögni, és nem elégszik meg a plüssből készülttel – én szóltam!

Elég sok ovis élettel, beszoktatással foglalkozó könyvet olvastam manapság, de eddig ez a legjobb! Nemcsak bájosan hangol az ovira, hanem az előítéletek leküzdésére, a másság, a különbözőségek elfogadására is megtanít, sőt erényt kovácsol a különbségekből. Külön szuperség, hogy Boszi óvónéni sem tökéletes, a félrement varázslatain együtt mulatnak a gyerekekkel. Rátkai Kornél rajzai pedig bűbájosak.

Még egy rendkívül aranyos ovis beszoktatós könyv, ám ez varázsvilágba kalauzolja el az olvasóját, ahol sárkányok, trollok, tündérek, manók, unikornisok, jetik és boszorkányok élnek… Főszereplőink aranyosak, Zoé tipikus ovis korú kislány, aranyos, de vicces, naiv gondolatokkal. A boszorkánysuliból kirúgott óvónéniért külön plusz pont jár, akinek még a bibircsókjait is visszavették, mert megbukott. XD Zseniális! :D
A kedvencem Kende volt, a kis troll. :) Aki a fajtája ellenére egyáltalán nem troll, sőt… ;)
A kötet bemutatja az óvodai életet, felhívja a figyelmet az előítéletek negatív következményeire és számtalan olyan gondolatot tartalmaz, melyet nem árt, ha a gyerekek már korán elsajátítanak. Rátkai Kornél rajzai pedig csúcsszuperek! :)

Nagyon kedves könyv az ovis életről. Tetszett, hogy a varázslényeknél is pont olyan az ovi, mint a valóságban, így végre olvasás közben nem arról kellett beszélgetni a középsősünkkel, hogy milyen különbségek vannak a történet és a valóság között, hanem teljesen bele tudta magát élni a történetbe. Ezt kérte most esti mesének is, így a végét biztos ismételni kell, mert az utolsó oldalakat már csak magamnak olvastam, pedig hősiesen küzdött az elalvás ellen. XD
Nagyon gondolkozok rajta, hogy beszerezzünk egy saját példányt.(Megvettük)
A könyv bekerült a Merítés-díj 2020-as Gyermekirodalmi TOP10 listájára, itt lehet szavazni rá: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-gyermekirodalom-kozonsegdij.

Eszméletlen cuki ez a könyv. Aranyosak a történetek, bájosak az illusztrációk. Jól bemutatja az óvodai mindennapokat, szokásokat, mint pl. közös étkezés, alvásidő, rendrakás, és olyan fontos témák is megjelennek benne, mint egymás elfogadása, a közös játék fontossága. Csak épp a szereplők nem embergyerekek, hanem sárkányok, trollok, tündérek, meg mindenféle varázslatos lények…
Kisfiam szeptemberben kezdi az ovit, a felkészüléshez választottam ezt a könyvet, és szerintem telitalálat volt. Mindennap mesélek neki belőle és sokat beszélgetünk az olvasottakról, így a kezdeti szorongás és ellenállás sikeresen átfordult érdeklődésbe.
Ovikezdéshez tökéletes olvasnivaló, ajánlom! :)

Mit számít, hogy lány vagy fiú? – ráncolta a homlokát Boszi néni. – Janka nagyon jó az építésben. És a többiek is mind segíthetnének neked. Ne feledd, mind különlegesek vagytok, csak mind másban. Úgyhogy a mai feladatotok, hogy építsetek egy olyan magas tornyot, ami felér egészen Igor feje fölé! Együtt.

Boszi óvó néninek ugyanis csak a neve volt boszi. Sajnos túlságosan kedves és jószívű volt, ezért kicsapták a boszorkányiskolából, és még a bibircsókját is elvették.
12. oldal, Az első nap az óvodában.

– Rendben van – mondta végül Boszi néni. – Akkor mostantól senkinek nem kell a helyére raknia a játékokat.
Úgy is lett. Senki nem pakolt el maga után, és az óvó néni nem szólt rá egyik gyerekre sem, …….
…… Egyszer csak aztán Kende szokás szerint át akart nyargalni a szobán, de nem tudott kikerülni egy halom könyvet, és keresztül esett rajtuk……..
Teofil megcsúszott egy ledobott színezős papíron, és a fenekére esett.
![]() | Sárkányovi sorozat · Összehasonlítás |