Sinrin-joku 36 csillagozás

A fák gyógyító ereje
Csing Li: Sinrin-joku

A japán SINRIN-JOKU kifejezés jelentése „az erdei atmoszféra magunkba szívása” avagy „erdőfürdőzés”. Ez a szemlélődésre épülő módszer az erdei tartózkodás során az érzékszerveink aktiválását célozza a tudományosan igazolt jótékony hatások érdekében, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá váljunk, és a test önmagát gyógyíthassa meg.
A szerző a SINRIN-JOKU szakértője. Kutatásai igazolták, hogy a növények közelében eltöltött idő csökkenti a stresszt, normalizálja a vérnyomást, energiával tölt fel és erősíti az immunrendszert. A kötetben a fák mágikus erejét szemléltető kísérleti eredményeket és érdekes történeteket is olvashatunk, emellett Dr. Csing Li praktikus tanácsokkal látja el mindazokat, akik szeretnék megtapasztalni az erdőfürdőzés jótékony hatásait.
A világsikerű Hygge szerzőjének ajánlásával.

>!
Kossuth, Budapest, 2018
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630992374 · Fordította: Medgyesy Zsófia

Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

K_A_Hikari>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

„Mert az erdő visszatérít a jelen pillanatához, oldja a stresszt és ellazít.”

Többet is vártam, ám mégis eleget kaptam. Azért vettem a kezembe, hogy egy kicsit kiszakadhassak a mókuskerék unalmas, monotonitásából, és ezt nagyon szépen teljesítette.
Talán azért is érzek mást, mert a szerző nem azt akarta megmutatni, hogyan legyek boldog, vagy elégedett.
Nem. Ebben az esetben inkább arra lett rávilágítva, hogy próbáljunk meg a betondzsungel helyett a erdőben, zöldben tölteni.
Igyekezzünk visszatalálni az anyatermészetbe, tapintani a fűt, a fát, hallgatni a forrást, érezni a szellőt, látni a lombkoronák színének váltakozását.
Találjuk meg az időt a saját erdőfürdőzésünkre.

Bővebben extrával:
http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/05/dr-csing-li-s…

3 hozzászólás
zsofigirl>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Mióta ismét könyvtárba járok, hajlok az impulzus-választásokra, legfeljebb belelapozás után visszaviszem. Így történt meg, hogy ezt a könyvet is hazahoztam csupán a cím alapján – és hat hét múlva, amikor először kinyitottam, meglepődtem, hogy ez nem egy hosszú, száraz szöveg, hanem tele képekkel, szellősen tördelve. De mégsem az a semmitmondó olvasmány, ami sokszor a hasonló könyveket jellemzi. Nagyon tetszett, azóta folyamatosan kínoz az erdő utáni vágy. Engem nem érdekelnek annyira a tudományos tények, sokkal inkább az érzelmekre hagyatkozom, de nagyon érdekes volt, hogy bebizonyították, miért is érezzük magunkat jól (jobban) a természetben.

theodora P>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnék csökkenti a stresszt az életükben, vagy kíváncsiak a japán kultúra és életmód egy részletére.
Bővebben a blogon :)

csokitorta P>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Azt hiszem, hogy a japánok igazán méltó példát szolgáltatnak számunkra. Még egy-két éve olvastam az Ikigai című könyvet, amelyben arról volt szó, hogy mi a titka az ott élő emberek hosszú életének. Ugyanis statisztika szerint Japánban élnek legtovább a Földön. Már akkor nagyon szívembe zártam életmódjukat, tanácsaikat, amelyeket érdemes lenne megfogadnunk. A sinrin-joku módszerét is tőlük eredeztethetjük, és így olvasás után bátran állíthatom, hogy ez az egyik kulcsfontosságú összetevője a kiegyensúlyozott és boldog hétköznapoknak. Egyetlen negatívum, amelyet fel tudnék sorolni, az volt, hogy az író rengetegszer ismételte önmagát. Ha a sok képet nem számítjuk, akkor is egy elég részletes, bő fejezetekből álló könyvről beszélhetünk, és értelemszerűen ezek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Ezért számítani lehetett arra, hogy egy-két információ többször is felbukkan, de néha már elég zavarónak éreztem, hogy szintem minden 10. oldalon belefutok egy ilyen helyzetbe.
Bővebb értékelésem: http://varazstinta.blogspot.com/2018/05/az-erdofurdozes…

Sadie>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Nekem nagyon tetszett ez a könyv: amellett, hogy mindent megtudtam a témáról, és egy cseppet tájékozottabb vagyok a japán életfelfogást illetően, egyszerűen jó élmény volt olvasni. Nem tudom, hogy a téma, a stílus vagy a csodálatos fotók okozzák ezt az érzést, de van bennem egyfajta megmagyarázhatatlan nyugalom ezután a kötet után.

Mindenkinek teljes szívemből ajánlom, aki érez magában elég nyitottságot ahhoz, hogy kipróbálja ennek az európaitól nagyon eltérő életstílusú és gondolkodású országnak a módszerét, amellyel a boldogabb és kiegyensúlyozottabb élet felé törekszenek.

Bővebben: https://metaforaszennyezes.blogspot.com/2018/11/konyvaj…

Flora_The_Sweaterist>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Az erdők köztudottan a Föld tüdejét alkotják, megtisztítják a levegőt és megkötik a benne megtalálható szennyeződéseket. Emellett otthont adnak a szárazföldi élővilág mintegy 80%-ának, és fontosak az emberi megélhetés számára, valamint azt is tudjuk, hogy tökéletes helyszínt biztosítanak a kikapcsolódáshoz is. De hiába ez az ismeret, napjaink nagy részét mégsem a szabadban töltjük; sokan közülünk irodákban, a számítógép képernyőjének zsarnoki uralma alatt tevékenykedünk.

Ezt teszem sajnos én is. De ahányszor úgy érzem, hogy a stressz, egzisztenciális válság, vagy nem várt emberi interakció következtében még inkább lelassul a bennem nem éppen serényen munkálkodó kis lelkesedés-központ működése, egy láthatatlan erő arra késztet, hogy elinduljak a város “erdeje” felé. Valószínűleg a génjeimben kódolva megőrzött ősi tudás és megszokás az, ami azt sugallja, hogy minden jobb lesz, ha hallom a falevelek között surranó szellőt és a varjak szárnyának suhogását.

Mivel a fáknak tudat alatt mindig is jelentős (gyógyító) erőt tulajdonítottam, érdeklődéssel vettem kézbe a Sinrin-joku c. könyvet, és nem kellett csalódnom!

A szebbnél szebb illusztrációk mellett futó szövegben választ kaptam több ki nem mondott kérdésemre, és rengeteg hasznos információt tudtam meg az erdőfürdőzésről is.

Az értékelés teljes egészében a blogomon olvasható: https://florathesweaterist.wordpress.com/2018/05/24/kon…

adrykacska>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Összességében egy hasznos kis kiadványt tarthattam a kezembe, amit öröm volt olvasni. Már a lapozás során éreztem a feltöltődést, ami a könyv lapjaiból áradt. Egy olyan személynek, mint amilyen én is vagyok, elengedhetetlen a zöld terület. Minden porcikámmal kapaszkodok az erdőkhöz, a parkokhoz és az olyan kirándulásokhoz, amiknek az alkalmával a szabadban lehetek. Sokkal hatékonyabban tudok tanulni, ha azt nem otthon végzem, hanem egy pokróccal kivonulok a természetbe, régebben minden vizsgámra a közeli parkban készültem fel. Mindenkinek meleg szívvel ajánlom a Csing Li könyvét, és mellette a módszer is, aminek a hatása pótolhatatlan.

