Mirr-Murr ​nyomoz Budapesten (Mirr-Murr 4.) 56 csillagozás

Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Mirr Murr, a lustálkodó macska barátjától, Oriza-Triznyáktól levelet kap, mely nyomozásra invitálja. A nyomozás célja Triznyák megtalálása, a helyszín az egész, nagy Budapest. A feladat nem látszik könnyűnek, de Mirr Murr végül megtalálja barátját. Közben bejárja a várost: a Budai Várat, Óbudát, a Nagykörutat, a Városligetet és eljut az Állatkertbe, majd a Vidámparkba. Hogy mindez miért történt? Mert Oriza-Triznyáknak Mirr Murr nagyon hiányzott, s szerette volna látni legjobb barátját, de játszani is kedve kerekedett, no és azért is, hogy közben a kisgyerekek megismerjék Budapestet. – Hasznos, élvezetes könyv, nagyszerű színes rajzokkal.

Eredeti megjelenés éve: 1998

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633996829 · Illusztrálta: Ráduly Csaba
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633996829 · Illusztrálta: Ráduly Csaba
>!
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638376813 · Illusztrálta: Cakó Ferenc

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Országos Széchényi Könyvtár · Budavári Sikló


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Molymacska>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Ha valaki megkérdezné, hogy miért nem akarok „vidékre” költözni, akkor valószínűleg azt mondanám: Mert egy pesti dáma vagyok! Pesti dámaként pedig fontosnak gondolom, hogy megismerjem (és valamennyire tovább is adjam) miért is olyan különleges Budapest. Mirr-Murr ezen kalandja pedig pont Budapestet járja be, és mutatja meg a legszebb részeit, így egyértelmű volt, hogy nem csak elolvasom, de jól ki is értékelem!
A történet igazából nem bonyolult: Mirr-murr útra kel, rejtvényeket fejt meg, miközben halad át a városon. Néha találkozik emberekkel, és egy jószívű, de roppant falánk kutyával, de a cél mégis a nyomok végére érni.
Alapvetően érdekes maga a koncepció, és talán azt mondanám, hogy kicsit idejét is múlt olyan szempontból, hogy mondjuk hatéveseknek ez a könyv lehet, sok lenne. Illetve az is benne van, hogy egy környéken rengeteg népszerű hely van, amit inkább a könyv csak felvillant, vagy felsorolásba rak, ami kicsit furcsa (ám szerintem nagyon fontos, hogy legalább megemlítik! Pl az OSZK-t).
Az is érdekes, hogy nagyon szűken méri a könyv a látványosságokat és tényleg csak a legnépszerűbb dolgokat láthatjuk (Pl a Nagykörúton a Nyugatiig megyünk csak, utána pedig az Oktogonig, de tovább nem), viszont a legnépszerűbb látványosságok szerintem szerepelnek, és amikor láthatjuk őket, akár rajzokon, akár leírásban, akkor nagyon jó érzés, hiszen roppant részletesen köszön vissza ránk az adott hely.
Az is tetszik benne, hogy nem csak egy szimpla városnézés, hanem a rejtvények mellett helyet kap az akkori utcakép, és a pesti milliő bemutatása is. Láthatunk rengetegféle tömegközlekedési eszközt (bezzeg trolit nem!), és közben rengetegféle utcaképet.
Ami furcsa volt, hogy itt Mirr-murr még narancsszín cica, nem szürke, mint a sorozatban, de hogy őszintén megmondjam, így azért elég cuki volt.
Nekem nagyon tetszett a könyv, és nagyon érdekes, különleges hangulata volt, amit nagyon szerettem olvasni. Mindenképpen ajánlom 8-10 éves kortól ezt a könyvet, mert még mindig tud aktális lenni, és Csukásnál vagyis Mirr-murrnál jobb idegenvezetőt szerintem aligha találni mostanság.

Jagika P>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

A három meséből álló kötet első része tetszett a leginkább, mely igazi helytörténeti olvasmánynak is nevezhető. Azonkívül, hogy megismerhetik a kis olvasók Budapest nevezetességeit, Mirr-Murr újabb – nyomozós! – kalandját is követhetik. Ennek során feltűnik Lópici Gáspár meg a furcsa nevű Téglagyári Megálló kutyus; kár, hogy a trafikban nem Kakula Zé ült…
off
Csukás István 1936-ban született, ezt a művét 1998-ban írta.

konyvolvaso>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Nagyon izgalmas, szórakoztató. Főként azoknak ajánlom akik most vagy nem olyan régen kerültek Budapestre vagy csak úgy szeretnék megismerni Budapest nevezetésségeit. Nagyon jól össze vannak szedve a látnivalók Pesten és Budán. Ha valamit nem találsz az annak a jele, hogy az írás óta kormányra került egyik párt átköltöztette vagy megszüntette esetleg átalakította. Főleg a Városligetet érinti a változás, a Vidámpark bezárt.

Cs_N_Kinga P>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Ez a könyv se volt rossz. Volt olyan ami újat mondott. És elgondolkodtatott, vajon tudjuk – e hol is élünk? Jó én nem pesti vagyok, de hirtelen végigvettem magamban, a lakhelyemen mindent megnéztem már? Tudom ki és mit csinált itt? A Budapesten élők tudják, milyen fantasztikus helyen laknak? Mennyi a látnivaló, a millió és millió érdekesség? Hogy mindig van hova menni, kirándulni, művelődni, fürdőbe, parkba, kikapcsolódni? Ez csak azért, mert ha magamból indulok ki, vagy úgy általában az emberekből, mindenki máshová vágyik, aki hegyvidéken él az Alföldre és fordítva. Szóval végigjártuk Budapestet nagy körvonalakban igazából sok minden nem történt, itt szerintem a város bemutatása volt a lényeg, de humorosabb formában, kisebb versikékkel is. Esti mesének, önálló olvasásgyakorlásnak ajánlanám.

