A ​világ legjobb játszótere 25 csillagozás

Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

Ádámék új házba költöztek, és döbbenten látják, hogy a ház udvarára beígért játszótérnek híre-hamva sincs. A szülők hiába telefonálgatnak és dühöngenek, tehetetlenek. Így hát a gyerekek kezükbe veszik az irányítást, és jobbnál jobb játékokat terveznek az udvarba. Lelkesedésük a szülőkre is átragad, és szép lassan az ott maradt építőanyagból közösen megépítik a világ legjobb játszóterét!

Czernák Eszter könyvében rengeteg jó ötletet találhatunk mi is házilag készített kinti játékokhoz, a palackokból készített bowlingon keresztül a parafadugó hajócskákon át az aszfaltra rajzolható autópályáig. De legfőképpen azt mutatja meg a mese, hogy nem kell más, csak egy összetartó csapat, sok szabadidő és jó ötletek, hogy a gyerekek boldogan játsszanak!

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 4 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2019
66 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104445 · Illusztrálta: Kőszeghy Csilla

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 SP>!
Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

„(…) ha az élet citromot kínál, csinálj belőle limonádét!”

Lehet nem tipikusan az a gyerekkönyv, amit úgy szoktak kezdeni, hogy egyszer volt hol nem volt.
Ez a mese, a valóságból merít, akár az idei nyáron is megtörténhetett, vagy jövőre fog.
De akkor is egy mese, amiből tanulhatunk még mi felnőttek is.
Mert szól a csapatszellemről, a kreativitásról, a régmúlt játékairól, mikor még nem volt ennyi kacatra szükség, csak vettünk néhány lapátot, krétát, labdát és irány az udvar.
Igen, ez egy lakóközösség összefogásáról is szól, de megvan benne minden, amit személy szerint értékelni tudok.
Mert felhívja a figyelmet arra, hogy mit lehet kihozni egy kellemetlen élményből, ha a kis „barátokkal” összefogunk és megalkotjuk a számunkra legjobb játszóteret.
Volt ahol kacagtam, volt ahol elszomorodtam, de mindenképpen hálás vagyok, mert nem csak nosztalgikus hangulatot teremtett, de jól is szórakoztam.
Lehetsz kicsi, vagy nagy!
Gyermek vagy felnőtt!
Ez a kötet mindannyiunknak szól, és mindenki csak tanulhat belőle.
Számomra egy élmény volt az olvasása.
Kedvenc!♥

meseanyu P>!
Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

Jó hangulatú, jó üzenetű, kedves történet. Régi nyarakat, régi filmeket juttatott eszembe, közösségek, baráti társaság kialakulásáról egy új lakóhelyen. Ötletek, tenni akarás, összefogás – nagy szükség van ezekre a mai világban.

csgabi MP>!
Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

Szerettem olvasni ezt a rövid könyvet ezekről a kreatív gyerekekről és felnőttekről. Tetszettek a történetben a fordulatok, tetszettek Kőszeghy Csilla rajzai is.
Költöztem már én is vadonatúj lakásba – hát, nem ilyen házba és nem ilyen közösségbe, pedig nagyon élveztem volna; de nem lehet mindenki olyan szerencsés, mint a mesében szereplő családok. :-) Egyébként számomra a világ legjobb játszótere mindig a dédpapám óriási udvara és kertje marad Nyíregyháza mellett, Leveleken. :-)

Bea_Könyvutca P>!
Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

Ez a könyv egy új házba való költözés története, egy új közösség megismerése, összekovácsolódása. Egy frissen épült társasházról szól ez a mese, amelyben mindenki új lakó, frissen beköltöző.

Jó példa arra ez a könyv, hogy sose adjuk fel a vágyainkat, érdemes megküzdeni érte. Ezt szerencsére szerintem a gyerekek még tudják és elég gyakran kivitelezik, végrehajtják, amit szeretnének, még akkor is, ha nem találnak egyből felnőtt támogatóra hozzá.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/10/gyerekeknek.html

sztinus P>!
Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

Jó ötlet, hiszem minden a fantázia!
De valahogy kevés az egész. Aranyos, ahogy belakják a teret, aranyosak a játèkok, aranyos a sok finomsàg, mindenki partner a sütisütésben, mègsem éreztem azt, hogy èn is ott szeretnèk velük jàtszani.

