A ​metszés ábécéje 4 csillagozás

Czáka Sarolta – Valló László: A metszés ábécéje Czáka Sarolta – Valló László: A metszés ábécéje Czáka Sarolta – Valló László: A metszés ábécéje Czáka Sarolta – Valló László: A metszés ábécéje Czáka Sarolta – Valló László: A metszés ábécéje

A szerzőpáros átdolgozott, frissített könyvével kívánt segíteni azoknak,akik most kezdik tanulni a metszés alapjait, de a gyakorlott kertgondozók is találnak benne újdonságot.
Választ adnak az örök kérdésre: mikor, mivel, hogyan metsszünk?
Az alapismeretek, alapfogalmak elsajátíthatók az első fejezetből, majd megismerhetik a gyümölcsfák és -bokrok metszési lehetőségeit. A szőlő metszése, az ifjítás, a zöldmunkák, a művelésmódnak megfelelő tőkekialakítás is megtanulható a következő fejezetből.A díszkert fái, bokrai, sövényei is igénylik a metszést, de minden évben metszeni kell a rózsákat is, sőt a fenyők is rászorulhatnak a metszésre.
A világos, lényegre törő stílus, a szemléletes rajzok, folyamatábrák mind azt szolgálják,hogy a metszés néha nem is olyan könnyű műveleteit minél jobban elsajátíthassák az olvasók.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kertészkönyvtár Mezőgazda

>!
Mezőgazda, Budapest, 2017
146 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632865515 · Illusztrálta: Krasznainé Imre Katalin
>!
Mezőgazda, Budapest, 2010
144 oldal · ISBN: 9789632865515 · Illusztrálta: Krasznainé Imre Katalin
>!
Mezőgazda, Budapest, 2000
150 oldal · ISBN: 9639239895 · Illusztrálta: Krasznainé Imre Katalin

8 további kiadás


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

lenne P>!
Czáka Sarolta – Valló László: A metszés ábécéje

Korábban már többször is olvasgattam ezt a könyvet, de most először olvastam el a díszfákról, díszcserjékről írt részt is, szóval végig…
Bevallom, mindig is nagy álmom volt, hogy megtanuljak jól metszeni. Most e könyv és jövendőbeli apósom segítségével úgy néz ki, menni fog.
A könyvben jól szemléltető ábrák vannak, és hasznos gyakorlati tanácsok, ezért más, hasonló vágyakkal rendelkező személyeknek is ajánlom.


Népszerű idézetek

lenne P>!

A metsző embernek előre kell látnia. Fontos tudnia, hogy a rügyből hajtás, a hajtásból vessző lesz. Ez a vessző egy esztendő múlva gallyá, idővel ággá alakul. Az egyes koronarészek tehát folyamatosan átalakulnak: megszűnnek, illetve más minőséget, új szerepet kapnak. Ahhoz, hogy a metszés során célszerűen avatkozzunk be a növény életébe, ilyen egyértelmű előrelátás is szükséges.

16. oldal,Általános ismeretek- Egy kis növénytan, Lombtalan vesszők

lenne P>!

A gömbakác, a zöld juhar vagy az ezüst juhar koronájának teljes csonkázása sokfelé dívik még ma is. Ezeknek a növényeknek kitűnő a megújuló- (regenerálódó) képességük. A megkopasztás azonban természetellenes és rendkívül csúf. A fák életének is van határa, ezt metszéssel sem lehet korlátlanul meghosszabbítani.

119. oldal, A díszfák és díszcserjék metszése, Természetes alakú fák, Szakszerű ifjítás


Hasonló könyvek címkék alapján

Horn János: Törpegyümölcsfák és alakfák
Franz Böhmig: Kertészkedés egész évben
Christine Recht: Bogyós gyümölcsűek a házikertben
Jeszenszky Árpád: Gyümölcsfa – ápolás
Sipos Béla Zoltán: Gyümölcsfák alakító metszése
Brózik Sándor – Regius János: Almástermésűek
Pénzes Béla – Szalay László (szerk.): Kajszi
Gyúró Ferenc (szerk.): Körte
Sipos Béla Zoltán: Gyakorlati gyümölcstermesztés
Brunner Tamás: Kis fákon nagy termés