Világnak ​virága – Ősz 3 csillagozás

Czárán Eszter: Világnak virága – Ősz

/Az ​őszi napéjegyenlőségtől a téli napfordulóig/ Ez a kötet a Mérleg, Skorpió és a Nyilas havát foglalja magába. A gyerekek és fiatalok számára tanító által összeállított gyűjteményben az esztendő minden napjára találnak értékes olvasnivalót a fiatalabbak és az idősebbek is. A kiadvány magyar keresztény műveltségünket ismerteti meg, s célja az, hogy a gyerekeket visszavezesse ősi hagyományainkhoz, abba a világba és szokásrendszerbe, amely évszázadokon át jól működött, amely emberhez közeli s Isten előtt kedves volt, és ma is megvalósítható. A gyűjteményben találhat az olvasó magyar népmeséket, mondákat, régi imádságokat, jeles napok, ünnepek szokásainak leírását. A könyv az évkör rendjéhez igazodva tartalmazza a kalendáriumot, szentek névünnepe kapcsán legendáik leírását, legszebb népdalainkat, de nem maradnak ki a szólások, közmondások, találós kérdések s a mondókák sem. Ezen kívül műveltségünk megismeréséhez szükséges témákról is olvashatunk röviden e könyv lapjain. Javaslatokat… (tovább)

>!
Magánkiadás, Budapest, 2005
348 oldal · ISBN: 9634609082

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Basa_Katalin I>!
Czárán Eszter: Világnak virága – Ősz

Gondosan felépített könyv. Minden napra egy néprajzi szokást, népmesét, népi éneket hoz – inkább ismeretterjesztési, mint szórakoztatási céllal. Az esti mese mellé (vagy helyette) javaslom, 6-12 éves korosztálynak. Jókora kötetről van szó: az igényes, színes illusztrációkat és színes fotókat fényes, vastagabb papírra nyomták, emiatt nehéz kézben tartani a könyvet – de megéri.

gjudit8>!
Czárán Eszter: Világnak virága – Ősz

Minden napra kapok valami gyönyörűséges olvasmányt: mesét, amit már generációk óta hagyományoznak át egymásnak az emberek, történelmi hősöket és példamutató emberi sorsokat, szép fotókat, népművészeti alkotásokat, használati tárgyakat. Nagyon jó ezzel a könyvvel ágyba bújni és egy kisgyerekkel megosztani…


Népszerű idézetek

gjudit8>!

A magyar világfának élő levelei, ágai vagyunk. Aki ezt megtagadja, elszakad ősi gyökereitől, maga lesz nagyon szegény. Azok az öreg nénik és bácsik, akik még tudják mondáinkat, s egész életüket megerősítette az ősök iránti tisztelet és szeretet, nem tudják meghatottság nélkül mesélni mondáinkat, mert amikor a szent hősök szavait idézik, egy pillanatra maguk is Attilává, Szent Lászlóvá stb. válnak. Ha elcsöndesedünk, bennünk is megszólalnak az ősök.
Mondáink a mi lelkünket is megújítják, ezért szerzünk kincset a szívünkbe, ha figyelmesen olvassuk, s megjegyezzük ezeket. Régen a mondákat szájról szájra adta tovább apa fiának, majd később sokat közülük le is írtak. Sok mondát megismerhetünk a leírásokból, de igazán élő s lelkünket újító akkor lesz, ha mesélve is továbbadjuk ezeket társainknak s majd egyszer gyermekeinknek.

275. oldal

gjudit8>!

Lelkünk mélyén is van olyan sötét világ, ahol a mi „sárkányaink”, a bennünk levő rossz tanyázik. Talán ezeket még nehezebb legyőzni, mint a mesebeli királyfinak a hétfejűt.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lélek · rossz · sárkány
gjudit8>!

A világot Isten teremtette, ezért eredendően jó. A világba az Úristen rendet teremtett, ez a rend isteni törvény, s ezt a régi ember jól tudta. Ezért nem akarta a természetet átalakítani, leigázni, csak művelni. Hiszen a teremtő mondta az embernek, hogy művelje azt.
A Föld Istentől kapott örökségünk, s épen kell azt továbbadnunk utódainknak. A teremtmény embernek kötelessége, hogy az Isten által alkotott rendet fönntartsa.

274. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Balogh Júlia: Szent Mihály havától Kisasszony haváig
Balaton László: Az öreg malom boldogsága
Makoldi Sándor – Makoldi Sándorné – Szabó Antónia: Sugallat
Jókai Mária: Szent Ivántól Kisasszonyig
Jókai Mária: Mária-naptól Márton-napig
Tőkés István: Hétköznapok – Ünnepnapok
Dömötör Tekla (szerk.): Népszokás, néphit, népi vallásosság
Dömötör Tekla: A népszokások költészete
Dömötör Tekla: Régi és mai magyar népszokások
Dömötör Tekla: Naptári ünnepek – népi színjátszás