2 hozzászólás
krlany IMP>!
Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

Ez nem mesekönyv, hanem egy gyerekek számára és nyelvén írt lakótömbi közösségfejlesztő folyamat leírása, melynek eszköze a játszótér. Új hely, új lakások, közösségépítés, ahol mindenki beleadja azt a kicsit, amihez ért, és így lesz az 1 + 1 = 5… és így lehet cselekedni kész, aktív állampolgárokat nevelni, akiket érdekel, hogy mi történik a közvetlen környezetükben, és ha az nem megfelelő nekik, olyanná formálják, ahol már szeretnek élni. Ennyi. Nem nagy dolgok ezek kérem szépen, csak azt a picit kell mindenkinek hozzátenni, nem pedig fotelforradalmárkodni és szájat tépni.
Egyedül a lufikat utáltam benne… 2019-ben már lehetett volna meggymag csata vagy kavicskép kirakó verseny vagy virág-/faültetés is az ünnepségen, annak tudatában, hogy a lufik mennyire veszélyesek az állatokra, és az előállításuk sem környezetbarát. De minden mást pont így kell csinálni, a csokitortával egyetemben!;)

PTJulia MP>!
Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

Aranyos kis könyv az összefogásról és kreativitásról. Helyenként kicsit döcögött a szöveg, illetve nem tetszett, hogy az elején olyan sokáig ragoztuk a költöztetők káromkodásait. Oké, hogy káromkodnak, de ne legyen már ez sztárolva egy 4-6 éveseknek való könyvben!
A könyv végén jópofák a foglalkoztatók.

Ancsúr P>!
Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

Aranyos kis könyv volt. Kicsit a régi meséskönyveimhez volt hasonló. Annyi volt a különbség, hogy a régebbi könyveimben több volt a kép. Szinte minden oldalra jutott egy-egy kisebb vagy nagyobb kép, amik az adott oldal történetéhez volt köthető. Ezt itt nagyon hiányoltam, mert így aránytalanul sok volt a szöveg egy gyerekkönyvhöz, és hiányzott a vizuális stimuláció, ami ébren tarthatja a gyerekek érdeklődését mondjuk egy esti mese során.
Néhol a történet nagyon iskolásra sikeredett, de összességében nagyon tetszett ez a kis könyvecske.

Driz P>!
Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

Nekem az eleje és a vége nem tetszett a könyvnek. A költözős, házszám magyarázós, költöztetők csúnya beszédének ragozását elhagytam volna. Teljesen feleslegesnek éreztem. Viszont mikor a gyerekek és a felnőttek elkezdték szépíteni, játszótérré alakítani az udvart onnantól vált igazán élvezetessé, szerethetővé a történet.

dianna76 P>!
Czernák Eszter: A világ legjobb játszótere

Annyira jól indult ezzel a költözéssel, hogy azt gondoltam szeretni fogom. Végül mégsem. Talán a szinte egyhúzóra olvasás az oka, de némileg untatott már a végére. A szabadtéri játékra való ösztönzés – melyben a fantázia is szerepet kap – tetszett. A közösségi összetartás pedig mind a gyerekek, mind a felnőttek részéről példaértékű. Csak engem az, hogy pl. hogyan kell helyesen homokozót készíteni, kissé untatott. Az ilkusztrációk sem tetszettek maradéktalanul.

>!
Pagony, Budapest, 2019
66 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104445 · Illusztrálta: Kőszeghy Csilla

Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Mit is mondott Misi bácsi? Ha citromot kapsz, csinálj belőle limonádét?

66. oldal

2 hozzászólás
Ancsúr P>!

– Azt tetszett már hallani, hogy egyetlen kaktusz sincs úgy tele tövissel, hogy ne férne el rajta virág?- kérdezte Huba vigyorogva.

61. oldal

Ancsúr P>!

– (…) Mind tudjuk, hogy ami itt történt, miszerint nem építették meg a gyerekeknek az ígért játszóteret, az hatalmas igazságtalanság. A gyerekek azonban ahelyett, hogy csak dühöngtek volna vagy belenyugodtak volna a helyzetbe, saját kezükbe vették az irányítást. Van is erre egy remek mondás: ha az élet citromot kínál, csinálj belőle limonádét!
(…)
– Hmm, izé- szakította félbe Marci Misi bácsit kicsit bizonytalanul-, vagy ahogy mondani szokták, az élet nem arról szól, hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról, hogy megtanuljuk, hogyan kell táncolni az esőben.

60-61. oldal

Ancsúr P>!

– Vagy hogy Széchenyit idézzem, azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk.

62. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Paulon Viktória: Kisrigók
Békés Pál: A Félőlény
Berg Judit: A Nádtenger télen
Berg Judit: Rumini és a négy jogar
Csukás István: Süsü, a sárkány
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba
Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában?