Sisterland ​– Ikerország 13 csillagozás

Curtis Sittenfeld: Sisterland – Ikerország

Kate ​és Violet ikertestvérek, akiknek az élete szoros kapcsolatuk ellenére is nagyon különböző vágányon halad. Mindketten különleges képességgel születtek, amelyet gyerekkorukban azonos mértékben alkalmaztak is: erős megérzés ez, egyfajta természetfeletti tudás emberekkel, helyzetekkel, a jövő történéseivel kapcsolatban. Felnőve azonban nagyon másképpen viszonyulnak különös adottságukhoz: míg Kate minden igyekezetével azon van, hogy elnyomja, és normális, hétköznapi életet éljen, addig Vi a maga teljességében kibontakoztatja, és médiumként keresi kenyerét.
Azután egy őszi napon Vi számára nyilvánvalóvá válik egy közelgő földrengés lehetősége, testvére pedig megérzi a katasztrófa pontos dátumát. Olyan információ ez, amelyet nem tarthatnak meg maguknak, hiszen meg kell adni a lehetőséget, hogy az emberek fölkészüljenek a túlélésre. Nagy médianyilvánosságot kap tehát a jóslat, és a feszültség szinte tapinthatóvá válik, ahogy a megjelölt dátumhoz közeledünk. Valóra válik-e a… (tovább)

Eredeti mű: Curtis Sittenfeld: Sisterland

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Tarandus, 2014
ISBN: 9786155261770
>!
Tarandus, 2014
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155261763 · Fordította: Bosnyák Viktória

Most olvassa 3

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Curtis Sittenfeld: Sisterland – Ikerország

Ez a történet a hangulatával fogott meg engem nagyon. Egy lassú, elgondolkodtató, de mégis olvasmányos és eseményekkel teli könyv volt ez. Mennyi minden múlik egy apró, akár jelentéktelen döntésen, és mennyivel máshogy alakulhat utána az életünk? Rengeteg másféle életet élhetünk, minden csak azon múlik, hogyan döntünk egy adott pillanatban. Mint ahogyan Daisy tizenéves korában a körülmények alakulása miatt úgy döntött, hogy ő nem akarja a különleges képességét, és nem akarja azt az életet élni, amit addig. Középiskolás éveikre családjuk működése széthullott, az iskolában kirekesztettség volt a sorsuk, ezért Daisy főiskolásként elköltözött a családjától, a második nevét használta tovább, így lett belőle Kate. Az ő szemszögéből ismerjük meg történetüket és különleges tulajdonságukat. Míg Kate elnyomta ezt az adottságot magában, Vi kifejezetten erősítette, médiumként tevékenykedett és volt egy lelki Vezetője. Kate megpróbálta a főiskolások átlagos életét élni, barátokkal, barátnőkkel, bulikkal, tanulással, majd férjhez ment Jeremyhez és két gyermekük is született. Nem vett tudomást belső hangjairól, megérzéseiről. Végig éreztem benne ezt a nyomott kettősséget és bár nagyon szimpatikus volt, ahogyan a gyermekeit nevelte, és nagyon szerettem a kapcsolatukat Jeremyvel, végig azt vártam, hogy elfogadja magát, az adottságát és teljes életet fog élni, tisztába kerül önmagával, rendezi kapcsolatát a testvérével. Szerintem nagyon jó szereplőket sikerült összeraknia az írónőnek, Hank és családjának jelenléte is végig feszültségben tartott, Hank-et becsültem a családban betöltött szerepéért.

Persze kapott szerepet a földrengés és a jóslat is, de nekem nem erről szólt a könyv. Ezek csak a körülmények voltak, amik megváltoztatták Kate, Vi, és mindenki életét.
A történet inkább arról szólt, hogy mi történik, ha az ember nem vállalja fel önmagát. Jó vagy rossz irányba megy el az élete? És ki tudja, hogy mi a jó, és mi a rossz? Mert ami jó az egyiknek, az nem biztos, hogy jó a másiknak is. Legfőképpen pedig arról, hogy higgyünk önmagunkban, fogadjuk el magunkat, mert ha el akarjuk nyomni belső énünket, nem hallgatunk a belső hangokra, nem biztos, hogy szeretni fogjuk azt a világot, amiben élünk, akár egy állandó hiányérzet is kínozhat bennünket, ami nem engedi, hogy teljes legyen az életünk.

