Iszapeső 15 csillagozás

Csoóri Sándor: Iszapeső

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miért menekült egy húszéves lány az öngyilkosságba?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rakéta Regénytár

>!
Magvető, Budapest, 1981
98 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632715047

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
amalaschwinta P
Csoóri Sándor: Iszapeső

Ellenállhatatlan vágyat éreztem arra, hogy elolvassam ezt a kisregényt. Nem holmi fellángolásból választottam, a borító vagy a cím alapján. Egyenesen vonzott ez a könyv. Igazából nem számítottam vele kapcsolatban semmire. Nem szívesen olvasok fülszövegeket, csak úgy kalandor módjára beleveszem magam az oldalak tengerébe, és vagy fenn marad kedves ám rozoga ladikom a cselekmény hullámain, vagy elhaló és beletörődő sóhajtással merülök le a mélybe.
Az első soroktól fogva olyan érzésem volt, mintha Csoóri Sándor kézen fogott volna, felsegített volna több évtizedet megélt kerékpárja vázára, és bekarikázott volna velem egy olyan világba, ami sem neki, sem nekem nem volt ismeretlen.

>!
Gólyanéni
Csoóri Sándor: Iszapeső

Magyarország. Az 1960-as évek eleje. Egy fiatal nő megrázó története és a tragikus eseményt kiváltó okok keresése. Az érintettek megszólaltatása, emlékezésmozaikok kutatása, emberi gondolatok, viselkedések feltérképezése.
Mindez röpke száz oldalon.
Tömören, alaposan, elgondolkoztatva. Morál, etika, műveltség, hagyományok. Szegénység, erkölcsi szigor, büszkeség, konokság.
Nekem nagyon tetszett. Csoóri sorai érdekes felvetéseket hoztak. Ki a jó? És ki a rossz? Valóban olyan hitvány, valóban olyan megközelíthetetlen, valóban olyan merev a kikiáltott „főgonosz”?
Meglehet őt érteni?
Meg!
Hogy egyet is értünk-e vele az már más kérdés.

>!
Qwerf
Csoóri Sándor: Iszapeső

Sajnos semmit nem találtam a regény eredetéről. Igaz történet? Hallomás, némi fantáziával kiegészítve? Elvégre Csoóri maga is falusi gyerek, biztosan van a tarsolyában néhány hasonló eset.
Nagyon jó volt a történet tálalása.
Egyszerűen, mégis a maguk emberi mélységében kiválóan megrajzolt karakterek.
Az író bemutatja a különböző nézőpontokat, érvel pro és kontra, kérdéseket tesz fel, elgondolkodtat.

Igazi tanyasi dráma. Nagyobb ismertséget érdemelne.

1 hozzászólás
>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Csoóri Sándor: Iszapeső

Nyomasztó ez a kisregény, bármilyen rövid is.
De elgondolkodtató, gondolom, annak is szánta Csoóri Sándor.
Ebbe az majdnem 100 oldalba azért sikerült belesűríteni a magyar parasztvilág minden búját-bánatát.
Mivel Szolnok megjelenik benne többször, és a Tisza is, így egy inas, nyakas, konok, makacs kun ember képe jelenik meg előttem, aki ki nem adja a kezéből azt, amiért vérrel-verítékkel dolgozott meg. Még akkor sem, ha ezért őt is és családját is megkövezi, elítéli a környezete.
De ha belegondolok, akkor igaza volt – a maga módján – Magos Mihálynak, hiszen ha bajba kerülne, ugyan ki állna mellé? A legjobb, ha biztonságban érzi magát az ember.
Azért pedig keményen meg kell küzdeni.

>!
Párduc50
Csoóri Sándor: Iszapeső

Csoóri Sándor e műve rövid lélegzetű, de annál átfogóbb. A felszínen Magos Mária tragédiája, aki öngyilkos lett. A kisregény oknyomozó riportszerűen igyekszik kideríteni, mi vezetett tettéhez. Előítéletek, szigorú (kegyetlen?) apa, szerelem. Közben a háttérben felsejlik az 1960-as évek elejének vidéki Magyarországa. Társadalmi kérdések, kulákság, TSZ-esítés, stb. És a falusi élet. Értékes olvasmány

>!
Flóri
Csoóri Sándor: Iszapeső

Oknyomozó kisregény, a huszadik századi magyar falu hiteles ábrázolásával. Előtérben egy tragédia – hátterében a történelemmel. Végletekig csiszolt, tömör, de eleven nyelv. Kár, hogy nem írt több prózát.

>!
lmelinda
Csoóri Sándor: Iszapeső

Hihetetlenül tömören és jól fogalmaz az író. A végén úgy érezetem, hogy szeretnék még több dolgot megtudni a történtekről és a szereplőkről.


Népszerű idézetek

>!
Gólyanéni

Nagyobb városok kávéházaiban, eszpresszóiban alig talál az ember olyan asztalt, amelynél nem saját életük aprólékos gondjait szemezgetik, hányják-vetik férfiak, nők, szülők és gyermekek. Akaratlan fültanúja lehet a legkülönfélébb családi belügyek tárgyalásának; az életvitel köznapi fortélyainak, filozófiájának. Az efféle szellemi előcsatározások, jóslatok nem döntik el a sors ilyen vagy olyan alakulását, de nagyban befolyásolhatják. Elszörnyedek, hogy parasztcsaládok milyen keveset beszélnek egymás között ilyesmikről! A munka, az életmód rezgéseire folyton odafigyelnek, de személyiségük működésére szinte soha. Többnyire tapasztalatokat halmoznak föl, utólag átvilágítható élményeket, ahelyett, hogy sejtéseket, élesen kitapintható ábrándokat is fölhalmoznának. Emiatt mindig hátrafelé fordulva élnek az időben. Maradiságuk egyik jelzőtáblája ez is.

33-34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: filozófia · maradiság · személyiség
>!
tominho68

Egy katonaorvos mesélte, hogy a fronton sok katona azért lőtte agyon magát, mert félt a haláltól.

10. fejezet

1 hozzászólás
>!
Qwerf

A sors fölháborító terrorja, ha olyanra kell korlátozni a szerelem határtalanságát, izgalmát, titkait, aki épp kéznél van!

5. fejezet

3 hozzászólás
>!
Gólyanéni

A szegények tanácsa egyébként is legtöbbször szorongásra épül. Vagyis védekezésre. Hány eset az én életemből is! Szüleim mindig csak óvtak, ahelyett, hogy biztattak és előrelöktek volna.

78. oldal

>!
Gólyanéni

A rémület zavart keltett és iszonyodást. Oxigénhiány támadt a lélekben: kapkodni kellett magyarázatok után.

13. oldal

>!
Gólyanéni

Mit tudta, hogy az ember már az anyaméhben sem független. Már ott kezdődik a feltételek sorozata. Elkezdődik életrajza, egyéni történelme. Hogy mennyire terhes vagy mennyire hasznos ez, arról csak a drámák tükrébe nézve lehet elmélkedni.

61. oldal

>!
Gólyanéni

Érzékeny és fogékony vagyok mindenféle formára. Egy kő rejtélyes alakjára ugyanúgy, mint egy versére, vagy egy gondolatéra.

84. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül
Sarkadi Imre: A gyáva
Borbély Szilárd: Nincstelenek
Duba Gyula: Szabadesés / Vajúdó parasztvilág
Sipos András – Závada Pál: Statárium
Henryk Grynberg: Ideológiai élet / Magánélet
Szabó Magda: Katalin utca / Ókút
Valuch Tibor: Hétköznapi élet Kádár János korában
Fehér Klára: A tenger I-II.
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG