Önéletrajz ​és más írások 2 csillagozás

Csontváry Kosztka Tivadar: Önéletrajz és más írások

„Önéletrajz: ​1853. július 5-én Kis-Szeben szabad kir. városban születtem a posztupici dr. Kostka-Kosztka László orvos gyógyszerész és Ungh-megyei daróci Haj-czelmajer Franciska fia lettem.Atyám tiszteletből a rendőrkapitányi és postai teendőket is végezte, szabad idejét pedig vadászattal és tűzijátékkal töltötte.Középtermetű, hízásra nem hajlamított természetű, szeszesitalokkal, dohányzás és kártyázással nem törődő egyszerű, de energikus ember volt; a vadászat kedvééit állandóan tartott egy ügyes vadász laboránst – s ez abban az időben Pirics Jancsi volt.A Jancsi teendői közé tartozott; az agarak, kopók-vizslák etetése, farkas, rókakölykök nevelése; a fogoly kihallgatása, figyelése, a farkasles fűtése, a gyermekhinta, kuglizó ellenőrzése s a négy fiú kívánságának a kielégítése is.E szórakozáshoz járult a sárkányok és a rakéták készítése, a tűzijáték rendezése, s télen a farkasoknak közszemlére való kitevése.Emlékszem jól arra az időre, amikor még járni nem tudtam, a földön… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Főnix Könyvműhely, Debrecen, 2008
120 oldal · ISBN: 9789637051159

Enciklopédia 3


Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

kkata76>!
Csontváry Kosztka Tivadar: Önéletrajz és más írások

Először megijedtem, hogy a képek csak fekete-fehér illusztráció formában vannak jelen, miközben a napútról, a szimbolikáról meg a színekről is rengeteg szó esik, de aztán fölfedeztem, hogy a könyv hátulján mellékelve vannak a színes festmények is. Érdekes összeállítás: Csontváry önéletrajzán kívül egyéb írásait is tartalmazza, valamint Pap Gábor hosszabb, gazdagon illusztrált és nagyon érdekes tanulmányát Fejezetek Csontváry mitikus történelméből címmel.


Népszerű idézetek

>!

Ha te szereted a földet, ember, s Istenre gondolsz, amikor kapálsz, a palánta téged felismer – szeretettel gondol reád mert őbenne is él az Isten.

kkata76>!

Erre nem estem kétségbe, hanem meghozattam az Önsegély című munkát, azt hiszem, Schmilestől, amelyből megtudtam azt, hogy minden nagy munkához nagy idő kell, s hogy a nagy időhöz csak pénz kell, amely nem állott rendelkezésemre.

20-21. oldal, Önéletrajz

kkata76>!

Az élet nem elmélet, az élet valóság, amely kötelességgel jár mindenkivel és mindennel szemben.

43. oldal, A tekintély

Kapcsolódó szócikkek: élet · kötelesség
>!

Maradandó alkotást csak az igazságból meríthetünk, az igazságot csak az Istentől nyerhetjük. (…) S ha mi emberi képzelettel a rózsán a pillangót enyelegni látjuk, a cédrusfán a fülemülét énekelni halljuk, ezzel a világ rendszerét csodáljuk és a Teremtőt magasztaljuk.

kkata76>!

A szegedi árvízkatasztrófa engem az egyetemi hallgatók élére állított, akikkel kivonultam Szegedre; de a nagy viharban a hallgatókat az Öthalmon kellett hagynom éjjelre; magam pedig két legénnyel átkeltem a háborgó tengeren és kikötöttem a vasúti indóház közelében a nagy töltésen. A csónakot a töltésről lesodorta az árvíz, én pedig ott álltam a két legénnyel sokáig, ázva fázva s vártam a katonai pontonra.

16-17. oldal, Önéletrajz

Kapcsolódó szócikkek: Szeged

Hasonló könyvek címkék alapján

Barcsay Jenő: Munkám, sorsom, emlékeim
Jókai Mór: A tengerszemű hölgy
Déryné Széppataki Róza: Déryné naplója
Faludy György: Pokolbeli víg napjaim
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz
Görgey Artúr: Életem és működésem Magyarországon az 1848. és 1849. években I-II.
Széchenyi Zsigmond: Ahogy elkezdődött…
Mittelholcz Dóra: Tündérmese kis szépséghibával
Antal Imre: Pami
Alexander Lenard: Völgy a világ végén