Mirr-Murr ​nyomoz Budapesten (Mirr-Murr 4.) 45 csillagozás

Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Mirr Murr, a lustálkodó macska barátjától, Oriza-Triznyáktól levelet kap, mely nyomozásra invitálja. A nyomozás célja Triznyák megtalálása, a helyszín az egész, nagy Budapest. A feladat nem látszik könnyűnek, de Mirr Murr végül megtalálja barátját. Közben bejárja a várost: a Budai Várat, Óbudát, a Nagykörutat, a Városligetet és eljut az Állatkertbe, majd a Vidámparkba. Hogy mindez miért történt? Mert Oriza-Triznyáknak Mirr Murr nagyon hiányzott, s szerette volna látni legjobb barátját, de játszani is kedve kerekedett, no és azért is, hogy közben a kisgyerekek megismerjék Budapestet. – Hasznos, élvezetes könyv, nagyszerű színes rajzokkal.

Eredeti megjelenés éve: 1998

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633996829 · Illusztrálta: Ráduly Csaba
>!
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638376813 · Illusztrálta: Cakó Ferenc

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Országos Széchényi Könyvtár · Budavári Sikló


Kedvencelte 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

A három meséből álló kötet első része tetszett a leginkább, mely igazi helytörténeti olvasmánynak is nevezhető. Azonkívül, hogy megismerhetik a kis olvasók Budapest nevezetességeit, Mirr-Murr újabb – nyomozós! – kalandját is követhetik. Ennek során feltűnik Lópici Gáspár meg a furcsa nevű Téglagyári Megálló kutyus; kár, hogy a trafikban nem Kakula Zé ült…
off
Csukás István 1936-ban született, ezt a művét 1998-ban írta.

konyvolvaso >!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Nagyon izgalmas, szórakoztató. Főként azoknak ajánlom akik most vagy nem olyan régen kerültek Budapestre vagy csak úgy szeretnék megismerni Budapest nevezetésségeit. Nagyon jól össze vannak szedve a látnivalók Pesten és Budán. Ha valamit nem találsz az annak a jele, hogy az írás óta kormányra került egyik párt átköltöztette vagy megszüntette esetleg átalakította. Főleg a Városligetet érinti a változás, a Vidámpark bezárt.

Cs_N_Kinga>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Ez a könyv se volt rossz. Volt olyan ami újat mondott. És elgondolkodtatott, vajon tudjuk – e hol is élünk? Jó én nem pesti vagyok, de hirtelen végigvettem magamban, a lakhelyemen mindent megnéztem már? Tudom ki és mit csinált itt? A Budapesten élők tudják, milyen fantasztikus helyen laknak? Mennyi a látnivaló, a millió és millió érdekesség? Hogy mindig van hova menni, kirándulni, művelődni, fürdőbe, parkba, kikapcsolódni? Ez csak azért, mert ha magamból indulok ki, vagy úgy általában az emberekből, mindenki máshová vágyik, aki hegyvidéken él az Alföldre és fordítva. Szóval végigjártuk Budapestet nagy körvonalakban igazából sok minden nem történt, itt szerintem a város bemutatása volt a lényeg, de humorosabb formában, kisebb versikékkel is. Esti mesének, önálló olvasásgyakorlásnak ajánlanám.

Gyöngyi0309 P>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Ezt is Rókus kérte, illetve ezzel párhuzamosan a többi Mirr-Murrból is olvasnom kellett.
Nagyon jó volt ez a rész, bejártuk a cicával Budapestet, ami nekünk különösen aktuális, alig várom, hogy mi is bejárjuk Mirr-Murr útvonalát.
Voltak benne olyan infók, amik nekem is újak voltak.
A végén van két extra Mirr-Murr mese, ezek is cukik, pláne a nyomozós.
Van egy olyan érzésem, hogy sokszor olvassuk még ezt a sorozatot, sajnálom, hogy nincs több része.

