Kukoricza 217 csillagozás

Csurgó Csaba: Kukoricza

HOVÁ ​BUJDOSOL, AMIKOR EGY EGÉSZ ORSZÁG VADÁSZIK RÁD?

Néha egy apró hiba is elég hozzá, hogy a rendszer leggyűlöltebb ellenségévé válj.

Kukoricza Jancsi, az intézetben felnőtt árva fiú sem hibázik túl nagyot. Csak éppen elveszti a rábízott plüssöket, miközben a gyönyörű és rejtélyes Ilusnak készül megkérni a kezét. A plüssök az Ezredes lányának kedvenc játékai voltak, az Ezredes pedig nem más, mint a királyi titkosrendőrség rettegett főnöke.

Jancsi élete egyetlen pillanat alatt fordul fel. Menekülni kényszerül, és hamarosan az ország első számú közellensége lesz, akire nemcsak a zsarnokság fegyveres erői vadásznak, hanem a civil lakosság is. Egy ismeretlen világban találja magát, önjelölt forradalmárok, kiöregedett huszárok, kutyafejű kémek és más furcsa szerzetek között.

Bár a veszélyekkel és megpróbáltatásokkal teli út során János vitézzé válik, de talán ez sem lesz elég ahhoz, hogy megmentse szerelmét a hatalom karmai… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
662 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155468551
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
662 oldal · ISBN: 9786155468568

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Árnyék · Ezredes · Frida · Kukoricza Jancsi (János vitéz) · Temüdzsin

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton · temető


Kedvencelte 33

Most olvassa 19

Várólistára tette 215

Kívánságlistára tette 142

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

gesztenye63>!
Csurgó Csaba: Kukoricza

A Kukoricza olvasása tulajdonképpen egy random választás eredménye volt a várólistámról. Soha rosszabb választást! És soha rosszabb első könyves bemutatkozást!
Csurgó Csaba első regénye a molyos címkéi és a fülszöveg alapján több dolgot ígér, mint amit adni tud, de szerencsére, amit végül is ad, az összességében többnek bizonyul, mint ami az ígéretek alapján lehetne.

Szerintem attól, hogy egy történet elképzelt városi környezetben játszódik és a cselekmény bonyolódása kezdetben néhány különös, félig-meddig intelligens plüssállat körül zajlik, majd a végére eljutunk egy bizarr, cyberpunkba hajló Tündérországba, még édeskevés ahhoz, hogy urban fantasy-ről beszéljünk. Ezt csak erősíti az a tény, hogy egy közel 700 oldalas regény a főszereplők szűk kis világát nem helyezi el egy tágabb környezetben, még vázlatosan sem mutatja be a befoglaló világot, megmarad a képzelt-Magyarhon szűkös határain belül. De nem is kell, ha elszakadunk a címkéktől és skatulyáktól. Ahogy arra sincs szükség, hogy az egyébként roppant ötletesen beépített Petőfi-motívumokat spoiler, utánérzéseket spoiler, vagy karaktereket spoiler úgy szemléljük, mintha ez a regény egy „János vitéz”-parafrázis lenne. Ha és amennyiben ezekről a becsípődésekről sikeresen leakadunk, akkor egy valóban izgalmas, sodró lendületű, népi-romantikus, kezdetben ugyan kicsit „gulasch-Rambós”, de végül is nagyon szórakoztató és ütős politikai kalandregényt kapunk, vérgőzös akciójelenetekkel spékelve. Ebben a sajátosan magyar történetben a fenti eszköztár egyszerűen arra szolgál, hogy szórakoztassa az olvasót, gördülékenyebbé tegye a cselekményt.

Az árva Kukoricza Jancsi egy nagyon szerethető, kezdetben rengeteget csetlő-botló, jövő- és önkép nélküli, egyszerű pesti srác, aki a körülmények hatására olyan originális, tökös-rebellis magyar szabadsághőssé válik, akiért minden igaz honfiúi (de legfőképp –leányi) szív erősen megdobban. Domináns karakterjegye, amelytől még inkább szerethetővé válik, az a fajta magányosság, amely az árvaságból indít és a harcostársak elvesztésén keresztül, a harcot vezető forradalmár szerepéig végigkíséri Jánost, a vitézt.

