Say ​Goodbye – Amikor búcsúzunk 293 csillagozás

Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Alexis egy középiskolás kitűnő tanuló, akit felvettek a híres MIT egyetemre, matematika szakra. Öccse öngyilkossága óta azonban semmi sincs rendbe a családjában. Anyja egyfolytában sír és azt mondja, hogy véget ért az élete. Apja még a tragédia előtt elhagyta őket egy fiatalabb nőért. Alexis pedig dühös, ugyanakkor magát hibáztatja öccse, Ty haláláért, néha pedig az az érzése, hogy öccse szellemként követi őt. Alexis pszichológusa, Dave azt javasolja a lánynak, hogy kezdjen el naplót írni, hátha így könnyebben meg tud birkózni öccse öngyilkosságával. És ahogy Alexis papírra veti fájdalmát, kétségeit, emlékeit, úgy tárul fel az olvasó előtt a múlt, a jelen és a jövő.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2015
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632616681 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Alexis Riggs · Sadie McIntery · Steven Blake · Damian Whittaker · David Harrington


Kedvencelte 33

Most olvassa 12

Várólistára tette 301

Kívánságlistára tette 281

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

„AZ IDŐ MÚLIK. EZ A SZABÁLY. Nem számít mi történik, nem számít, mennyire érzed úgy, hogy az életben minden lefagyott egy bizonyos pillanat köré, az idő halad tovább.”

A főszereplő, Alexis szemszögéből olvashatjuk a történetet E/1-ben. Olyan esemény éri, amely örökre megváltoztatja az ő és családja életét. Ennek az eseménynek az elfogadása, feldolgozása áll a regény középpontjában. Főleg Alexis gondolatait, érzéseit kapjuk meg, de ugyanakkor az édesanyját, édesapját és közeli ismerőseit, barátait is megismerhetjük. Sokfélék vagyunk és ezáltal sokféleképpen reagálunk bizonyos eseményekre. Remekül bemutatja a regény, mennyiféleképpen is dolgozhatjuk fel a minket ért csapásokat.

(…)

Egy kicsit negatívra sikerült az írás úgy érzem, de nem volt ennyire rossz. Szívesen olvastam. Maguk a karakterek tetszettek, leginkább a kidolgozottságuk, sokszínűségük. A történet is jó volt, gyorsan olvasható és cseppet sem unalmas. Kifejezetten tetszett a 2 idősík, váltakozva ismerhettük meg a jelent és a múltat, így a végére áll össze teljesen a kép a fejünkben…

Bővebben:
http://olvasokorut.blogspot.hu/2017/09/cynthia-hand-say…

2 hozzászólás
>!
vikcs P
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Bővebb értékelés a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/02/cynthia-hand-…

"Nehezen találom a szavakat erről a gyönyörű könyvről. A témája nagyon fájdalmas, olyannyira, hogy még testvér nélkül is átérzem Alexis kínkeserves érzelmeit, amit az öccse elvesztése miatt érez.
Ahhoz képest, hogy milyen mély témája van, nagyon könnyed olvasmány, elég gyorsan lehet vele haladni, mert olvastatja magát a könyv, észre sem veszed, annyira belefeledkezel.

A negatív hangvétel és a végig nyomasztó, szívfájdító hangulat ellenére mégis kedveltem a könyvet, mert szerintem egy ugyanilyen helyzetben lévő embernek hatalmas segítség lehet. Végigvezet minket a gyász szakaszain, és segít nagy nehezen, de sikeresen kilábalni az elvesztés kiláthatatlan ösvényéből.

A könyv nagyon élethű, a reakciók is reálisak, végig izgultam, hogy Alexis megtalálja a válaszokat a kérdéseire, s rátaláljon a lelki békéjére, hogy normális életet élhessen a jövőben. Nagyon szépen fogalmazott a könyv, mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy szépen felépített regényt olvasni. Mindenkinek tanulságos. "

>!
FairyDust
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Azt hiszed, tudod, mit tartogat számodra az élet. Úgy gondolod, felkészültél. Azt képzeled, megbirkózol vele. Ám aztán, bumm, akár egy villámcsapás, rád ront valami a semmiből, és őrizetlenül ér.