Zizu P>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Na ez az. Igazi, hamisítatlan Csukás mese. Fantasztikus ahogy Mirr-Murr körbekalauzol minket Budapesten. Ez a könyv játékosan tanít. Egy csomó hasznos és érdekes információt tudhatunk meg szinte az összes budapesti nevezetességről, (anélkül, hogy ez egy száraz útikönyv akarna lenni) miközben játékosan, mi is egy izgalmas nyomozás részeseivé válunk.
És ahol Mirr-Murr (és Oriza Triznyák) nem jártak, ott járt cimborájuk, Téglagyári Megálló.
Fantasztikus kaland ez a kötet, gyönyörűséges rajzokkal illusztrálva.
És az én példányomat Pista bácsi dedikálta is. Hah ! :D

Dénes_Gabriella P>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Ez a könyv nekem picit csalódás volt. Az ötlet nem rossz, hogy tudniillik városnézünk Mirr-Murral, de sajnos attól a nyomasztó érzéstől nem tudtam megszabadulni, hogy ez egy protokollkiadvány (vagy nevezzük bárhogy).
Sőt, tulajdonképpen zavar is, hogy a cselekmény az elsikkad a városnézés közepette. Bár nagyon kedvelem Budapestet, és kedvelem Mirr-Murrt, valahogy jobban el tudtam volna viselni ezt a városnéző túrát, ha egy kicsit combosabb a cselekmény, ha valahogy összeért volna a két szál, nem pedig egy „megépített díszlet” falai között szaladgált volna Mirr-Murr.

Ottivilága>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Én elég egyszerűen működöm. Ha olvasok egy Csukás István könyvet, akkor arra 5 csillagot adok…

Ettől függetlenül nem vagyok benne biztos, hogy ez a Mirr Murr az a Mirr Murr. Ugyan Oriza Triznyák is szerepel a mesében, de a többiek nem…Ráadásul nem a megismert bábok, hanem Czakó ferenc rajzai illusztrálják ezt a követet. Tehát van ez macska és bejárja Budapestet. Az én gyerekem mindig is rajongott az ilyen mesékért (és én magam is…). Aranyos a mese, de szerintem a rajzokkal együtt (amik néhol nagyon látványosak: pl. a Dunát átívelő hidaknál) válik igazán 5 csillagossá:)

dianna76 P>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Hát ezt most nem nagyon tudtam hová tenni. Nem értem, hogy érdemelte ki a Mirr-Murr sorozat tagságát. Ez egy fővárost bemutató ismeretterjesztő könyv. Abból sem a legjobb. Elnagyolt benne minden. A nyomozás elegyítése az útikalauzzal…. Nem lett jó! A szerző, hogy hű maradjon a kötet a sorozathoz, írt két Oriza-Triznyákos fejezetet is a könyvhöz. Sajnos ezek sem hozták az általam kedvelt Mirr-Murr stílust. Inkább az első kötet lassú folyású történeteihez hasonlítanám. Nem tetszettek. Ez a kötet nagyon nem jó befejezése a sorozatnak, mert rossz szájízzel kell így búcsúznom a macskáktól. Kár!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633996829 · Illusztrálta: Ráduly Csaba
kókuszzserbó>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Nem hagyományos mesekönyv, inkább egy kincskereső játék leírása. A gyerekek spoiler biztosan nagyon élvezik, amikor hasonló keretek között térképezhetnek fel egy-egy területet, ismerkedhetnek meg nevezetességeivel: maradandó élményt jelent, amit a játék során megtanulnak, nem felejtik el egykönnyen.


Népszerű idézetek

Jagika P>!

Az egyik utas éppen ezt mondta a másiknak:
– Tudja ön, hogy ez a Sikló, amelyen most utazunk, a második volt a világon?

12. oldal (Könyvmolyképző Kiadó, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Budavári Sikló
Jagika P>!

Megcsodálta az Országos Széchényi Könyvtárat. Itt őrzik az összes magyar könyvet.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Országos Széchényi Könyvtár
konyvolvaso >!

Bejártam utánad Budapestet! Most már ismerem, vagyis az enyém is. Mert amit megismertünk, az a miénk is!

Kapcsolódó szócikkek: Budapest

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
Radnóti Miklós: Bori notesz
Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Zelk Zoltán: A három nyúl
Maja Lunde: Hónővér
Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
David Attenborough: Az élő bolygó
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Marilyn Miller: Túl a maffián