Nővérek ​könyvesboltja 71 csillagozás

Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja

Elbűvölő ​és erőteljes bemutatkozó regény arról, hogyan határozzák meg visszavonhatatlanul a múltbeli döntések a jelent, és milyen keserédes szembesülni azzal, ami lehetett volna.

1962, Denver. Ebben a városban egy egyedül élő harmincas nő már-már bohémnak számít. Ám a harmincnyolc éves Kitty Miller elégedett a maga szingli létével. Anno együtt járt egy Kevin nevű orvossal – de amikor nem úgy alakultak a dolgok, ahogy remélte, úgy döntött, hogy a saját útját fogja járni. Most annak a könyvesboltnak szenteli magát, amelyet a legjobb barátnőjével, Friedával együtt vezet, és esténként hazatér otthonos lakásába. Férj híján, akit vacsorával kellene várni, megengedhet magának egy-két italt munka után a barátaival; gyerekek nélkül, akiket reggel iskolába kellene indítani, akár egész éjjel fenn maradhat olvasni imádott macskája, Aslan mellett üldögélve.

Aztán elkezdődnek az álmok.

1963: Katharyn Andersson házasságban él nagy szerelmével, Larsszal. Álomotthonban… (tovább)

Eredeti mű: Cynthia Swanson: The Bookseller

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
GABO, Budapest, 2016
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634062769 · Fordította: Turcsányi Jakab
>!
GABO, Budapest, 2016
396 oldal · ISBN: 9789634063414 · Fordította: Turcsányi Jakab

Enciklopédia 5


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 113

Kívánságlistára tette 68


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja

Mindenki feltette már magának a kérdést: mi lett volna, ha élete egy pontján, egy döntés, egy véletlen eredményeképpen, egy teljesen új irányban folytatódik az élete.

Ha nem találkoztál volna éppen azon a napon valakivel, ha nem arra a buszra szálltál volna fel, vagy ha nem abba a valakibe szerettél volna bele. Érdekes játék, megannyi megoldással, történettel.
Cyhntia Swanson az új könyvében pontosan ezt a játékot játssza, méghozzá mesteri módon. Ezáltal egy nagyon különleges történet bontakozik ki a szemünk előtt.

Már a könyv címe is milyen pompás! Nővérek könyvesboltja.
Mióta én magam is egy könyvesboltban dolgozom, még jobban szeretem az olyan történeteket, amelyekben szerepet kapnak a könyvek vagy könyvesboltok.

Különleges történet, különleges karakterek, álmok és sorsok, Cynthia Swanson csodálatos története magával ragadó, elgondolkodtató és egyszerűen fantasztikus.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/02/cynthia-swanson-no…

Bea véleményét itt olvashatjátok: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/05/noverek-es-krokodi…

2 hozzászólás
>!
Málnika 
Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja

„Nem változtathatom meg a múlt hibáit. Annyit tehetek, hogy továbblépek abba a jövőbe, amelyet az újonnan megtalált valóság tartogat számomra.”

Mélyen megérintő, egyedi és hihetetlenül olvasmányos stílusban megírt történet egy nőről, aki a tragédiák árnyékában bezárkózik és a fantázia segítségével lehetőséget ad magának a menekülésre. Ezáltal párhuzamosan két életet él, a nehézségek hatására ugyanis összemosódik a valóság és a fikció. Mit tehetünk, ha úgy érezzük, nem bírjuk tovább az élet nehézségeit? Elmenekülhetünk-e a saját életünk elől? Vajon fel tudjuk-e egyszer dolgozni azt, ami most feldolgozhatatlannak tűnik? Mi történik, ha életünk legfőbb támaszai nélkül kell folytatnunk életünket? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a könyv, miközben betekintést nyerhetünk egy félreeső könyvesbolt vezetésébe, egy gyerekkori különös barátság történetébe, egy sorsszerű találkozásba, a szingli lét kényelmes kiszámíthatóságába és egy autista gyerek édesanyjának bűntudatába is. Csodás kezdés volt ez a regény az írónőtől, remélem még sok-sok ilyet olvashatok tőle.