Ez az első könyv, amely a témájában nem húz fel a primitívségével. A történetet a nagyon erős mezőnybe sorolnám, az öngyilkosság kérdése sosem egyszerű. Jómagam azon a véleményem vagyok, hogy bármennyire is kiláthatatlan a helyzet, mindig van valami megoldás, ami visszaránthat, még akkor is ha abban a pillanatban szinte lehetetlennek tűnik megtalálni és megragadni. A sztori lassan épül fel, kicsinyenként tudjuk meg, pontosan mi is történt, de ez ebben az esetben egyáltalán nem zavart és nem untatott egy pillanatig sem. A könyv olvasása közben nem gondoltam arra, hogy a történet a kedvencemmé fog válni, ezt a löketet az utolsó oldalak adták meg, mikor ugyanis kisírtam a szemem. Az élet döntésekből áll, amik mindig felbukkanhatnak akárhol…lehet észre sem veszed, de rosszul döntöttél, ami súlyos következményeket vonz maga után. Egyedül egy dolgot nem tudtam hova tenni, de ezt elnézem a könyvnek. spoiler Nagyon szép könyv, nem tökéletes, de gyönyörűen van megírva. Nagyon remélem, mindenkihez eljut egyszer és elolvashatja, mert megéri.

1 hozzászólás
>!
Pandalány P
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Csodálatos, szívet tépő és komoly történet.
Nehéz szavakat találnom rá, de az biztos, hogy nagyon tetszett.
A történet rendkívüli, lelki mélységekbe viszi el az olvasót és mindenféle túlzás nélkül mutatja be azt a poklot, amit egy hozzátartozó érez, amikor elveszti egy közeli családtagját.

A halál az élet része, mondják sokszor, de amikor ott van előtted, és te tehetetlen vagy, akkor nem tudsz ilyen klisékre gondolni. Csak arra, akit elvesztettél. Ráadásul, ha a szeretted önszántából választotta ezt a végzetes utat, akkor még inkább nehéz látni a kiutat abból a mellkasodban lyukat égető érzésből, ami talán soha nem gyógyul be. Enyhülhet, de nem múlik el soha.

A könyv rendkívül komoly témát boncolgat (a könyv végén, a Köszönetnyilvánításnál kiderül, hogy az írónő miért ezt a témát választotta). A főhős lány, Lexi szinte robotként éli mindennapjait az öccse öngyilkossága óta és csak a túlélésért küzd. Élethű álmok gyötrik, nem eresztik őt, a továbbtanulás lehetőségért folytatott küzdelme az egyetlen hajtóerő, ami munkálkodik benne. Édesanyjával ketten élnek abban a házban, ahol az egész család régen együtt volt. A történet felépítése logikus. Érthető, hogy mi miért történt, mi hova vezetett, igazán érdekes pszichológiai regénynek mondanám. Lexit megkedveltem, végig drukkoltam neki, hogy rendbe jöjjenek a dolgai.
Témájából adódóan meglehetősen szomorkás, borongós hangvételű regény, ugyanakkor azt kell, hogy mondjam, nagyon olvasmányos. Csak úgy pörögtek a lapok, kíváncsi voltam minden fejezet után, hogy vajon hogyan tovább.
A könyv hangulatához illő dal szerintem:
https://www.youtube.com/watch…
A borító meseszép, a színeit, a hangulatát imádom és hűen tükrözi a tartalmat.

>!
Sippancs P
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

*Könyvletétel után az első dolog: kirohanni az öcsémhez, és jól megölelgetni.*
*Könyvletétel után a második dolog: alaposan kisírni magam.*

Nagyon nehéz csillagoznom ezt a könyvet. A téma és az értékelési százalék miatt eleve úgy indultam neki, hogy nekem ez a történet biztosan tetszeni fog, és a padlóra küld majd – lényegében ezért is vettem a kezembe. Elkezdtem olvasni, a lapok egyre csak fogytak, és nem történt semmi. Igen, néha szomorú voltam, és igen, néha éreztem valamiféle fájdalmat is, de az igazi, csontig hatoló, mély fájdalom sehogy sem akart elérni. Ahogy a gyász, a düh és a tehetetlenség érzése sem. Már ott tartottam, hogy elkönyvelem a könyvet 3 csillagosnak, amikor jött a Március 31-ei fejezet… Onnantól kezdve már csak arra emlékszem, hogy patakzanak a könnyeim, rázkódok a sírástól, úgy érzem, hogy ki akar szakadni a szívem, és van, hogy háromszor kell elolvasnom egy-egy sort, mert se az agyam, se a szemem nem tudja felfogni a betűket.
Így lett végül a 3-ból 4, majd 4,5 csillag.

