Vigyázz, ​Holly Chase! 168 csillagozás

Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!

A ​tizenhét éves Holly Chase nem egy tipikus jó kislány, sőt önző és gátlástalan. Csak az lebeg a szeme előtt, hogy híres legyen. Még arra is képes volt, hogy édesanyja halálakor lőjön egy szelfit a sír mellett új napszemüvegében, és kiposztolja Instagramra. Nincs tekintettel senkire, a barátait már rég elmarta maga mellől. Aztán történt valami, ami mindent megváltoztatott… Karácsony napján Holly az éjszaka közepén hangos zajra ébredt. Három szellem jött el hozzá, hogy megmutassák neki, milyen önző, elkényeztetett teremtés lett belőle. Megpróbálták rábeszélni, hogy változtasson életmódján. De Holly nem hallgatott rájuk. Aztán meghalt. Holly ezzel átkerült a szellemvilágba, ahol a múlt karácsonyainak szellemeként az a feladata, hogy minden évben megmentsen egy eltévelyedett lelket. Holly szó szerint halálosan unja a dolgot, mindaddig, amíg egy dögös, 17 éves srác lesz a kiszemeltje, aki a lányt régi önmagára emlékezteti. És bár tény, hogy meg akarja menteni végzetétől, tilos lenne… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2018
384 oldal · ISBN: 9789634991939 · Fordította: Komáromy Rudolf
>!
Maxim, Szeged, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619378 · Fordította: Komáromy Rudolf

Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Holly Chase · Ethan Winters · Blackpool · Dave · Boz · Idősebb Ethan Winters · Stephanie · Yvonne Worthington Chase

Helyszínek népszerűség szerint

New York


Kedvencelte 16

Most olvassa 5

Várólistára tette 145

Kívánságlistára tette 104

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!

Kicsit húztam a számat, amikor megismertem Holly Chase-t, ezt a végletekig önző, egoista, gazdag lányt. (A könyv elején kijelenti, hogy a bálványozott mostohaanyja halálában azt tartja a legjobb dolognak, hogy kifoszthatja a gardróbját! WHAT?! Az ilyen emberekkel nem tudok egyről a kettőre jutni…) Nagyon jól szórakoztam, hogy a karma jött, és úgy tarkón csapta, hogy belehalt, aztán a halála után keményen kellett a fillérekért dolgoznia. Nem szerettem, amikor szívatta az elsőre szuper szimpatikus kocka csajszit, és többször haragudtam rá, mint főszereplőkre szabadna haragudni olvasás közben… és mégis lehetetlennek, izgalmasnak és elsöprően jónak tartom a regényt! A könyv közepe táján egyszer csak azon kaptam magam, hogy kedvelem Hollyt, és nem tudom, mikor ment végbe ez a változás bennem, mert az első pillanattól kezdve ellenszenves volt. :D

Egyedi? Ötletes? Abszolút! Ráadásul tetszett a történet megvalósítása és a csattanója is! Néha bántam, néha nem, hogy nagy léptekkel haladtunk előre, vagyis átugrottunk részeket kapcsolatokban, kutatásban vagy csak úgy. A fordítás egyetlen ponton nem tetszett, idézem: „De Ethan szája felkunkorodott.” Hogy MI?

Kedvenc karaktereim: Stephanie, Boz, a kocka fiúk

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/10/cynthia-h…

>!
Maxim, Szeged, 2018
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619378 · Fordította: Komáromy Rudolf
1 hozzászólás
DarknessAngel>!
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!

Ez sokkal több és jobb volt, mint amire számítottam! Ez eleje mindjárt nagyon meglepett, elvégre arra számítottam, hogy csak egy tipus Karácsonyi Ének átdolgozás lesz, de nem! Mondjuk az angol cím sokkal beszédesebb, szóval ha hamarabb megnéztem volna, tuti nem lepődöm meg így, viszont igazából ez csak még érdekesebbé tette számomra a könyvet. Cynthia Hand újramesélése igazán eredeti, tele nem várt tényézőkkel. Holly egy tipikus Scrooge, azaz antihős, így nem igazán szimpatizáltam vele. Érdekes módon ez egy cseppet sem rontott a történetből. Ethan felbukkanásakor sejtettem, hogy sokkal többről lesz it szó, meg is voltak a tippjeim, amik szerencsére bejöttek.
Olvasás közben teljesen magával ragadott a karácsonyi hangulat, mindazok ellenére, hogy Holly ezerrel ecsetelte, mennyire utálja ezt az évszakot.
A vége is szerintem tökéletesre sikeredett, egyáltalán nem csalódtam. Stephanie pedig még meg is lepett, mert egyetlen dologot vele kapcsolatban végképp nem sejtettem. spoiler Ajánlom mindenkinek!

Ürményi_Ágica>!
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!

Hűha… Amikor a kezembe vettem ezt a könyvet, nem igazán tudtam, hogy mire számítsak. De teljesen elvarázsolt.
A történet elején Holly egy igazán elkényeztetett lány volt… Aztán nagyon nagyot változott az élete. A történet vége felé rá sem lehetett ismerni. Ez a Holly sokkal jobban tetszett, és egy-két résznél meg is hatódtam. Örültem, hogy megváltozott, és hogy ezen az úton akar maradni.

deen>!
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!

Ez is aranyos történet volt, bár az eleje nem tetszett. Először nagyon nem kedveltem Hollyt, de be kell valljam Ethan még kevésbé volt szimpatikus. A Scrooge művek egyébként is a történet nagyon ötletes. Kicsit sajnáltam, hogy sokszor ugrottunk az időben, szerettem volna egy kicsit több időt tölteni a szereplőkkel, talán úgy Hollyt is jobban megkedveltem volna. Néha úgy éreztem semmit sem változott az öt év alatt, ugyanolyan önző és gátlástalan. Aztán kezdett változni a kép és Holly egy kicsit kedvelhetőbbé vált, kinyílt és lebontotta a köré épített falakat. Ötletes és csavaros volt a befejezés is, és kifejezetten tetszett, hogy nem volt szokványos. Igazából a befejezés adott egy jó adag pluszt a könyvhöz.

csakegyluca P>!
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!

Már kiskoromban megismerkedtem jó barátaink, Mickey egér és Barbie által a Karácsonyi ének történetével. De sosem láttam a Jim Carrey-es mesét, és magával azzokkal a nevekkel sem találkoztam eddig, mint pl.: Scrooge, Fezzivig. Maximum a Rossz anyák karácsonyában. Tudni illik, a Vigyázz, Holly Chase! e köré a történet köré épül. A Christmas Carol köré.

Már múlt karácsonykor is el akartam olvasni, de már nem fért bele, egyszerűen nem is volt kedvem beszuszakolni a sok olvasmány közé még ezt is. De most, most sikerült. Nem is tudom miért ódzkodtam ettől annyira, mert így is, hogy egy Dickens regényt sem olvastam még, élveztem minden pillanatát.

Mint már a fülszövegből is kiderült, Hollyt karácsony éjszaka meglátogatja az ismert 3 szellem, de sajnos nem hatnak rá annyira, hogy megváltozzon, így meghal. Ezzel mint szellem, bekerül a Scrooge Művekhez, ahol minden évben kinéznek egy rossz embert, akivel jót tehetnek. Karácsony éjjelén megváltoztathatják. No igen, haladunk az idővel és már ott tartunk, hogy 5 éve ott dolgozik. Az idei kiszemelt viszont egy olyan 17 éves srác, aki bizony megdobogtatja a szívét.

Nagyon bírtam, hogy a Srooge Műveknél minden szellemnek külön nevet adnak, méghozzá egy Dickens könyvszereplő nevét. Holly a Havisham becézést kapta. Ilyenre gondolok. Elgondolkodtam azon, vajon én milyen nevet kapnék? Te melyiket? Írd meg hozzászólásban

Érdekes, hogy maga a vállalat, a Srcooge Művek egy olyan titkos cég, ami erősebb az FBI-nál is. Bár a munka az hasonlóképpen megy, mint amit láthatunk a rendőrös filmekben.
Abszolút megadta a karácsonyi hangulatot, amit a napokban egyátalán nem éreztem, de egyben nem csak ettől az egy eseménytől függött a kötet. Szóval az olyan Grincseknek, mint én tudok lenni néha, tökéletes.
Esküszöm nem értem miért nem ezt vesszük az iskolában? Olyan szépen fel van építve. Van benne bevezetés, bonyodalom, tetőpont és megoldás is. Szívesen tanulmányoznék egy ilyen könyvet. Bár nem tudom mi lenne a fiúk véleménye róla.
Sok kult viccre és említésre került sor, így nem gond, ha az ember kicsit szét néz a világban mielőtt belekezd. De mondom, nem szükséges előtte kiolvasni az összes Dickens regényt. Bár aki már tanulmányozta őket, azok többet mosolyoghatnak.

Ethan valamiért nem dobogtatta meg annyira a szívemet, mint általában szokta egy könyves pasi. Talán azért, mert éreztem benne, hogy a való világban egy nagy egóval rendelkező, gazdag személyiség, akinek az okoz örömet, hogy mindenkit ellök magától és közben jót szórakozik. Bár vicces volt egy kicsit betekinteni az agyába, vajon mit gondolhat egy ilyen 17 éves pasas. A végén még jobban kiábrándultam belőle, de nem tudtam elfelejteni. Mintha hozzám nőtt volna a stílusa és a jelleme. Furcsa.

Holly először abszolút nem volt szimpatikus. Ez a „cicababa vagyok, mindent megkapok” természet tőlem nagyon távol áll. De megismerhettem a másik oldalát is, ami viszont nagyon tetszett. Ez a kispolgári, egyszerű, természetes arc, sokkal kedvelhetőbb. Nagyon erős, küzdő szellemű. Igen, azt mondom, ráfért a megpróbáltatás, hogy megtudja mi a valódi élet. És sikerült is neki. Büszke vagyok rá.
Összességében nem egy átlagos szerelmes story. Sőt! A végére azt hiszem senki sem számított. Jó hangulattal van megáldva és a fordulatok miatt letehetetlen. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert csodálatos. ♥
További:https://csakegyluca.blogspot.com/2020/12/cynthia-hand-v…

meseanyu P>!
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!

Szeretem a Karácsonyi éneket, de ez a feldolgozás minden erénye ellenére sajnos untatott. Pedig nagyon érdekes az alapötlet, és a vége is kifejezetten jól sikerült, de közben meg nem történt semmi igazán izgalmas, így sem történetben, sem hangulatban, sem stílusban nem hozta azt a színvonalat, amit én egy igazán jó ifjúsági regénytől elvárok.

Deszy P>!
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!

Bár azt gondolná az ember, hogy egy ilyen alappal totál nyilvánvaló, mi fog történni a sztori végén: nos, én ezt nem borítékolnám a helyetekben. Ugyan egy részére én rájöttem, teljesen egészében nem.

Szóval túl vagyunk a múlton, elmeséltem, milyen volt számomra a könyv olvasása. Ami pedig a jelent illeti: örülök, hogy erről a könyvről írhatok nektek, mert szerintem határozottan olvasásra érdemes. Kedves történet, tökéletes téli hangulatú könyv, amit érdemes minden évben elővenni, és szórakoztató, nem arcamászóan tanító, mégis megvan benne az a bizonyos üzenet, a tanulság, amit minden jó mese után magunkkal vihetünk.

És mi van a jövő szellemével? Nos, látom magam előtt, ahogy nagyon sokan olvassák majd karácsonyi gyertya mellett, egy takaró alatt vackolva – jövőre talán magam is. Újra.

Bővebben:
» http://www.deszy-konyv.hu/2018/10/cynthia-hand-vigyazz-…

BeliczaiMKata>!
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!

Nem volt ez rossz történet, megvolt a mondanivalója, izgalmas volt, érdekelt a sorsok alakulása és csavar is volt benne (amit mondjuk egy ponton megsejtettem és utána egyértelmű volt a jelekből), de ettől még érdekes volt olvasni továbbra is.
Kellemes kikapcsolódás volt és kellően fenn tudta tartani a figyelmet.

hobor_ria>!
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!

Ez egy igazán érdekes és különleges történt volt.
Igazán egyedi feldolgozása a Karácsonyi éneknek, és ez kifejezetten tetszett.

Holly kezdettől fogva nem volt a szívem csücske, számomra nagyon ellenszenves személy volt, – persze, természetesen ez is volt az ő karakterének a lényege. De ahogy haladt előre a történet, kezdtem megkedvelni. Nem lett egy kedvenc szereplőm, ez tény. De már nem is láttam őt olyan rossz embernek spoiler. A könyv utolsó kb. 10 fejezetében már kifejezetten reménykedtem benne, hogy valamilyen úton-módon kaphasson egy új esélyt. spoiler

A többi szereplőt kifejezetten gyorsan megkedveltem, tetszettek az apró csavarok, spoiler és nagy meglepetés volt számomra, hogy az író megszólította az olvasót. Nem csak mesélt, hanem hozzánk, olvasókhoz beszélt. Tetszett az írónő írásmódja is, és a humora.

