12. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
12. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján
20. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Festéktüsszentő ​Hapci Benő (Pom Pom meséi 3.) 131 csillagozás

Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő

Van-e még valaki, aki nem ismeri Pom Pomot? Ha igen, akkor most igazán megismerheti. Ő és meséinek kacagtató, jószívű, csetlő-botló hősei most összegyűltek, hogy újra és újra megnevettessenek és elgondolkodtassanak bennünket. Itt van Szegény Gombóc Artúr, a Radírpók, Festéktüsszentő Hapci Benő, a bátor Tintanyúl, Madárvédő Golyókapkodó, és eljöttek a civakodó cipőikrek is.

Eredeti megjelenés éve: 1980

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
30 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632452241 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
30 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632452241 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
>!
Móra, Budapest, 1980
32 oldal · ISBN: 9631121992 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

pannik>!
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő

Csukás István emlékolvasást tartok és ehhez a Pom Pom meséit választottam (többek között).
Drága jó Csukás István, hát honnan tudtál ilyen remek világot és egyedi szereplőket kitalálni? Zseniálisat alkottál.
Ez a rész nagyon-nagyon aranyos, nagyon szerettem Festéktüsszentőt :) Eleinte sajnáltam, mert ahogy a való világban is sokszor előfordul, Benő a sok tüsszögéssel zavarta a környezetét, ráadásul még károk is keletkeztek. Aztán megtalálják a neki való elfoglaltságot és mindenki elfogadja a képességével együtt és még örül is neki. Mert micsoda hasznos képesség ez a festék tüsszentés :) Mindenkinek megszépült a háza pikk-pakk, zseniális.
Sokféle üzenete lehetne ennek a mesének, nekem most ez: right talent, right place! (megfelelő tehetség, a megfelelő helyen vagy valami ilyesmi, angolul jobban hangzik),

csgabi P>!
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő

Benő története egy fél csillaggal kevésbé tetszett, mint a Madárvédő Golyókapkodó vagy a Bátor Tintanyúl meséje: sajnáltam őt, Benőt. Amíg nem jöttek rá, hogy a tüsszentése segíthet is az embereknek, addig „Nem bírjuk elviselni ezt a sok tüsszentést, leesnek a cserepek a tetőről, és a többi, csak a baj van vele.” Amint viszont rájöttek, milyen jól lehet hasznosítani szegény Hapci Benő örökös tüsszentését, már nem néztek rá ferde szemmel, sőt! Visszatolták a házát a városba, és furcsa, de már nem volt zavaró a tüsszentés. Miért? Már nem estek le a tetőkről a cserepek? Hiszen nem tüsszentette kevesebbet.
Úgyhogy ez a mese aranyos volt és kedves, de számomra elsősorban azt juttatta eszembe: mennyire szomorú, ha csak akkor szeretünk valakit, ha hasznunk van belőle, de ha nem így van, akkor annyi a szeretetnek, hiszen akkor már nem nézzük el a hibáit.
Persze, gyerekfejjel ez nem jutott eszembe, csak a mesét élveztem; a buta felnőttség hozta ezt a gondolatot. :-)

1 hozzászólás
jagoka1984>!
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő

Gyerekkorom kedvenc meséje. Most ezt a könyvet egy iskolai verseny miatt vettük meg, és olvastuk. Nekem is el kellett olvasni (szerencsére), hogy a kvízkérdésekre válaszolni tudjunk, illetve, hogy én is tisztába legyek vele, hogy mi a helyes. Bízom benne, hogy sok sok Csukás István könyvet kell majd még elolvasnom.

Csoszi>!
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő

Bár több Pom Pom könyvem is van, ez a kötet hiányzik, ezért eddig nem olvastam Hapci Benő történetét. Természetesen a rajzfilmet többször is láttam, és nagyon szerettem. Sőt, emlékszem, amikor valaki sokat hapcizott egymás után, mindig megkérdeztük: Na, mi van Festéktüsszentő? Elgondolkoztam, hogy milyen jó lenne, ha például egy lakást, házat ilyen könnyen és gyorsan szép színessé lehetne varázsolni!

>!
Móra, Budapest, 1980
32 oldal · ISBN: 9631121992 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
Deziréé>!
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő

Milyen egyszerű lenne nekem is kifesteni a lakást, ha ismerném Festéktüsszentő Hapci Benőt.
Ismét egy remek mese. nem győzőm dicsérni ezt a mesét.

