Say ​Goodbye – Amikor búcsúzunk 321 csillagozás

Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Alexis egy középiskolás kitűnő tanuló, akit felvettek a híres MIT egyetemre, matematika szakra. Öccse öngyilkossága óta azonban semmi sincs rendbe a családjában. Anyja egyfolytában sír és azt mondja, hogy véget ért az élete. Apja még a tragédia előtt elhagyta őket egy fiatalabb nőért. Alexis pedig dühös, ugyanakkor magát hibáztatja öccse, Ty haláláért, néha pedig az az érzése, hogy öccse szellemként követi őt. Alexis pszichológusa, Dave azt javasolja a lánynak, hogy kezdjen el naplót írni, hátha így könnyebben meg tud birkózni öccse öngyilkosságával. És ahogy Alexis papírra veti fájdalmát, kétségeit, emlékeit, úgy tárul fel az olvasó előtt a múlt, a jelen és a jövő.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2015
376 oldal · ISBN: 9789634993322 · Fordította: Loósz Vera
>!
Maxim, Szeged, 2015
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632616681 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 25

Szereplők népszerűség szerint

Alexis Riggs · Sadie McIntery · Steven Blake · Damian Whittaker · David Harrington


Kedvencelte 39

Most olvassa 12

Várólistára tette 291

Kívánságlistára tette 276

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Szöszmösz_Gorkie P>!
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

„AZ IDŐ MÚLIK. EZ A SZABÁLY. Nem számít mi történik, nem számít, mennyire érzed úgy, hogy az életben minden lefagyott egy bizonyos pillanat köré, az idő halad tovább.”

A főszereplő, Alexis szemszögéből olvashatjuk a történetet E/1-ben. Olyan esemény éri, amely örökre megváltoztatja az ő és családja életét. Ennek az eseménynek az elfogadása, feldolgozása áll a regény középpontjában. Főleg Alexis gondolatait, érzéseit kapjuk meg, de ugyanakkor az édesanyját, édesapját és közeli ismerőseit, barátait is megismerhetjük. Sokfélék vagyunk és ezáltal sokféleképpen reagálunk bizonyos eseményekre. Remekül bemutatja a regény, mennyiféleképpen is dolgozhatjuk fel a minket ért csapásokat.

(…)

Egy kicsit negatívra sikerült az írás úgy érzem, de nem volt ennyire rossz. Szívesen olvastam. Maguk a karakterek tetszettek, leginkább a kidolgozottságuk, sokszínűségük. A történet is jó volt, gyorsan olvasható és cseppet sem unalmas. Kifejezetten tetszett a 2 idősík, váltakozva ismerhettük meg a jelent és a múltat, így a végére áll össze teljesen a kép a fejünkben…

Bővebben:
http://olvasokorut.blogspot.hu/2017/09/cynthia-hand-say…

2 hozzászólás
vikcs>!
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Bővebb értékelés a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/02/cynthia-hand-…

"Nehezen találom a szavakat erről a gyönyörű könyvről. A témája nagyon fájdalmas, olyannyira, hogy még testvér nélkül is átérzem Alexis kínkeserves érzelmeit, amit az öccse elvesztése miatt érez.
Ahhoz képest, hogy milyen mély témája van, nagyon könnyed olvasmány, elég gyorsan lehet vele haladni, mert olvastatja magát a könyv, észre sem veszed, annyira belefeledkezel.

A negatív hangvétel és a végig nyomasztó, szívfájdító hangulat ellenére mégis kedveltem a könyvet, mert szerintem egy ugyanilyen helyzetben lévő embernek hatalmas segítség lehet. Végigvezet minket a gyász szakaszain, és segít nagy nehezen, de sikeresen kilábalni az elvesztés kiláthatatlan ösvényéből.

A könyv nagyon élethű, a reakciók is reálisak, végig izgultam, hogy Alexis megtalálja a válaszokat a kérdéseire, s rátaláljon a lelki békéjére, hogy normális életet élhessen a jövőben. Nagyon szépen fogalmazott a könyv, mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy szépen felépített regényt olvasni. Mindenkinek tanulságos. "

FairyDust>!
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Azt hiszed, tudod, mit tartogat számodra az élet. Úgy gondolod, felkészültél. Azt képzeled, megbirkózol vele. Ám aztán, bumm, akár egy villámcsapás, rád ront valami a semmiből, és őrizetlenül ér.

