46. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Keménykalap ​és krumpliorr 294 csillagozás

Csukás István: Keménykalap és krumpliorr Csukás István: Keménykalap és krumpliorr Csukás István: Keménykalap és krumpliorr Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Gá, gá” – kiált a Vadliba őrs. Harci kiáltásuk vajon miféle kalandokat jelez? Nos, ezek a derék legénykék a regény elején még nem sejtik, miféle kalandokba csöppennek. Egyelőre csak beteg pajtásukat, Pétert akarják elszórakoztatni. De hát vajon mivel? Erre a célra egy kitalált cirkusz a legjobb, legalábbis addig, ameddig az elképzelt cirkuszból – igazi nem lesz. Márpedig lesz! Közben értékes teknőcök tolvaját kergetik, bebarangolják Budapest minden zegét-zugát, közben botrány tör ki a divatbemutatón, és…
na, a többi már legyen ennek a vidáman pergő, izgalmas regénynek a titka!
A regénybeli történet szolgál alapul az azonos című tv-filmhez.

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Delfin könyvek Móra · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492271 · Illusztrálta: Hegedüs istván
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
268 oldal · ISBN: 9789632457673
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
268 oldal · ISBN: 9789632457680

14 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Bagaméri · kis Rece · Vico Torriani

Helyszínek népszerűség szerint

Cinkota · Lánchíd, Budapest


Kedvencelte 32

Most olvassa 12

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

eme>!
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Mit küldjünk egy betegnek?
Például ezt a könyvet. Kétségbevonhatatlan gyógyhatása van. Gyógyít majd’ mindeféle nyavalyát, de legjobb a búskomorság ellen, mint Karcsi zseniális ötlete, az egyszemélyes múzeum. Száműzi a vitrin alá minden búdat és bajodat, amelyek, tudvalevő, így már nem fájnak úgy. Aztán veszel egy nagy levegőt belőle, akár a kis Rece a szabadság ózonából, amennyi csak belefér a tüdőbe – és bizony, sokáig tart, jó lesz majd a nehéz napokban.

Talán jobb is, hogy gyerekkoromban lemaradtam róla – így friss volt, és üdítő, mint egy nagy adag fagyi a kánikulában. Valamit vigyorgógázt is belecsempészhetett az a fránya Bagaméri, mert egyfolytában fülig ért a szám tőle.
Nem is tudom, kit szerettem meg jobban ebből a talpraesett kis bagázsból: a kis Recét, a találékonyság megtestesülését, akinek bizony nem szilvalekvár van a fejében, vagy a pengeéles logikájú Marcit, esetleg Sülét, a kényszermodellt, a híres „bátorságú”, de néha életmentő ötletekkel előálló Karcsit, netán Jóska svájci tóként csillogó kék szemét, vagy az „ügyet” kirobbantó, ágyfogoly Pétert. És még nem szóltam a vaddisznócsíkos tigrisről vagy az imádnivaló, nyomozókutyává avanzsált Liliről. Hát lehet itt választani? De nem is kell. Így, együtt zseniális a Vadliba örs. Együtt varázsolnak egy kalanddal, jókedvvel tele világot maguknak, megbirkóznak minden veszéllyel és kihívással. Mit nekük a sorbanállások, bevásárlások, krumplihámozások az utálatos és unalmas krumplifőzelékhez, gyógyszerkiváltások a mamának és egyéb hétköznapi, szürke teendők – féllábon állva elvégzik ezeket, szinte észre sem véve – hisz ott vannak a fontos dolgok – az „ügyek”, amelyek mellett minden egyéb baj és gond eltörpül.
Cirkuszunk van, emberek. Világszám!

Hörömpő cirkusz rulez!

Cs_N_Kinga P>!
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Hűha!!!!! Azt hiszem most értettem meg, miért is szeretik annyian Csukás Istvánt és a műveit. Én eddig a Süsüért rajongtam, de a többi amit olvastam, nem adta azt a hatást, amit ez a könyv. Annyit nevettem istenem……. Még mindig fájnak a rekeszizmaim. Nagyon nagy élmény volt, így 38 évesen olvasva is, egyszerűen tökéletes. Na jó persze apróbb hibák, néha kicsit kezdett ellaposodni, de ez max. 1-2 oldal a többi…….. Imádtam, megszerettem. A filmet vagy a reklámját/ajánlóját talán gyerekként láthattam, de őszintén megmondom, hogy csak annyira emlékszem, hogy itt jön Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri. Úgyhogy a hétvégi egyik program ennek a filmnek a megnézése a fiammal. Ha az is van olyan jó, mint ez a könyv volt, akkor új kedvencet avathatunk a filmeknél is. Ugyanis ez abszolút kedvenc. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a humort, a gyerekeket. A karót nyeltek, sznobok nem fogják csak élvezni, ők olvassák továbbra is amit eddig. Ez a könyv boldoggá tett, a vigyort nem tudom az arcomról levakarni. Ilyen egy jó ifjúsági, vagy gyermek és ifjúsági könyv!!!! Olvassátok el!
spoiler