Számomra a könyv legfőbb üzenete az volt, hogy éljünk mindig a mában, és ne féljünk kimondani, kimutatni a szeretteink előtt az érzéseinket, mert nem tudhatjuk, hogy mit hoz a holnap, és az elszalasztott lehetőségek visszatérnek-e valaha…

2 hozzászólás
>!
deen
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

A legnagyobb erőssége a könyvnek, hogy az írónő teljesen hitelesen mutatta be, mi történik egy ember lelkével és életével, ha egyik pillanatról a másikra elveszít valakit, akit nagyon szeret. Lex elveszíti testvérét, aki saját kezével vet véget az életének, és az eddigi teljesen normális mederben folyó élete darabokra hullik. Nem tudja, hogyan éljen tovább, hogyan dolgozza fel bánatát és legfőképpen a bűntudatát. Dave a terapeutája próbálja rávenni, hogy mondja el, vagy írja le, amit érez, amit gondol, így fokozatosan lekerülhet a válláról a teher. Lex azonban tud valamit, amit más nem, spoiler, és ez miatt magát hibáztatja. Lex kivonul a világból, bezárkózik és robot üzemmódban éli az életét. Próbálja megérteni miért történt mindez, hogyan lehetett volna megakadályozni, ki a hibás. Amíg rá nem jön az igazságra…
Nagyon szépen megírt történet, szomorú és elgondolkodtató, ugyanakkor a végére megnyugvással tölti el az olvasót. Lex végigmegy a gyász útján, míg képes elfogadni a történteket és azt, hogy az életet élni kell tovább egy ilyen tragédia után is.

>!
Orsi999
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Képtelen voltam gyorsan haladni ezzel a könyvvel, ami meglepő volt számomra, mivel eddig mindegy volt, hogy miről szólt a könyv én gyorsan kiolvastam, de ennél egyszerűen képtelen voltam erre. Teljesen magával ragadott és elszomorított a történet. Pont emiatt egy kicsit féltem, hogy nagyon lefog hangolni, de szerencsémre annyira nem volt vészes.
Igazából nem volt semmi baj ezzel a történettel, de valamiért nem érzem tökéletesnek.
Számomra ez a könyv most nagyon jókor jött és örülök, hogy elolvastam. Szerintem az egyik fontos üzenete a könyvnek, hogy bátran fejezzük ki azt, hogy mit érzünk, mivel nem tudhassuk, hogy mi fog történni a másikkal.
Amúgy így utólag belegondolva a könyv angol címe sokkal jobban hangzik, mint a magyar és nagyon is fontos jelentése van a cselekmény szempontjából.

>!
Szilvi00 P
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Többször megfogadtam magamnak, hogy messze elkerülöm az öngyilkosság témájával foglalkozó könyveket. Most mégis megszegtem a szabályomat, de nem bánom, mert emlékezetes élményben volt részem. Igaz, a szívem darabokra tört, sokszor csak úgy fojtogatott a tehetetlenség érzése és borzasztóan dühös is voltam Ty-ra.

Az öngyilkosság nem megoldás és ennek ellenkezőjéről engem SOHA, senki sem fog meggyőzni!!!

Sajnos mégis mindig lesz olyan ember, aki nem talál más kiutat. A tettével viszont óriási bánatot, bűntudatot és értetlenséget hagy maga után. Lex-nek is ezekkel az érzésekkel kellett szembenéznie öccse öngyilkossága után. Mindenekelőtt mardosó lelkiismeret-furdalással és sok megválaszolatlan kérdéssel.
Szívszorító történet volt, hiteles karakterekkel és reakciókkal. Az írónő a könyv végén szól öccse öngyilkosságáról, ami egyáltalán nem lepett meg, mert én végig éreztem a személyes érintettségét. A való életben igenis előfordul, hogy a gyász nem hozza újra össze a széthullott családot. Bűnbakot keresünk, eltávolodunk régi barátoktól és szerelmünktől, a fájdalmunkat alkoholba folytjuk és a sok „sajnálom” elveszíti jelentését. Nehéz feldolgozni a történteket és újra talpra állni, de nem lehetetlen.
Sajnos én még a végére sem értettem meg Ty tettét, spoiler