Ez az első könyv, amely a témájában nem húz fel a primitívségével. A történetet a nagyon erős mezőnybe sorolnám, az öngyilkosság kérdése sosem egyszerű. Jómagam azon a véleményem vagyok, hogy bármennyire is kiláthatatlan a helyzet, mindig van valami megoldás, ami visszaránthat, még akkor is ha abban a pillanatban szinte lehetetlennek tűnik megtalálni és megragadni. A sztori lassan épül fel, kicsinyenként tudjuk meg, pontosan mi is történt, de ez ebben az esetben egyáltalán nem zavart és nem untatott egy pillanatig sem. A könyv olvasása közben nem gondoltam arra, hogy a történet a kedvencemmé fog válni, ezt a löketet az utolsó oldalak adták meg, mikor ugyanis kisírtam a szemem. Az élet döntésekből áll, amik mindig felbukkanhatnak akárhol…lehet észre sem veszed, de rosszul döntöttél, ami súlyos következményeket vonz maga után. Egyedül egy dolgot nem tudtam hova tenni, de ezt elnézem a könyvnek. spoiler Nagyon szép könyv, nem tökéletes, de gyönyörűen van megírva. Nagyon remélem, mindenkihez eljut egyszer és elolvashatja, mert megéri.

1 hozzászólás
Hddorka P>!
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Ez a könyv egy nagyon fájdalmas tragédiát dolgoz fel. És jó példája annak is, hogy mi emberek nem vagyunk egyformák. Remekül mutatja be, hogy a gyász fájdalmát mennyiféle módon dolgozhatjuk fel. Mindezek és a nyomasztó hangulata ellenére nagyon tetszett ez a könyv. Lex minden érzelme, fájdalma számomra teljesen átjött a sorok közt. Néha nem volt könnyű olvasni az gyötrelmeit, hiszen Cynthia Hand nem finomkodik, ahogy bemutatja Alexis útját a tragédiától a búcsúzásáig.
Nehézkesen indul a könyv, mondhatni az elején alig haladtam vele. Az idősíkok közötti váltások tetszettek, de résen kell lenni, mert itt-ott elég éles a váltás.
Összességében ez egy megható könyv gyönyörű borítóval. Ne add fel ha nehézségekbe ütközöl olvasás közbe. Megéri végig olvasni!

„Bármennyire is elcsépelt az „idő begyógyítja a sebeket” szöveg, mégis igaz.”

2 hozzászólás
Pandalány P>!
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Csodálatos, szívet tépő és komoly történet.
Nehéz szavakat találnom rá, de az biztos, hogy nagyon tetszett.
A történet rendkívüli, lelki mélységekbe viszi el az olvasót és mindenféle túlzás nélkül mutatja be azt a poklot, amit egy hozzátartozó érez, amikor elveszti egy közeli családtagját.

A halál az élet része, mondják sokszor, de amikor ott van előtted, és te tehetetlen vagy, akkor nem tudsz ilyen klisékre gondolni. Csak arra, akit elvesztettél. Ráadásul, ha a szeretted önszántából választotta ezt a végzetes utat, akkor még inkább nehéz látni a kiutat abból a mellkasodban lyukat égető érzésből, ami talán soha nem gyógyul be. Enyhülhet, de nem múlik el soha.

A könyv rendkívül komoly témát boncolgat (a könyv végén, a Köszönetnyilvánításnál kiderül, hogy az írónő miért ezt a témát választotta). A főhős lány, Lexi szinte robotként éli mindennapjait az öccse öngyilkossága óta és csak a túlélésért küzd. Élethű álmok gyötrik, nem eresztik őt, a továbbtanulás lehetőségért folytatott küzdelme az egyetlen hajtóerő, ami munkálkodik benne. Édesanyjával ketten élnek abban a házban, ahol az egész család régen együtt volt. A történet felépítése logikus. Érthető, hogy mi miért történt, mi hova vezetett, igazán érdekes pszichológiai regénynek mondanám. Lexit megkedveltem, végig drukkoltam neki, hogy rendbe jöjjenek a dolgai.
Témájából adódóan meglehetősen szomorkás, borongós hangvételű regény, ugyanakkor azt kell, hogy mondjam, nagyon olvasmányos. Csak úgy pörögtek a lapok, kíváncsi voltam minden fejezet után, hogy vajon hogyan tovább.
A könyv hangulatához illő dal szerintem:
https://www.youtube.com/watch…
A borító meseszép, a színeit, a hangulatát imádom és hűen tükrözi a tartalmat.

