A ​császári és királyi légierő 3 csillagozás

Csonkaréti Károly: A császári és királyi légierő

Dr. Csonkaréti Károly többéves kutatómunka eredményeként írta meg a Monarchia katonai repülésének történetét, amely igazi hiánypótló műnek számít. A kötet két nagy részre tagozódik: szárazföldi és tengerészeti repülésre, és a kezdetektől, a léggömbös osztagoktól egészen az I. világháborút végigküzdő vadászrepülőkig mutatja be a technikai fejlődést és a hadi szereplést. A kötet színvonalát a Magyar Nemzeti Múzeum Fényképtárából és az Albertfalvi Helytörténeti Gyűjtemény és Iskolamúzeumból származó korabeli fényképvelvételek emelik.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: 20. századi hadtörténet

>!
Hajja & Fiai, Debrecen, 2008
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637054235

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Hanging_Moss_9102 P>!
Csonkaréti Károly: A császári és királyi légierő

Mivel még nem írtak értékelést ehhez a műhöz, azért írok pár sort akkor én.
A könyv igazán minőségi, 2008-as kiadás, gyönyörű példány, a Hajja 20. századi hadtörténeti sorozatának egyik utolsó darabja, bár azóta 2018-ban újra indult, úgy néz ki.
Maga a könyv nem túl hosszú, mindössze 165 oldal körül van. A fényképek jók, bár nem túl jó minőségűek, bár gondolom az alap fényképek sincsenek sokkal jobb állapotban.
A szerző, Csonkaréti Károly, tőle még nem olvastam eddig semmit, de ez a könyve nekem bejött. A kiadó hiánypótlónak minősíti a könyvet, ezzel egyetértek. Jó és szép, fontos kiadás és feldolgozása ennek a kevésbé feldolgozott témának.
A könyv, mint címe is utal rá, az első világháborús Osztrák-Magyar Monarchia légi erejének történetét igyekszik feldolgozni. A téma igen széles, léggömböket, repülőgépeket mutat be, konstruktőrök, mérnökök találmányait ismerteti (rengeteg magyar feltaláló alkotott maradandót, például Schwartz Dávid, aki tulajdonképpen a léghajót alkotta meg, ám halála miatt a licensz végül a német Ferdinand Zeppelinnél kötött ki, és mi is hozzákötjük a léghajó feltalálását), de számos nemzetközileg elismert konstruktőr jelenik meg a lapokon, mint például Ernst Heinkel, Ferdinand Porsche, Igo Etrich stb.
A könyv két nagy részre bontható, az egyik fele a a repülőgép típusokat, kifejlesztőit, gyárait, léggömböket mutat be, illetve a harci tevékenységüket, a másik fő része pedig a haditengerészeti repülőket elemzi. Bevallom, nekem az első rész sokkal jobban tetszett, különösen a léggömbök. Ami kicsit untatott, hogy néha oldalakon keresztül ismertet x, y jelzésű századneveket, illetve különböző repülőgép típusokat szintén oldalakon keresztül mutatja be a paramétereiket, semmi képpel. A korszak nekünk, magyaroknak mindenképpen az egyik legizgalmasabb történelmi időszakunk volt (az OMM századfordulós ideje), hiszen ekkor még szinte minden dimenzióban felvettük a versenyt Nyugat-Európával. Remek pilótáink, mérnökeink, emberanyagunk volt ebben az időszakban. Akkor még saját gyáraink is voltak, mára már csak az összeszerelő üzemeket és hozzájuk a droidokat tudjuk adni…


Hasonló könyvek címkék alapján

Roald Amundsen – Lincoln Ellsworth: Az Északi sark meghódítása
Serényi Gusztáv – Visnya Aladár: A levegő meghódítása
Madarász László: A levegő meghódítása
Richard Branson: A Virgin-sztori
Kondor Lajos: Léghajók, repülőgépek
Christelle Dabos: A tél jegyesei
Scott Westerfeld: Behemót
Umberto Nobile: A pólus, életem kalandja
Jules Verne: A rejtelmes sziget
Mark Twain: Tamás úrfi léghajón