Trudiz >!
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Régi szép időket idéz fel a könyv, melyben őrs, „pötyögtetős” írógép, 50 fillér is visszaköszön. A Vadlibák csapata egy szuper csapat, és hihetetlenül összetartó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a beteg Péternek szánt nem mindennapi ajándék kiötlése, mi több, megszervezése. A kis Rece káprázatos ötleteitől csak kapkodjuk a fejünket. E kalandokban bővelkedő, izgalmakkal, nyomozással átszőtt történetet szívesen olvassa kicsi, nagy.
Ennél talán egy fokkal jobban imádom a Nyár a szigeten című Csukás regényt.

kaporszakall>!
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

„Negyedik Emmánuelt összevonjuk a hindu csodafakírral. Stop. Rozmaring. Stop.”

Egy könnyű kis mosoly a gyermekkorból. Az unokáimnak – remélem, lesznek – egyszer majd a kezükbe nyomom.

Tiger205>!
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Bagaméri – az fagylaltos. Lópici – az plakátragasztó.
Akinek enélkül telt a gyerekkora, nem tudja miből maradt ki!
A film is zseniális, de az alaptörténet az igazán öt csillagos.
Hisz' ki emlékszik már arra, miért utálták Bagamérit, hogy miképp kell megszökni egy kórházból, vagy a Majomteve lakókocsijából- de erre mindenki emlékszik, aki egyszer is olvasta, vagy látta:
„Mert ugye – én vagyok az utca hírmondója. Úgy is mondhatnánk, hogy én formálom a közvéleményt”
S valóban, a könyvet letenni volt csak nehéz olvasás közben.

12 hozzászólás
ZizuPajaroDiaz P>!
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Na ez az. Ez eszméletlenül jó volt. Igaz Csukás-stílus. Letehetetlenül izgalmas ifjúsági regény. Imádom amikor ilyenekbe botlok.
Csukás István örök kedvencem és örülök, hogy végre ezt a kötetet is olvashattam. :)
Mindenkinek ajánlom. Én nem tudtam letenni.

kvzs P>!
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Ez a könyv még felnőttként is nagyon szórakoztató! Olyan édes, bájos, kicsit naiv, de közben vicces, és hősies, és visszarepíti az ember egy kicsit a gyerekkorba, amikor még tudtuk, hogy mi a fontos. Mert lehet iskola, vagy bevásárlás, esetleg betegség, és szobafogság, ha vannak barátok, és van kaland, akkor szép az élet és a fagyi is finomabb.

Dénes_Gabriella >!
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

A filmet megszámlálhatatlanul sokszor láttam, és ezért kicsit féltem belefogni az olvasásba. Attól tartottam, hogy a film sokkal jobb. Nos, a könyv maga is nagyon jó, és örültem minden felfedezett eltérésnek. Persze olvasáskor a fejemben a gyerekek a filmbéli hangjukon szólaltak meg. :)
Nagyon bírtam, hogy a gyerekek milyen önszervezkedők, és a látszólag kivitelezhetetlen tervet sikerrel valósítják meg. Kicsit fantasztikus is maga a történet, de mindenképpen jóleső.
Nos, gá-gá. :)

pandáslány>!
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

A filmet már rengetegszer láttam, úgyhogy elhatároztam, hogy elolvasom a könyvet is. Jelentem, nem okozott csalódást! Ugyan úgy átadta azokat az érzéseket, amiket gyerekként éreztem a film nézése közben, és könnyedén elvarázsolt a hetvenes évek gyerekeinek életébe. Hihetetlen, milyen találékonyak voltak akkoriban a kicsik, és milyen jól feltalálták magukat a tavaszi szünet alatt.

