Sárkányovi (Sárkányovi 1.) 40 csillagozás

Czernák Eszter: Sárkányovi

Vajon milyen lesz az első nap az oviban? Tényleg lesz ott sok-sok játék, lesznek új barátok? Zoé, a háromfejű sárkánygyerek, mint minden kisovis, aggódva érkezik a Szivárvány Óvodába: biztosan ismeretlen csoporttársak, szokatlan ízek, rengeteg pakolás és unalmas délutáni alvások várnak rá! Aztán megismerkedik a csoporttársaival, és a Sárkányoviba bizony nem embergyerekek járnak, hanem jetik, manók, tündérek és trollok! Vajon a kis sárkány és új barátai együtt rájönnek, hogy oviba járni igazából a legjobb móka?

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: 3 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Pagony, Budapest, 2019
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104919 · Illusztrálta: Rátkai Kornél

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Czernák Eszter: Sárkányovi

Na, ez már sokkal jobban tetszett, mint a Finy Petra könyve. Igazi, jó hangulatú, jó üzenetű ovis történetek. A varázslények ugyanolyan kisgyerekek, mint az embergyerekek, viszont a kulissza mégis jó csomó pluszt ad a történethez. Helyes, vicces, tanulságos. Csak a vége ért egy kicsit hirtelenül, jobban le lehetett volna kerekíteni.
Szavazás, ahol ti is eldönthetitek, hogy ki a legjobb: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-gyermekirodalom-kozonsegdij

4 hozzászólás
csgabi P>!
Czernák Eszter: Sárkányovi

Divatba jöttek a sárkányok. Komolyan. Egyre több olyan mesét olvasok, amiben szerepel sárkány vagy éppen sárkány a főszereplő.
spoiler
Aranyos volt ez a mese, az óvónő, Boszi néni remekül megoldotta az ovis nehézségeket, legyen szó előítéletről, vagy másról. Tanulságos kis történeteket olvashatunk a kötetben, fejezetről fejezetre, és ha kisgyereknek olvassuk, meg is lehet beszélni az egyes szituációkat. Szóval érdemes olvasni. :-)

Bea_Könyvutca P>!
Czernák Eszter: Sárkányovi

Nagyon kedves, bájos és vicces könyv az ovikezdésről, amelynek segítségével az oviba induló gyerekek egy kicsit bekukkanthatnak egy óvoda mindennapjaiba, láthatják, hogy minden gyerek félve teszi be a lábát első nap az óvodába, megismerhetik az ovisok napirendjét és feladatait, megismerhetik milyen vidám egy óvoda udvara és milyen jókat lehet ott játszani, de azt is megtudhatják, hogy mit lehet játszani bent a csoportban, ha kint esik az eső.
http://konyvutca.blogspot.com/2019/10/gyerekeknek.html

krlany IP>!
Czernák Eszter: Sárkányovi

Elég sok ovis élettel, beszoktatással foglalkozó könyvet olvastam manapság, de eddig ez a legjobb! Nemcsak bájosan hangol az ovira, hanem az előítéletek leküzdésére, a másság, a különbözőségek elfogadására is megtanít, sőt erényt kovácsol a különbségekből. Külön szuperség, hogy Boszi óvónéni sem tökéletes, a félrement varázslatain együtt mulatnak a gyerekekkel. Rátkai Kornél rajzai pedig bűbájosak.

Caledonia_Valley P>!
Czernák Eszter: Sárkányovi

Még egy rendkívül aranyos ovis beszoktatós könyv, ám ez varázsvilágba kalauzolja el az olvasóját, ahol sárkányok, trollok, tündérek, manók, unikornisok, jetik és boszorkányok élnek… Főszereplőink aranyosak, Zoé tipikus ovis korú kislány, aranyos, de vicces, naiv gondolatokkal. A boszorkánysuliból kirúgott óvónéniért külön plusz pont jár, akinek még a bibircsókjait is visszavették, mert megbukott. XD Zseniális! :D
A kedvencem Kende volt, a kis troll. :) Aki a fajtája ellenére egyáltalán nem troll, sőt… ;)
A kötet bemutatja az óvodai életet, felhívja a figyelmet az előítéletek negatív következményeire és számtalan olyan gondolatot tartalmaz, melyet nem árt, ha a gyerekek már korán elsajátítanak. Rátkai Kornél rajzai pedig csúcsszuperek! :)

3 hozzászólás
Boglárka_Madar P>!
Czernák Eszter: Sárkányovi

Nagyon kedves könyv az ovis életről. Tetszett, hogy a varázslényeknél is pont olyan az ovi, mint a valóságban, így végre olvasás közben nem arról kellett beszélgetni a középsősünkkel, hogy milyen különbségek vannak a történet és a valóság között, hanem teljesen bele tudta magát élni a történetbe. Ezt kérte most esti mesének is, így a végét biztos ismételni kell, mert az utolsó oldalakat már csak magamnak olvastam, pedig hősiesen küzdött az elalvás ellen. XD
Nagyon gondolkozok rajta, hogy beszerezzünk egy saját példányt.(Megvettük)

A könyv bekerült a Merítés-díj 2020-as Gyermekirodalmi TOP10 listájára, itt lehet szavazni rá: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-gyermekirodalom-kozonsegdij.

