Sinrin-joku 18 csillagozás

A fák gyógyító ereje
Csing Li: Sinrin-joku

A japán SINRIN-JOKU kifejezés jelentése „az erdei atmoszféra magunkba szívása” avagy „erdőfürdőzés”. Ez a szemlélődésre épülő módszer az erdei tartózkodás során az érzékszerveink aktiválását célozza a tudományosan igazolt jótékony hatások érdekében, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá váljunk, és a test önmagát gyógyíthassa meg.
A szerző a SINRIN-JOKU szakértője. Kutatásai igazolták, hogy a növények közelében eltöltött idő csökkenti a stresszt, normalizálja a vérnyomást, energiával tölt fel és erősíti az immunrendszert. A kötetben a fák mágikus erejét szemléltető kísérleti eredményeket és érdekes történeteket is olvashatunk, emellett Dr. Csing Li praktikus tanácsokkal látja el mindazokat, akik szeretnék megtapasztalni az erdőfürdőzés jótékony hatásait.
A világsikerű Hygge szerzőjének ajánlásával.

>!
Kossuth, Budapest, 2018
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630992374 · Fordította: Medgyesy Zsófia

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
K_A_Hikari P
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

„Mert az erdő visszatérít a jelen pillanatához, oldja a stresszt és ellazít.”

Többet is vártam, ám mégis eleget kaptam. Azért vettem a kezembe, hogy egy kicsit kiszakadhassak a mókuskerék unalmas, monotonitásából, és ezt nagyon szépen teljesítette.
Talán azért is érzek mást, mert a szerző nem azt akarta megmutatni, hogyan legyek boldog, vagy elégedett.
Nem. Ebben az esetben inkább arra lett rávilágítva, hogy próbáljunk meg a betondzsungel helyett a erdőben, zöldben tölteni.
Igyekezzünk visszatalálni az anyatermészetbe, tapintani a fűt, a fát, hallgatni a forrást, érezni a szellőt, látni a lombkoronák színének váltakozását.
Találjuk meg az időt a saját erdőfürdőzésünkre.

Bővebben extrával:
http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2018/05/dr-csing-li-s…

2 hozzászólás
>!
DoktorGonzo
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Japán…

A legskizofrénebb hely a földön. Az ország, ahol a legelborultabb pornókat gyártják, de az ezredest mindig kikockázzák. Az ország, ahol a Holdat bámulják, azt, hogy visszatükröződik a tó felszínén, ahol a cseresznyefákat nézik virágozni, de közben vágynak a modernre, a globális életérzésre, de annyira hogy kapszulahotelbe mennek, és az Istenért sem lehet őket leszoktatni a havi 80 órás túlmunkáról…

Ezek után nem lepődik meg az ember, hogy az erdőfürdőzést is ők találják ki. Aminek a lényege igazából annyi, hogy szakadj ki a stresszes életedből és sétálj a fák között, a természetben, ahová amúgy tartoznál, ahonnan egyébként származol…

Kettős érzésem van a könyvvel, meg az egész erdőfürdőzéssel. Ezt „japán felfedezésnek” meg „életérzésnek” beállítani olyan… meh. A perzsák és a rómaiak már 2000 éve kereteket építettek a városaikba, mert érezték, hogy ott jobb. Én meg már 10 éves koromban rájöttem, hogy sokkal jobban érzem magam a levegőn, kinn az erdőben, és az utóbbi fél évben, amikor napi 1-2 órát sétálok, szintén kinn a természetben, most újra megerősödött bennem az érzés, hogy mennyire jó ez. Mennyire jó a béke, a madárdal, a csönd, a levegő, mennyire szép, és mennyire oda tartozunk mi mindannyian… Mennyire jó otthon lenni.

Csoda, hogy Buddha egy fa alatt világosodott meg?

Szóval, sok újat igazából nem adott. Mégis jó volt olvasni. Mert az érzéseimet, a tapasztalataimat, meg a tudásom, ami innen-onnan jött arról, mennyire egészséges, mennyire jót tesz a testnek és a léleknek is a természetben tartózkodás, jól rendszerezi. Elmondja, milyen tudományos kutatások igazolják, hogy az erdőfürdés (igazából a természetben levés) feltölt, csökkenti a stresszt, erősíti az immunrendszert.

Még egy könyv, ami igazolja, hogy amit az emberek 1000 éve már éreztek, azt ma a tudomány remekül igazolja.