A történet részletes kidolgozása, az egész karácsonyi szellemes dolog kifejtése nagyon tetszett. Minden mozzanatot részletesen megismerhettünk, így kérdéseim sem maradtak.
Biztos, hogy fogok még az írónőtől olvasni a jövőben, hatalmas élmény volt!

Gothic>!
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!

Hátba szúrva érzem magamat. Igazán figyelmeztethettek volna, hogy nem csupán a főszereplő az, akinek vigyáznia kell, igazán figyelmeztethettek volna, – méghozzá észszerű idővel előre – hogy a Scrooge Művek foglalkozásköre nem merül ki a reménytelenül romlottnak ítélt emberek megjavításának odaadó küldetésében, hanem hétpecsétes titokban szervkereskedelmet is űznek. Elhalmozzák az olvasót azzal a mesés varázslattal, amitől klisésen fogalmazva kisgyereknek érzi magát karácsony reggelén – közvetlenül ajándékbontás előtt – , ábrándos mosolyokra, felszabadult nevetésekre ösztönzik, és miután már szemernyit sem kételkedik benne, amit megtapasztal, nem holmi szemfényvesztés, hanem maga a csoda, felolvad minden belső keménysége, egyszer csak alattomosan elrabolják a szívét. Mindez pedig azért jöhet létre, mert a Vigyázz, Holly Chase! az a sztori, amitől a Grincs vérpumpáló szerve is kapásból három méretet növekedne. ♡
A különféle átdolgozások reneszánszának mindenféle zsánerben szinte fojtogató számú olvasmánylehetőséggel szolgáló sűrűjében egyesek mondhatni megalapozott okkal legyinthetnek csak egy újabb jellegtelen bőrlehúzásra hivatkozva egy-egy újabb ilyen könyvre, de lassan lekopogható, hogy a magam részéről minél többel ismerkedek meg, annál jobban szeretem őket, főleg ha egy érdekes kérdéskört ragadnak meg. Elvégre vannak azok a bizonyos történeti kérdések, amelyeket hiába lehet értelmetlennek titulálni mondván, az író máshogy döntött, a kocka el van vetve… mégis fúrják a rajongó oldalát. Mi lett volna, ha Harry Potter hagyja magát meggyőzni, és Voldemort oldalára áll? Mi lett volna, ha Dorothy nem akar hazajutni? Mi lett volna, ha Ebenezar Srooge-ot nem teszi megvilágosodottá és belátóvá kísérteties karácsony éjszakai kalandja, hanem reggel felkelve folytatja az életét a megszokott kerékvágásban…? Az utóbbi egy olyan opció, ami a csöppet túlidealizált happy endnek örvendezés közepette talán kevesebb fejen fut át, ám ez a benne rejlő elképesztő lélegzetvételű potenciálon mit sem csorbít, mint ahogy az se, hogy a Vigyázz, Holly Chase! keretein belül ezt az elgondolást egy minden ízében modern, 21. századi, ugyanakkor üdítő formabontósága ellenére is klasszikus feldolgozásbeli elődei mellé illő köntösbe bújtatva bontakoztatta ki az írónő egy igazán letehetetlen, legfeljebb pár nap alatt „elfogyasztható”, merész lépéseket halmozó regénnyé. Az én szememben ez a könyv tulajdonképpen egy plüssállattá vált; látszik rajta nem úgy fest, mint egy igazi állat, hogy a kivitelezése alábukik a tömény fantáziába, hogy akadnak rajta kisebb hibák, gyártási tökéletlenségek, alkalomadtán mégis csillogó szemmel ölelgeti az ember, mert elér belül rejtett húrokat. Pláne, ha az utcák dudorászva járása, a szembejövőknek széles mosollyal „Boldog Karácsony!” kívánása helyett, inkább hajlik arra az alaptermészete, hogy az orra alatt azt motyogja; „Badarság!”. Így lényegében Holly Chase, a Scrooge Művek és Cynthia Hand, – eme ördögi összeesküvés főkolomposai – többé-kevésbé mindenkit az eredeti beállításainál nyálasabbá tesznek. Szubjektívabb is lennék ennél fogva a kelleténél? Szégyentelenül bevallom, könnyen lehet, viszont időnként ki lehet rúgni a hámból. Ezt teszi a kötet is azáltal, hogy pozitív tartalommal, pozitív üzenettel bírása ellenére nem habozik megmutatni azt a fajta szürke keserűséget, aminek senki se válna önként a foglyává. Azáltal, hogy egy olyan főhősnő láthatatlan árnyékává osztja be az olvasókat, aki a jobb pillanataiban is meglehetősen cinikus és… élelmes, merőben elüt az egy kaptafára készült, halálos ellenségükért is életüket áldozni kész, földre szállt szentektől. Azáltal, hogy nem délibábokat kerget, elismeri, hogy nem születhetnek valamennyien Nelson Mandelának vagy Sirin Ebádinak, mint ahogy nem is válhat senki egy véletlenszerű csettintésre valamelyikük odaadó utódjává, végérvényesen süllyesztőbe küldve az ezzel meghökkentő kontrasztban álló saját jellemét, és arra mutat rá, hogy a megfelelő motivációk, idő (!) és külső rásegítés együttesével azonban ennél említésre méltóan többen formálódhatnak, válhatnak önmaguk legjobb verziójává.
Teljes értékelés a blogomon:
https://goodbye-agony.blogspot.com/2019/01/cynthia-hand…


