– Aztán írjatok! És vigyázzatok magatokra, és ősszel feltételenül értetek megyek! És egyetek sok gyümölcsöt, tejet – búcsúzott el meghatódva Mirr-Murrtól és Oriza-Triznyáktól a jóságos szakácsnő. Aztán átadta a nagy bajúszú postásnak a dobozt, benne a két macskát, akik így utaztak falura vidéki barátaikhoz. Csinnadratta, az ólomkatona, Bóbice, a néger baba, Paprikajancsi, Morzsa kutya és a szürke kiscsacsi nagy örömmel fogadták őket.
A nyugodalmas nyaralásnak azonban egyszeriben vége szakad, amint megjelenik a kis faluban Pintyőke cirkuszigazgató. Eddig ugyan egyikük sem vágyott a cirkusz porondjára, de minél tovább hallgatják Pintyőkét, annál nagyobb művészi elhivatottságot éreznek magukban. S ezzel megkezdődnek csodálatos és izgalmas kalandjaik a Meseerdőben.
Pintyőke cirkusz, világszám! (Mirr-Murr 3.) 65 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1971
Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő Könyvmolyképző

A szerző sokat írt a gyerekeknek mesekönyvet. A mostani kötetben kedvenc macskája Mirr-Murr szerepelt. Barátaival egy cirkuszhoz csatlakoznak és sikerült megszervezniük egy előadást. Vegyél részt kalandjaikban és szórakozz velük együtt.
Nagyon szépek a rajzok és külön tetszik az oldalszámnál megjelenített pintyőke.

Valamikor nagyon régen még gyerekkoromban olvastam, aztán láttam a TVben a színházi felvételt, és persze a bábfilm-sorozat részeit is anno. Aztán vagy 30-35 évre kimaradt, és most kezembe került egy viharvert példány… a sok újhullámos mese után, egyenesen zseniális. Nagyon jók ezek a békebeli mesék, és tele vannak tanulsággal. Imádtam a lábnyomokat gyűjtő manót a rágondolással. .

Jó volt visszamenni a gyermekkorba és újra találkozni Mirr-Murr-ral. Bár nem vagyok egy macskás, így televízión, illetve oldalakon keresztül élveztem a társasását. Jó kis kalandokba keverednek. Nekem már ott fura volt az egész, spoiler Mondjuk a cirkusz illik hozzájuk. A vége érdekesre sikerült. Pintyőke fura figura, nem igazán tudom eldönteni, hogy kedveljem-e vagy sem. spoiler

Ez a Könyvmolyképző Kiadós kiadás kívül és belül egyaránt szép.
Az illusztrációk annyira kedvesek, bájosak,hogy öröm rájuk nézni.
A találkozás Pintyőkével igazán érdekes kaland lett,
Mirr – Murr és barátai artistákká válnak.
Amíg az előadásig jutunk sokmindent tanulnak,sok baráttal találkoznak.
Ugyan 4 éves kortól ajánlott,de nálunk a nagyobbakat kötötte le igazán.

Ebből a meséből már azok is kinőttek, akinek felolvastam a meséket, így aztán nekem is kimaradt. Szerencsére vannak kihívások, így mégis megtaláltam, megkaptam, élveztem.. Mirr-Murr és Oriza-Triznyák ismerős volt, de megkedveltem Pintyőkét és a társulatát is, igazi kedvenc a Hétfejú (Tűzokádó) Sárkány lett. Az az udvariassági verseny!! (És megnéztem volna a kék Mirr-Murrt is)!

Ez tetszett a Mirr Murr sorozatból eddig a legjobban. Talán mert népmesés volt helyenként, és egyik másik fejezet önálló meseként is megállná a helyét. Már az első fejezeteknél eloszlott abbéli félelmem, hogy ez nekem nem fog bejönni. Bátran kijelenthetem, hogy kimondottan kellemes időtöltés volt olvasni. A két macska ezúttal nem sok szerephez jutott, de ez nem zavart. Nagyon szerettem a sárkányos, a mesetisztásos, a szajkós, és lábnyomos fejezeteket. De tetszett Az ellopott várkastély is. A lábnyom gyűjtögetésről Máté Angi egy kedves meséje jutott eszembe. Csukás István a történetbe egy kis tréfás nyelvtant is becsempészett a visszafelé beszéddel. Ez de jó volt! A záró, előadást elbeszélő részt éreztem kicsit laposabbnak, kevésbé szórakoztatónak.
Ezt a részt követően kíváncsian kezdek bele hamarosan a negyedik kötetbe.