Sippancs P>!
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

*Könyvletétel után az első dolog: kirohanni az öcsémhez, és jól megölelgetni.*
*Könyvletétel után a második dolog: alaposan kisírni magam.*

Nagyon nehéz csillagoznom ezt a könyvet. A téma és az értékelési százalék miatt eleve úgy indultam neki, hogy nekem ez a történet biztosan tetszeni fog, és a padlóra küld majd – lényegében ezért is vettem a kezembe. Elkezdtem olvasni, a lapok egyre csak fogytak, és nem történt semmi. Igen, néha szomorú voltam, és igen, néha éreztem valamiféle fájdalmat is, de az igazi, csontig hatoló, mély fájdalom sehogy sem akart elérni. Ahogy a gyász, a düh és a tehetetlenség érzése sem. Már ott tartottam, hogy elkönyvelem a könyvet 3 csillagosnak, amikor jött a Március 31-ei fejezet… Onnantól kezdve már csak arra emlékszem, hogy patakzanak a könnyeim, rázkódok a sírástól, úgy érzem, hogy ki akar szakadni a szívem, és van, hogy háromszor kell elolvasnom egy-egy sort, mert se az agyam, se a szemem nem tudja felfogni a betűket.
Így lett végül a 3-ból 4, majd 4,5 csillag.

Számomra a könyv legfőbb üzenete az volt, hogy éljünk mindig a mában, és ne féljünk kimondani, kimutatni a szeretteink előtt az érzéseinket, mert nem tudhatjuk, hogy mit hoz a holnap, és az elszalasztott lehetőségek visszatérnek-e valaha…

2 hozzászólás
deen>!
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

A legnagyobb erőssége a könyvnek, hogy az írónő teljesen hitelesen mutatta be, mi történik egy ember lelkével és életével, ha egyik pillanatról a másikra elveszít valakit, akit nagyon szeret. Lex elveszíti testvérét, aki saját kezével vet véget az életének, és az eddigi teljesen normális mederben folyó élete darabokra hullik. Nem tudja, hogyan éljen tovább, hogyan dolgozza fel bánatát és legfőképpen a bűntudatát. Dave a terapeutája próbálja rávenni, hogy mondja el, vagy írja le, amit érez, amit gondol, így fokozatosan lekerülhet a válláról a teher. Lex azonban tud valamit, amit más nem, spoiler, és ez miatt magát hibáztatja. Lex kivonul a világból, bezárkózik és robot üzemmódban éli az életét. Próbálja megérteni miért történt mindez, hogyan lehetett volna megakadályozni, ki a hibás. Amíg rá nem jön az igazságra…
Nagyon szépen megírt történet, szomorú és elgondolkodtató, ugyanakkor a végére megnyugvással tölti el az olvasót. Lex végigmegy a gyász útján, míg képes elfogadni a történteket és azt, hogy az életet élni kell tovább egy ilyen tragédia után is.

Orsi999>!
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Képtelen voltam gyorsan haladni ezzel a könyvvel, ami meglepő volt számomra, mivel eddig mindegy volt, hogy miről szólt a könyv én gyorsan kiolvastam, de ennél egyszerűen képtelen voltam erre. Teljesen magával ragadott és elszomorított a történet. Pont emiatt egy kicsit féltem, hogy nagyon lefog hangolni, de szerencsémre annyira nem volt vészes.
Igazából nem volt semmi baj ezzel a történettel, de valamiért nem érzem tökéletesnek.
Számomra ez a könyv most nagyon jókor jött és örülök, hogy elolvastam. Szerintem az egyik fontos üzenete a könyvnek, hogy bátran fejezzük ki azt, hogy mit érzünk, mivel nem tudhassuk, hogy mi fog történni a másikkal.
Amúgy így utólag belegondolva a könyv angol címe sokkal jobban hangzik, mint a magyar és nagyon is fontos jelentése van a cselekmény szempontjából.

Szilvi00 P>!
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Többször megfogadtam magamnak, hogy messze elkerülöm az öngyilkosság témájával foglalkozó könyveket. Most mégis megszegtem a szabályomat, de nem bánom, mert emlékezetes élményben volt részem. Igaz, a szívem darabokra tört, sokszor csak úgy fojtogatott a tehetetlenség érzése és borzasztóan dühös is voltam Ty-ra.

Az öngyilkosság nem megoldás és ennek ellenkezőjéről engem SOHA, senki sem fog meggyőzni!!!

Sajnos mégis mindig lesz olyan ember, aki nem talál más kiutat. A tettével viszont óriási bánatot, bűntudatot és értetlenséget hagy maga után. Lex-nek is ezekkel az érzésekkel kellett szembenéznie öccse öngyilkossága után. Mindenekelőtt mardosó lelkiismeret-furdalással és sok megválaszolatlan kérdéssel.
Szívszorító történet volt, hiteles karakterekkel és reakciókkal. Az írónő a könyv végén szól öccse öngyilkosságáról, ami egyáltalán nem lepett meg, mert én végig éreztem a személyes érintettségét. A való életben igenis előfordul, hogy a gyász nem hozza újra össze a széthullott családot. Bűnbakot keresünk, eltávolodunk régi barátoktól és szerelmünktől, a fájdalmunkat alkoholba folytjuk és a sok „sajnálom” elveszíti jelentését. Nehéz feldolgozni a történteket és újra talpra állni, de nem lehetetlen.
Sajnos én még a végére sem értettem meg Ty tettét, spoiler

agi89>!
Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk

Nagyon szerettem volna már a kezembe kaparintani.
Igaz, nem viselt meg annyira, mint amennyire számítottam rá.
De ennek ellenére nagyon jó olvasási élményt kaptam.
Több „öngyilkosos” témájú könyvet olvastam, mind más és más aspektusát dolgozza fel.
Tartom magam ahhoz az álláspontomhoz, hogy kellenek ezek a történetek. Manapság hihetetlenül sok ember gondolja, hogy ez az egyetlen „megoldás”. És ezt segít egy kicsit jobban megérteni?
Nem tudom. De nekem segítenek elfogadóbbá válni és kevésbé fekete-fehér látásúnak lenni.

>!
Maxim, Szeged, 2015
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632616681 · Fordította: Loósz Vera

Népszerű idézetek

kellyolvas P>!

– Akiket szeretünk, igazából sosem mennek el (…)

369. oldal

MFKata>!

Gyanítom, sablonosan hangzik, de sosem tudhatod, mikor lesz az utolsó alkalom. Amikor megölelsz valakit. Ha megcsókolod. Amikor elbúcsúzol.

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexis Riggs
MFKata>!

Az idő múlik. Ez a szabály. Nem számít, mi történik, nem számít, mennyire érzed úgy, hogy az életedben minden lefagyott egy bizonyos pillanat köré, az idő halad tovább.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
Trudiz >!

Az őrültek sosem tűnődnek el azon, hogy őrültek-e.

130. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sadie McIntery
Pandalány P>!

A szeret ige. És mert hiszek benne, és teszek érte, valódi. A szerelem az én számomra nagyon valóságos.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
Pandalány P>!

Talán távolról könnyebb szeretni engem?

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexis Riggs
Pandalány P>!

Nem akarok gazdag vagy híres lenni, de szeretnék valami fontos dologgal hozzájárulni az emberi gondolkodás történetéhez.

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexis Riggs
Trudiz >!

(…) illenek egymáshoz. Valahogy jobbá teszik egymást.

297. oldal

Pandalány P>!

Kérdezem én, melyik kislány nem szereti az Én kicsi pónimat?

242. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexis Riggs

Hasonló könyvek címkék alapján

Gayle Forman: Itt voltam
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
John Green: Csillagainkban a hiba
Jasmine Warga: Szívem és egyéb fekete lyukak
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Kasie West: A távolság relatív
Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
Gayle Forman: Ha maradnék
John Green: Teknősök végtelen sora
Mary E. Pearson: Az árulás szíve