Csukás ​István nagy meséskönyve 26 csillagozás

Csukás István: Csukás István nagy meséskönyve Csukás István: Csukás István nagy meséskönyve

Régi és új ismerősök, a kelekótya kóbormacskák: Mirr Murr és Oriza Triznyák, Cillancs, a kiscica, Róka Ricsi, Bumm Brumm Brúnó, vagy éppenséggel a Nadragulya utcát rettegésben tartó, hírhedt Settenkedő Tódor varázslatos világa tárul elénk.

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
214 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633735169 · Illusztrálta: Falcione Sarolta
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633735169 · Illusztrálta: Falcione Sarolta
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633735169 · Illusztrálta: Falcione Sarolta

1 további kiadás


Enciklopédia 9


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Csukás István: Csukás István nagy meséskönyve

Nagyon jó volt nosztalgiázni, kicsit visszacsöppenni a gyerekkorba. Kivétel nélkül szinte minden mese és vers tetszett, de a kedvencem a Hogyan fogtam el Settenkedő Tódort? c. mese volt. Azt kétszer is elolvastam, olyan jókat derültem rajta.
Remélem, hogy néhány év múlva már nem csak a magam szórakoztatására vehetem le a polcról.

dianna76 P>!
Csukás István: Csukás István nagy meséskönyve

Ez a kötet egy válogatás a szerző gyerekeknek szóló írásaiból. Nem gondoltam, hogy ismerős meserészek, fejezetek is lesznek benne. Mondjuk meglepetésként ért, hogy Oriza Triznyák számomra új történetekkel, kalandokkal állt elő. Ezeket a részeket nem olvastam a Mirr Murr sorozatban. Tappancs és Cillancs történeteit kedveltem, mindkét állat szeretnivaló. A kukorékolni tanuló kakas meséje ismerős volt, talán gyermekkoromból. Amit nem tudtam végigolvasni, az Brum Brum Brúnó. Az elsőnél túljutva, a maradék meséket átlapoztam, mert egyáltalán nem tetszett ennek a mackónak a kalandja, ha egyáltalán lehet annak nevezni. Az illemtanos fejezetek nem voltak idegenek számomra, mert itthon megvolt a különálló kis kötet, amit nem is olyan rég bevittem a munkahelyemre a gyermekkönyvek közé. Kitérek majd egy pár mondatos értékelésre az önálló kötet alatt. A Hapci rakétás történetek nem jöttek be, pedig azt gondoltam, hogy ezek nekem tetszeni fognak. Settenkedő Tódort kedveltem. Ebbe a történetbe a szerző gyermekkori emlékét, fantáziavilágát láttam bele. Már csak azért is, mert a mesélő, s egyben főhős kisfiú Isti névre hallgatott. A versek nem mindegyike tetszett. Csizmás kandúr történetét ebben a formában még nem olvastam. Így is nagyon lehetett szeretni!
A válogatás tartalmazza az Utazás a szempillám mögött című hosszabb írást is. Mivel a meseregényt önálló kötetként is kihoztam a könyvtárból, itt most kihagytam az olvasását.
Így a sokadik könyve után hősiesen bevallom, nem leszek Csukás István rajongó! Persze Pom Pom bármikor jöhet!

>!
Gesta, Budapest, 2001
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638229691 · Illusztrálta: Füzesi Zsuzsa
Paulina_Sándorné P>!
Csukás István: Csukás István nagy meséskönyve

Nosztalgiáztam egy kicsit. Gyermekként imádtam a legkisebb ugrifülest, de most is jó volt olvasni az ő meséjét is. spoiler A versek, a mesék az írótól elvarázsolnak és kikapcsolnak úgy, hogy tényleg pihennek még olvasom a könyvet. Imádtam Mirr-Murrt, Brum Brum Brunót.

Zseraldina>!
Csukás István: Csukás István nagy meséskönyve

Jó volt újra olvasni Csukás István meséit, és meseverseit. Az olvasás nem tartott hosszú ideig, hisz alig tudtam letenni. Visszatértek a régi mesék szereplői: Csízmás Kandur, Kelkótya kandúrok, Brum Brum Brúnó, Ugrifüles. A szépen fogalmazott mesék között a rajzok is elbűvölőek voltak. Kicsiknek, és nagyoknak is szól ez a könyv, tele varázslatos kincsekkel.

judit_juhasz>!
Csukás István: Csukás István nagy meséskönyve

Csizmás Kandúr (vers), Brum Brum Brúnó (kalandok) kedvenc történetekkel. A Hapci-rakéta a Hókuszpókusz-szigetekre történetet kétszer is el kellett olvasni. Ugrifüles, az illemtanár részért külön köszönet Csukás Istvánnak. A klasszikus Utazás a szempillám mögött és Oriza-Triznyák kalandjai aranyos mesés, ártatlan kis történetek. Látszik hogy más is sokat forgatta, mi is hosszabbítottuk egy párszor a könyvtárban.

