Vakáció ​a halott utcában 278 csillagozás

Csukás István: Vakáció a halott utcában Csukás István: Vakáció a halott utcában Csukás István: Vakáció a halott utcában Csukás István: Vakáció a halott utcában Csukás István: Vakáció a halott utcában

Meleg, fülledt nyár van. A lakótelep szép és új, viszont borzasztóan unalmas. Semmi kaland, semmi izgalom.
Szerencsére néhány gyerek felfedez a közelben egy szemmel láthatólag lebontásra ítélt utcát. Halott ez az utca, üresek a házak, a redõnyök leeresztve. De nézzünk csak szét egy kicsit alaposabban: valóban kihalt és érdektelen? Nem is olyan biztos…
Kiderül, hogy ugyancsak van mi után nyomozni. Talán még igazi halott is akad a halott utcában!

Eredeti megjelenés éve: 1976

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek Móra · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492530 · Illusztrálta: Miklósovits László
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
224 oldal · ISBN: 9789632458328
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
224 oldal · ISBN: 9789632458311

11 további kiadás


Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Kedvencelte 16

Most olvassa 12

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Porcsinrózsa>!
Csukás István: Vakáció a halott utcában

Nagyon vártam az élményt, mert az író neve garancia volt számomra a jóra. Megvallom, nagy csalódást jelentett. A keret a szokásos, általánosan bevált sablon : vakációzó gyerekek, egy lebontásra váró, kissé külvárosi jellegű, elhagyatott utca, üresen maradt házakkal, amelyet a gyerekek grundként a birtokukba vehetnek, s a város lakótelepi környezetében boldogan használják is.
Innentől kezdve meglehetősen zavaros, kusza a történet, egymás mellé rakott, de minden összefüggést nélkülöző , sok apró részlettel, némi indián – romantikával, nyomozással fűszerezve. S mire a végére a kirakós darabjai a helyükre kerülnek, hát én bizony még akkor sem fedeztem fel benne semmiféle józan logikát. Az „eredmények” ellenére számomra valahogy lezáratlan maradt a regény, még az utolsó mondatoknál is azon gondolkoztam, tulajdonképpen hová is akart kifutni ez az egész.

csillagka>!
Csukás István: Vakáció a halott utcában

Őszintén, kicsit unatkoztam. Pedig Csukás könyveken olyan jókat tudok mosolyogni, de most nagyon nem voltam vevő a fiúkönyvre. Megint csak a pasiknak járt a qjtorgás a lányok maradhatnak otthon. Ami igazán meglepett hogy anno 69.800 példányban adták ki, ma azt hiszem már semmiből nem fogna el ennyi példány, nem hogy egy tulajdonképpen iszonyú átlagos ifjúsági regényből. Csalódtam, bár lehet, hogy csak nálam voltak rosszul beállítva a fogaskerekek.
Még a π π π π ( π=Ludolph-féle szám) se tudott mosolyra fakasztani, ez már a vég.

pikkupilvi P>!
Csukás István: Vakáció a halott utcában

Ígéretes indulás, felvillantva régi, végtelennek tűnő gyermekkori nyarakat, bandázások emlékeit még egy hulla is akad, aztán vesztett a lendületből. Van ennél Csukásnak sokkal jobb regénye.

Bla IP>!
Csukás István: Vakáció a halott utcában

Ezt valahogy már nem éreztem olyan jónak, mint a Nyár a szigetent, vagy a Keménykalapot. Lehet az évek teszik, s már ídős vagyok az ifjúsági regényhez. De inkább ez csak átlagos volt. Még a könyvfesztiváli-találkozó a kiváló szerzővel és megnyerő emberrel, valamint dedikálása sem tudta igazán megédesíteni a szám ízét…

vighagika>!
Csukás István: Vakáció a halott utcában

Talán az volt a baj, hogy a Percy Jackson könyvekkel párhuzamosan olvastam, és azok voltak túl jó hozzá… Vagy esetleg olvastam néhány annyira jó krimit, amit nehéz utolérni. Nem tudom, mindenesetre nekem nem nyerte el a tetszésem. Túl lassan pörgött folyt az egész történet. Nagyon sok volt nekem a leírás és untam olvasni. Így nem igazán érdekelt a végkifejlet. Az mondjuk jó benne, hogy rövid és könnyen lehet vele haladni.

gybarbii >!
Csukás István: Vakáció a halott utcában

Borzasztó, hogy le vagyok maradva a magyar szerzők terén… Csukás Istvántól is ez volt az első könyv, amit olvastam, pedig ha jól láttam, ebből még film is készült… az is elkerült engem… A Vakáció a halott utcában egy kedves krimi gyerekeknek, ennek ellenére „felnőttfejjel” én is nagyon szerettem! Aranyosak voltak a karakterek, Gergő észjárása nagyon tetszett, Csombor q betűs szavain jókat kuncogtam, akarom mondani qncogtam :)
Tényleg szerethető történet volt, oda is adom a könyvet öcsikémnek mielőtt visszaviszem a könyvtárba! :)

2 hozzászólás
Dénes_Gabriella>!
Csukás István: Vakáció a halott utcában

A szocializmus tömbházépítő láza közepette egy már kiürített, de még le nem bontott utcát birtokba vesznek a friss és még ropogós lakásokba beköltözött családok gyerekei.
Meglepő, hogy a történetet kriminek tartják, de végül is érthető, hiszen van téma, van bűn, van nyomozás.
A legjobb a szocreál és a kiváló irodalmi stílus, ötlet tökéletes összeházasítása; az agitprop nem is nagyon érződik rajta.
Közvetlenül olvasás után néztem meg a filmet, aminek körülbelül csak a nevekben van egyezése a könyvvel. Az is jó a maga nemében, ha nem várjuk el tőle a szöveghűséget.

