11. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
16. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
47. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján

Süsü, ​a sárkány (Süsü 1.) 353 csillagozás

Csukás István: Süsü, a sárkány Csukás István: Süsü, a sárkány Csukás István: Süsü, a sárkány Csukás István: Süsü, a sárkány Csukás István: Süsü, a sárkány Csukás István: Süsü, a sárkány

Több mint huszonöt éve bocsátotta útjára Csukás István Kossuth-díjas író legendává let mesehősét, Süsüt, a sárkányt. A behemót, ám szívében szelíd, híres egyfejű, akit háromfejű apja kitagadott, az emberek közé került. Előbb riadalmat keltve, azután szeretettől övezve. Bár vágya, hogy elnyerje a királylány kezét, nem teljesül, de kárpótlásul a Fő-fő Udvari Sárkány címet azért megkapja. Kalandjainak ártatlan sutasága, kedves humorral ábrázolt figurája révén, a gyerekek és a már felnőtt gyerekek kedvence lett.

Eredeti megjelenés éve: 1980

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
170 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632452210 · Illusztrálta: László Maya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632452210 · Illusztrálta: László Maya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632452210 · Illusztrálta: László Maya

11 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Süsü · Torzonborz · zsoldos (had)sereg


Kedvencelte 29

Most olvassa 10

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Csukás István: Süsü, a sárkány

„Ó, ha rózsabimbó lehetnék!
Rám szállnának szépen a lepkék!
Kicsi szívem vélük dobogna!
Nem lennék ilyen nagy otromba!

Ezt a vágyam senki se érti,
se gyerek, se nő és se férfi
Senki, senki itt a világon,
mi is az én titkos nagy álmom!”

Ki ne ismerné Süsü, a sárkányt?
Tulajdonképpen a sárkány imádatom elképzelhető, hogy ettől a műtől kezdődött.

Le sem tagadhatom, mennyire jó érzés volt olvasni, visszatérni ahhoz a kellemes, „csodálkozó” gyermek énemhez, akinek minden történet egy igazi kaland.

Nagyon szerettem, még mindig egy igazi értéknek tartom és minden gyermek polcán méltó helye lenne! ♥

Amál P>!
Csukás István: Süsü, a sárkány

Nagyon szeretem Csukás István meséit, hisz rajtuk nőttem fel. Annak idején ha meghallottam a televízióban a főcímdalt, már futottam is, nehogy lemaradjak valamiről. A könyv mégis tudott újat adni, mert az ismerős történeteken kívül találkoztam számomra ismeretlennel is. Örülök neki, hogy a végén Süsü is találkozott egy hozzáillő sárkánylánnyal. A könyv külön érdeme a gyönyörű illusztrációk. Szerintem a mai gyerekeknek is mindenképpen meg kell ismerkedni a jószívű, egyfejű sárkánnyal.

2 hozzászólás
csillagka>!
Csukás István: Süsü, a sárkány

Aki a virágot és a pillangót szereti az rossz sárkány nem lehet. Aki Süsüt szereteti az… várjuk csak egy pillanatot, aki nem szereti, olyan nincs! nem lehet ! ha még is van, az azonnal menjen Süsülogiai tanfolyamra és beszélje ki a pszichológusával mi is vele a probléma.
Hol volt még Shrek és a sárkány nevelés amikor Csukás megalkotta a mi kis népnevelőnket aki azóta is bolondítja magába a szíveket, gyerekekét és felnőttekét vegyesen.
Egyszerűen nem szeretnék Süsüből kinőni, mert akkor valami elveszne a lelkemből.

1 hozzászólás
gumicukor>!
Csukás István: Süsü, a sárkány

Egy Csukás István-dedikálásra vettem néhány éve. A bábmesét nagyon nem szerettem, magát a történetet sem ismertem teljes egészében, csak részleteket belőle, úgyhogy úgy döntöttem, hogy érdemes lenne elolvasni elejétől végéig az egészet.

Nem csalódtam Csukás Istvánban! Olyan aranyos, kortalan mese a Süsü is, mint a Nagy Ho-ho-ho és Sün Balázs. Így könyvváltozatban kifejezetten tetszett a történet, és bár – ahogy már mondtam – a bábjáték nem volt a szívem csücske, Bodrogi Gyula hangját sokszor hallottam a fejemben olvasás közben.

3 hozzászólás
gabiica P>!
Csukás István: Süsü, a sárkány

Imádom Süsüt! Gyermekkorom egyik nagy kedvence, szinte mindig néztem a televíziós verziót, imádtam. Jó volt visszacsöppenni ebbe a világba, nagy élvezettel olvastam ennek a hatalmas szívű sárkánynak a történetét. Humoros volt, kedves, alig vártam, hogy a várba kerüljön. Imádom!