Nashira P>!
Csukás István: Csukás István nagy meséskönyve

Kész időutazás volt! :)
Olyan régen találkoztam már Mirr-murrékkal, Brum-brum mackóval és ezekkel a kedves rajzokkal, a vicces méltatlankodásokkal, a probléma-megoldó álmokkal, a kedves versikékkel… újra a takaró alatt lélegzetemet visszafojtó gyerkőc voltam, aki hallgatta Anya felolvasásában a mesterműveket. Köszönöm, István bácsi!! :)

MezeiMarcsi>!
Csukás István: Csukás István nagy meséskönyve

Csukás István a legjobb,persze a Pöttyös Panni után:).
Ebben a mesekönyvben a legjobb mesék,és verses mesék vannak.Nem túl bonyolúlt,de a gyerekek szerintem az egyszerű meséket szeretik.
Olvasgatjuk még,de csak szerdáig,mert vissza visszük a könyvtárba.:)

Flóri>!
Csukás István: Csukás István nagy meséskönyve

A nagy mesélő nagy mesekönyve. Minden gyerek könyvespolcán ott a helye.

Czoff>!
Csukás István: Csukás István nagy meséskönyve

Nagyon szeretem Csukás Istvánt. Nagyon szerettem gyerekként és nagyon jó újraolvasni a történeteit felnőtt fejjel, a saját gyermekeimnek is.
Nagy reményekkel vágtam bele ebbe a kötetbe is, de nem jött az a katarzis, amit megszokhattunk. Kedves történetek, de nem nevezném őket magával ragadónak. A gyerekek visszajelzései sem voltak egyöntetűen pozitívak, voltak jobban és kevésbé kedvelt történetek a kötetben. Ezzel együtt is kedvelt darabja marad a gyűjteményünknek.


Népszerű idézetek

Sippancs P>!

Ha őszinte akarok lenni, nekem a régi életem jobban tetszett, mint az új! De a bátyám azt mondta, hogy szedjem össze azt a kevés eszemet, és gondolkozzam: a világon mindenki új életet kezd hétéves korában!

180. oldal; Hogyan fogtam el Settenkedő Tódort?

Sippancs P>!

Na mármost úgy lehet a legőszintébb vallomást kicsikarni, ha tetten érünk! Ezt magamról tudom.

192. oldal; Hogyan fogtam el Settenkedő Tódort?

nodael>!

– Ha ott nincs, ahol lennie kellene, akkor ott kell keresnünk, ahol nem kellene lennie!

Hogyan fogtam el Settenkedő Tódort?

Kapcsolódó szócikkek: keresés
Nashira P>!

Az következik, hogy ennek a sok mindenkinek érintkezni, találkozni, beszélgetni kell egymással! Mivel egymás mellett élnek, segíteniük kell egymásnak, ki kell térni egymás útjából, hogy össze ne ütközzenek, meg kell egyezniük, és el kell viselniük egymást. Vagyis viselkedni kell, mégpedig legalább úgy, ahogy az először köszönő ősember. Vagyis barátságosan.

64. oldal - Ugrifüles, az illemtanár (Könyvmolyképző Kiadó)

Nashira P>!

Az illemszabályok arra is adnak módot, hogy ne tartson örökké a harag. Például kölcsönösen bocsánatot lehet kérni. Udvariasan el lehet simítani az ügyet.

64. oldal - Ugrifüles, az illemtanár (Könyvmolyképző Kiadó)

Nashira P>!

Nincs szebb dolog, mint a játék! Nincs szebb dolog, mint barátságosan viaskodni, versenyezni, összemérni az erőnket, az ügyességünket, az eszünket! És milyen jó győzni! Na, persze, ha veszítünk, az nem olyan jó, de kiváló alkalom arra, hogy eddzük a jellemünket, a kitartásunkat, hiszen holnap lehet javítani!

72. oldal - Ugrifüles, az illemtanár (Könyvmolyképző Kiadó)

Nashira P>!

Én azt hiszem, hogy normális lány nem lesz beképzelt egy-két táskahordástól vagy köszönéstől.

80. oldal - Ugrifüles, az illemtanár (Könyvmolyképző Kiadó)

Zseraldina>!

Szárszón reggel, ha kel a nap,
én még aludnék egy kicsit,
de berobog a kiskutyám,
irromra ad puszit, pacsit.

99. oldal Kutyaébresztő versből

Zseraldina>!

Például a harangzúgást. Vagy a kutyaugatást. Vagy a tücsökciripelést. Vagy a rigófüttyöt. Csend van és némaság…

131. oldal

nodael>!

– Én pedig átadom ezt a csokoládét a világ legjobb festőjének, akihez képest minden rajztanár, hm, hm, kezdő, aki behunyt szemmel tíz másodperc alatt le tud festeni egy lovat, vagy egy bálnát, vagy egy ketrec nyulat, vagy egy ruhaszárító kötelet tele ruhával, vagy egy játékbolt kirakatát! És én olyan meghatott vagyok, olyan meghatott vagyok…

Utazás a szempillám mögött


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Rigó Béla: Vuk
Marék Veronika: Coffi, Pocak, Paprika
Bálint Ágnes: Megint Mazsola
Berg Judit: Rumini kapitány
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Benedek Elek: Világszép nádszál kisasszony
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Varga Katalin: Én, te, ő