A címkék között ugyancsak szerepel az „alternatív történelem” pántlika is. Ezt a meghatározást már jóval közelebb állónak éreztem a regény témaköréhez, bár jócskán kapunk a történetben olyan utalásokat, amelyek – néha egész direkt módon – a hányattatott magyar történelem közelmúltjából, vagy akár jelenkorunk belpolitikai életének mocskos mindennapjaiból, és a pártos média-küzdelmekből kacsintanak vissza ránk. Anélkül, hogy bármit is a szerző koncepciója mögé képzelnék, vagy tolla alá erőltetnék, szerintem kimondható, hogy a regény hangulata jelentős aktuálpolitikai tartalmat hordoz – megjegyzem, ez az aktualitás az én olvasatomban nem kifejezetten a mai viszonyainkra igaz csak, szerintem mindez erősen jellemzi az elmúlt közel 30 évünket.
Egyetlen szembeötlően negatív motívumot tudok kiemelni a művel kapcsolatban: ez pedig az ember által elkövethető szörnyűségek, borzalmak indokolatlan mértékű, forgatókönyv-szerűen részletes és brutális bemutatása. Ezen a téren a kevesebb spoiler sokkal több lett volna.
A Kukoricza összességében egy szép, szomorú mese, nagyon magyar mese – kizárólag felnőtteknek.
Remélem Csurgó Csaba ír hozzá egy folytatást is. Valahogy kívánkozik Jancsi és Ilus története mögé…

8 hozzászólás
Riszperidon P>!
Csurgó Csaba: Kukoricza

Ilyen könyvek után mondom azt, hogy örülök, hogy moly lettem, és örülök, hogy merek magyar kortárs írók könyveihez nyúlni, a legjobban pedig annak, hogy ilyen egyedi, kiemelkedő egyéniségek és művek is vannak köztük!
A könyvön felváltva röhögtem könnyesre magam, és szörnyedtem el hosszú percekre a drámai és megdöbbentő eseményektől.
Adott egy alapmű, Petőfi János vitéze. Kedves Csaba ezekre az alapokra épített fel egy olyan világot, hogy még most is ujjongok, ha eszembe jut, hogy a részese lehettem. Végletekig abszurd, sokszor vidám, de sokszor szomorú, meseszerű, de szörnyen valóságos, lehetetlen, de sajnos mégis lehetséges, felkavaró, megrázó, dühítő, lezárt, de valahol mégis lezáratlan. Igen ez úgy mind egyben!
Nagyon, nagyon ritkán érzem azt egy könyvnél, hogy nem akarom, hogy véget érjen, de a Kukoriczának sikerült ezt elérnie. 2020 egyik legnagyobb olvasmányélménye volt!

6 hozzászólás
J_Goldenlane IP>!
Csurgó Csaba: Kukoricza

Petőfi-univerzum – ha szabad ezt a kifejezést használnom a regény világára.

Mert nem egyszerűen arról van szó, hogy a regény furcsán kanyarogva követi a János vitéz történetét, de Petőfi más műveiből is fel-fel tűnnek apró részetek. Személyes kedvencem a nemzet leghíresebb színésze, Megyeri Károly (hát van, aki e nevet nem ismeri?!?), de találkozunk Fejenaggyal, és még számtalan mellékszereplő és rejtett utalás található a regényben. Szerintem felét sem vettem le, minden olvasónak jó vadászatot!

A regény világa egy kitalált, alternatív Magyarország, ami valami csodás módon ötvözi a az ötvenes évektől napjainkig mindazt, ami Magyarország volt, meg amit általánosban tanítanak, meg a teljes népiesch romantikát, meg a tényleges népi mesevilágot is. Jól megfér a szántó paraszt a „mesterséges sütnivalóval”, van kutyafejű tatár és valódi óriások, továbbá egyszerre érezzük a Kádár rendszer gulyáskommunizmusát és a Rákosi féle diktatúrát, és az egész valahogy olyan ijesztően aktuális, annyira naprakészen reflektál a tegnap olvasott hírekre, hogy kivert a frász.

