Mirr-Murr, ​a kandúr (Mirr-Murr 2.) 106 csillagozás

Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr

– Ez igen! Itt biztos nem találnak meg! – gondolta a pajtásaival, Paprikajancsival, Kiscsacsival, Morzsával meg a többiekkel bújócskát játszó Mirr-Murr, egy szempillantás alatt fölmászott az ajtófélfán, és belebújt a szögön lógó ócska kabát zsebébe. Ezzel aztán el is döntötte a további sorsát. Hogy miért? A kabátot, zsebében Mirr-Murr-ral, megvette egy házaló, Mirr-Murr egyik gazdától a másikhoz sodródott, s végül számtalan kaland után igazi kóbor macska lett belőle, annyira igazi, hogy a Nagy Odvas Kéményen odaülhetett a Legnagyobb Kóbor Macska melletti díszhelyre.

A külön kötetben is megjelent Oriza-Triznyák című művet is tartalmazza.

Eredeti megjelenés éve: 1969

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 1969
126 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Heinzelmann Emma

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Oriza-Triznyák · Mirr-Murr


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

csillagka>!
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr

Nagyon szerettem ez a könyvet, másolni is :) egyik kedvenc írás gyakorlom (Sicc-be sose mentek bele a szüleim) Csukás már gyerekként is elvarázsolt, de felnőtt fejjel látom azokat a fordulatokat amiket kicsiként nem is figyeltem meg. Komolyan, jobb mint a Macskaarisztokraták, az lett Disney klasszikus, pedig állíttatom Mirr-Murr nagyobbat durran volna, minden van benne ami egy igazi meséhez szükséges, bábfilmként se rossz Halász Judit hangjával.

Dün P>!
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr

Imádom bepótolni a gyermekkoromból kimaradt rengeteg olvasmányt, biztos vagyok benne, hogy apróként nem tudtam volna ennyire értékelni a nyelvi leleményeket, a humort, a mondanivalót…
Talán még a rajzokért sem lettem volna ennyire oda-vissza.
Pedig a csillagszemű macsekok, meg a fekete macska a fehér szemszájjal, hát tündériek.
A kedvencem Oriza Triznyák volt, persze kár, hogy elragadta a játékszenvedély, de legalább elmúlt, ami pedig a legjobban megfogott, az a Legnagyobb Kóbor Macska körüli herce-hurca volt, sosem gondoltam még a Holdra macskaként.
Ide nekem az oroszlán(t) Mirr-Murr többi kalandját!

2 hozzászólás
GTM>!
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr

Hogy ez mennyire jó! És hogy én mennyire nem szerettem a tévémesét! Hogy miért? Fogalmam sincs, pedig szeretem Halász Judit mesemondását, ez a feldolgozás sose fogott meg. Nem értem az okát, mert most csak ámulok, milyen remek ez a története is Csukás Istvánnak. Lehet, a közös olvasás élménye is hozzátett. Nagyobbik unokámnak vettem, gondoltam, a kicsi is Csukás István kötetet kapott, akkor neki is azt veszek. Felváltva olvastuk tegnap délután. Egy történetet én, egyet ő. Aztán elvonult és olvasta tovább egyedül. Én meg örültem, jó úton halad az olvasóvá válás felé. Este, mikor elaludtak, nem tudtam megállni, elolvastam végig a történetet. Jópofa, kedves karakterfigurák, finom humor, kalandok, minden, ami kell egy kisiskolásnak. Örülök, hogy érthetetlen előítéletem ellenére is ezt a könyvet választottam.

konyvolvaso >!
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr

Kedves állattörténetet ismerhettem meg. A főszereplők macskák, akik egy kicsit világot látnak, szórakoznak. Jó dolgukban nem értékelték a jó körülményeket csak azután mikor nélkülözniük kellett. Kártyázással töltötték az időt és pénz hiányában csak feljegyezték az eredményeket. A tehetségesebb még bekerült a Kóbor macskák Világszövetségébe és eljutott a helyettesi titulusig is.Ez a könyv az állatfarmra emlékeztet, ahol az állatok emberi tulajdonsággal vannak felruházva..

ÁrnyékVirág>!
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr

Gyerekkorom kedvence volt Mirr-Murr. Á, minek ide gyerekkor, meg múlt idő: Mirr-Murr és barátai kedvenceim, kész.
Mirr-Murr egy filozófia.

Dénes_Gabriella>!
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr

Gyerekként nem igazán kedveltem a bábfilmet, és a Halász Judit-os keret egyenesen idegesített.
Viszont ez a könyv! meg az eltelt 25 év… Nagyon kedveltem ezt a történetet, és szerintem nemcsak azért, mert makkás vagyok, hanem mert van ebben valami, ami birizgálja az olvasó fantáziáját, ami nem hagyja nyugodni. Tudniillik, hogy Mirr-Murr mennyire antropomorf? Merthogy valahányszor elképzeljük mint makkát macskát, kiderül, hogy annál több, aztán elképzeljük, hogy oké, akkor legyen az antropomorf figura, de annál meg kevesebb… és ez a billegtetés, ez a kétség vett meg engem kilóra. Jó, a történet is jó, meg hogy nem kétségbeesés van, mert Mirr-Murr világot lát, hanem egy jó kis kaland, és legfennebb csak csodálkozással van tele az emberek és barátok szíve.
Elvarázsolt a történet.

ggizi P>!
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr

Nincs is annál jobb, mikor a gyerekeimmel karöltve (napközben a kerti hintaágyban, este a pihe-puhában) régmúlt idők örökzöld meséit olvasgatjuk…

kkata76>!
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr

Nagyon szeretem Csukás István meséit a történetekért, a szeretnivaló szereplőkért és főként a páratlan humoráért; bármikor, akárhányszor újraolvasom!

Sz_Léda_22>!
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr

Elmentél a saját kalandodra gyermekkorunk nagy kedvence, de itt hagytad az emléked sok-sok csodás könyvben, hogy soha ne felejtsünk el! A boldog, önfeledt gyermekkorról mindig te fogsz eszembe jutni! Isten véled mindig mosolygós nagybajuszú mesemondónk!

nana1>!
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr

Mirr-Murr Oriza Triznyákkal egy fogalom. Őket mindenki ismeri. Aki nem, az meg fogja, mert nélkülük lehet ugyan élni, olvasni, de minek.


Népszerű idézetek

Dün P>!

– […] Ezért érdemes néha fára mászni. A lelki egyensúly miatt. Ha már nagyon kicsinek érzed magad, ripsz-ropsz, fölmászol egy fára, és minden rendben van!

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fa · lelki egyensúly
21 hozzászólás
SophieOswald>!

– A kóbor macskák világszervezetébe szeretnék bejutni!

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
SophieOswald>!

– Azon kezdem, hogy megszülettem – kezdett bele Plomba Pál. – A játékos gyermekidőket nyugodtan átugorhatjuk. Ijfúságom hajnalán felkerültem a fővárosba, s egy igen előkelő és tudományos állást kaptam: kineveztek egy könyvtárba. Az egereket kellett kordában tartanom a raktárban, s megfenyítenem, ha már túl sok könyvet rágtak össze.

91. oldal

Lynn>!

Most itt ülök az asztalon, mert Vica néni elment cseresznyét vásárolni. Be akarja főzni télire. Már vett egy csomó üveget meg celofánt meg ilyesmit. Megkóstoltam kíváncsiságból, nem jó. A celofán. Olyan, mint az üveg, átlátszó. Csak a nyelvemre tapadt egy darab, és nem akar lejönni.

27. oldal

konyvolvaso >!

Első napirendi pont: ismertetem a Kóbor Macskák Törvényét! Első paragrafus! – Szembefordult a nagy Odvas Kéménnyel, és olvasni kezdte a koromba karcolt törvényt: – Első paragrafus: Kóbor Macska az a macska, aki letette a három próbát. Második paragrafus: a Kóbor Macska a világ legbátrabb, legszebb, legokosabb, legügyesebb, legravaszabb, legjobb szívű, legbecsületesebb, legerősebb és leghatalmasabb macskája. Harmadik paragrafus: a világ Kóbor Macskáinak szent helye a Nagy Odvas Kémény, és szeretve tisztelt vezetői, akik a Kémény árnyékában ülnek. Negyedik paragrafus: példaképünk és vezérünk a Legnagyobb Kóbor Macska. Ötödik paragrafus: a Legnagyobb Kóbor Macskát mától fogva egyperces közös nyávogással kell üdvözölni – majd elhallgatott.

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
konyvolvaso >!

– Mi van ott? – kérdezte Mirr-Murr felriadva.
– A hold! A Legnagyobb Kóbor Macska! Elindult egerészni!

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mirr-Murr
Dün P>!

Erősen tűzött a nap, és Slukk Ödön, az öregedő házaló úgy érezte, hogy pont az ő tarkójára. Hiába sietett vagy lassított, a nap utolérte, bevárta, és megkettőzött erővel sütötte kopaszodó koponyáját.

(első mondat)

konyvolvaso >!

Most itt ülök az asztalon, mert Vica néni elment cseresznyét vásárolni. Be akarja főzni télire. Már vett egy csomó üveget meg celofánt meg ilyesmit. Megkóstoltam kíváncsiságból, nem jó. A celofán. Olyan, mint az üveg, átlátszó. Csak a nyelvemre tapadt egy darab, és nem akar lejönni.
Nem tudom, írtam-e a múltkor, hogy mi a címem. Nagyon egyszerű! Az ember bejön a kapun, feljön a lépcsőn. De ha lehet, kerülje ki a házmestert. Vagy legalábbis ne érdeklődjön utánam!

26. oldal


A sorozat következő kötete

Csukás István: Oriza-Triznyák Mirr-Murr kalandjaiból

Mirr-Murr sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete
Pásztohy Panka: Pesti mese
Nemes Nagy Ágnes: Bors néni könyve
Bartos Erika: Pest szíve
Rangáné Lovas Ágnes: Egyszer volt Budán kutyavásár
Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje
Benedek Elek: Többsincs királyfi
Sven Nordqvist: Pettson horgászni megy
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás