Tündérfalva 2 csillagozás

regénykert
Czakó Gábor: Tündérfalva

A Tündérfalva regénykert. A műfaj a szerző találmánya. A regénykert olyasféle szerkezetű mű, mint egy családi ház. A lakóépület maga a regény, a körülötte fekvő virágoskert, a kutyaól, a lugas, a góré, a garázs, a nyári konyha, a veteményes és a többiek novellák, amelyek összefüggnek valamennyire a regénnyel, hiszen a házhoz tartoznak, de a szó legszorosabb értelmében nem részei. A Tündérfalva úgy, önmagában hagyományos regény, hősökkel, egyenes vonalú cselekménnyel, szerelemmel és bűnözőkkel, akik el akarják foglalni – nem a falut, az nem volna nagy ügy, hanem lakóinak lelkét. No erre mozgásba lendülnek a faluban lappangó tündérek…

>!
Boldog Salamon Kör, Budapest, 2006
222 oldal · ISBN: 9638712805

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Népszerű idézetek

eMBé>!

Amikor magához tért az intenzív osztályon, különös világban találta magát. A hatalmas ablak keretében a felhők csontszín, szürke, lilás, narancsos és bíbor sávjai jelezték, hogy itt meglepő események helyezték magukat kilátásba. Sose gondolta volna, hogy ennyiféle felhő létezik – egyszerre –, és a kéknek ennyi árnyalata képes környezni tarkaságukat. Életvitelébe nem fért bele az ég tanulmányozása.

186. oldal

eMBé>!

A körömrágás az önelégültség jele: a legízesebb falat én vagyok. Persze a szorongásé is, hogy nincsen senki, akire igazán számítani lehetne.

197. oldal

eMBé>!

– A ti országotokban a nép fele, ha ugyan nem több, pogány.
Salamon lehajtotta a fejét.
– Nem könnyű megtérni – minden nap, minden áldott nap.

140. oldal

Évuus>!

Kétszertündér János kecses mutatóujjával gépére koppantott, és némi derűt kért vendégétől. Nem, nem nevetést, még igazán mosolyt sem, ugyanis a mosoly kivülről indul és kifelé tart, mert valaki-valami másból ered, s valakinek szól. A derűt viszont ok és cél nem nyűgözi, mert a kedély benső, gyöngéden kiszivárgó, iránytalan világossága.

123. oldal

Évuus>!

Epponina sajnos beleesett a leggyakoribb emberi fertőzésbe, a homálybetegségbe, amiben oly nagy tömegek szenvednek anélkül, hogy tudnának róla. Mert éppen ez a kór lényege: nézni, és nem látni, fülelni, és nem hallani, tapogatni, és nem érezni, megtudni és félreérteni. A homálybetegeknek nincs megkülönböztető képessége. Rajong azért, aki becsapja, áldja a botot, amely üti, és gyűlöli azt, aki megkísérli fölébreszteni. Tudniillik valójában alvajáró, pontosabban alvaélő, ábrándok, remények, igények, képzetek, föltételezések, sokszoros védőőrizete alatt tengődik.

72. oldal

Évuus>!

Az örök tükörben állva csodálatos vigaszként tapasztaltam, amit ő mondani szándékozott nekem, s ő is, amit én szándékoztam mondani neki, a nyelvek és ajkak zaja nélkül. Ha azt, amit belül éreztünk, szóval akartuk volna mondani, inkább elszomorított, mintsem megvigasztalt volna bennünket.

130. oldal

Évuus>!

Ifjabb Songainé lepattogzott arcáról az ősz jutott eszébe, amikor lehull a lepel a kertről, s kiderül, hogy ami csupa pozsgás zöld, élet és gyümölcs, az valójában a halál.

173. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
Baráth Viktória: Egy év Rómában
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
A. O. Esther: Megbocsátás
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: Ég veled
Szabó Magda: Tündér Lala
Békés Pál: Csikágó