Http://konyvutca.blogspot.hu/2015/10/curtis-sittenfeld-…

>!
Zabothegyező I
Curtis Sittenfeld: Sisterland – Ikerország

Vannak azok a regények, amelyek a cselekményükkel őrjítenek meg és vannak azok, amelyek a hangulatokkal hagynak nyomot az olvasóban. Az Ikerország az utóbbi kategóriába tartozik. Nyílván az én bűnöm, hogy szívesen olvasok hányattatott sorsú emberekről, gyerekekről, ezért különösképp értékelek egy-egy művet, amelynek ez a központi témája, mégis azt gondolom, hogy nem kell rajongójának lenni az életrajzi történeteknek ahhoz, hogy elnyerje tetszését a csupaszív olvasónak.
A Sisterland az ikerpár képével a borítón messziről hívott magához a könyvesboltban. A szeplős arcú kislányok, szerény mosolyukkal meggyőztek arról, hogy érdekeljen a fülszöveg. Egyébként is mosolyra késztet, kíváncsivá tesz két egyforma gyerek, így könnyű dolguk volt velem. Bár ódzkodom a „különleges képességű” gyerekektől, nem vagyok barátja a természetfeletti jelenségeknek sem, mégis meggyőztek egy olvasásra.
Kate és Violet „mássága” abban rejlik, hogy éles megérzéseik vannak más emberek titkairól és a jövőbeli történésekről. Violet megérzése katasztrófát sugall. Egy éjszaka közepes erősségű földrengés rázza kisvárosukat, s ő egy újabb, nagyobb erősségű rengést jósol. A két különböző életet élő nő szoros kapcsolatot ápol még felnőtt korukban is, ám a nézeteltérések köztük igencsak gyakoriak. Míg Kate a kertvárosi anyukák egyszerű életét éli, Violet kicsapongó, különc, hivatásos médiumként él. Vi jóslatának hatására Kate élete változásnak indul, fél a bekövetkező katasztrófától, s a média nyomása is a vállára szakad. Hogy lesz-e végül földrengés, s merre fejlődik Kate személyisége? Valahol az 500. oldalon megállapítható.
Ahogy már említettem, nem cselekménydús a történet. Bár pörögnek az események, mégis a hangulata adja a kötet eszenciáját. Mindvégig a sejtelmes, baljós érzések uralkodnak a lányok körül, néhol feloldódik egy-egy poénnal. Curtis Sittenfeld remekül ért ahhoz, hogyan ötvözze az emlékezésből fakadó múltbéli szomorúságot, a thrillerbe illő bús izgalommal. Gyönyörűen írja le az anyaságot, s az azzal járó kötelezettségeket, amelyeket Kate szemével láttatva egyáltalán nem kötelező rutinként mesél el. Az ikrek gyermekkora a szülői mulasztásban volt gazdag, s felnőtt anyaként ezt pótolja nagyon ügyesen Kate, saját gyermekeit nevelve. A gyerekkori traumák, a szeretethiány felnőttkori szorongást okoz, negatív énképet fest, s Kate egész világszemlélete nagyon hervasztó lesz, de jó úton halad a felismerés, változás felé.
A Sisterland nagyon sok tanulságot foglal magába, ha vevő ezekre az olvasó is. Könnyen rá lehet húzni a lassúbb lefolyású regényekre az unalmas jelzőt, de ezt mély érzésű ember nem teheti meg egy ilyen történettel. Az Ikerország végén nekem csak pozitív érzéseim maradtak, s értem, miért lett belőle bestseller. Minden anyukának, anya jelöltnek ajánlom erősen, de bárki számára érdekes lehet, aki a mélyebb érzésekről is szívesen olvas.

>!
Kókuszka 
Curtis Sittenfeld: Sisterland – Ikerország

A könyv már a borító és a cím alapján is felkeltette érdeklődésem. Nem egy pörgős mű, de mégis olvastatja magát. Nagy szerepet kap benne a család és annak hatása mindennapjainkra. Az ikerlányok nem a boldogság „mauzóleumában” nőttek fel. Szüleik még a főiskolai diplomaosztóra sem mentek el, de a lányok megtanulnak mindezekkel élni. Van egy különleges képességük, megéreznek dolgokat. Violet, aki hivatásos jós és médium megjósolt egy nagy földrengést városukban. Jelképesen ez be is következik ikertestvére Kate életében. Képes-e Kate és férje újra felépíteni jövőjüket? Érdekes, jól megírt történet, érdemes elolvasni.

