A ​sárkánymocsár ura 5 csillagozás

Czakó Gábor: A sárkánymocsár ura

A ​sárkánymocsár ura kalandregény, felnőttmese a szó legizgalmasabb értelmében, mégis szoros kapcsolatban áll más, bölcseleti ihletésű műveivel, közelebbről a Lélek fele és a Luca néni föltámadása című regényekkel, de leginkább az Eufémiával – annak mintegy a folytatása. A történet tehát a jövőben játszódik, egy általunk fölidézhető környezeti katasztrófán túl, a mi fájdalmasan átalakult földgolyónkon, új tájakon és új lények: tréfás kedvű és veszedelmes gombák, állatok, növények között. A Birodalomban. A Birodalom egyre terjeszkedik, már alig van nép és országocska, mely ne lenne alattvalója vagy vazallusa. A technikai civilizáció nélküli emberiség új faj, az araneus, az intelligens patkány uralma alá kerül. Már szinte csak a vilák szabadok, de ők is elveszítették vezetőjüket. A mély humorral megírt történet a Nagyvila fölkutatásáról szól; Hóúr herceg és egy törpe vila utazik tűzön-vízen, külső és belső csodákon át. A vilák: különös népség. Önmagukban a világot helyreállították:… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1988

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1988
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632118200

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Noro
Czakó Gábor: A sárkánymocsár ura

Stílusát tekintve mesés fantasynek tűnik, mint afféle magyar Hobbit. Tartalmában viszont egy poszt-apokaliptikus világban játszódó társadalmi szatíra. Humora – és a világ néhány brutális jellemzője, mint az alkalomszerű emberevés – kifejezetten felnőtt olvasóknak szól. A patkányok birodalma, illetve a lemúrok tévénézésre épülő civilizációja ma legalább olyan aktuális mondanivalót hordoz, mint 1988-ban (sőt, az utóbbi időszerűbb, mint valaha).

>!
imma A+P
Czakó Gábor: A sárkánymocsár ura

érdekes volt. néha kissé nehezen követhető, de határozottan érdekes. mondhatni egyedülálló. kicsit sci-fi és kicsit fantasy, meg valami teljesen más. és furcsa is. és érdekes.

>!
nyolcadikutas
Czakó Gábor: A sárkánymocsár ura

Számomra értékelhetetlen. Elolvasni sem bírtam. Ritka az ilyen, de előfordul.
Várakozással ültem neki, ami lassan elsatnyult, aztán a századik oldalnál rájöttem, már az igény sincs meg bennem, hogy befejezzem.
Bocs, Czakó úr!

>!
akerhun
Czakó Gábor: A sárkánymocsár ura

Nagy kedvencem ez a könyv, A világ mit ábrázol elég szürreális, mégis kedves tud lenni a maga furcsa népeivel. Nyuszkók, patkányok, vilák, na ők a legfurábbak, ahogy hagyják, hogy a dolgok csak úgy történjenek. Ahogy a katasztrófa után áltozott az élővilág,válozott ki van fent, ki lent, Nagyon érdekes, szerintem nagyon mesereszerű, de mindamellett nagyon kegyetlen is. A könyv humora szomomra nagyon tetszett.
Jó 20 évvel az első olvasás után olvastam újra, kicsit máskép értettem a könyvet, talán jobban felfogtam de ugyanúgy tetszett. (Az első példányt kölcsönadtam, elveszett és csak annyira emlékeztem a sztoriból, hogy van benne mocsár, meg patkányok akik az uralkodó faj, nekik a puha nyuszkók az ágyasaik, akiket néha meg is esznek.)
Külön kiemelném a borítót, szerintem nagyon jól sikerült Ámon László stílusa nagyon passzol a könyvhöz. Ez alapján tallátam meg antikváriumban, annyira jellegzetesek a színei.


Hasonló könyvek címkék alapján

E. E. Knight: A Farkas útja
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Scott Westerfeld: Behemót
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Holecz László: Omb
Jules Verne: Hector Servadac
Jules Verne: Utazás a Holdra
Abraham Merritt: A Holdtó
Arthur C. Clarke: Delfinek szigete