Tiger205>!
Csukás István: Vakáció a halott utcában

Annyira szerettem kiskamaszként!
Remélem, ma is olvasnak szünidőben ilyet a gyerekek (és remélem, hogy csinálni már nem csinálnak).
Nosztalgia a köbön.
Hol vannak m ár lakótelep építkezések?
Szanálások?

Kakula Z újságárus.
de mi az a Zé ?

5 hozzászólás
Niki P>!
Csukás István: Vakáció a halott utcában

Az író emlékére vettem kezembe a könyvet. Lehet, hogy rossz időben tettem, de az is lehet, hogy már „kiöregedtem” belőle, de néhol kicsit unatkoztam. Az író mese könyveit jobban szeretem. Valahogy inkább olvasok Süsüről és Mirr Murr-ról, mint a Halott utcai fiairól, akik nem szívesen vettek köreikbe lányokat. Amikor én voltam kislány, én mindig fiúkkal játszottam, és nekem ez így fura volt. Az elképzelés jó volt, de minden bizonnyal jobban élveztem volna néhány évvel korábban.

aram76>!
Csukás István: Vakáció a halott utcában

Most mást se csinálok, csak mosolygok. Nem tudom, hogy ez nekem eddig miért maradt ki az életemből. Most újraéltem a gyerekkoromat. Nagyon tetszett. Mindig is szerettem az ifjúsági regényeket, akkor is, amikor az életszakaszomban aktuális volt és most is, amikor már felnőtt fejjel olvasom őket. Tutira megnézem a filmet is. Ahogy haladtam a történettel egyre több könyv és film jutott eszembe, ami ehhez hasonlóan gyerekekről szól. Mint pl. a gyerekrablás a palánk utcában. Mindenképpen utána kell néznem, hogy mely kedvenc filmeknek van könyv megfelelője, nehogy lemaradjak valamiről :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

bonnie9 P>!

Az idei június olyan bágyadt volt, mint egy díványon fekvő, fejfájós, középkorú nő.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: június
2 hozzászólás
bonnie9 P>!

– Ismered az ábécét, ugye? Van benne egy olyan betű is, hogy q. Ritka betű! Éppen ezért gyűjtöm a q betűs szavakat.
Csombor értelmesen, tagoltan ejtette a szótagokat, egy kicsit túl értelmesen is, mint aki gyengeelméjűekkel beszél, majd elővett egy gyűrött noteszt, s felolvasta eddigi gyűjteményét.
– Figyelj! Ennyi van. Qkk. Qkker. Qka. Kaqkk.

13. oldal

20 hozzászólás
anesz P>!

Rohamléptekkel haladtak, de azért a fal mellett, hogy ne legyenek feltűnőek. Így viszont olyan feltűnőek voltak, ahogy libasorba a falhoz lapultak, hogy csak a vak nem vette volna észre őket! De szerencséjükre nem volt senki a környéken. Vak sem volt.

159. oldal

3 hozzászólás
gybarbii >!

– Tell Vilmos is rövid utcában született – magyarázta Csombor. – Mégis világhírű lett.
– Tell Vilmos nem is élt, csak egy operában találták ki – makacskodott Karikó.
– Hogyne élt volna! Hiszen lelőtte az almát a fia fejéről! Annyira élt, hogy fia is volt! – háborodott fel Csombor. – Ezt mindenki tudja. Aki egy kicsit is intelligens.

82. oldal (1993)

gybarbii >!

– Így van! – helyeselt Gergő. – gondolkozzunk csak tovább logikusan!
– Gondolkozzatok – sóhajtott Jácint Vince.
Karikóra nézett, hogy vajon ő gondolkozik-e, de Karikó leeresztett szempillákkal, rejtelmesen bámult maga elé. Esetleg gondolkozhatott is.

137. oldal (1993)

Lynn>!

Gajzágó napja határozottan jól kezdődött. Üdén ébredt, mint egy harmatos fejes saláta, lelke tiszta volt és vidám.

40. oldal

bonnie9 P>!

A táviratkihordó szép lassan tolta a kerékpárt, nem erőltette meg magát, nézelődött jobbra-balra, s fütyörészett, mint egy sárgarigó. Mint egy botfülű sárgarigó, ugyanis hamisan fütyült, de ez nem számít, fő a jó kedély!

9. fejezet, 3.

Kapcsolódó szócikkek: sárgarigó
csillagka>!

A szobák tiszták voltak, gondosan kisöpörte a tulajdonosuk, mielőtt elköltözött volna. Ezen egy kicsit elcsodálkoztak, mert ennél feleslegesebb dolgot elképzelni is nehéz, de azután eszükbe jutott a kert, és mindent megértettek. Vagy legalábbis megsejtették, hogy van ilyen is, a szeretetnek ilyen megnyilvánulása, hasonlít ahhoz, ahogy a halottat utoljára felöltöztetik.

15. oldal

anesz P>!

Körülnézett, Karikóék azonnal vették a lapot, ők is ártatlan képet vágtak, s egyszerre ingatták a fejüket. A fejingatás Csombornak sikerült a legjobban, lágyan ingott a feje, mint egy bója a Balaton közepén.

118-119. oldal

csillagka>!

A belga óriás becsukta a szemét, és türelmesen lógott.

157. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás
Irene Adler: A bűn fejedelme
Fabian Lenk: A vikingek varázskardja
Zbigniew Nienacki: Autócska úr és a titkok titka
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Brandon Mull: A mesés menedék
Becskei Gábor: Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz
Nancy Springer: A halálos virágcsokor esete
Gottfried August Bürger: Münchhausen báró csodálatos kalandjai
Anthony Horowitz: Kettes számú közellenség