Magyar népmesék meets Alice Csodaországban, avagy Csukás Istvánt egy jó disznótoros után nem bikák üldözik álmában, hanem ilyen képek. :D Van itt minden, szegény ember varázserdeje, félelemtől csukló basszuspapagáj, mesetisztás fenyegetőző mesehősökkel, jószándékú hétfejű sárkány, majom a varázstávcsővel, amitől minden nő vagy zsugorodik, visszafele beszélő szajkó, sötétben eltévedés, szekéren meglovasított várkastély, meg persze cirkuszi mutatvány.
Nagyon furcsa történet volt, mikor próbáltam igazán beleélni magam, kényelmetlen szorongós érzéseim lettek: hogy a komplett nyaralós brigád elkóborolt valami fura fazonnal, akiről mindjárt az elején ki is mondja a mesélő, hogy ravasz és fondorlatos (vagy valami hasonlót – spoiler), hogy betévednek valami félelmetes erdőbe, ahol minden fenyegető, és szürreális dolgok történnek spoiler, hogy a végén a macskák spoiler (igazából nincs is megnyugtatóan lezárva a történet). Az is fura volt, hogy nincs igazi veszélybe kerülés, nagy kaland, megmenekülés, katarzis, csak ez a nyomasztó bolyongás, amiben nehéz felmérni, ki a veszélyes, és ki a barát. Fogalmam sincs, gyerekként hogy vettem volna, most kicsit nyomasztott, nagyon nem értettem, hova tartunk, és eléggé untam is a koncepciótlanságot.
De amúgy a barátság fontos, oda kell figyelni egymásra, segíteni másokon jó (és nem csak azért, mert jutalmat kapsz érte, hanem egyszerűen ez a szereplők magától értetődő hozzáállása a világhoz), és mindig mindenkinek udvariasan kell köszönni. (És a fiúk ne nagyon sírjanak, persze, de ez még egy másik korban íródott. :\)
Cuki volt a lábnyomgyűjtögető manó és a szemtelen csókafiú. :)

Nagyon szeretem Csukás Istvánt, akivel volt szerencsém még élőben találkozni Balatonszárszón.
Az Ő meséin nőttem fel, mind a tv-ben, mind olvasva annak idején. A mostani olvasás is egy mosollyal teli élmény volt számomra. Igaz, még mindig Mirr-murr a kedvencem az összes főszereplő közül. De ne kérdezzétek az okát. :)

Elég bárgyú kötet ez, a megszokott Mirr-Murr/Oriza -Triznyák színvonal alatt van. Túl sok szereplőt mozgat, a többség teljesen felesleges, semmit nem ad a sztorihoz. A kalandok többsége nem izgi, és semmi hatása nincs a szereplők sorsára, kitérők, de nem érdekesek, szószaporításnak tűnnek. Széteső, egyenetlen könyv. És mindig zavar, ha a cirkusztól elveszik a mérhetetlen profizmust és komoly munkát, és azt sugallják, mindenféle csűrhe társaság nulla felkészüléssel is tud színvonalat nyújtani. És Hófehérke nem szőke!

Különben szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál, így nem változtatlak kővé benneteket.

A szőrtarisznyából elővette a sípokat és a hamuban sült pogácsákat, és szétosztogatta közöttük.

Hétfőn legyen tiéd a világ minden kincse!
Kedden legyen tiéd a világ mindenétele!
Szerdán legyen tiéd a világ minden itala!
Csütörtökön legyen tiéd a világ minden öröme!
Pénteken legyen tiéd a világ minden látnivalója!
Szombaton legyen tiéd a világ minden hallanivalója!
Vasánap legyen tiéd mindaz, amit kifelejtettem volna!
Udvariassági verseny
![]() | Mirr-Murr sorozat · Összehasonlítás |