2 hozzászólás
>!
csokitorta P
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Azt hiszem, hogy a japánok igazán méltó példát szolgáltatnak számunkra. Még egy-két éve olvastam az Ikigai című könyvet, amelyben arról volt szó, hogy mi a titka az ott élő emberek hosszú életének. Ugyanis statisztika szerint Japánban élnek legtovább a Földön. Már akkor nagyon szívembe zártam életmódjukat, tanácsaikat, amelyeket érdemes lenne megfogadnunk. A sinrin-joku módszerét is tőlük eredeztethetjük, és így olvasás után bátran állíthatom, hogy ez az egyik kulcsfontosságú összetevője a kiegyensúlyozott és boldog hétköznapoknak. Egyetlen negatívum, amelyet fel tudnék sorolni, az volt, hogy az író rengetegszer ismételte önmagát. Ha a sok képet nem számítjuk, akkor is egy elég részletes, bő fejezetekből álló könyvről beszélhetünk, és értelemszerűen ezek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Ezért számítani lehetett arra, hogy egy-két információ többször is felbukkan, de néha már elég zavarónak éreztem, hogy szintem minden 10. oldalon belefutok egy ilyen helyzetbe.
Bővebb értékelésem: http://varazstinta.blogspot.com/2018/05/az-erdofurdozes…

>!
theodora
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnék csökkenti a stresszt az életükben, vagy kíváncsiak a japán kultúra és életmód egy részletére.
Bővebben a blogon :)

>!
Kuckókapitány P
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Eddig is szerelmes voltam a fákba, ezután is így lesz. Mindig szerettem az erdő illatát, főleg eső után. Éreztem azt is, hogy gyógyítanak, a lelkem megnyugszik, ha köztük vagyok. Ez a könyv tudományosan, de nem unalmasan írta le, amit egyébként is éreztem. Sok új, hasznos információval is szolgált. Szép könyv, jó kézbe venni.

>!
Adry_olvasósarka_blog P
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Összességében egy hasznos kis kiadványt tarthattam a kezembe, amit öröm volt olvasni. Már a lapozás során éreztem a feltöltődést, ami a könyv lapjaiból áradt. Egy olyan személynek, mint amilyen én is vagyok, elengedhetetlen a zöld terület. Minden porcikámmal kapaszkodok az erdőkhöz, a parkokhoz és az olyan kirándulásokhoz, amiknek az alkalmával a szabadban lehetek. Sokkal hatékonyabban tudok tanulni, ha azt nem otthon végzem, hanem egy pokróccal kivonulok a természetbe, régebben minden vizsgámra a közeli parkban készültem fel. Mindenkinek meleg szívvel ajánlom a Csing Li könyvét, és mellette a módszer is, aminek a hatása pótolhatatlan.

A teljes értékelés a linkre kattintva elolvasható: https://adrykacska.blogspot.com/2018/11/csing-li-sinrin…

>!
Flora_The_Sweaterist P
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Az erdők köztudottan a Föld tüdejét alkotják, megtisztítják a levegőt és megkötik a benne megtalálható szennyeződéseket. Emellett otthont adnak a szárazföldi élővilág mintegy 80%-ának, és fontosak az emberi megélhetés számára, valamint azt is tudjuk, hogy tökéletes helyszínt biztosítanak a kikapcsolódáshoz is. De hiába ez az ismeret, napjaink nagy részét mégsem a szabadban töltjük; sokan közülünk irodákban, a számítógép képernyőjének zsarnoki uralma alatt tevékenykedünk.

Ezt teszem sajnos én is. De ahányszor úgy érzem, hogy a stressz, egzisztenciális válság, vagy nem várt emberi interakció következtében még inkább lelassul a bennem nem éppen serényen munkálkodó kis lelkesedés-központ működése, egy láthatatlan erő arra késztet, hogy elinduljak a város “erdeje” felé. Valószínűleg a génjeimben kódolva megőrzött ősi tudás és megszokás az, ami azt sugallja, hogy minden jobb lesz, ha hallom a falevelek között surranó szellőt és a varjak szárnyának suhogását.

Mivel a fáknak tudat alatt mindig is jelentős (gyógyító) erőt tulajdonítottam, érdeklődéssel vettem kézbe a Sinrin-joku c. könyvet, és nem kellett csalódnom!