Ibanez P>!
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő

Jópofa kis sztori (rendben, Pom Pom és barátainak története mindig jópofa), melyben Benő sorsán keresztül kiderül, hogy a negatív tulajdonság, ami általában visszatetszést, haragot vált ki az emberekből, akár egy véletlennek köszönhetően pozitívvá válhat és akár népszerűvé is varázsolhatja a tulajdonosát. Egészségedre!

Zsuzsanna_Makai >!
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő

Szegény, szegény Festéktüsszentő Hapci Benő! Csak azt nem értettem, hogy amíg nem kezdett el festéket tüsszenteni, miért nem csak egyszerűen Hapci Benő volt a neve.

Nicoleee P>!
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő

Nagyon aranyos mese. És az üzenete is szép. Benőnek van egy tulajdonsága, ami lehet rossz is és jó is – sokat tüsszent. Eleinte a tüsszentése gondot okoz neki és a környezetének. De végül megtalálják, hogy milyen munka való neki, mi az, amiben ő kifejezetten jó, attól, ami eddig hátránynak számított – a folyamatos tüsszentése. Ez egy nagyon kedves és jó üzenet, mutatja, hogy mindenki jó valamiben, csak van, akinek több idő megtalálni a titkos tehetségét.

sztimi53>!
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő

Pom Pomnak olyan történetei vannak, hogy az ember egészen megfeledkezik arról, hogy hapciznia kell betegségből kifolyólag. Nekem is egészen kimegy a fejemből. Mondjuk más kérdés, hogy jobb az, ha valaki kerítést, házakat, festményeket tüsszent, mint ha bacikat köp sok kilométeres sebességgel tova. Mellesleg a kerítésünkre ráférne egy mázolás, hallod Benő? Vajon hány embernek tűnt fel, hogy az ötödik oldalon a sarokban a csellista/gitárista/akármista villázik? Sajdik rajongott. Hogyan zárhatnám másként ezt a zagyva értékelést, mint úgy, hogy EGÉSZSÉGÉRE!

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Habók P>!

Festéktüsszentő Hapci Benő még sokáig integetett utána, búcsúzóul aprókat tüsszögött a levegőbe, s csak úgy röptében zöldre festett egy verebet meg egy kíváncsi szarkát…

Habók P>!

Majd Festéktüsszentő Hapci Benőre mosolyogtak és megéljenezték.
– Nem fáradtál el a tüsszentésben? – kérdezték, mikor már az egész város be volt festve.
– Én sose fáradok el a tüsszentésben – mondta Festéktüsszentő Hapci Benő.
Majd hozzátette, kicsit célozgatva:
– És még nincs minden ház befestve!
A város lakói megértették a célzást, a homlokukra csaptak, hogy persze! Hiszen éppen Festéktüsszentő Hapci Benő háza nincs még befestve! És hogy azért nincs befestve, mert nincs is bent a városban.

Gyorsan a város végére rohantak, és visszatolták Festéktüsszentő Hapci Benő házát, éspedig egyenest a főtérre, a templomtoronnyal szembe.

Sicc>!

Először egy aprót rándult az orra hegye, majd finom bizsergések futkostak az orra tövéig, majd egy picit jobbra csavarta, majd egy picit balra csavarta. A remegések felerősödtek, a bizsergések meggyorsultak, a csavarodás hatalmassá vált, az orra pedig felemelkedett az ég felé, mint egy légelhárító ágyú.

13. oldal

BookShe >!

A templomtoronynál volt egy kis vita. Egyesek azt mondták, hogy lilára fessék, mert ilyen nem lesz több a világon. Mások azt mondták, hogy ez hülyeség, mindenki rajtuk fog röhögni meg a lila templomtornyon, s amellett kardoskodtak, hogy csakis komoly-kékre kell festeni. Megint mások pedig azt mondták, hogy ez nem kisebb badarság, mint a lila, mivelhogy az ég is kék, és semmi sem fog látszani a toronyból. Legjobb, ha egyszerűen fehérre festik.
Ám Festéktüsszentő Hapci Benő nem tudta kivárni a vita végét, az orra hegye remegett meg bizsergett meg jobbra-balra csavarodott, és óriásit tüsszentett az elébe tartott lila, kék meg fehér festékbe.
A vita azonnal abbamaradt, s tulajdonképpen mindenkinek igaza lett, mert a torony lila, kék és fehér színben pompázott. Elégedetten nézte mindenki. Akinek a lila tetszett, a lila részt nézte, akinek a kék, az a kéket s akinek a fehér, az a fehéret.