>!
Pandalány P
Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja

Álomszerű, érdekes és különleges.

Ezt a könyvet kissé felszínesen a címe és a borítója miatt szerettem volna elolvasni. Annyira romantikus, szép, és lila (az egyik kedvenc színem)! Persze a fülszöveg sejtelmessége is hozzájárult, hogy felkeltette az érdeklődésemet, de inkább az első kettő volt a döntő a dologban.
Az első fejezetek olvasásakor még nem annyira tudtam belemélyedni a könyvbe, nem igazán éreztem nekem valónak a történetet. Aztán, amikor kialakult a könyv stílusa és egyértelművé vált, hogy hogyan is kell elképzelnem egy ilyen álom-valóság sztorit (váltott fejezetek), teljesen levett a lábamról.
Nem egy tipikus romantikus kötet, jobb is igazából. Az egész annyira álomszerű, a valóságtól elrugaszkodó. És lehet, hogy pont ezért tudtam belemerülni. ❤
A könyv ötletét eredetinek, érdekesnek és figyelemfelkeltőnek tartom. A főhősnő, Kitty/Katharyn szimpatikus volt végig, együtt tudtam érezni vele, bele tudtam képzelni magam a helyzetébe és drukkoltam neki.
Az elején el se tudtam képzelni, hogyan fog működni ez az álom-valóság kettősség és kissé tartottam attól, hogy bele fogok zavarodni, hogy épp hol is van Kitty. Szerencsére nem így történt az eltérő két név remek kapaszkodót nyújtott. Az írónőnek sikerült úgy összemosni a két életet, hogy ne legyen mégsem zavaró és érthetetlen.
Remek leírások által ismerhettük meg a ’60-as évek Denverét, ahol akkor kezdődött a fejlődés és kezdtek teret hódítani az áruházláncok, plázák. Ez egyébként érinti főhősnőnk kis üzletét is.

A történet a romantikus, szerelmi és álom-valóság vonal mellett egy komoly betegség témáját is feldolgozza (spoiler), valamint a felnőttkor egyik legnehezebben elfogadható momentumát, a szülők elvesztését. Nagyon megható és szép volt az, ahogyan Kitty a szüleihez kötődik, szereti őket és segíti őket. A betegség kezelése azonban nem lett ennyire kibontva szerintem, nem mélyedt annyira bele az írónő, igazából nem is feltétlen kellett volna a történetbe, mert épp elég esemény volt e nélkül is benne.
Tippem sem volt, hogy vajon mi lesz ebből, mi lesz a lezárása a történetnek, vajon melyik szál lesz a valóság és melyik lesz az, amelyik Kittynek csak a fejében létezik. És ettől vált a könyv letehetetlenné nálam.
Sikerült meglepnie és remek olvasmány! ❤
Bővebben itt olvashatsz róla: http://pandalanyolvas.blogspot.hu/2017/01/alom-vagy-val…