Gyöngyi0309>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Ezt is Rókus kérte, illetve ezzel párhuzamosan a többi Mirr-Murrból is olvasnom kellett.
Nagyon jó volt ez a rész, bejártuk a cicával Budapestet, ami nekünk különösen aktuális, alig várom, hogy mi is bejárjuk Mirr-Murr útvonalát.
Voltak benne olyan infók, amik nekem is újak voltak.
A végén van két extra Mirr-Murr mese, ezek is cukik, pláne a nyomozós.
Van egy olyan érzésem, hogy sokszor olvassuk még ezt a sorozatot, sajnálom, hogy nincs több része.

Mariann_Czenema P>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Picit sok benne a mászkálás, és ez egy rétegkönyv, aki nem a fővárosban lakik, él, dolgozik, az talán fejben nem is tudja követni a cica útját. Az ilyenekért, h csak pestieknek szôl egy könyv, mindig haragszom :(

Viszont a kutya haláli benne, és tényleg sikerült kiemelkedő turistalátványosságokat kiválogatni, csak a legjavát. Kár, h a Vidámpark már nincs meg, de értem, h mire mondta ma olvasó: nosztalgiaolvasmány.

Dénes_Gabriella>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Ez a könyv nekem picit csalódás volt. Az ötlet nem rossz, hogy tudniillik városnézünk Mirr-Murral, de sajnos attól a nyomasztó érzéstől nem tudtam megszabadulni, hogy ez egy protokollkiadvány (vagy nevezzük bárhogy).
Sőt, tulajdonképpen zavar is, hogy a cselekmény az elsikkad a városnézés közepette. Bár nagyon kedvelem Budapestet, és kedvelem Mirr-Murrt, valahogy jobban el tudtam volna viselni ezt a városnéző túrát, ha egy kicsit combosabb a cselekmény, ha valahogy összeért volna a két szál, nem pedig egy „megépített díszlet” falai között szaladgált volna Mirr-Murr.

atomarcú P>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Azért egy ilyen pofátlan árukapcsolást még egy Csukás István-kaliberű író is nehezen ugrik meg. Nyilván lehetett volna rosszabb is, ha a kötet egy bankot vagy egy intimbetétet reklámoz, ehhez képest „jó célra” próbálja fordítani a kreatív energiát: fővárosunk nevezetességeinek bemutatására. A történet ennek megfelelően mondvacsinált, csikorognak a fogaskerekek, az egész jóformán csak egy ötlettelen rohangászás keresztül-kasul Budapesten, miközben leltárt készíthetünk a látnivalókról. A szerző zsenije mindössze az utolsó oldalakon kandikál elő, ahol a szereplők már megpihennek, és némi levezető, szentimentális csevegést folytatnak. Az nagyon ott van a szeren, de addig robotpilótával jut csak el a könyv. Mindenesetre jó pont Téglagyári Megálló szerepeltetéséért, és egy igazi irodalmi „cameo”-ért a legendás spoiler.

SzabóRegi>!
Csukás István: Mirr-Murr nyomoz Budapesten

Tipikus Csukás-fél kedves történet, amit egyaránt szerethet óvodás, kisiskolás egyaránt. A közös nyomozás izgalma mellett nagyon hasznos információkat is tartalmaz: bemutatja fővárosunk nevezetességeit, és az azokhoz fűződő fontosabb történeteket, így Mirr Murral felfedezhetjük egész Budapestet. Így tanultuk meg a Gyermekekkel itt Baranyában, hogy hány hídja van odafent a Dunának, hol van a Halászbástya, s miért van egy nagy O betű a Lánchíd lábánál…. :)


Népszerű idézetek

Jagika P>!

Az egyik utas éppen ezt mondta a másiknak:
– Tudja ön, hogy ez a Sikló, amelyen most utazunk, a második volt a világon?

12. oldal (Könyvmolyképző Kiadó, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Budavári Sikló
Jagika P>!

Megcsodálta az Országos Széchényi Könyvtárat. Itt őrzik az összes magyar könyvet.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Országos Széchényi Könyvtár
konyvolvaso>!

Bejártam utánad Budapestet! Most már ismerem, vagyis az enyém is. Mert amit megismertünk, az a miénk is!

Kapcsolódó szócikkek: Budapest
atomarcú P>!

Egy ember lépkedett el mellette, létra volt a vállán, nagy táska a hátán: a plakátragasztó!
Mirr-Murr kíváncsian követte. A plakátragasztó megállt egy hirdetőoszlopnál, nekitámasztotta a létrát, és felragasztott egy plakátot. Rámosolygott a bámészkodó macskára.
– Nem szabad letépni! A plakát az utca hírmondója! Ezt én mondom, Lópici Gáspár! Ez a nevem!

27. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Pásztohy Panka: Pesti mese
Rangáné Lovas Ágnes: Egyszer volt Budán kutyavásár
Bartos Erika: Pest szíve
Nemes Nagy Ágnes: Bors néni könyve
Gévai Csilla: Amíg utazunk
Tóth Zoltán: Zokni macska kalandos utazása a városba, és ott hogyan lett tévésztár?
Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni
Marék Veronika: Boribon cicája
Kormos István: Vackor világot lát
Lévay Erzsébet: Micike elcsavarog