Az ​idő felett járó lány 68 csillagozás

Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány

A ​regényből készült anime 2007-ben többek között elnyerte az év animéje és a legjobb eredeti történetért járó díjat.

A világhírű japán író mindmáig legnépszerűbb regényének hőse egy tizenöt éves, középiskolás lány. Kazuko egy napon megdöbbenve tapasztalja, hogy képes visszamenni az időben. A fiatal lány életét egy csapásra felborítja ez a megdöbbentő felfedezés. Csupán a legjobb barátai hiszik el, mikor beszámol hátborzongató kalandjairól.

Kazuko úgy dönt, megpróbálja kideríteni, hogyan tett szert erre a szuperképességre. Ehhez azonban vissza kell mennie az időben. Az iskola sötét fizikaszertárban akarja tetten érni azt a titokzatos árnyalakot, akivel ez az egész hátborzongató kaland elkezdődött.
Időugrásai során nemcsak a tér és az idő korlátjait szakítja át, de egy olyan világban mozog, ahol nincs éles határvonal az álmok és a valóság között.

A kötetben található második kisregény, A rémálmok fogságában főszereplőnője számos dologtól fél. Maszako… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1967

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Trivium, Budapest, 2015
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155334238 · Fordította: Varga Csaba Béla

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Popovicsp87 P>!
Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány

A kötet két írást is tartalmaz.

Az első, a címadó mű 1965 és 1966 között íródott és ifjúsági magazinban jelent meg részenként.
Igazából ez egy könnyed, tudományos-fantasztikus elemeket tartalmazó ifjúsági mű.
Itt a legnagyobb gondom a méretével volt, mert Cucui alig több, mint 100 oldalba sűrítette a cselekményt.
Őszintén szólva, nem igazán fogott meg, túlságosan kapkodott és a fordulatán is csak vakartam a fejem.
Utánaolvastam, hogy milyen értelmezési vannak, de ezt nem vettem észre. Vállalom.

Ellenben a második történet jobban megfogott. Ez 1967-ben íródott és egy négytagú család gyerekeinek félelmeiről szól.
Sokkal érdekesebb volt, ahogy kiderültek az egyes félelmeket okozó dolgok.
Kicsit horrorisztikus is, illetve pár helyen a Kojaszanra emlékeztetett.

A kötet nem hosszú, sok benne a párbeszéd és nagyon mély témákat nem boncolgat, ezért nyugodtan merném ajánlani a fiatalabb korosztálynak off.
Egyedül a sok tőmondat és az ezekből fakadó szóismétlések zavartak.

>!
Trivium, Budapest, 2015
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155334238 · Fordította: Varga Csaba Béla
2 hozzászólás
Jeffi P>!
Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány

Imádom japánt, de még én is belátom, hogy teljesen máshogy fogalmaznak, teljesen máshogy gondolkoznak bizonyos dolgokban, és ebből adódóan sokszor félremegy a megértés. Sokszor az olvasó nem élvezi úgy azt a történetet, mint ahogy azt egy japán tenné. Tartom amúgy, hogy minden nemzetnek megvan a maga „kódja“, és ebből adódóan az írókat általában a nemzetük érti meg (kivételek vannak). De a japán kultúra annyira más mint a magyar, és éppen ezért vannak dolgok amik nem teljesen egyértelműek, hogy Miért, hogy Miért is teszik ezt, miért is mondják ezt, és mégis miért van az egész.
A könyvben kettő novella van, az ismertebb a címadó, az Idő felett járó lány, illetve a kevésbé ismert Rémálmok fogságában.

Bővebben: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2015/11/cucui-jaszutaka-…

4 hozzászólás
chhaya>!
Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány

Az anime miatt olvastam, mint sokan, és bár nem csalódtam, sajnos alatta maradt az elvárásaimnak. Az anime túl magasra tette a mércét. Ahhoz képest sokkal egyszerűbb, könnyedebb, szinte súlytalan a történet, a cselekmény és a karakterek szintjén is. Ugyanez igaz a címadó kisregényre és a kötetben szereplő másik írásra, a Rémálmok fogságában-ra is. Az alapötlet mindkettőnél tetszik, de az egyszerű stílus miatt nincs meg a mélység, hogy kellőképp komolyan tudjam venni.

heysunny>!
Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány

Még nem láttam az animét, ezért nem tudom összehasonlítani vele a novellát, de nekem tetszett, aranyos volt, bár én hosszabbra számítottam… A többi novellával nagyon nem tudtam mit kezdeni, a Rémálmok fogságában csattanója egész tetszett, de természetesen itt is, mint minden más eddig olvasott japán regénynél, erősen jelen van a nyers, tárgyilagos fogalmazás. Most viszont már alig várom, hogy megnézzem az animét is. :)) (Pláne, ha az tényleg jobb.)

2 hozzászólás
diamondfox P>!
Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány

Van az úgy, amikor a könyv nem elég jó, mint az abból készült adaptáció. Ilyennel ugyan eddig még nem találkoztam, de ennek is eljött az ideje

Az biztos, hogy tagadhatatlanul japán szerző könyve. Ez a nyers leírás, ahogy megyünk előre, párbeszédek vannak, de annyira – nem is tudom, hogy hogyan fogalmazzak – letisztult az egész, hogy az már fura. Alig 150 oldalban letudta a másfél órás mozifilmet, ami szerintem jobban áthozta az időutazás kérdését, eseményét. Nekem az anime a mai napig kedvencem (valószínűleg újranézem ennek az olvasásnak az apropóján), és emlékszem, hogy a végén sírtam egy kicsit, mert nem hittem el, hogy így van vége. De tényleg! A könyv is az! NINCS IGAZSÁG! :(