PTJulia P>!
Czernák Eszter: Sárkányovi

Aranyos mese az óvodai beszokásról és mindennapokról. Engem egy idő után iszonyatosan irritált, de az óvodásomnak nagyon tetszett, és nagyobb testvérei is jónak találták. A rajzok is furik a számomra, de jól illettek a könyvbe.

Nyctea P>!
Czernák Eszter: Sárkányovi

Eszméletlen cuki ez a könyv. Aranyosak a történetek, bájosak az illusztrációk. Jól bemutatja az óvodai mindennapokat, szokásokat, mint pl. közös étkezés, alvásidő, rendrakás, és olyan fontos témák is megjelennek benne, mint egymás elfogadása, a közös játék fontossága. Csak épp a szereplők nem embergyerekek, hanem sárkányok, trollok, tündérek, meg mindenféle varázslatos lények…

Kisfiam szeptemberben kezdi az ovit, a felkészüléshez választottam ezt a könyvet, és szerintem telitalálat volt. Mindennap mesélek neki belőle és sokat beszélgetünk az olvasottakról, így a kezdeti szorongás és ellenállás sikeresen átfordult érdeklődésbe.
Ovikezdéshez tökéletes olvasnivaló, ajánlom! :)

Syladrien>!
Czernák Eszter: Sárkányovi

Igazán kedvemre való az olyan mese, ami teljesen elvarázsol. Sárkányovinak sikerült. Azon kaptam magam, hogy falom a betűket… remélem, hogy lesz folytatás, hiszen nagyon érdekel, hogy Bodza a kis törékeny tündérlány hogyan boldogul a jövőben, illetve Janka manó sorsát is a szívemen viselem, hogy mikor is fog megszólalni…
Visszatérve: egy másik világba kalauzol, mégis a hétköznapi óvodás napokat taglalja. Valós, teljes mértékben életszerű alapokon nyugszik. Eszter nagyon finoman és gyengéden szőtte bele a mesébe az előítéletességet, a gyermekek különbözőségét, az ebből fakadó konfliktusokat és azok megoldását. A legfontosabb, hogy az ovisok tényleges és számukra fontos problémáit kivesézi.
Teljes szívemből ajánlom az ovikezdőknek, de még a nagyobb csoportosoknak is, akiknek néha nehezen megy a sok szabály betartása.

Ancsúr>!
Czernák Eszter: Sárkányovi

A címből én arra következtettem, hogy egy sárkányokkal teli oviba fogunk látogatni, de nem így lett. Ez a könyv egy olyan óvoda mindennapjait mutatja be, ahová varázslatosabbnál varázslatosabb gyerekek járnak. A könyvecske varázslatos módon mutatja be számunkra, és a gyerekek számára, hogy az óvoda egy csodálatos hely.
Ugyanakkor kicsit szakmai szemmel nézve ez a történet megoldást jelenthet azon kicsik számára, akik szoronganak az első óvodás napjuk előtt. Míg azoknak a gyerekeknek, akik már óvodások egy ideje, azoknak meg az óvodai mindennapok örömteli felidézésében nyújthat pozitív élményeket ez a könyv.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Ne feledd, mind különlegesek vagytok, csak mind másban.

50. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Mit számít, hogy lány vagy fiú? – ráncolta a homlokát Boszi néni. – Janka nagyon jó az építésben. És a többiek is mind segíthetnének neked. Ne feledd, mind különlegesek vagytok, csak mind másban. Úgyhogy a mai feladatotok, hogy építsetek egy olyan magas tornyot, ami felér egészen Igor feje fölé! Együtt.

50. oldal

Uzsonna >!

Eljött Zoé, a háromfejű kis sárkány első napja az óvodában.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Sárkányovi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bombicz Judit: Csodák könyve
Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék unikornisokról és sárkányokról
Kőszegi-Arbeiter Anita: A tündérpalota
Babos Eszter: A trollok titka
Valerie Thomas: Winnie és a sárkánygyerek
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók
Lanczkor Gábor: Gúfó a boszorkányszombaton
Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák
Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában
Vadadi Adrienn: A Palacsinta tábor