Keménykalap ​és krumpliorr 197 csillagozás

Csukás István: Keménykalap és krumpliorr Csukás István: Keménykalap és krumpliorr Csukás István: Keménykalap és krumpliorr Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Gá, gá” – kiált a Vadliba őrs. Harci kiáltásuk vajon miféle kalandokat jelez? Nos, ezek a derék legénykék a regény elején még nem sejtik, miféle kalandokba csöppennek. Egyelőre csak beteg pajtásukat, Pétert akarják elszórakoztatni. De hát vajon mivel? Erre a célra egy kitalált cirkusz a legjobb, legalábbis addig, ameddig az elképzelt cirkuszból – igazi nem lesz. Márpedig lesz! Közben értékes teknőcök tolvaját kergetik, bebarangolják Budapest minden zegét-zugát, közben botrány tör ki a divatbemutatón, és…
na, a többi már legyen ennek a vidáman pergő, izgalmas regénynek a titka!
A regénybeli történet szolgál alapul az azonos című tv-filmhez.

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492271 · Illusztrálta: Hegedüs István
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492271 · Illusztrálta: Hegedüs István
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492271 · Illusztrálta: Hegedüs István

8 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

bohóc


Kedvencelte 21

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
eme P
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Mit küldjünk egy betegnek?
Például ezt a könyvet. Kétségbevonhatatlan gyógyhatása van. Gyógyít majd’ mindeféle nyavalyát, de legjobb a búskomorság ellen, mint Karcsi zseniális ötlete, az egyszemélyes múzeum. Száműzi a vitrin alá minden búdat és bajodat, amelyek, tudvalevő, így már nem fájnak úgy. Aztán veszel egy nagy levegőt belőle, akár a kis Rece a szabadság ózonából, amennyi csak belefér a tüdőbe – és bizony, sokáig tart, jó lesz majd a nehéz napokban.

Talán jobb is, hogy gyerekkoromban lemaradtam róla – így friss volt, és üdítő, mint egy nagy adag fagyi a kánikulában. Valamit vigyorgógázt is belecsempészhetett az a fránya Bagaméri, mert egyfolytában fülig ért a szám tőle.
Nem is tudom, kit szerettem meg jobban ebből a talpraesett kis bagázsból: a kis Recét, a találékonyság megtestesülését, akinek bizony nem szilvalekvár van a fejében, vagy a pengeéles logikájú Marcit, esetleg Sülét, a kényszermodellt, a híres „bátorságú”, de néha életmentő ötletekkel előálló Karcsit, netán Jóska svájci tóként csillogó kék szemét, vagy az „ügyet” kirobbantó, ágyfogoly Pétert. És még nem szóltam a vaddisznócsíkos tigrisről vagy az imádnivaló, nyomozókutyává avanzsált Liliről. Hát lehet itt választani? De nem is kell. Így, együtt zseniális a Vadliba örs. Együtt varázsolnak egy kalanddal, jókedvvel tele világot maguknak, megbirkóznak minden veszéllyel és kihívással. Mit nekük a sorbanállások, bevásárlások, krumplihámozások az utálatos és unalmas krumplifőzelékhez, gyógyszerkiváltások a mamának és egyéb hétköznapi, szürke teendők – féllábon állva elvégzik ezeket, szinte észre sem véve – hisz ott vannak a fontos dolgok – az „ügyek”, amelyek mellett minden egyéb baj és gond eltörpül.
Cirkuszunk van, emberek. Világszám!

Hörömpő cirkusz rulez!

>!
Trudiz P
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Régi szép időket idéz fel a könyv, melyben őrs, „pötyögtetős” írógép, 50 fillér is visszaköszön. A Vadlibák csapata egy szuper csapat, és hihetetlenül összetartó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a beteg Péternek szánt nem mindennapi ajándék kiötlése, mi több, megszervezése. A kis Rece káprázatos ötleteitől csak kapkodjuk a fejünket. E kalandokban bővelkedő, izgalmakkal, nyomozással átszőtt történetet szívesen olvassa kicsi, nagy.
Ennél talán egy fokkal jobban imádom a Nyár a szigeten című Csukás regényt.

