Belém ​az ujját 9 csillagozás

Csobánka Zsuzsa: Belém az ujját

Kevés ​dolog bosszant annyira olvasás közben, mint amikor egy regény minden mondatából érzem, hogy ezt nő írta. Vagy férfi. Csobánka Zsuzsa az egyik ritka kivétel. (Ő nő.) Sokkal mélyebben nő, mint akiknél írás közben ez az istennek se tud evidenciává válni, és vagy rejtegetik, vagy mutogatják a nőségüket, férfiságukat. Természetesnek lenni annyi, mint hitelesnek lenni. És Csobánka Zsuzsa hitelességéhez, legalábbis számomra, nem fér kétség. Az irodalomban pedig hitelesnek lenni a legnehezebb.
(Bartis Attila)

„Jordán Éva jut eszébe, meg az a sor, hogy Tépd szét a csiklóm, Weér Andor borostával összevagdosott arca és háta, Fehér Eszter, ne tudd meg, ki lakik bennem, ekkor indul el hányni.”

„Hazaviszlek. Jó. Feljössz? Felmegyek. Kapcsolj be zenét vagy nézzünk valami filmet, egy porcelántányért mosogat reggel, míg Martin érkezik, pár órája arról szívta fel a kokaint.”

Csobánka Zsuzsa (Miskolc, 1983) költő, prózaíró, kritikus, magyartanár,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
PRAE.HU / József Attila Kör, Budapest, 2011
168 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155070051

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
vargarockzsolt P
Csobánka Zsuzsa: Belém az ujját

Lírai próza nőiségről, szexről, sebekről. Nekem hiányzott belőle a forma fegyelmező ereje vagy az érthetőség világossága.

6 hozzászólás
>!
luckybringerstar 
Csobánka Zsuzsa: Belém az ujját

Nem szeretnék rosszat mondani róla, nekem nem volt elég jó. Nehezen olvastam, nem érintett meg, nyelvileg sem találtam annyira egyedinek, pedig voltak benne jól kijátszható gondolatok, mondatok…


Népszerű idézetek

>!
Nagy_Detti

el lehet engedni majd a szívtájéki szorítást, el a villamos acélkapaszkodóját, úgy, hogy mégsem dőlök el.

102. oldal

>!
luckybringerstar 

A test kimerült, messziről hordja a lelket, idegenséget hord felém, most megint valamire emlékeznem kell, test a testre, az összes kikapart névre, fiúk és lányok, de talán még mind nemtelenek, kiforratlan, kapkodó testek…

41. oldal

>!
luckybringerstar 

Én, Martin sosem haraptam nyomokat a testen. A test szent, ezt mondogattam, de legalábbis hittem benne. Aztán az élet arra tanít, nem az. A dühből és a kéjből nem marad semmi. A sikolyok elhalnak, el a nyöszörgések és a rágások is. Ami megmarad egy ideig, mert emlékeztet arra, ember vagy, lehet benned jóság is, hiszen szeretnek, az máshonnan való.

18. oldal

>!
luckybringerstar 

A végigpörgetett mondatok közül egyik sem használható. Mennyire egyedül marad az ember a szavakkal, az eltitkoltakkal és a bevallottakkal is. Használhatatlan az őszinteség, mert nem lesz tőle könnyebb, legfeljebb elégedetten hátradőlhetek, hogy éreztem előre, magamat nem csalom.

48. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Piotr Szewc: Alkonyok és reggelek
Giorgio Vasta: A megfogható idő
Farnbauer Gábor: Az ibolya illata
Babits Mihály: A gólyakalifa
Móricz Zsigmond: Árvácska
Raana Raas: Elágazó utak
Tóth Olga: Csupasz nyulak
D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak