Megszámolt ​babák 13 csillagozás

Czapáry Veronika: Megszámolt babák

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Czapáry Veronika regényében a babák nem Meseország idilli játékai, hanem a rémület és a kiszolgáltatottság ellen menedéket kínáló szövetségesek egy kislány mindennapjaiban. A gyereket a családi erőszak, részvétlenség és a szülői aberráció a kényszeresség és önpusztítás felé sodorja, személyiségvesztéssel fenyegeti. Múló évei összemosódnak, kamaszkora végéig szinte egy helyben kavarog az idő.
A Megszámolt babák sokkoló olvasmány, az írónő a magyar irodalomban elsőként tör meg egy tabut. Műve azonban nem pusztán látlelet: a balladák konok ritmusában megírt költői próza, az élethez való jog túlélő éneke. A nagy feltűnést keltett korábbi Czapáry-regény, az Anya kacag után a szerző második kötete.

>!
Scolar, Budapest, 2013
256 oldal · ISBN: 9789632444598

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
egy_ember
Czapáry Veronika: Megszámolt babák

Dupla szenvedés volt. Téma és színvonal. Előbbire legalább fel voltam készülve.

3 hozzászólás
>!
morzsi
Czapáry Veronika: Megszámolt babák

Miközben olvastam, végig szerettem volna azt hinni, hogy ez az egész történet csak fikció, ilyen soha, senkivel nem történhet meg, annyira kegyetlen, fájdalmas, és nyomasztó…
Iszonyatosan megrázó könyv volt, pedig úgymond 'nem egy nagy kaland'.

>!
somogyiréka
Czapáry Veronika: Megszámolt babák

Abból indulok ki, hogy Czapáry Veronika minden egyes szava a megtörtént eseményeket hűen tükrözi. Nincs ferdítés, képzelődés, mindenki pontosan és úgy tette, ahogy az írónő leírta..(ha viszont képzelet szüleménye a mű, akkor minél gyorsabban egy határozott mozdulattal a kukába bele, szórakozzon velem a….)
Ahogy a fülszöveg is írja, a regény egy megfejthetetlen időben kering egy helyben. Egyszerre tűnik kislánynak, de ugyanakkor már kamasz is a mesélő. Fülledt, vészterhes lakótelepi évek, ahol az egyetlen kijárat az ablakon keresztül a betonjárdára nyílik, és a mázlisták legalább az ötödiken laknak, ahonnan már tuti az szétloccsant agyvelő.
De minden ponton érthető ez a kijáratkeresés, ugyanis a főhős kislányt egész gyerekkorában az apja molesztálja,anyja veri, apja veri, testvérei utálják..soroljam még a retteneteket?
És egyetlen menedéke az a sok játékbaba, akik körötte élnek, s megértik, meghallgatják, de szép lassan ilyen-olyan kukákban végzik azok is.
Nekem egységes a mű szövege(szövete). Sehol semmi kikacsintás, feloldás, az elmesélő végig ez a kortalan alak, aki valahol a gyerekkorban rekedt mégis. Naná, hogy is lehet ebből felnőni? A fát már fácskaként olyan mélyen metszették meg, törték ketté…Csendben vinnyog 243 oldalon át, de egy ponton túl már ehhez is fáradt, inkább csak az a k.va ablakot nézi, ahol a nővére ki mert ugrani, ő meg nem..

Hol vannak ezek a szörnyek, kik ha jól számolom, négy gyerekeknek adtak életet? Elvileg élhetnék még. Ha mindez tényleg igaz, nem kéne ennek a műnek nagyobb hírverés? Nem kéne ezeket a férgeket az utcára kiállítani, és élve…mint a középkorban?

Ugye, a teljes igazságot írtad le, Veronika? Mert én minden szavad komolyan vettem, itt nem szeretem a ferdítést, a homályt. Ugye tudnak a szüleid arról, hogy most már egy ország ismeri a gaztettüket?Hajrá, hogy mindezt regényben is. Szabad felületet az össze titoknak, derüljön ki az összes gaztett.Bűnhődjön az elkövető, míg világ a világ, ne bocsásson meg neki senki, isten meg pláne ne!

>!
NaKi1122
Czapáry Veronika: Megszámolt babák

Kivételesen szerettem volna, ha jó lett volna a vége…

>!
jadett
Czapáry Veronika: Megszámolt babák

Frusztrált, dühített és kiábrándított a történet. Mégis beszippantott. Szeretném azt hinni, hogy ilyen dolgok nem történhetnek meg egy kisgyerekkel. De sajnos mégis. És az egészben ez a legijesztőbb.

>!
zsoltika P
Czapáry Veronika: Megszámolt babák

Közepesen gyenge feldolgozása egy nehéz témának. Ha csak ennyit akart a szerző akkor jónak is mondhatjuk, de sajnos ez kevés különösen ehhez a témához.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kulik Andrea: A Senki gyermeke
Péterfy-Novák Éva: Egyasszony
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Jessica Sorensen: The Redemption of Callie & Kayden – Callie, Kayden és a megváltás
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök
Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap
Augusten Burroughs: Farkas az asztalnál
Petra Nagyová-Džerengová: Nézz magadra!
Andy McQuade: És alszom, alszom el…