A szebbnél szebb illusztrációk mellett futó szövegben választ kaptam több ki nem mondott kérdésemre, és rengeteg hasznos információt tudtam meg az erdőfürdőzésről is.

Az értékelés teljes egészében a blogomon olvasható: https://florathesweaterist.wordpress.com/2018/05/24/kon…

>!
Anita_Takács
Csing Li: Sinrin-joku

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

Ez egy nagyon jó könyv. Először is, köszönöm a könyvtáros lánynak, hogy ilyen hamar hozzájuthattam. :D
Nem volt kérdés az elolvasása, továbbra is odavagyok a japán kultúráért, amiből így egy újabb szeletet kaphattam.
Eleve szeretek a természetben lenni és kirándulni, de olvasás közben és után ehhez még nagyobb kedvet érzek.
Biztos vagyok benne, hogy tudat alatt mindenki tisztában van vele, mennyire jó hatással van a szervezetére az erdőjárás. Az író most ezt a jól eső érzést, ami séta közben átjár minket, tényekkel és valós adatokkal támasztotta alá.
Azt hiszem, pár növénykét még beszerzek itthonra, meg a munkahelyemre is. :)


Népszerű idézetek

>!
DoktorGonzo

A japán nyelvben létezik egy kifejezés azokra a mély érzésekre, amelyeket nem lehet szavakba önteni: júgen. A júgen az univerzum szépségének és misztikumának alapvető megtapasztalását közvetíti. A látható világot írja le, de azt sugallja, hogy azon túl is van valami.

12. oldal, Bevezetés (Kossuth, 2018)

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

3 hozzászólás
>!
theodora

Kétórányi erdőfürdőzés képes lekapcsolni bennünket a technológiáról és lelassítani a szervezetünket. Mert az erdő visszatérít a jelen pillanatához, oldja a stresszt és ellazít. Ha sikerül mind az öt érzékelési csatornán befogadni a természetet, meríthetünk a természeti világ számtalan jótéteményéből.

48. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

>!
theodora

A baktérium azokat a neuronokat aktiválta, amelyek az immunrendszerünkkel függenek össze, és ez alapján feltételezhető, hogy szoros a kapcsolat az immunrendszerünk és az érzelmeink között. Röviden, az erdei talaj erősíti az immunrendszert, és a megerősödött immunrendszer miatt boldogabbnak érezzük magunkat.

113. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

>!
K_A_Hikari 

Számos japán népmese szól a fában lakó természeti istenségről, kodamáról, amely hasonlít a görögök driádjához.

32. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

>!
K_A_Hikari 

Sosem voltunk még ennyire távol a természettel való egyesülés állapotától, magától a természettől, mint manapság.

42. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

>!
K_A_Hikari 

Mert az erdő visszatérít a jelen pillanatához, oldja a stresszt és ellazít.

48. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

>!
K_A_Hikari 

Nincs olyan gyógyszer, amely annyira közvetlenül hatna az egészségünkre, mint egy séta valamelyik gyönyörű erdőben.

119. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

>!
K_A_Hikari P

Lehet, hogy már élni sem tudunk zaj nélkül. Az éttermekből dől ki a zene az utcára, a kávéházakban bömböl a rádió. Gondoljatok bele, hány ember hagyja naphosszat bekapcsolva a tévét, vagy hallgat zenét a fülhallgatóján. És mindannyian ismerünk olyanokat, akik folyton beszélnek, mert annyira félnek a csöndtől.

164. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

>!
K_A_Hikari P

Vannak, akik szerint a cipő az egyik legveszedelmesebb találmány, és amellett érvelnek, hogy az ember arra született, hogy mezítláb járjon.

219. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje

>!
K_A_Hikari P

Nem lehet a népesség egészséges, ha az erdők nem azok.

288. oldal

Csing Li: Sinrin-joku A fák gyógyító ereje


Hasonló könyvek címkék alapján

Sunrjú Szuzuki: Zen szellem, a kezdő szellem
Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?
Mijazaki Josifumi: Sinrin-joku
Marie Kondo: Tiszta öröm
Marie Kondo: Rend a lelke mindennek
Héctor García Kirai – Francesc Miralles: Ikigai – A hosszú élet japán titka
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Bruce D. Perry – Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú
Eckhart Tolle: Új Föld
Szögyal Rinpocse: Tibeti könyv életről és halálról