A kiskönyv másik érdekessége, hogy ez két rövid történet. A második igencsak érdekes kis pszichológiai levezetés, bár kicsit erőltetettnek éreztem – vagy a gyerekkel volt valami -a kisöcsi vízióit. Ennyire szószerint venni mindent már valami defektre vall szerintem. Hiába ötéves a gyerek. Sajnos számomra annyira nyilvánvaló volt ez a második történet, hogy gyorsan lezavartam, hogy kipipálhassam ezt a könyvet, aztán igyekszem elfelejteni. Itt mindenki pirult, a lányok meg csak sírtak – vagy kiabáltak. Zseniális két véglet egy női karakterre, azt meg kell hagyni… :D

RZednik>!
Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány

Bár arra számítottam, hogy leírt soroktól „kapok többet”, az anime jelen esetben erősebbnek bizonyult! Számomra legalábbis!

ivi007 P>!
Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány

A kötet két kisregényt tartalmaz. Az első történet, amiből híres amine is készült gyorsan pörög, rövidek a fejezetei és egészen csavaros fordulatot vesz a végére, amire nem számítottam. Igazából arra sem, hogy a másik történet is érdekes volt, bár a vége picit kiszámítható.
Nagyon gyorsan olvasható, nem mindig könnyed, de elgondolkodtató olvasmány ez a kötet.

Dóradiána>!
Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány

Nekem nagyon tetszett az anime, ezért kezdtem bele a könyvbe is. A kettőnek viszont körülbelül annyi köze van mint Makónak Jeruzsálemhez. Két teljesen különálló történetről van szó. A könyv egyébként 2 kisregényt tartalmaz. Az írásstílus nemigazán nyert meg. Szerintem ezt sokkal szebben is meg lehetett volna írni.

kriszmanesz P>!
Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány

két történetet tartalmaz ez a kötet és az első, Az idő felett járó lány nagyon érdekes volt. igazi, klasszikus tudományos-fantasztikus kisregény némi romantikával megfűszerezve. spoiler nagyon tetszett, bár kissé fura volt a környezet… de miután utánaolvastam, kiderült, hogy 1976-ban íródott, így érthetővé vált az egész. mindenképpen megnézem a regény alapján készült animét. a második történet, a Rémálmok fogságában kevésbé nyerte el a tetszésemet. tudatalattink sötét bugyraiból előtörő félelmeink, az elnyomott emlékek idézte rémálmok felfejtése érdekes is lehetett volna, de túlságosan idegesítő volt a főhősnő.

Sophiechan>!
Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány

Több kisebb történetet olvashattam ebből, ami meglepett. Először azt hittem, hogy csak a címadó kisregény szerepel ebben a könyvben. Miután felocsúdtam, neki is álltam az olvasásnak.
Az első történet igen frusztráló volt számomra, nagyon feszültségkeltő történet volt. De szerintem ez is volt a célja.
A második esetben szintén ugyanezt éreztem, mellette volt egy kis Alice, Csodaországban beütése, úgyhogy ahhoz tudnám hasonlítani ezt. Sose tudsz kijutni a helyről, ahova kerültél.
Következzen a címadó sztori. Őszintén megmondom, hogy az animéjét még nem láttam, csak ezután következik. Megismerkedhettem három szereplővel, Kazuko-val, Kazuo-val és Gozo-val. Nagyon tetszett ez a kis szösszenet, érdekes jövőképet ábrázolt előttem, számomra lehetetlennek is hat, de hát ez már csak részletkérdés. Könnyen és gyorsan olvasható volt, hiszen olvastatta magát. :) Mindenképpen megnézem az animált verzióját is, sokak szerint az jobb, majd kiderül. :D

Végezetül az utolsó történet is elnyerte a szívemet. Egy középiskolás lány és egy hatalmas titok, ami a háttérben rejlik. Vajon sikerül megoldania-e ezt a barátjával? Úgyhogy ez a történet inkább a tudat alatt rejlő dolgok, félelmek megismerésével foglalkozik.
De ezt is csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

Amethyst >!

A dolgok csak azért olyan félelmetesek, mert elhiszed róluk, hogy azok.

155. oldal

2 hozzászólás
Babó_Buca P>!

… a félelem szertefoszlik, ha rájövünk, mi okozta a rémületet.

131-132. oldal

SupSup>!

Szökni akarunk a megutált világból, amit mi építettünk magunk köré. Aztán rájövünk, hogy nincs menekvés – csak keringhetünk a magunk szűk körén belül. Mind így vagyunk ezzel. Nem jobb inkább egy helyben maradni, akkor is, ha nem vagyunk elégedettek, mint a szökés hiábavaló igyekezetében eltékozolni az életünket?

25. oldal

shadowhunter1975 P>!

Ugye hallottál már a hipnózisról? Ha valakit hipnotizálsz, és azt mondod neki, hogy ő valójában egy madár, hinni fog neked.

99. oldal, Az idő felett járó lány (Trivium, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: hipnózis
Amethyst >!

A nagybátyám, tudod, a pszichológus, egyszer mesélt arról, hogy az emberek néha azért félnek valamitől, mert bűntudatuk van.

145. oldal

Amethyst >!

Titokzatos jelenségek nélkül nincsenek új felfedezések sem!

56. oldal

hugi78>!

A dolgok csak azért olyan félelmetesek, mert elhiszed róluk, hogy azok.

>Cucui Jaszutaka: Az idő felett járó lány


Hasonló könyvek címkék alapján

Szakurazaka Hirosi: A holnap határa
René Laloux – Moebius: Az idő urai
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Andri Snær Magnason: Időláda
Thea Beckman: Keresztes hadjárat farmerban
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Mitch Albom: Az Idő Ura
Kuczka Péter (szerk.): Robur 7.
Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa
Brian K. Vaughan: Paper Girls – Újságoslányok 1.