Sinrin-joku 42 csillagozás

A fák gyógyító ereje
Csing Li: Sinrin-joku

A japán SINRIN-JOKU kifejezés jelentése „az erdei atmoszféra magunkba szívása” avagy „erdőfürdőzés”. Ez a szemlélődésre épülő módszer az erdei tartózkodás során az érzékszerveink aktiválását célozza a tudományosan igazolt jótékony hatások érdekében, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá váljunk, és a test önmagát gyógyíthassa meg.
A szerző a SINRIN-JOKU szakértője. Kutatásai igazolták, hogy a növények közelében eltöltött idő csökkenti a stresszt, normalizálja a vérnyomást, energiával tölt fel és erősíti az immunrendszert. A kötetben a fák mágikus erejét szemléltető kísérleti eredményeket és érdekes történeteket is olvashatunk, emellett Dr. Csing Li praktikus tanácsokkal látja el mindazokat, akik szeretnék megtapasztalni az erdőfürdőzés jótékony hatásait.
A világsikerű Hygge szerzőjének ajánlásával.

>!
Kossuth, Budapest, 2018
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630992374 · Fordította: Medgyesy Zsófia

Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

sztimi53>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Szeretem azokat az ismeretterjesztő könyveket, amik kevésbé szárazak, ez pont ilyen, érthetően elmagyarázza mi is az a magyarul furán erdőfürdőnek fordított jelenség, amit én tudtomon kívül évek óta gyakorlok. Fogalmunk sincs egy kis zöld, egy kis madárcsicsergés és kis csönd, egy kis tiszta levegő mennyit segít a stressz negatív hatásainak leküzdésében, mennyire jó lehet kiégés esetén vagy esetleg súlyosabb kórképek esetén milyen jó kiegészítő terápia. Azt hiszem a járványos évek poklának túlélésében nagyon sokat segítettek nekem a fák, a kis erdő, amiben gyakran sétáltam. Kell az embernek, hogy visszamenjen a természetbe, hogy feltöltekezzen a zölddel, ami körül veszi. Amíg megtehetjük.
(És azt tudtátok, hogy létezik a Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaság? Én is nemrég.)

8 hozzászólás
K_A_Hikari>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

„Mert az erdő visszatérít a jelen pillanatához, oldja a stresszt és ellazít.”

Többet is vártam, ám mégis eleget kaptam. Azért vettem a kezembe, hogy egy kicsit kiszakadhassak a mókuskerék unalmas, monotonitásából, és ezt nagyon szépen teljesítette.
Talán azért is érzek mást, mert a szerző nem azt akarta megmutatni, hogyan legyek boldog, vagy elégedett.
Nem. Ebben az esetben inkább arra lett rávilágítva, hogy próbáljunk meg a betondzsungel helyett a erdőben, zöldben tölteni.
Igyekezzünk visszatalálni az anyatermészetbe, tapintani a fűt, a fát, hallgatni a forrást, érezni a szellőt, látni a lombkoronák színének váltakozását.
Találjuk meg az időt a saját erdőfürdőzésünkre.

Bővebben extrával:
http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/05/dr-csing-li-s…

3 hozzászólás
zsofigirl>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Mióta ismét könyvtárba járok, hajlok az impulzus-választásokra, legfeljebb belelapozás után visszaviszem. Így történt meg, hogy ezt a könyvet is hazahoztam csupán a cím alapján – és hat hét múlva, amikor először kinyitottam, meglepődtem, hogy ez nem egy hosszú, száraz szöveg, hanem tele képekkel, szellősen tördelve. De mégsem az a semmitmondó olvasmány, ami sokszor a hasonló könyveket jellemzi. Nagyon tetszett, azóta folyamatosan kínoz az erdő utáni vágy. Engem nem érdekelnek annyira a tudományos tények, sokkal inkább az érzelmekre hagyatkozom, de nagyon érdekes volt, hogy bebizonyították, miért is érezzük magunkat jól (jobban) a természetben.