A teljes értékelés a linkre kattintva elolvasható: https://adrykacska.blogspot.com/2018/11/csing-li-sinrin…

Mesii>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Azonnal beszippantott a könyv hangulata, és vitt magával Japán legcsodálatosabb erdőibe. Az író tökéletes érzékkel nyúl a témához, érződik minden mondatán a természet szeretete, a békére, a harmóniára, a nyugalomra való törekvése, és ezt pillanatok alatt átragasztotta rám is! Csodálatos élmény volt olvasni! Most pedig vár rám az erdő! :)

Anita_Takács>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Ez egy nagyon jó könyv. Először is, köszönöm a könyvtáros lánynak, hogy ilyen hamar hozzájuthattam. :D
Nem volt kérdés az elolvasása, továbbra is odavagyok a japán kultúráért, amiből így egy újabb szeletet kaphattam.
Eleve szeretek a természetben lenni és kirándulni, de olvasás közben és után ehhez még nagyobb kedvet érzek.
Biztos vagyok benne, hogy tudat alatt mindenki tisztában van vele, mennyire jó hatással van a szervezetére az erdőjárás. Az író most ezt a jól eső érzést, ami séta közben átjár minket, tényekkel és valós adatokkal támasztotta alá.
Azt hiszem, pár növénykét még beszerzek itthonra, meg a munkahelyemre is. :)

B_Bori >!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Még nincsenek szavaim ahhoz az esztétikai élményhez, amit ez a könyv nyújt a szaktartalmon kívül. Úgy elmerülsz benne, mint a valóságos erdőbe.


Népszerű idézetek

FORTUNATA P>!

Tartsuk arcunkat a szélbe, engedjük a patak vizét átfolyni az ujjaink között, feküdjünk le a földre, vagy sétáljunk mezítláb a fűben!

211. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

K_A_Hikari>!

Aki túl gyorsan halad, eltévesztheti az utat.

138. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Szelén>!

A japán nyelvben létezik egy kifejezés azokra a mély érzésekre, amelyeket nem lehet szavakba önteni: júgen. A júgen az univerzum szépségének és misztikumának alapvető megtapasztalását közvetíti. A látható világot írja le, de azt sugallja, hogy azon túl is van valami.

12. oldal, Bevezetés (Kossuth, 2018)

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

theodora P>!

Kétórányi erdőfürdőzés képes lekapcsolni bennünket a technológiáról és lelassítani a szervezetünket. Mert az erdő visszatérít a jelen pillanatához, oldja a stresszt és ellazít. Ha sikerül mind az öt érzékelési csatornán befogadni a természetet, meríthetünk a természeti világ számtalan jótéteményéből.

48. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

theodora P>!

A baktérium azokat a neuronokat aktiválta, amelyek az immunrendszerünkkel függenek össze, és ez alapján feltételezhető, hogy szoros a kapcsolat az immunrendszerünk és az érzelmeink között. Röviden, az erdei talaj erősíti az immunrendszert, és a megerősödött immunrendszer miatt boldogabbnak érezzük magunkat.

113. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

K_A_Hikari>!

Nem lehet a népesség egészséges, ha az erdők nem azok.

288. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

K_A_Hikari>!

Számos japán népmese szól a fában lakó természeti istenségről, kodamáról, amely hasonlít a görögök driádjához.

32. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

K_A_Hikari>!

Sosem voltunk még ennyire távol a természettel való egyesülés állapotától, magától a természettől, mint manapság.

42. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

K_A_Hikari>!

Nincs olyan gyógyszer, amely annyira közvetlenül hatna az egészségünkre, mint egy séta valamelyik gyönyörű erdőben.

119. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

K_A_Hikari>!

Lehet, hogy már élni sem tudunk zaj nélkül. Az éttermekből dől ki a zene az utcára, a kávéházakban bömböl a rádió. Gondoljatok bele, hány ember hagyja naphosszat bekapcsolva a tévét, vagy hallgat zenét a fülhallgatóján. És mindannyian ismerünk olyanokat, akik folyton beszélnek, mert annyira félnek a csöndtől.

164. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje


Hasonló könyvek címkék alapján

Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku
Oszkár Steiger: Élni a természetben
Zaka Dominika: Szabadon
Sarah Ivens: Erdőterápia
Oliver Luke Delorie: Shinrin-yoku
Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata
Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?
Peter Wohlleben: A fák titkos élete
Juhász Miklós (szerk.): Barangolások a soproni erdőkben
Christina Braun – Sabine Stauber: Az erdő