>!
Mnyuszika
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Megmondom őszintén nagyon féltem ettől a könyvtől. Mikor kiválasztottam nem olvastam el a fülszöveget, szép a borító, jók az értékelések tuti jó könyv. Aztán egyszer csak elolvastam és bepánikoltam, nekem ezt nem szabad…
Túlságosan hasonló történet az én életemhez, és nem akartam, hogy a gondosan elzárt képzeletbeli dobozom kinyiljon és feltépje a sebeket. Aztán erőt vettem magamon, nyilván felzaklatott, de valahogy jól esett, már rég nem sírtam, ki kellett üríteni a szívemet. Az öcsém öngyilkos lett, és mai napig nem tudom a választ miért. Nagyon nehezen tudtam elfogadni, és amit az írónő leír tökéletesen átéreztem, a dühöt, a bűntudatot, az aggodalmat anyukám miatt, hogy egyedül marad. Apukám már nem élt.
Aztán a sokk után mindenkinél ment minden, ahogy lennie kell, csak körülöttünk változott meg minden, ahogy én is… nappal tartottam magam, éjjel meg zokogva ébredtem mert álmodtam… aztán kb egy félévre rá álmomban beszélgetünk, és sikerült elbúcsúznunk és akkor megkönnyebbültem… és mintha újra 100%-an tudtam lélegezni és létrehoztam ezt a dobozt amit nagyon ritkán nyitok ki…
A könyv csodálatos, még ha fiktív történet is, az írónő tökéletesen hozzá az érzéseket, érződik, hogy saját tapasztaltból merített.
Az öngyilkosság nehéz téma, egyszerre bátor és gyáva tett. Az idő begyógyítja a sebeket, de a heg ott marad.
Nyilván most megint kisírtam magam egy időre… majd egy darabig minden oké, az élet megy tovább :(

>!
agi89
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Nagyon szerettem volna már a kezembe kaparintani.
Igaz, nem viselt meg annyira, mint amennyire számítottam rá.
De ennek ellenére nagyon jó olvasási élményt kaptam.
Több „öngyilkosos” témájú könyvet olvastam, mind más és más aspektusát dolgozza fel.
Tartom magam ahhoz az álláspontomhoz, hogy kellenek ezek a történetek. Manapság hihetetlenül sok ember gondolja, hogy ez az egyetlen „megoldás”. És ezt segít egy kicsit jobban megérteni?
Nem tudom. De nekem segítenek elfogadóbbá válni és kevésbé fekete-fehér látásúnak lenni.

>!
Maxim, Szeged, 2015
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632616681 · Fordította: Loósz Vera

Népszerű idézetek

>!
MFKata

Gyanítom, sablonosan hangzik, de sosem tudhatod, mikor lesz az utolsó alkalom. Amikor megölelsz valakit. Ha megcsókolod. Amikor elbúcsúzol.

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexis Riggs
>!
MFKata

Az idő múlik. Ez a szabály. Nem számít, mi történik, nem számít, mennyire érzed úgy, hogy az életedben minden lefagyott egy bizonyos pillanat köré, az idő halad tovább.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
>!
Trudiz 

Az őrültek sosem tűnődnek el azon, hogy őrültek-e.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sadie McIntery
>!
Pandalány P

A szeret ige. És mert hiszek benne, és teszek érte, valódi. A szerelem az én számomra nagyon valóságos.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
Pandalány P

Talán távolról könnyebb szeretni engem?

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexis Riggs
>!
Pandalány P

Nem akarok gazdag vagy híres lenni, de szeretnék valami fontos dologgal hozzájárulni az emberi gondolkodás történetéhez.

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexis Riggs
>!
Trudiz 

(…) illenek egymáshoz. Valahogy jobbá teszik egymást.

297. oldal

>!
Pandalány P

Kérdezem én, melyik kislány nem szereti az Én kicsi pónimat?

242. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexis Riggs

Hasonló könyvek címkék alapján

Gayle Forman: Itt voltam
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
John Green: Csillagainkban a hiba
John Green: Teknősök végtelen sora
Virginia C. Andrews: Vadvirágok – Jade
Jasmine Warga: Szívem és egyéb fekete lyukak
Colleen Hoover: Maybe Someday – Egy nap talán
Kelly Oram: Cinder és Ella
Amy Harmon: Arctalan szerelem