theodora>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnék csökkenti a stresszt az életükben, vagy kíváncsiak a japán kultúra és életmód egy részletére.
Bővebben a blogon :)

csokitorta P>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Azt hiszem, hogy a japánok igazán méltó példát szolgáltatnak számunkra. Még egy-két éve olvastam az Ikigai című könyvet, amelyben arról volt szó, hogy mi a titka az ott élő emberek hosszú életének. Ugyanis statisztika szerint Japánban élnek legtovább a Földön. Már akkor nagyon szívembe zártam életmódjukat, tanácsaikat, amelyeket érdemes lenne megfogadnunk. A sinrin-joku módszerét is tőlük eredeztethetjük, és így olvasás után bátran állíthatom, hogy ez az egyik kulcsfontosságú összetevője a kiegyensúlyozott és boldog hétköznapoknak. Egyetlen negatívum, amelyet fel tudnék sorolni, az volt, hogy az író rengetegszer ismételte önmagát. Ha a sok képet nem számítjuk, akkor is egy elég részletes, bő fejezetekből álló könyvről beszélhetünk, és értelemszerűen ezek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Ezért számítani lehetett arra, hogy egy-két információ többször is felbukkan, de néha már elég zavarónak éreztem, hogy szintem minden 10. oldalon belefutok egy ilyen helyzetbe.
Bővebb értékelésem: http://varazstinta.blogspot.com/2018/05/az-erdofurdozes…

Sadie P>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Nekem nagyon tetszett ez a könyv: amellett, hogy mindent megtudtam a témáról, és egy cseppet tájékozottabb vagyok a japán életfelfogást illetően, egyszerűen jó élmény volt olvasni. Nem tudom, hogy a téma, a stílus vagy a csodálatos fotók okozzák ezt az érzést, de van bennem egyfajta megmagyarázhatatlan nyugalom ezután a kötet után.

Mindenkinek teljes szívemből ajánlom, aki érez magában elég nyitottságot ahhoz, hogy kipróbálja ennek az európaitól nagyon eltérő életstílusú és gondolkodású országnak a módszerét, amellyel a boldogabb és kiegyensúlyozottabb élet felé törekszenek.

Bővebben: https://metaforaszennyezes.blogspot.com/2018/11/konyvaj…

Flora_The_Sweaterist>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Az erdők köztudottan a Föld tüdejét alkotják, megtisztítják a levegőt és megkötik a benne megtalálható szennyeződéseket. Emellett otthont adnak a szárazföldi élővilág mintegy 80%-ának, és fontosak az emberi megélhetés számára, valamint azt is tudjuk, hogy tökéletes helyszínt biztosítanak a kikapcsolódáshoz is. De hiába ez az ismeret, napjaink nagy részét mégsem a szabadban töltjük; sokan közülünk irodákban, a számítógép képernyőjének zsarnoki uralma alatt tevékenykedünk.

Ezt teszem sajnos én is. De ahányszor úgy érzem, hogy a stressz, egzisztenciális válság, vagy nem várt emberi interakció következtében még inkább lelassul a bennem nem éppen serényen munkálkodó kis lelkesedés-központ működése, egy láthatatlan erő arra késztet, hogy elinduljak a város “erdeje” felé. Valószínűleg a génjeimben kódolva megőrzött ősi tudás és megszokás az, ami azt sugallja, hogy minden jobb lesz, ha hallom a falevelek között surranó szellőt és a varjak szárnyának suhogását.

Mivel a fáknak tudat alatt mindig is jelentős (gyógyító) erőt tulajdonítottam, érdeklődéssel vettem kézbe a Sinrin-joku c. könyvet, és nem kellett csalódnom!

A szebbnél szebb illusztrációk mellett futó szövegben választ kaptam több ki nem mondott kérdésemre, és rengeteg hasznos információt tudtam meg az erdőfürdőzésről is.

Az értékelés teljes egészében a blogomon olvasható: https://florathesweaterist.wordpress.com/2018/05/24/kon…

adrykacska>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Összességében egy hasznos kis kiadványt tarthattam a kezembe, amit öröm volt olvasni. Már a lapozás során éreztem a feltöltődést, ami a könyv lapjaiból áradt. Egy olyan személynek, mint amilyen én is vagyok, elengedhetetlen a zöld terület. Minden porcikámmal kapaszkodok az erdőkhöz, a parkokhoz és az olyan kirándulásokhoz, amiknek az alkalmával a szabadban lehetek. Sokkal hatékonyabban tudok tanulni, ha azt nem otthon végzem, hanem egy pokróccal kivonulok a természetbe, régebben minden vizsgámra a közeli parkban készültem fel. Mindenkinek meleg szívvel ajánlom a Csing Li könyvét, és mellette a módszer is, aminek a hatása pótolhatatlan.

A teljes értékelés a linkre kattintva elolvasható: https://adrykacska.blogspot.com/2018/11/csing-li-sinrin…

Mesii >!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Azonnal beszippantott a könyv hangulata, és vitt magával Japán legcsodálatosabb erdőibe. Az író tökéletes érzékkel nyúl a témához, érződik minden mondatán a természet szeretete, a békére, a harmóniára, a nyugalomra való törekvése, és ezt pillanatok alatt átragasztotta rám is! Csodálatos élmény volt olvasni! Most pedig vár rám az erdő! :)

Anita_Takács>!
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Ez egy nagyon jó könyv. Először is, köszönöm a könyvtáros lánynak, hogy ilyen hamar hozzájuthattam. :D
Nem volt kérdés az elolvasása, továbbra is odavagyok a japán kultúráért, amiből így egy újabb szeletet kaphattam.
Eleve szeretek a természetben lenni és kirándulni, de olvasás közben és után ehhez még nagyobb kedvet érzek.
Biztos vagyok benne, hogy tudat alatt mindenki tisztában van vele, mennyire jó hatással van a szervezetére az erdőjárás. Az író most ezt a jól eső érzést, ami séta közben átjár minket, tényekkel és valós adatokkal támasztotta alá.
Azt hiszem, pár növénykét még beszerzek itthonra, meg a munkahelyemre is. :)


Népszerű idézetek

FORTUNATA>!

Tartsuk arcunkat a szélbe, engedjük a patak vizét átfolyni az ujjaink között, feküdjünk le a földre, vagy sétáljunk mezítláb a fűben!

211. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

1 hozzászólás
K_A_Hikari>!

Aki túl gyorsan halad, eltévesztheti az utat.

138. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Szelén>!

A japán nyelvben létezik egy kifejezés azokra a mély érzésekre, amelyeket nem lehet szavakba önteni: júgen. A júgen az univerzum szépségének és misztikumának alapvető megtapasztalását közvetíti. A látható világot írja le, de azt sugallja, hogy azon túl is van valami.

12. oldal, Bevezetés (Kossuth, 2018)

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

theodora>!

Kétórányi erdőfürdőzés képes lekapcsolni bennünket a technológiáról és lelassítani a szervezetünket. Mert az erdő visszatérít a jelen pillanatához, oldja a stresszt és ellazít. Ha sikerül mind az öt érzékelési csatornán befogadni a természetet, meríthetünk a természeti világ számtalan jótéteményéből.

48. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

theodora>!

A baktérium azokat a neuronokat aktiválta, amelyek az immunrendszerünkkel függenek össze, és ez alapján feltételezhető, hogy szoros a kapcsolat az immunrendszerünk és az érzelmeink között. Röviden, az erdei talaj erősíti az immunrendszert, és a megerősödött immunrendszer miatt boldogabbnak érezzük magunkat.

113. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

K_A_Hikari>!

Számos japán népmese szól a fában lakó természeti istenségről, kodamáról, amely hasonlít a görögök driádjához.

32. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

K_A_Hikari>!

Nem lehet a népesség egészséges, ha az erdők nem azok.

288. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

FORTUNATA>!

A sinrin-joku olyan, mint egy híd: az érzékszerveink megnyitása révén át tudjuk hidalni a szakadékot, amely köztünk és a természet között támadt.

25. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

timcsigirl>!

El sem tudok képzelni jobb lehetőséget az erdővel való kapcsolat megteremtésére, erejének és jelentőségének megtapasztalására, mint az erdőfürdőzést. Amikor az ember mind az öt érzékelési csatornáján keresztül közvetlen kapcsolatba kerül az erdővel – amikor a bőrén érzi a lágy szellőt, hallja a susogó levelek hangját, beszívja a fák illatát, megízleli a csodálatosan finom tiszta levegőt és hagyja, hogy a természeti világ minden szépsége lenyűgözze –, akkor felfrissül és meggyógyul. Az erdő képes visszaadni számunkra az egészséget és a jobb életet, s ezzel kiérdemli, hogy óvjuk és gondozzuk.

289. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

K_A_Hikari>!

Lehet, hogy már élni sem tudunk zaj nélkül. Az éttermekből dől ki a zene az utcára, a kávéházakban bömböl a rádió. Gondoljatok bele, hány ember hagyja naphosszat bekapcsolva a tévét, vagy hallgat zenét a fülhallgatóján. És mindannyian ismerünk olyanokat, akik folyton beszélnek, mert annyira félnek a csöndtől.

164. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje


Hasonló könyvek címkék alapján

Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku
Lawrence LeShan: A rák, mint fordulópont
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg
Oszkár Steiger: Élni a természetben
Zaka Dominika: Szabadon
Sarah Ivens: Erdőterápia
Oliver Luke Delorie: Shinrin-yoku
Bruce D. Perry – Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú
Giulia Enders: Bélügyek
Tamás Rita: Ne pánikolj, sportolj!