A ​szellemi materializmus meghaladása 16 csillagozás

Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása

Ezt a könyvet Csögyam Trungpa már megjelent, A szabadság mítosza című művével együtt mindenkinek ajánlhatjuk, aki a belső útkeresés és az önmegismerés, a meditáció iránt érdeklődik. Noha a könyv főbb irányelvei a buddhista tanításokat tükrözik, Trungpa Rinpocse műveinek bárki hasznát veheti, aki valamilyen szellemi utat próbál követni. A szellemi materializmus meghaladása azokat az akadályokat és általános hibákat ismerteti, amelyek felekezeti hovatartozástól függetlenül, minden spirituális gyakorló életében felmerülhetnek.

Eredeti cím: Cutting Through Spiritual Materialism

>!
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637310584 · Fordította: Erdődy Péter
>!
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637310584 · Fordította: Erdődy Péter
>!
220 oldal · ISBN: 9637310584 · Fordította: Erdődy Péter

1 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Kkatja P>!
Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása

Fontos könyv, rengeteg kérdés és válasz, itt mindenre kaphatunk útmutatást, ami felmerülhet bennünk a buddhista út kapcsán!

Verocs>!
Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása

Alapvető útmutató, kézikönyv. Mindenkinek ajánlom, aki el van akadva az úton és válaszokra van szüksége.

2 hozzászólás
Füge>!
Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása

Ennyire szép, letisztult, lényegre törő, mégis alapos és figyelmes tanítást keveset láttam eddig – a témában pedig (úgy mint a szellemi út helyes gyakorlása) szerintem alapmű mindenkinek, aki keleti tanításokat követ (különösen érdekes számomra azért is, mert gyakorló taoistaként is tökéletesen érvényes útmutatásokat, tanításokat fogalmazott meg – újabb megerősítés, hogy a valóban magas tanítások valójában ugyanarról beszélnek). Elsősorban azoknak javasolnám, akik már valamilyen módon és formában járják a szellemi utat – nekik viszont mindenképpen, mert az út minden szakaszához rendkívül fontos és értékes tanácsokat ad (egyes sorait mintha célzottan nekem írta volna a mester). Szóval: tényleg alapmű.


Népszerű idézetek

Bóbita>!

A szellemi utat jobb, ha el sem kezded. De ha egyszer elkezdted, jobb, ha befejezed.

45-46. oldal

zsanna_zs>!

A spirituális ösvény helyes követése nagyon összetett folyamat, amelybe nem érdemes naiv módon belevágni. Számos mellékösvény létezik, melyek a szellemiség eltorzult, én-központú megközelítéséhez vezetnek. Miközben azzal áltatjuk magunkat, hogy szellemileg fejlődünk, lehet, hogy a spirituális gyakorlatok által pusztán az egónkat erősítjük. Ezt az alapvető torzulást nevezzük szellemi materializmusnak.

apetyov>!

A hagyományos gondolkodásmód szerint az együttérzés pusztán annyit jelent, hogy az ember kedves és szívélyes. Az írások ezt a típusú együttérzést „nagymama-szeretet”-nek nevezik. Az ilyen együttérzést gyakorló embertől elvárják, hogy rendkívül kedves és lágy legyen, és még egy légynek se tudjon ártani. Ha szükségünk van egy újabb maszkra, egy újabb takaróra, amivel melegíthetjük magunkat, akkor ő majd biztosítja nekünk ezt. Az ego szempontjából azonban az igazi együttérzés könyörtelen, mert nem veszi figyelembe az ego önfenntartási törekvéseit. Ezt nevezik „őrült bölcsességének". Tökéletesen bölcs, de egyben őrült is, mert nem alkalmazkodik az ego naiv törekvéseihez, amelyekkel saját kényelmét szeretné biztosítani.

Pradzsnyá és együttérzés

Pál_Kata>!

A buddhizmus non-teisztikus szemlélete ellenére nem mond ellent a teista tanításoknak.

6. oldal

jekly>!

A meditáció lényege nem pusztán az, hogy a hagyományos értelemben véve becsületes, jó emberek legyünk, akik csak saját biztonságuk megőrzésén fáradoznak. Ki kell fejlesztenünk magunkban a valódi együttérzést és a bölcsességet, meg kell nyílnunk, és a maga valójában kell viszonyulnunk a világhoz.

187. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Mézes Rita (szerk.): A hit palotái
David Michie: A Dalai Láma macskája
Csögyal Namkhai Norbu: A tükör
Christopher Hansard: A boldog élet tibeti művészete
Anagarika Govinda: Fehér felhők útja
Armin Risi – Ronald Zürrer: Vegetáriánus élet
Helmuth von Glasenapp: Az öt világvallás
Richard Waterstone: India
Philip Wilkinson: A buddhizmus
Christopher Hansard: A tibeti élet művészete