CsakSimánDorka>!
Csukás István: Süsü, a sárkány

Kicsi lány koromban még bakelitről hallgattuk a családdal otthon, akkor már nagyon szerettem ezt a kis bohókás, óriási szívű sárkány. Aztán mikor a tv – ben adták, nem voltam hajlandó megnézni, nem tudom, hogy miért. Most újra előkerült az életemben, mert úgy gondoltam ezt a történetet fiúknak is meg kell ismerni. Ők is nagyon szerették és sajnálták, mikor a végére értünk a mesének. Viszont nagyon boldogok voltak, hogy Süsü a végén megtalálta a boldogságot. A történeten volt, mikor hangosan felnevettek, azonban mikor Torzonborz király ármánykodása volt, akkor együtt izgultak, hogy mikor jönnek rá a cselszövésre.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632452210 · Illusztrálta: László Maya
Izolda P>!
Csukás István: Süsü, a sárkány

Ez felnőtt fejjel is egy remek mese! Annyira jól lehetne mesélni, és nemcsak azért, mert a szereplők filmes hangja a fülembe égett kiskoromban. És annyira vicces! <3 Süsü

2019
Tita (4.4) odavan.
Főleg a „Jáj, egy sáh-rkány!” tetszett neki nagyon, azokon a mondatokon akárhányszor nevetett. Valamint meg kellett tanulnunk az Ó, ha rózsabimbó… dalt, nagyon édesen, túlartikulálva énekli. (És többnyire nagyon hamisan.) Ezen kívül még nagyon bejött neki a plöm-plöm-plöm-plöm dal, amit a saját interpretálásomban adtam neki elő, mert sajnos nem minden dalra emlékszem a mesékből.
Asszem lesz ez még meséltetve. :D

10 hozzászólás
Nórcsy08>!
Csukás István: Süsü, a sárkány

„Én vagyok a híres egyfejű,
A nevem is ennyi csak: Süsü!"

Ki ne ismerné ezt a nagydarab, kedves, humoros sárkányt? Süsü az egyik legszerethetőbb mesefigura, akár a könyvet olvasva, akár a mesefilmet nézve. Habár bő 20 évvel a születésem előtt íródott ez a mese, én mégis csupa szeretettel és nosztalgiával gondolok vissza rá.
A könyv elég terjedelmesre sikerült, amit egyáltalán nem bántam. Bárcsak több időm lett volna olvasni, hogy jobban haladhassak vele! :( A rövidke történetek többé-kevésbé összefüggenek. Csukás István szeret egy kis feszültséget is belevinni Süsü kalandjaiba, de épphogy csak annyit, hogy az olvasó izgatottan várja sorsának alakulását. A történeteket természetesen mindig boldog véggel zárja le, a gonoszok megbűnhődnek. Hibát nem találok benne, úgy szép és jó, ahogy van. Humoros, szívmelengető, a többi mesével ellentétben a sárkányt nem a gonoszként tünteti fel, hanem bemutatja szelíd, ártatlan oldalát. Az egyetlen kivetnivalóm a könyvben, hogy az egyes történetek címei elég olvashatatlan betűtípussal vannak felírva. :(
Szeretem ezt a könyvet és abban is biztos vagyok, hogy egyszer a saját polcomra is fel fog kerülni. Anyukaként 100%, hogy megismertetem a gyerekeimmel ezt az érzékeny lelkű, hatalmas szívű sárkányt, hogy Süsü igenis fennmaradjon még sok-sok évig az utókor számára is. ♥ Kedvet kaptam a mesék megnézéséhez is, úgyhogy hamarosan arra is sort fogok keríteni ezeken az őszi estéken. Arról pedig már nem is kell beszélnem, hogy az utolsó oldalt megkönnyeztem.

2 hozzászólás
Niko_oka>!
Csukás István: Süsü, a sárkány

Vessetek meg: gyerekkoromban utáltam Süsüt. Fel nem fogtam, mi olyan bájos egy örökké picsogó, butuska sárkányban. spoiler Ez akkor változott meg bennem, amikor az immár nagylányom kétévesen, boldogan kacarászva, nagyokat szökellve az óvoda felé végig azt énekelte: „Szívem vidám!” Annyira bájos volt és úgy szerette ezt a mesét, hogy én sem tudok rá többé ferde szemmel nézni. Tényleg aranyos, és az egész család szereti, generációk óta. spoiler

5 hozzászólás
Mariann_Czenema P>!
Csukás István: Süsü, a sárkány

Nagyon szeretjük, bár nem egyszerű feladat feolvasni a meséket, kellően utánozva a régi hangjátékot :)
Az egyetlen ok, amiért nem 5 csillag, hogy tûl hirtelen lesz vége, még gyerek szemmel is giccsbe fordul.


Népszerű idézetek

BookShe>!

Ó, ha rózsabimbó lehetnék!
Rám szállnának szépen a lepkék!
Kicsi szívem vélük dobogna!
Nem lennék ilyen nagy otromba!

Ezt a vágyam senki se érti,
se gyerek, se nő és se férfi
Senki, senki itt a világon,
mi is az én titkos nagy álmom!

Süsüt kitagadják

9 hozzászólás
sztimi53>!

A csuda vigye el! A nyavalya törje ki! Az ördög szánkázzon a hátán! A holló vájja ki a szemét! A lapos guta üsse meg! A gömbölyű guta üsse meg! Mindenféle guta üsse meg! A mennykő csapjon belé! Nyíljon meg alatta a föld! Verje el a jégeső! Vigye el az árvíz! Temesse be a hó! A hóhér vágja hátba! A tésztakészítő asszony cakkozza ki a fülét! Csináljanak gumipuskát a füléből, és lőjék ki a fejét! A sírásó legyen az utolsó barátja! A… a… a…

28. oldal, A szénégető

6 hozzászólás
Uzsonna>!

Üdvözöllek, dicső lovag, szép a ruhád, szép a lovad! Mi szél hozott, mondssza, erre, és mi vajon szíved terve?

24. oldal

1 hozzászólás
sztimi53>!

– Meg a múltkor is azt mondta valaki, hogy olyan magas vagyok, hogy ülve nyalhatnám a holdvilágot!

20. oldal, Süsü találkozik a kóbor királyfival

Uzsonna>!

S büszkén mosolygott, a képe ragyogott, mint egy réztepsi.

24. oldal

Boglárka_Madar>!

Én vagyok a jó királyfi,
könnyű engem megtalálni,
itt vagyok és amott vagyok,
hol nagyok a gondok-bajok!

Erdő, mező, hegy és berek –
azt nézem, hol segíthetek!
Karom erős, szívem vidám,
nincs is több ily királyfi tán!

Emitt sírás? Amott bánat?
Ott termek, s a könny felszárad!
Mosoly nyílik, és dal fakad,
bú, baj, bánat messze szalad!

Én vagyok a jó királyfi,
könnyű engem megtalálni!
Karom erős, szívem vidám,
nincs is több ily királyfi tán!

Süsü találkozik a kóbor királyfival

1 hozzászólás
Izolda P>!

– Nincs nagyobb csapás, mint a házasság! – jelentette ki a Pék.
A Csizmadia egy pillanatig elgondolkodott, majd azt mondta:
– Nem! A földrengés nagyobb csapás!

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házasság
sztimi53>!

– Megjöttem!
– Látom! – morgott az apasárkány első feje.
– Mit csináltál az ellenségemmel?! – dirmegett a második feje.
– He?! – dörmögött a harmadik feje, mivel egy kicsit nagyot hallott.
De Süsü csak állt és mosolygott.
Az apasárkányban rettenetes gyanú ébredezett.
– Megnyúztad?! – morgott az első feje.
– Porrá törted a csontját?! – dirmegett a második feje.
– He?! – dörmögött a harmadik feje.
Süsü a fejét rázta minden kérdésre. Majd összeszedte a bátorságát, és megmondta az igazat.
– Gyógyfüvet szedtem neki! Vizes borogatást raktam rá!
Az apasárkány nem hitt a hat fülének.
– Mi?! Mi?! Mi?! – kérdezte mind a három fejével.
– Beteg volt! – védekezett Süsü. – Influenza! Csak nem hagyhattam ott betegen?! De most már meggyógyult!

6. oldal, Süsüt kitagadják

7 hozzászólás
Boglárka_Madar>!

– Mondj egy átkot gyorsan!
– Nőjön be az orra luka! – vágta rá a királyfi.
– Köszönöm! – mondta a szénégető.

A szénégető


Népszerű triviák

csakegyluca>!

Ez volt az a könyv, amiből először a film készült. Csukás Istvánt felkérték hogy írjon forgatókönyvet ehhez a meséhez, noha ő teljesen más műfajban gondolkodott. Majd miután észrevette hogy tetszik a történet az embereknek, megírta könyvben is.

Kapcsolódó könyvek: Csukás István: Süsü, a sárkány

Csukás István: Süsü, a sárkány

A sorozat következő kötete

Süsü sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Ellis Kaut: Pumukli és Eder mester
Acsai Roland: Csipkerózsika
Geronimo Stilton: Karácsonyi ének
Michael Bond: Paddington folytatja
Hugh Lofting: Doktor Dolittle Afrikában
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titka
Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén
Bálint Ágnes: Mi újság a Futrinka utcában?