Szelén>!
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Édes, bájos történet a múlt századból, amikor én gyerek voltam, úgyhogy nem tudok nem nosztalgiával gondolni erre a történetre, mert sokszor láttam filmen, csak éppen sosem olvastam ezidáig könyvben.
A fiúk aranyosak, életrevalóak, a történet egyszerű és kedves, Bagaméri a kedvencem,
van benne nyomozás, szünidő, kaland, barátság, csupa-csupa szívet melengető dolog.
Elfogult vagyok nagyon. :)
Könyv más mint a film volt, de nem tudnám megmondani, hogy melyik a jobb. De talán a könyv egy hajszállal jobb, de tényleg csak egy hajszállal. Hihetőbb a teknős lopás, mint a majmoké, Péter mégis csak jobb fiúnak, mint lánynak, a fiúk személyisége egyenként jobban átjön, és Csukás István valamit nagyon tud, ezt már eddig is tudtam.

A filmhez még egy gondolat, ott játszódik egy része, ahol lakom, Újpalotán, ami akkor még csak igen csak építési terület volt, de azért számomra felismerhető :)


Népszerű idézetek

psn>!

– Nincs érdekesebb mesterség, mint az enyém! Ezt én mondom, Lópici Gáspár. Tudniillik ez a nevem. Úgy is mondhatnánk, hogy én vagyok az utca hírmondója.

psn>!

– De nem koszos ez a kutya?
– Ez? Tiszta, mint a patyolat! Mindennap vele mosom föl az előszobát!
– És nincs gilisztája?
– Ennek? Nézz rá, testvér! Hát van olyan épeszű giliszta, aki ebbe belemászik? És egyáltalán! Belefér ebbe egy egészséges giliszta?
– Nem veszett véletlenül?
– Elárulok egy nagy titkot. Ezt be akarták oltani veszettség ellen, és mikor az állatorvos meglátta, röhögőgörcsöt kapott! Egy napig nem is bírta abbahagyni! Aztán papírt adott róla, hogy ha ez a kutya meg tud harapni bárkit is, ő kifizet minden kárt. Ez a kutya abszolút veszettségbiztos!

sassenach>!

A fiú fújt egyet, lélegzetet vett, és pompás szózuhataggal szidta a kutyát:
– Te zabikutya! Te elfuserált dögevő! Te patkányfarkú, gülüszemű, vízfejű törpe szörnyeteg! Bablevesmeghajtású szőrdízel! Te spirituszba való nagyra nőtt bacilus! Te kettéharapott macskacápa! Te, te, te!

83. oldal

Trudiz >!

– De nem koszos ez a kutya?
– Ez? Tiszta, mint a patyolat! Mindennap vele mosom fel az előszobát!
– És nincs gilisztája?
– Ennek? Nézz rá, testvér! Hát van olyan épeszű giliszta, aki ebbe belemászik?

Kapcsolódó szócikkek: kutya
psn>!

Nem tudom, észrevette-e már valaki, hogy a kisebbek mindent tudnak a nagyobbakról! Lefelé nincs titok! Azt hisszük: rejtve, félhomályban cselekszünk, s eszünkbe se jut, hogy árgus szemek kísérik minden mozdulatunkat!

Szelén>!

A homokozó peremén állt és megkérdezte:
– Milyen a hangom?
A pockok érdeklődve nézték a kis Recét.
– Pocsék! – mondta az egyik.
– Mint Vico Torrianié! – mondta a másik.
– Mint egy macskáé, akit odacsípett az ajtó! – mondta a harmadik.

20. oldal (Móra, Budapest, 1973.)

Kapcsolódó szócikkek: hang · kis Rece · pocok · Vico Torriani
minialoe>!

– Nem engedem zöldre festeni a macskát! Az egy hülyeség! Zöld tigris! A macskának is van önérzete!

42. oldal

Greti26>!

„Fagylaltot fogok enni, attól mély lesz a hangom!” – suttogta, de Bagamérinak oly ritkán suttogtak fagylaltügyben, hogy azonnal lecsapott az alkalomra:
– Milyet kérsz? – kérdezte ő is suttogva, nehogy felriassza a gyereket, aki láthatóan alvajáró.
– Hideget – suttogta kis Rece.

20. oldal (Móra, Budapest, 1973.)

Kapcsolódó szócikkek: Bagaméri · fagylalt · kis Rece

Hasonló könyvek címkék alapján

Ecsédi Orsolya: Banyavész
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Sylvia Bishop: Az éjszakai vonat titka
Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai
Molnár T. Eszter: Stand up!
Erich Kästner: Emil és a három iker
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Jean Webster: Nyakigláb Apó