Sicc>!

De Festéktüsszentő Hapci Benő nem bírta sokáig a magányt, belopakodott a városba. Mellékutcákon settenkedett meg osonkodott, hogy lehetőleg ne vegyék észre.

9. oldal

1 hozzászólás
konyvolvaso >!

„ITT LAKIK FESTÉKTÜSSZENTŐ HAPCI BENŐ.
A VÁROS BÜSZKESÉGE, AKI IDE BELÉP, MONDJA AZT,
HOGY EGÉSZSÉGÉRE!”

Uzsonna>!

    Mikor már majdnem mindenkit lefestett, s mikor már elfogyott minden törölköző és zsebkendő, egyszer csak berobogott szuszogva Gombóc Artúr, a dagadt madár, két hatalmas bőrönddel.
    – Most jutott a fülembe a hír, hogy milyen csodálatos festő vagy! Ugyanis éppen a szomszédos faluban voltam csokoládéért. Nagyon jó, fogyókúrás csokoládék érkeztek. Igen. Vagyis nem tudnál engem is lefesteni?
    Festéktüsszentő Hapci Benő bólogatott, hogy dehogynem!
    – És a csokoládékat? – érdeklődött Gombóc Artúr.
    – A csokoládékat is – biccentett Festéktüsszentő Hapci Benő.
    Ám Gombóc Artúr a homlokát ráncolta.
    – De sok csokoládé van ám! – bökte ki végül. – Ilyen kis vacak törölközőre meg zsebkendőre nem fér rá. Nem is beszélve rólam! És nem szeretném, hogy bármi is lemaradjon. Például a fülem vagy az orrom, vagy akár egy darab csokoládé is.
    Festéktüsszentő Hapci Benő megértően hümmögött meg töprengett, majd eszébe jutott valami.
    – Van otthon tiszta lepedő? Hozd el, arra ráfér minden!
    Gombóc Artúr borzasztóan boldog lett. Nagyot rikkantott.
    – Van! Ez a megoldás! Rohanok és hozom! Addig vigyázz a csokoládémra!
    Elrohant, s hozta is a lepedőt.
    Szépen kifeszítették a kerítésre, Gombóc Artúr felállt egy székre, egy másik székre a kinyitott bőröndöket rakták a csokoládéval, s Festéktüsszentő Hapci Benő aprókat tüsszentve telefestette a lepedőt.
    – Most meg leszel örökítve az arcképen – mondta két tüsszögés között.
    Igen ám, de a festés elhúzódott, Gombóc Artúr meg szórakozottan hol az egyik bőröndbe markolt, hol a másik bőröndben turkált. Mit szépítsük? Mire kész lett a kép, elfogyott a csokoládé!
    – Hm! Hm! – vakargatta fejét Gombóc Artúr. – Most meg elfogyott a csokoládé.
    – Ne búsulj! – vigasztalta Festéktüsszentő Hapci Benő. – Itt a festményen örökre megvan az egész. Mind a két bőrönddel!
    Megcsodálták a festményt, s Gombóc Artúr is megvigasztalódott. „Ha ránézek, mindig látom, hogy volt két bőrönd csokoládém” – mormogta.
    Majd összecsavarta a lepedőt, a hóna alá csapta, megmarkolta az üres bőröndöket, s hazaballagott.

24-26. oldal, 1980-as kiadás

1 hozzászólás
Kasztór_Polüdeukész >!

– Haa-aap-cii! – tüsszentett Picur, ami azt is
jelentette, hogy még nem hallott sohasem róla,
és gyorsan mesélje el.

Szelén>!

És Festéktüsszentő Hapci Benő tüsszentett, szívből és igazán tüsszentett, s mikor nem tüsszentett, akkor meg mosolygott. A város lakói visszamosolyogtak rá szívből és igazán.

konyvolvaso >!

„Ha ránézek, mindig látom, hogy volt két bőrönd csokoládém” – mormogta.


A sorozat következő kötete

Pom Pom meséi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Berg Judit: A Nádtenger télen
Kántor Kata: A szagtalan betörő
Berg Judit: Rumini Datolyaparton
Nádasi-Ozsvár Andrea: Bosszantöpp és más furcsaságok
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!
Berg Judit: Doktor Maszat
Berg Judit: Tündérnaptár