De a legcsodálatosabb, hogy ez a tejesen eklektikus elegy tökéletesen koherens egységet képez! (mély főhajtás az író előtt)

Muszáj még szót ejtenem a regény humoráról, amit nagyon élveztem. Persze, a történetben vannak burleszkes túlzások, ha kekeckedni akarnék, lenne min, csak éppen minek? Egyszerűen hagyni kell, hogy elsodorjon a mese!

Mindenkinek ajánlom, aki szereti a groteszk humort, illetve tud a sorok között olvasni!

11 hozzászólás
pat P>!
Csurgó Csaba: Kukoricza

Föltámadott a tengeri.
Az úgy volt, hogy a borító megpillantása óta rágtam érte a küszöböt, nagyon. Aztán megláttam, milyen vastag, és elbizonytalanodtam: ambiciózus terjedelem egy elsőkönyves szerzőtől, és hát mit lehet ennyit írni szegény Kukoricza Jancsiról?
Aztán az első kétszáz oldalon eldőlt, hogy nincs baj a szöveggel, gördülékeny, szórakoztató, ötletgazdag, nem is kifejezetten túlírt, viszont érzékletes és filmszerű. Akkor viszont már nagyon aggódtam, hogy lesz-e itt elég dinamika és megfelelő cselekmény-ív ahhoz, hogy ne unjam szénné magam a következő 400+ oldalon.
Jelentem: lett. Nyilván nem hibátlan, tudnék aprókat kötözködni építő jelleggel (igény szerint szívesen), de az, hogy ennyi idő alatt, két alkalommal is hajnali háromig olvasva, meglehetős élvezettel kivégeztem ez opuszt, hát elég sok jót jelent.
Aki első próbálkozásra ilyet ír, az írjon továbbra is, sokat, mindenfélét.
Ja, el ne feledjem mondani, nem a gyereknek kell megvenni karácsonyra: Kukoricajancsi ide, plüssök oda, azért elég erősen 16+. Minimum.

12 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!
Csurgó Csaba: Kukoricza

Csurgó Csaba tudja, milyen a szórakoztató regény. Vagy nem félt megkérdezni.

Az utóbbi idők egyik legizgalmasabb, legpörgősebb, leghumorosabb olvasmánya volt számomra a Kukoricza. Ha egyszer filmet készítenek belőle, ez kéne álljon a plakáton: „Izgalom! Vér! Plüssök!”

Nagyon szerettem benne, ahogy az eredeti János vitéz költemény sorai és részletei felbukkantak, a Petőfi más műveire tett utalásokért pedig külön piros pont jár Csabának. A magyar szokások és furcsaságok szeretetteljes kifigurázása pedig különösen jót tett a regénynek.

Ami nekem kevésbé tetszett, hogy néha túlságosan is forgatókönyvszerű volt a regény, néhol már nekem túl sok az akció, és a brutalitását is sokszor öncélúnak éreztem. De ha a történet egészét nézzük, én ezeket el tudom nézni a Kukoriczának.

Nagyon remélem, hogy Csaba még más történetekkel is meg fog örvendeztetni minket. Addig is muszáj leszek valahonnan beszerezni egy plüsspolipot, hogy teljes legyen az életem. :)

10 hozzászólás
Lunemorte P>!
Csurgó Csaba: Kukoricza

„Valaki homokot rág. Szájuk nincsen. Szemük van. De nem félelmetes. Vagy nem úgy, ahogy várná az ember. Az üresség. Az a rémisztő benne. Belenézek, és nincsen benne semmi. Gyakran beszélnek. Száj nélkül, persze."

Nagyon jó ötlet volt megírni a Petőfi Sándor: János vitéz alapján ezt a sztorit. A kivitelezés is tetszett, viszont túl hosszúra sikeredett ez a néhol horrorisztikus fantasy ami más regényeknél általában nem baj, de itt feleslegesnek tartottam egy csomó szálat, ami az oldalakat gyarapította. Az eleje és a vége tetszett leginkább, a közepe fele egy jó darabig üresjáratot éreztem. Pozitívum még, hogy kellően izgalmas és fordulatos, egészen más, mint az eredeti történet. Megéri elolvasni.

3 hozzászólás
kvzs P>!
Csurgó Csaba: Kukoricza

Ez a könyv most nekem rettentően jól esett. Mert baromi jó, és legalább annyira furcsa is. Tele van iszonyatosan jó ötletekkel, amik magukban is elvinnének egy-egy történetet -hát a Kukoricza Jancsi, meg a plüssök (a medve meg a nyúl!), meg az egyebek, amiket én olvasói jogommal élve láttam a sorok között és mögött-, jól és gördülékenyen van megírva, sokszor nagyon vicces, és nyakon van öntve egy igazi magyarosch mázzal, amitől igazán ismerős íze lesz.
A lelkemnek van valahol egy rózsaszín része is, amit illendőségből néha meg szoktam etetni, de most végre a realista meg a cinikus énem is megkapta a magáét úgy, hogy közben még jól is szórakoztam. Mert végre ebben a történetben nem egyértelmű és totális a happy end, és a jó győzelme sem árnyék nélküli, és vannak áldozatok és vannak sebek amik nem gyógyulnak, és ki meri mondani a fájdalmasat és a felkavarót is, és megmutatja, hogy bizony van olyan helyzet, amikor az ember azt mondja, hogy ennél már nem lesz szarabb és akkor az élet rátronfol. És közben vannak azok a pillanatok is, amiket meg szinte véletlenül ad ajándékba, hogy legyen mibe kapaszkodni akkor is, ha már látszólag nincs mibe.
Sok okos, meg vicces, meg furcsa, meg felkavaró dolog van ebben a könyvben, amik nagyon jól összeállnak egésszé. Csaba, ha a következő is ilyen jó lesz, akkor nem lesz baj, ha vastagra írod ;)

6 hozzászólás
ViraMors P>!
Csurgó Csaba: Kukoricza

Az új kedvenc kifejezésem a „mesterséges sütnivaló”.
És akarok egy lila plüsspolipot!

„Az egyik szemem sír, a másik üveg, közben meg vinnyogok a röhögéstől.” Ezt a lakótársamnak mondtam valahol a 370. oldal körül, és ezzel több, mint tökéletesen leírtam a viszonyomat a könyvvel. Gyűlölöm, imádom, és ez kölcsönösnek tűnik, az egyik pillanatban bánt, a következőben meg kényeztet, hogy aztán egy kicsit vájkáljon a sebeimben, és megsimogassa a lelkemet.
A Kukoricza egyszerre sokkolóan kíméletlen társadalomkritika múltról, jelenről, jövőről, helyenként abszurd akció/kémparódia, máskor kőkemény dráma. Rengeteg tragédia, rengeteg humor, görbe tükör és plüssök! Ó… a plüssök! Imádom őket :D
Akarok egy lila plüsspolipot!
Nem volt tökéletes, nem volt kiszámíthatatlan, de így volt jó. Bevallom, korábban attól féltem, hogy ez csak egy új környezetbe ültetett János vitéz, és kész, de nem, ez a könyv sokkal több annál. A János vitéz az alapja, de újra és továbbgondolja azt.
Van valami nagyon ijesztő ebben a világban, spoiler engem mégis nagyon megfogott.
Tetszett az is, ahogy a különböző Petőfi idézeteket és utalásokat beleszőtte a szövegbe. Némelyik feltűnő volt, némelyik jobban elbújt (és vajon hányat nem vettem észre), de nem voltak erőltetettek.
Az abszolút kedvenceim a plüssök voltak. Cukik, abszurdak, elképesztőek és véresen komolyak.
Igen, és ha még nem mondtam volna: akarok egy lila plüsspolipot!
Fél csillagot levontam. Egyrészt mert volt egy-két annyira sablon-húzás, hogy jaj nagyon, meg azért mert az utolsó felébe több helyen is nagyon bele tudnék kötni.
Olvassátok, én csak ajánlani tudom mindenkinek, aki nem széplélek. Mert ez a könyv nem tündérmese, ez a könyv nem habos-babos, ez a könyv kőkemény, helyenként sokkolóan kegyetlen. És én imádom érte!
És még mindig akarok egy lila plüsspolipot!

9 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly P>!
Csurgó Csaba: Kukoricza

Hatalmas meglepetés ez a könyv – mint ötlet. Eleinte teljesen érdektelenül jutottam hozzá, csak kaptam az alkalmon, amikor a kiadó jóvoltából még 2020-ban ingyenesen elérhetővé vált ebookban – aztán a kézzelfogható kötetet is megvettem, amikor megtudtam, hogy ez valójában egy János Vitéz dark/urban fantasy átdolgozása (amiből annyi érződött, hogy a verses formából kitömörítette és egyéb színekkel – főleg robotos sci-fi / plüsspunk – gazdagította, prózailag pedig nagyon elnyújtotta).

A borító és a címválasztás igen hangulatos. A szöveg nyelvezetében tetszett, ahogy a választékos, már-már szépirodalmi mondatokat összeszőtte a magyar szólásmondásokkal, kulturális elemekkel, mókásan kiforgatott JV utalásokkal – de néhány kifejezést mintha teljesen félreértett volna a szerző (pl. „A király lánglelkű nemezise.” – ezt vallja magáról az egyik szereplő, de közben alig illik rá).

A szereplők között is több ütősen kidolgozott, különc alak van, akiket lehet kedvelni a maguk módján, ellenben a főszereplő elég gyengécske, tesze-tosza, a körülmények és társai sodorják előbbre a kalandban. A hatalom emberei sem igazán hatásosak. Az ábrázolt világ pusztán felcímkézettnek bizonyult, kerítés mögött hangosan ugató kutyákhoz hasonló érzetet kelt, de amint elhúzzák a kaput, a kutya is elhallgat. Többször üresnek éreztem, hiába mesél hosszasan elidőzve egy-egy jelenetet, hiába tölti meg szükségtelenül hosszan és részletesen kifejtett durva vérengzéssel, de valahogy nem állt össze, hogy akkor ez egy jól működő, sikeres diktatúra-e, ahol a nép nem szenved annyira, csak kemény kézzel uralkodnak fölöttük, vagy egy sötét mordori sanyargató elnyomás, ahol a közeg élhetetlenül romlott, mindenki szív. Mert a címkék az utóbbit mutatták, de a részletek és magyarázatok hiánya az előbbit erősítette. Ha ilyen Magyarország, akkor ehhez mit szól Európa környező része vagy a többi nagyhatalom (mégiscsak középen vagyunk, mindenki más átjáróházaként)? Erre egyáltalán nem tért ki.

Na de… az egész mesei vonal, tündérestül, drogostul, ténylegesen kutyafejű tatárostul, Griffestül számomra olyan élményt adott, hogy szívesen olvasnék még a szerzőtől némi fejlődés után (ez volt elvileg az első regénye).

sztinus>!
Csurgó Csaba: Kukoricza

Egy nagyon izgalmas nem-skatulyáznám be-stílusú könyv. Talàn maradjon a nèpmesei alapokon nyugvó krimin. Mesèből jó, krimiből sok volt. Egy picit mindenhol sok volt, úgy a harmadától. A vérből meg kifejezetten, és az erőszakból. Ha ilyenre vàgyom skandináv országokból választok.
De dícsérném is, mert ha egy könyv ennyire lendületes, és kiszàmíthatatlan és humoros, az sok csillagot érdemel.
Jók az arcok, jó a szleng. Èpp befogadható, de laza. Friss, mai, új.
Remèlem megírja mèg Toldit, meg Arany Lacit is;)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Chöpp >!

Ha király vagy és már a kötényekre is a te arcodat teszik, akkor sürgősen kezdj el gondolkodni, hogy vajon mindent jól csinálsz-e.

142. oldal

2 hozzászólás
gesztenye63>!