>!
bgea
Curtis Sittenfeld: Sisterland – Ikerország

Sajnos, a fülszöveggel ellentétben én ezt az amerikai bestseller regényt nem találtam sem jó történetmesélősnek, sem viccesnek. Bárcsak lehetne rajta nevetni!
Csak akkor tudnám pozitívan értékelni, ha a szerző kifejezett célja az üresség és a hétköznapiság, a középszer bemutatása lenne. De erről nem győzött meg. És arról sem, hogy a felszínes sztereotípiáknál valamivel jobban ismerné akár az ikreket, akár a természetfelettit.
Viszont bővelkedik kifejezetten hatékony önsorsrontó stratégiákban. A karakterek laposak és üresek. Azt csak a jó ég tudja, hogy a művelt, sikeres, kedves, támogató szuper férj, Jeremy, mit keres annak az ostoba nőnek az oldalán, aki az egyes szám első személyű elbeszélő.
Néhol már szinte fáj, annyira közönséges a szöveg – amit női szerzőtől nem vártam.
A könyv igényes külsővel adatja el magát – kötése, nyomtatása, hófehér lapjai, a két ragyogóan mosolygó szőke ikerlány a borítón vonzza a vásárlókat.

>!
Amanga
Curtis Sittenfeld: Sisterland – Ikerország

Ajándékba kaptam a könyvet és nyaralásra vittem magammal, gondolván, a strandon tökéletes lesz. Az eleje még valamennyire lekötött, a közepétől viszont már alig vártam, hogy vége legyen, csak a papír iránti tiszteletemből vergődtem el az utolsó oldalig. Hogy a fordítás volt üres, vagy az eredeti is ilyen jellegtelen, azt nem tudom, de már nem is érdekelt a földrengéses szál. A történet vége pedig egyszerűen untatott. Nem találtam fogást egyik szereplőn sem, valahogy nekem nem állt össze egésszé az elbeszélő karaktere, a különc testvéré inkább. Az úgynevezett természetfeletti képességek csak említés szintjén jelennek meg, és nem fedeztem fel karakterfejlődést sem. Talán rosszkor jutott el hozzám a könyv, de egy bestsellerhez képest ez kettes alá.

>!
evycicuka
Curtis Sittenfeld: Sisterland – Ikerország

olvasmányos. A vonaton olvastam általában 50-60 oldalt haladva egy nap, így eléggé a mindennapjaim részeivé váltak a szereplők… nem mindig értettem egyet velük, de valahogy vártam, hogy mi fog kibontakozni a cselekményből, és nem csalódtam bennük :)


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Szerinte mindannyian magunk teremtjük a saját valóságunkat, és hogy az igazság végeredményben az, amiben hinni akarunk.

1 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P

Az egyik mesekönyvében le van rajzolva egy madárijesztő, amire mindig rámutat, és azt mondja: – Mama.

>!
Zabothegyező I

Van egy fura hely, francia,
Ott pucér nők ropják, úgy biza,
De a sok úr csak legyint, ugyi,
Mert őrajtuk van a női bugyi.

>!
Tarandus_Kiadó KU

Egy átlagos éjszakán úgy tízlépésnyire aludtam a gyerekeimtől. Ezen az éjszakán egy lépésre fogok aludni, vagy nem aludni. Ez talán nevetséges volt, – Jeremy annak tartotta volna –, de én nem láttam, mi baj lehetne belőle. Ha rengeni kezd, a tervem az volt, hogy először felkapom Owent, és beviszem magammal Rosie szobájába, hogy őt is kivegyem a rácsos ágyból, és leülök a földre, a karomban tartva mindkettőjüket, hátamat Rosie szobájának belső falának támasztva.

>!
Kókuszka

– Nem állítom, hogy egyértelműen igaza van- mondtam. – De miért ne vinne magával esernyőt az ember, ha a meteorológus esőt mond? És ha tévedett, akkor sem vesztettünk semmit.

55. oldal, 4. fejezet

>!
Kókuszka

-Mindannyian hibázunk, nem? De ha nem tudsz megbocsátani magadnak, száműzetésben leszel a saját életedben.

480. oldal, 19.fejezet - Sisterland (Tarandus, 2014)


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Ottó: Kísértetárnyék
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
George R. R. Martin: Kardok vihara
Cassandra Clare: A hercegnő
Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Kresley Cole: Poison Princess – Méreghercegnő
Charlaine Harris: Vérszag
Jodi Picoult: Ítélet
Tracy Chevalier: A kék szűz
Danielle Paige: Dorothynak meg kell halnia