Népszerű idézetek

kellyolvas P>!

De ha szeretünk, annak nem okvetlenül hepiendről kell szólnia. Szólhat valaminek a kezdetéről is.

381

ap358 P>!

– Ez életkori diszkrimináció – jelentette ki fölényesen. – Közönséges előítélet. Csak abból, hogy valaki fiatal, még nem következik az, hogy nem lehet nyitott az igazság felismerésére.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Stephanie
AniTiger P>!

– Felelsz vagy mersz?
– Felelek.
Elvigyorodott.
– Mikor láthatlak legközelebb?
– Hmm. Szilveszter táján ráérsz? – ugrattam.
Elkapta a kezemet.
– Te is tudod, hogy minden vágyad randira menni velem.
– Tényleg?
– Különben miért vállalnál ennyi kockázatot? A múltkor bizonyára mély benyomást tettem rád.
– Lehetséges.
– Ne csináld már! Minket vár a világ. Bársony egeken ringat*** – fakadt dalra, és tökre ledermedtem. Álmomban sem gondoltam volna, hogy Ethan éneklős fajta. És Disney-rajongó. Imádnivalónak találtam. Elnevettem magam.
– Királyfisan nézel ki – állapítottam meg. – De mint tudjuk, arról az Aladdin nevű fickóról kiderült, hogy kamugép.
– Én valódi vagyok – mondta halkan. – Majd meglátod. Gyere el velem!

Gothic>!

– […] Mesék nélkül mindannyian magányos szigetek vagyunk csupán.
A pasija bambán meredt rá.
– A történetek segítségével láthatjuk, hallhatjuk és érezhetjük azt, amit valaki más – magyarázta Ro. – Hidakat építenek más szigetekhez. Ezért olyan fontosak a kitalált történetek. Valós átélést tesznek lehetővé.

122. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mese · történet
hobor_ria>!

Talán nem vagyok tündér, vagy csupa napsütés meg szivárvány, de azért gonosz sem vagyok.
Nem, nem is vagyok annyira rossz – hajtogattam magamban. Csak realista.

20. oldal, 1. fejezet

hobor_ria>!

– Majd hívj, ha úgy döntesz, hogy szívet növesztesz.

281. oldal

hobor_ria>!

Úgy véltem, ilyen az igazi szerelem – elkerülhetetlen. Ellenállhatatlan. Meg van írva a csillagokban.

41. oldal, 2. Fejezet

hobor_ria>!

– Rám mindig számíthatsz, pajti – mondta azután az apukája. – Mindig, de mindig. Megígérem.

112. oldal, 7. Fejezet

hobor_ria>!

A pénz mozgatja a világot. Ez a nagy helyzet.

19. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: pénz
hobor_ria>!

Az élet mindenféle új ismeretségeket és felfedezhető új helyeket ígért. És jövőt.
Ő élt. Én meg nem.

125. oldal, 8. Fejezet


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Lois Duncan: Stranger with my Face – A másik én
Rick Riordan: A vörös piramis
Csóti Lili: Hetedvérig
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Elizabeth Lim: Fénytörések
Tahereh Mafi: Ne érints
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Jennifer L. Armentrout: Torn – Szétszakítva