>!
TheEArt P
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Amikor kiskamasz koromban olvastam, roppant mulatságosnak találtam a könyvet.
Most felnőtt fejjel sem változott a véleményem, de immár hozzáteszem, hogy zseniálisan megírt ifjúsági regény, kiválóan megszerkesztett történetfelépítéssel.
Csukás István által megálmodott roppant mód szerethető szereplőkkel, találékony, éles eszű gyerekekkel karöltve vidám olvasmány. És igen, abban a korban játszódik amikor én is kisgyerek voltam, mikor megéltük a szünetet, a napfényt, élveztük a barátság , az önfeledt játék és az együttlét örömét.
Most is imádtam hát Lópicistől, Bagaméristől, Majomtevéstől, Kisrecéstől…általuk újra gyereknek éreztem magam.
Köszönöm, Pista bá' :-)

>!
Tiger205
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Bagaméri – az fagylaltos. Lópici – az plakátragasztó.
Akinek enélkül telt a gyerekkora, nem tudja miből maradt ki!
A film is zseniális, de az alaptörténet az igazán öt csillagos.
Hisz' ki emlékszik már arra, miért utálták Bagamérit, hogy miképp kell megszökni egy kórházból, vagy a Majomteve lakókocsijából- de erre mindenki emlékszik, aki egyszer is olvasta, vagy látta:
„Mert ugye – én vagyok az utca hírmondója. Úgy is mondhatnánk, hogy én formálom a közvéleményt”
S valóban, a könyvet letenni volt csak nehéz olvasás közben.

12 hozzászólás
>!
kvzs P
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Ez a könyv még felnőttként is nagyon szórakoztató! Olyan édes, bájos, kicsit naiv, de közben vicces, és hősies, és visszarepíti az ember egy kicsit a gyerekkorba, amikor még tudtuk, hogy mi a fontos. Mert lehet iskola, vagy bevásárlás, esetleg betegség, és szobafogság, ha vannak barátok, és van kaland, akkor szép az élet és a fagyi is finomabb.

>!
PandaSára P
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Édes, bájos történet a múlt századból, amikor én gyerek voltam, úgyhogy nem tudok nem nosztalgiával gondolni erre a történetre, mert sokszor láttam filmen, csak éppen sosem olvastam ezidáig könyvben.
A fiúk aranyosak, életrevalóak, a történet egyszerű és kedves, Bagaméri a kedvencem,
van benne nyomozás, szünidő, kaland, barátság, csupa-csupa szívet melengető dolog.
Elfogult vagyok nagyon. :)
Könyv más mint a film volt, de nem tudnám megmondani, hogy melyik a jobb. De talán a könyv egy hajszállal jobb, de tényleg csak egy hajszállal. Hihetőbb a teknős lopás, mint a majmoké, Péter mégis csak jobb fiúnak, mint lánynak, a fiúk személyisége egyenként jobban átjön, és Csukás István valamit nagyon tud, ezt már eddig is tudtam.

A filmhez még egy gondolat, ott játszódik egy része, ahol lakom, Újpalotán, ami akkor még csak igen csak építési terület volt, de azért számomra felismerhető :)

>!
Balázs_Erőss P
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Sok-sok Delfin-könyvet elolvastam már, és most először érzem azt, hogy ez tényleg kimondottan gyerekkönyv. A sorozatban voltak vacak, ostobán megírt, unalmas történetek, de voltak olyanok, is amik kalandot és mókát adtak még számomra is.
Aztán itt van ez. Ez volt az első olvasásom, amikor tényleg azt éreztem, hogy már öreg vagyok. A megoldások működhettek annak idején egy 8-10 éves gyereknél, de nekem már elnagyoltnak tűnnek. Félreértés ne essék, ez egy jó kis gyerekköny, de (micsoda meglepetés), én már túlkoros vagyok hozzá.
A fejemben az olvasással együtt peregtek a sorozat kockái, így a szereplők is életszerűbbek voltak (Alfonzó, mint Bagaméri, és Szilágyi bácsi, mint a plakátragasztó).
Jó ez a könyv, de felettem már eljárt az idő…

1 hozzászólás
>!
Biró_Krisztina
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Én azon emberkék közé tartozom akik kifejezetten utálnak hivatali irodaajtók elött szobrozni.
Előre sejtve,hogy mi vár rám előre letöltöttem ezt a könyvet,az okoskámra,és fantasztikusan telt az idő!Amíg kint ültem a folyosón jókat kuncogtam.Eszembe jutottak a gyerekkori régi örsi órák,meg az iskolai teadélutánok ahol,/ha nem is oroszlánüvöltés/de elég feltekert hangerővel szólt a zene…!

>!
BeliczaiMKata
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

Gyermekkorunkban nekem és a testvéreimnek az volt a szlogenünk, hogy „Nincsen nyár Keménykalap és krumpliorr nélkül!”. Ez nem csak azért volt igaz, mert valóban minden nyáron leadták a sorozatot, hanem mert nekünk tényleg nem volt az igazi nélküle. Sajnálom, hogy vannak eltérések, és azt még jobban, hogy a sorozat jobban tetszett, mint a könyv. Bagaméri többet szerepel a filmben, illetve a cirkusz is jobban tetszett a filmben, habár a könyvben meg a gyerekek felnőtt segítség nélkül is sikeres műsort csináltak. Szeretem ezt a történetet, akár film, akár könyv.

>!
Mesusz
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

A film is zseniális, de a könyv még inkább. Azt hiszem, mindenkinek jól jönne egy ilyen tavaszi szünet, na meg ilyen barátok. A gyermeki képzelőerő határtalan, bármire képes. Az összes szereplő fantasztikus.


Népszerű idézetek

>!
psn

– Nincs érdekesebb mesterség, mint az enyém! Ezt én mondom, Lópici Gáspár. Tudniillik ez a nevem. Úgy is mondhatnánk, hogy én vagyok az utca hírmondója.

>!
psn

– De nem koszos ez a kutya?
– Ez? Tiszta, mint a patyolat! Mindennap vele mosom föl az előszobát!
– És nincs gilisztája?
– Ennek? Nézz rá, testvér! Hát van olyan épeszű giliszta, aki ebbe belemászik? És egyáltalán! Belefér ebbe egy egészséges giliszta?
– Nem veszett véletlenül?
– Elárulok egy nagy titkot. Ezt be akarták oltani veszettség ellen, és mikor az állatorvos meglátta, röhögőgörcsöt kapott! Egy napig nem is bírta abbahagyni! Aztán papírt adott róla, hogy ha ez a kutya meg tud harapni bárkit is, ő kifizet minden kárt. Ez a kutya abszolút veszettségbiztos!

>!
sassenach

A fiú fújt egyet, lélegzetet vett, és pompás szózuhataggal szidta a kutyát:
– Te zabikutya! Te elfuserált dögevő! Te patkányfarkú, gülüszemű, vízfejű törpe szörnyeteg! Bablevesmeghajtású szőrdízel! Te spirituszba való nagyra nőtt bacilus! Te kettéharapott macskacápa! Te, te, te!

83. oldal

>!
psn

Nem tudom, észrevette-e már valaki, hogy a kisebbek mindent tudnak a nagyobbakról! Lefelé nincs titok! Azt hisszük: rejtve, félhomályban cselekszünk, s eszünkbe se jut, hogy árgus szemek kísérik minden mozdulatunkat!

>!
holle

– Csak egy kérdés, testvér! Hol lakik a nagynénéd?
– Cinkotán. De annak is a legvégén, ott már nincs semmiféle közlekedés. Az már nem is Budapest. Postás is csak hetente egyszer jár. Puskával, mivel olyan elhagyatott vidék. Ott már a tanyavilág kezdődik.

93. oldal, 8. fejezet - Kell egy véreb! (Könyvmolyképző, 2013)

>!
Trudiz P

– De nem koszos ez a kutya?
– Ez? Tiszta, mint a patyolat! Mindennap vele mosom fel az előszobát!
– És nincs gilisztája?
– Ennek? Nézz rá, testvér! Hát van olyan épeszű giliszta, aki ebbe belemászik?

Kapcsolódó szócikkek: kutya
>!
GSzabina

– Nem engedem zöldre festeni a macskát! Az egy hülyeség! Zöld tigris! A macskának is van önérzete!

42. oldal

>!
sassenach

Minden rendes gumiembernek meg kígyónőnek külföldi neve van…

24. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sulhóf József: A nagy mutatvány
Cassie Beasley: A varázslatos Circus Mirandus
Moka: Naima és a New York-i cirkusz
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Böszörményi Gyula: Az elveszett történet
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg