Pintyőke ​cirkusz, világszám! (Mirr-Murr 3.) 65 csillagozás

Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám! Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám! Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám! Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!

– Aztán írjatok! És vigyázzatok magatokra, és ősszel feltételenül értetek megyek! És egyetek sok gyümölcsöt, tejet – búcsúzott el meghatódva Mirr-Murrtól és Oriza-Triznyáktól a jóságos szakácsnő. Aztán átadta a nagy bajúszú postásnak a dobozt, benne a két macskát, akik így utaztak falura vidéki barátaikhoz. Csinnadratta, az ólomkatona, Bóbice, a néger baba, Paprikajancsi, Morzsa kutya és a szürke kiscsacsi nagy örömmel fogadták őket.
A nyugodalmas nyaralásnak azonban egyszeriben vége szakad, amint megjelenik a kis faluban Pintyőke cirkuszigazgató. Eddig ugyan egyikük sem vágyott a cirkusz porondjára, de minél tovább hallgatják Pintyőkét, annál nagyobb művészi elhivatottságot éreznek magukban. S ezzel megkezdődnek csodálatos és izgalmas kalandjaik a Meseerdőben.

Eredeti megjelenés éve: 1971

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633999035 · Illusztrálta: Ráduly Csaba
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633999035 · Illusztrálta: Ráduly Csaba
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1997
126 oldal · ISBN: 9635485603 · Illusztrálta: Cakó Ferenc

2 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

konyvolvaso>!
Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!

A szerző sokat írt a gyerekeknek mesekönyvet. A mostani kötetben kedvenc macskája Mirr-Murr szerepelt. Barátaival egy cirkuszhoz csatlakoznak és sikerült megszervezniük egy előadást. Vegyél részt kalandjaikban és szórakozz velük együtt.
Nagyon szépek a rajzok és külön tetszik az oldalszámnál megjelenített pintyőke.

krlany I>!
Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!

Valamikor nagyon régen még gyerekkoromban olvastam, aztán láttam a TVben a színházi felvételt, és persze a bábfilm-sorozat részeit is anno. Aztán vagy 30-35 évre kimaradt, és most kezembe került egy viharvert példány… a sok újhullámos mese után, egyenesen zseniális. Nagyon jók ezek a békebeli mesék, és tele vannak tanulsággal. Imádtam a lábnyomokat gyűjtő manót a rágondolással. .

Paulina_Sándorné P>!
Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!

Jó volt visszamenni a gyermekkorba és újra találkozni Mirr-Murr-ral. Bár nem vagyok egy macskás, így televízión, illetve oldalakon keresztül élveztem a társasását. Jó kis kalandokba keverednek. Nekem már ott fura volt az egész, spoiler Mondjuk a cirkusz illik hozzájuk. A vége érdekesre sikerült. Pintyőke fura figura, nem igazán tudom eldönteni, hogy kedveljem-e vagy sem. spoiler

BertaPalikSzilvi P>!
Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!

Ez a Könyvmolyképző Kiadós kiadás kívül és belül egyaránt szép.
Az illusztrációk annyira kedvesek, bájosak,hogy öröm rájuk nézni.
A találkozás Pintyőkével igazán érdekes kaland lett,
Mirr – Murr és barátai artistákká válnak.
Amíg az előadásig jutunk sokmindent tanulnak,sok baráttal találkoznak.
Ugyan 4 éves kortól ajánlott,de nálunk a nagyobbakat kötötte le igazán.

Habók P>!
Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!

Ebből a meséből már azok is kinőttek, akinek felolvastam a meséket, így aztán nekem is kimaradt. Szerencsére vannak kihívások, így mégis megtaláltam, megkaptam, élveztem.. Mirr-Murr és Oriza-Triznyák ismerős volt, de megkedveltem Pintyőkét és a társulatát is, igazi kedvenc a Hétfejú (Tűzokádó) Sárkány lett. Az az udvariassági verseny!! (És megnéztem volna a kék Mirr-Murrt is)!

dianna76 P>!
Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!

Ez tetszett a Mirr Murr sorozatból eddig a legjobban. Talán mert népmesés volt helyenként, és egyik másik fejezet önálló meseként is megállná a helyét. Már az első fejezeteknél eloszlott abbéli félelmem, hogy ez nekem nem fog bejönni. Bátran kijelenthetem, hogy kimondottan kellemes időtöltés volt olvasni. A két macska ezúttal nem sok szerephez jutott, de ez nem zavart. Nagyon szerettem a sárkányos, a mesetisztásos, a szajkós, és lábnyomos fejezeteket. De tetszett Az ellopott várkastély is. A lábnyom gyűjtögetésről Máté Angi egy kedves meséje jutott eszembe. Csukás István a történetbe egy kis tréfás nyelvtant is becsempészett a visszafelé beszéddel. Ez de jó volt! A záró, előadást elbeszélő részt éreztem kicsit laposabbnak, kevésbé szórakoztatónak.
Ezt a részt követően kíváncsian kezdek bele hamarosan a negyedik kötetbe.

>!
Móra, Budapest, 1978
136 oldal · ISBN: 9631111244 · Illusztrálta: Heinzelmann Emma
adrica P>!
Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!

Magyar népmesék meets Alice Csodaországban, avagy Csukás Istvánt egy jó disznótoros után nem bikák üldözik álmában, hanem ilyen képek. :D Van itt minden, szegény ember varázserdeje, félelemtől csukló basszuspapagáj, mesetisztás fenyegetőző mesehősökkel, jószándékú hétfejű sárkány, majom a varázstávcsővel, amitől minden nő vagy zsugorodik, visszafele beszélő szajkó, sötétben eltévedés, szekéren meglovasított várkastély, meg persze cirkuszi mutatvány.

Nagyon furcsa történet volt, mikor próbáltam igazán beleélni magam, kényelmetlen szorongós érzéseim lettek: hogy a komplett nyaralós brigád elkóborolt valami fura fazonnal, akiről mindjárt az elején ki is mondja a mesélő, hogy ravasz és fondorlatos (vagy valami hasonlót – spoiler), hogy betévednek valami félelmetes erdőbe, ahol minden fenyegető, és szürreális dolgok történnek spoiler, hogy a végén a macskák spoiler (igazából nincs is megnyugtatóan lezárva a történet). Az is fura volt, hogy nincs igazi veszélybe kerülés, nagy kaland, megmenekülés, katarzis, csak ez a nyomasztó bolyongás, amiben nehéz felmérni, ki a veszélyes, és ki a barát. Fogalmam sincs, gyerekként hogy vettem volna, most kicsit nyomasztott, nagyon nem értettem, hova tartunk, és eléggé untam is a koncepciótlanságot.

De amúgy a barátság fontos, oda kell figyelni egymásra, segíteni másokon jó (és nem csak azért, mert jutalmat kapsz érte, hanem egyszerűen ez a szereplők magától értetődő hozzáállása a világhoz), és mindig mindenkinek udvariasan kell köszönni. (És a fiúk ne nagyon sírjanak, persze, de ez még egy másik korban íródott. :\)

Cuki volt a lábnyomgyűjtögető manó és a szemtelen csókafiú. :)

dpart>!
Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!

Nagyon szeretem Csukás Istvánt, akivel volt szerencsém még élőben találkozni Balatonszárszón.
Az Ő meséin nőttem fel, mind a tv-ben, mind olvasva annak idején. A mostani olvasás is egy mosollyal teli élmény volt számomra. Igaz, még mindig Mirr-murr a kedvencem az összes főszereplő közül. De ne kérdezzétek az okát. :)

Gáborr_Nagy>!
Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!

Elég bárgyú kötet ez, a megszokott Mirr-Murr/Oriza -Triznyák színvonal alatt van. Túl sok szereplőt mozgat, a többség teljesen felesleges, semmit nem ad a sztorihoz. A kalandok többsége nem izgi, és semmi hatása nincs a szereplők sorsára, kitérők, de nem érdekesek, szószaporításnak tűnnek. Széteső, egyenetlen könyv. És mindig zavar, ha a cirkusztól elveszik a mérhetetlen profizmust és komoly munkát, és azt sugallják, mindenféle csűrhe társaság nulla felkészüléssel is tud színvonalat nyújtani. És Hófehérke nem szőke!

Odin94>!
Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!

Kellemes élmény volt! Egy kis nosztalgia, ugyanis először a TV-ben láttam kicsiként, a Mirr-Murr mesék között. Az olvasás ötletét egy kihívás adta, így elsősorban az illusztrátor, Heinzelmann Emma miatt került fel az olvasandók listámra. Jó döntés volt! :))


Népszerű idézetek

adrica P>!

Pintyőke beszédbe akart elegyedni a Hétfejű (Tűzokádó) Sárkánnyal, de az így szólt:
– Nagyon kérlek benneteket, hogy mind a hét fejemmel beszélgessetek, mert nem tudok egyfelé sokáig koncentrálni, kifáraszt.

39. oldal, 6. A Hétfejű (Tűzokádó) Sárkány (Móra, 1978)

adrica P>!

– […] Az a helyzet, hogy kialudt a tüzem. Egyszer nem figyeltem oda, és mind a hét fejem elaludt. Tudnod kell, hogy én, ha alszom is, egyik fejem mindig ébren van, az őrzi a tüzet, és az adja tovább a többi hatnak.

40. oldal, 6. A Hétfejű (Tűzokádó) Sárkány (Móra, 1978)

konyvolvaso>!

Különben szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál, így nem változtatlak kővé benneteket.

51. oldal

kzsuzsu>!

– Ha otthon vagy, örüljenek neked; ha távol vagy, szeretettel gondoljanak rád!

10. fejezet Udvariassági verseny

konyvolvaso>!

A szőrtarisznyából elővette a sípokat és a hamuban sült pogácsákat, és szétosztogatta közöttük.

116. oldal

Habók P>!

Hétfőn legyen tiéd a világ minden kincse!
Kedden legyen tiéd a világ mindenétele!
Szerdán legyen tiéd a világ minden itala!
Csütörtökön legyen tiéd a világ minden öröme!
Pénteken legyen tiéd a világ minden látnivalója!
Szombaton legyen tiéd a világ minden hallanivalója!
Vasánap legyen tiéd mindaz, amit kifelejtettem volna!

Udvariassági verseny


A sorozat következő kötete

Mirr-Murr sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kormos István: A Pincérfrakk utcai cicák
József Attila: Altató
Harcos Bálint: A boszorkánycica
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje
Benedek Elek: Többsincs királyfi
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje / Őzanyó
Marék Veronika: Boribon cicája
Szabó Magda: Ki hol lakik?