[…] – Pusztuljon minden kutyafejű tatár, mert el akarják venni tőlünk az országunkat! Ez a lényeg. […] Mindent elnézünk a királynak, csak a kutyafejűek ne jöjjenek. Aki meg ezt az egészet másként gondolja, az áruló, gennyes fekély a nemzet testén, összejátszik az ellenséggel, le vele! Szépen eltűnnek mindazok, akik még képesek gondolkodni, csak a bólogatójánosok meg a talpnyalók maradnak, akik bólogatásra és talpnyalásra nevelik a gyerekeiket.

7. fejezet Katonák jövének, gyönyörű huszárok,

Kapcsolódó szócikkek: gyűlöletbeszéd
2 hozzászólás
gesztenye63>!

– Az soha nem vezet semmi jóra, ha valakinek nyitva van a szeme, de nem tudja, hogyan kell nézni vele.

13. fejezet Mától fogva neved János vitéz legyen.

Lunemorte P>!

– Gyűlölni mindenki tud. Mindenki. De nem gyűlölni. Nem engedni, hogy azokból a kis csírákból szépen kifejlett, mindent elsöprő gyűlölet legyen. Na, az a nehéz.

80. oldal, ,,Ha látsz száraz kórót szélvésztől kergetve"

gesztenye63>!

– Én először azt hittem, csak az országgal sikerült elhitetnetek ezt a hülyeséget, hogy muszáj megállás nélkül harcolni. De nem. Annyit mondogattátok, hogy végül beszoptátok ti magatok is. Létszükséglet lett. Mint a levegő. […]

27. fejezet Szép Tündérországnak boldog fejedelme.

gesztenye63>!

[…] Mert ki ne szeretné érezni, hogy megvédik? Egy apa, egy férj, egy felsőbb hatalom, egy király, egy bármi. Megvédve lenni jó. Magyarország egyenesen kikövetelte magának, hogy védjék meg. Mindegy, kitől, de a magyarok a biztonság bársonyosan puha és meleg érzésére vágytak, bele akarták dugni az arcukat, hozzá akartak dörgölőzni, odabújni, mint ahogy az anyjához bújik oda az ember. […]

19. fejezet Óriások lakják ott azt a vidéket,

gesztenye63>!

[…] És kiállt a társaság közepére, és elkezdte magyarázni, hogy olyan országban élünk, ahol minden a feje tetején áll. Minden. De valahogy mégis működik. Mert ugye az ország a feje tetején áll, de ha az emberek is a fejük tetején állnak, akkor minden a helyén van, nem? Mint amikor háttal ülsz a tolató vonaton. Akkor az a vonat bizony előre megy. Ez volt az elmélete.

17. fejezet "Szegény Jancsi bácsi!... hát el van temetve."

Lunemorte P>!

– Ti tényleg elhiszitek a saját szövegeiteket? A tisztaságról meg a boldog Magyarországról? Tényleg? És mire vagytok olyan büszkék? A rendszeretekre, ami annyira beteg, hogy ellenséget gyárt saját magának?

591. oldal, Szép Tündérországnak boldog fejedelme.

Riszperidon P>!

Gyűlölni könnyű. Gyűlölni borzasztóan könnyű. Mást gondolsz, mint én? Gyűlöllek. Nagyobb a házad, mint az enyém? Gyűlöllek. Szebb a feleséged? Gyűlöllek. – Félmosolyra húzta a száját. – Egyáltalán él még a feleséged? Akkor gyűlöllek.

80. oldal (Agave, 2014)

Riszperidon P>!

Szeretem az éjszakai Balatont, olyan, mint egy ékszerdoboz.

247. oldal (Agave, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Balaton

Hasonló könyvek címkék alapján

Szélesi Sándor: Az ellopott troll
Gaura Ágnes: Kard által
Stephen King: A Setét Torony – Callai farkasok
Neil Gaiman: Anansi fiúk
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Hernád Péter: Pannónia Parancsnok
Neil Gaiman: Sosehol
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Benyák Zoltán: Az idő bolondjai
J. Goldenlane: Időben