>!
mate55 P
Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja

Egy nagyszerű debütáló regény, ami 1960-as években Denverben játszódik. Főszereplője Kitty Miller, akinek álmainak kínzó alternatív világával kell összeegyeztetnie valóságot. Swanson olyan összetett történetet hozott létre, amelyben minden tevékenység, amit Kitty és Katharyn kettős karakterei magukban foglalnak, lényegében mindig a következő lépéshez vezetnek. Egy könyv olyan nőről, aki azt hiszi, hogy mindene megvan, de a fű mindig zöldebb a másik oldalon. A szerző ügyesen munkálkodik a feszültség megteremtésében, mivel az álom – nem álom középpontjai közelebb kerülnek az érzelmi utazáshoz; ami végül igazi kérdéssé válik. Az álmok csodálatosak és izgalmasak, ellenállhatatlanok és romantikusak, azonban egyre gyakrabban érkeznek, behatolva mindennapi tevékenységeibe. Az ábrándok erőteljesek és realisztikusak, de valljuk be „mélyen beleesik” a fantasy világába. A rejtélyek bőségesen vannak tálalva, és mint „Nancy Drew”, Kitty is arra törekszik, hogy megoldja az ügyet, és megtalálja a két világ közötti kapcsolatokat. Csak ahogy a regény halad előre, Kitty / Katharyn életének és elméjének valóságai kiderülnek. Problémái összetettebbek, mint két kölcsönösen kielégítő élet közötti választás, és az általa választott hatás nagyobb súlyt hordoz, mint amit az olvasó eredetileg elvárhat. Az álmok világában remény és szépség van, de el tudja-e dönteni, hogy melyik életet akarja? Ha igen, mi az ára, hogy Kitty maradjon, vagy végérvényesen Katharyn szerepébe bújjon? Hogyan működik az elme és a test egymással vagy ez nem más, mint egyfajta szorongás? És honnan tudjuk, hogy hol van ez a határ a saját életünkben? Melyik az igazi élete, és megtalálja a módját, hogy összekapcsolja a kettőt? Felépíthetjük-e különálló álomvilágunk sajátos szabályait, annak reményében, hogy ezzel ott ragadhatunk, ahonnan indultunk? De nem működik, folyamatosan úton vagyunk, fejlődünk valamilyen irányba, elmozdul a személyiségünk, változik körülöttünk a világ és változik a belső énünk. Swanson „kellemetlen” helyre visz bennünket, és megtalálja a módját, hogy „úgy mozgasson” minket, mintha a folyamat része lennénk. A könyv attól lesz ennyire egyszerű és kerek, hogy majdnem minden műfaj megtalálható benne. Legyen az vígjáték, romantika, vagy dráma. Ráadásként, eme elemek nem csak halvány viccekként, vagy érzelgős jelenetként jelennek meg, hanem olykor szívszaggató, vagy épp a nevettető színpadán. Számos tanulságot, értéket megtudhatunk a könyv olvasása alatt, de egyet egészen biztosan, mégpedig azt, hogy az élet csodaszép.

5 hozzászólás
>!
Kókuszka 
Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja

Vegyesek az érzéseim. Kitty/Katharyn egy drámai, fájdalmas veszteséget nem tud feldolgozni. Egy álomvilág segítségével próbálja a tragédiát meg nem történtté tenni. Torzítja az időt, a jelen és a múlt keveredik. Számomra a múlt kézzelfoghatóbb. „Társra vágyunk, ez igaz. De azt soha ne akard Kitty, hogy valaki az egész világot jelentse neked.”

>!
bokrichard
Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja

Nagyon megtévesztő, és meglepően összetett regény egy elsőkönyves írótól. Filozofikusan szkizoid helyzet, amibe a lány kerül, mely mély mondanivalókat, titkolt, tudat alatti vágyakat sejtet. Az egész könyv annyira különleges, annyira megfoghatatlannak tűnik, legalábbis nekem. Zavarba jöttem pillanatokra, mert nem erre számítottam. Az elején jól elkülöníthető a két világ, a végére azonban igazi összemosódás alakul ki. A mágikus realizmus, sőt, a fantasy határán, az álom allegóriájában, megismerhetjük a családi élet és az egyedüllét nehézségeit, örömeit, a könyvesbolti világ szépségeit vagy gondjait. Igazi kuriózum, semmivel sem összehasonlítható számomra ez az élmény. Szomorkodtam, nevettem együtt a helyzetekkel, de el is gondolkodtam: vajon milyen élet az igazán megfelelő, mi az ami engem is boldoggá tenne? Hát ilyen egy jó könyv.

>!
Chöpp 
Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja

Meglepi könyv – megint a Könyvtár Szelleme által –, aminek örülhettem. Az írónő vagy láthatólag rokon hullámhosszon van velem, vagy én vagyok kissé avítt lélek, és épp ezért hangolódtam rá könnyen és gyorsan erre az 1962-63-as években játszódó regényre. A történet cselekménye zavaró és izgató egyszerre. Egyre-másra érkeznek az új és még újabb információk, mígnem számunkra is egyértelművé válik hirtelen a valóság. Vannak benne előre sejthető részletek spoiler, és néhány ma már nehezen érthető elem spoiler, amely ok – okozatot azóta már – szerencsére – elvetették.
Szerettem olvasni és hagyta is magát, sőt, kifejezetten olvastatta magát. Szerettem volna egy kicsit több könyvemlítést, ha már a Nővérek könyvesboltja lett a címe. Katherine Anne Porter: Bolondok hajója című könyvét ezek után biztosan el fogom olvasni. Ha annyira hajaz egymásra az ízlésünk a főhőssel, talán ez is tetszeni fog.

>!
kratas P
Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja

Ez jó volt! Tetszett az egyedisége, remek ötleten alapul a történet és el lehet játszani a gondolattal, hogy mire nem képes az emberi elme, ha hazugságról van szó.
Ugyanakkor rohadt unalmas volt. Olyan a történet szövése, mintha egymást ismételték volna ugyanazon fejezetek minimális módosítással.
Olyankor vittem magammal az ágyba, amikor hamar el akartam aludni, mert 2-3 oldal után ez garantált volt.

>!
Nefi P
Cynthia Swanson: Nővérek könyvesboltja

Egy egyszerű „romantikus” regénynek indult számomra, majd kezdett skizofrénné válni a történet… és még mindig nem tudom, hogy igazából az is lett vagy csak a fantáziájában élve élt meg más történetet a főhősnő… akit minden igyekezetem dacára nem teljesen kedveltem meg és fogadtam el… ez is amolyan skizo volt számomra. Kicsi zavaros és kába vagyok ettől a történettől, amilyen maga a történet is volt számomra. Tehát finoman szólva is tele vagyok ambivalens érzésekkel és élményekkel, amiket ez a könyv okozott.


Népszerű idézetek

>!
Málnika 

Nem változtathatom meg a múlt hibáit. Annyit tehetek, hogy továbblépek abba a jövőbe, amelyet az újonnan megtalált valóság tartogat számomra.

368. oldal, 31. fejezet

>!
Málnika 

Azt megtanultam, mindketten megtanultuk az évek során, hogy semmi nem olyan állandó, mint kezdetben tűnik.

28. oldal, 2. fejezet

>!
Málnika 

– Társra vágyunk, ez igaz. De azt soha ne akard, Kitty, hogy valaki az egész világot jelentse neked.

329. oldal, 28. fejezet

>!
pieta4

Hirtelen ráébredek, mit jelent megöregedni. Azt jelenti, hogy azokból, akiket fiatalon szerettél, nem marad más, csak fénykép egy falon, szavak egy történetben, emlékek egy szívben.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öregség
>!
Chöpp 

Néhány évvel a háború után láttunk Kevinnel egy karácsonyi filmet, az volt a címe, hogy Az élet csodaszép. Jimmy Stewart egy férfit játszott, aki öngyilkosságra készült karácsonyeste, de megmutatták neki, milyen lenne a világ, ha meg sem született volna.

208. oldal

4 hozzászólás
>!
Málnika 

De ez a hitem most összeomlott, megsemmisült, mint a lehullott falevél, amelyet maga alá temet az első téli havazás.

215. oldal, 17. fejezet

>!
Málnika 

Az évek során rájöttem, hogy a férjezetlenség olyan szabadságot és bukét ad nekem – és Friedának is –, amellyel a többi korunkbeli nő nem rendelkezik. Akár egy páratlan nyaklánc, amely magára vonja a tekintetet egy áruház ékszerosztályán, mert színes, össze nem illő gyöngyökből áll, szemben az egyhangú, méret szerint összeállított gyöngysorokkal.

33. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Beth Flynn: Kilenc perc
Kristen Harnisch: A kaliforniai feleség
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Katherine Allred: Az ámbrafa
Leila Meacham: Somerset
Lauren K. Denton: Menedék
Corinne Michaels: Még egyszer, kérlek
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek
Ree Drummond: Tűsarkúban a prérin
Dorothea Benton Frank: Magányos nők klubja