Hős ​születik (A Sasíjász legendája 1.) 15 csillagozás

Csin Jung: Hős születik

A ​12-13. században a dzsürcsi Csin és a kínai Szung birodalom harcban áll. Tomboló Menny Kuo és Vasszívű Jang fogadott testvérek, és szívből gyűlölik az északi, dzsürcsi betolakodókat. Asszonyaik gyermeket várnak, a férfiak pedig megesküsznek, hogy gyermekeik egy életre összetartoznak majd.
Egy, a kormány embereivel vívott harc közben Tomboló Menny Kuo meghal, Vasszívű Jang pedig eltűnik. Kuo fia, Kuo Csing Mongóliába kerül, ahol Dzsingisz kán védőszárnyai alatt cseperedik fel. Kiváló íjász lesz, aki egyszer egy nyílvesszővel két sast is lelő – így lesz a neve Sasíjász. Bosszút akar állni apjáért, és fel akarja szabadítani hazáját a Csin birodalom igája alól. Jang Kang a Szung birodalom katonája, majd árulója lesz. A két fiú, akit szüleik testvéreknek szántak, egymással szemben találja magát.

A Sasíjász legendáját, a „kínai Gyűrűk Urát” eddig több mint 300 millióan olvasták világszerte, a regényciklusból számos mozifilm és tévésorozat készült.
Csin Jung (Louis… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1957

>!
Szenzár, 2019
470 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634791065 · Fordította: Károlyi-Szalai Eszter

Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

jehuka P>!
Csin Jung: Hős születik

Mindig izgalmas vállalkozás a miénktől ennyire eltérő kulturális hagyományokkal rendelkező országok irodalmával megismerkedni. Attól, hogy egy szerző, jelen esetben Csin Jung (Louis Cha) hatalmas népszerűségnek örvend hazájában, Kínában, még egyáltalán nem biztos, hogy könyvei a nyugati világ olvasmányain szocializálódott olvasóközönség számára is könnyen befogadhatók és élvezhetők. Nem azért mert rosszabbak, mint amikhez hozzászoktunk, egyszerűen csak mások, így esetleg furcsának hatnak. Nekem is szükségem volt 50-60 oldalra, mire ráéreztem a stílusára, és bele tudtam feledkezni az olvasásba, leginkább a szokatlannak tűnő párbeszédek miatt (…)
Mivel műfaját tekintve eléggé eklektikus műről van szó, érdemes alaposabban szemügyre venni, mik a legjellemzőbb vonásai, kiknek tudnám ajánlani. Önmagát vuhsziaként, azaz harcművészeti fantasyként aposztrofálja, ugyanakkor magán visel más olyan regényfajta-jegyeket is, melyek első ránézésre nem összeegyeztethetők egymással. A kor, amiben játszódik a valós múlt, a cselekmény keretét megtörtént történelmi események és folyamatok adják, több jelentős történelmi személyiség is feltűnik a sorok között. Talán ezért is sorolták itt a moly.hu-n a történelmi regények közé. Ugyanakkor a történet sokszor erősen legenda jellegű (nem véletlen a cím). A szerző nem fukarkodik a fantasztikus, már-már emberfeletti képességekkel rendelkező harcművészekben, olykor elszakad a realitásoktól. Ez nem jellemzője a történelmi regényeknek, még akkor sem, ha történelmi fikcióról van szó. Lehet, hogy csak a kulturális különbségekből ered ez a szkepticizmus, de nem éreztem a regénnyel kapcsolatosan az „akár így is történhetett volna” élményt. A szerző mindezt a későbbi részekben kiegészíti majd egyéb fantasy elemekkel (félig isteni állatokkal, legendás fegyverekkel) is, így azok az olvasók, akik mindenképp a realitás talaján szeretnének maradni csalódhatnak a történetben.
(…) A cselekmény mindvégig rendkívül mozgalmas, hőseink intrikák és árulások közepette keverednek egyik izgalmas kalandból a másikba, mire tanítványok és mesterek egymásra találnak. Mindeközben kellőképpen informatív is, átfogó képet kapunk nemcsak a Csin, és a Szung Birodalom korrupt viszonyairól, de bepillanthatunk a sztyeppén szerveződő, egyre nagyobb hatalmi tényezőt jelentő mongol törzsek mindennapjaiba is. A regény mindemellett számos harcművészeti irányzatot felvonultat (…)
Nagy rajongója lettem ennek a regénynek, egyértelműen 5*-ra értékelem. Remélem nem kell sokáig várni, hogy a folytatások is eljuthassanak a magyar olvasóközönséghez. Köszönöm szépen a Helikon Kiadónak, hogy szárnyuk alá vették ezt a különleges alkotást.
Teljes értékelés itt:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/07/a-sasijasz-lege…

2 hozzászólás
_Nikki>!
Csin Jung: Hős születik

„Mielőtt belekezdenék a konkrét véleményezésbe, azt azonnal le kell szögeznem, hogy akit a "kínai Gyűrűk Ura” gondolat fogott meg elsőként a fülszöveg kapcsán, az bizony csalódni fog, mert hacsak nem epikusságát és többkötetes voltát tekintjük, lényegében semmi hasonlóság nem fedezhető fel a két mű között. A maga kultúrközegében viszont valószínűsíthetően ugyanolyan meghatározó alkotásról beszélhetünk és ennek járhat most már utána személyesen is a magyar olvasóközönség.

Ha már mindenképp hasonlítani akarjuk valamihez Csin Jung művét, akkor elég ha csak felidézzük bármelyik kínai filmet, amit addigi életünk során láthattunk… A lehetetlenül nagyokat ugró, falakra könnyedén felszaladó, képtelenebbnél képtelenebb módokon harcoló szereplők köszönnek vissza a Hős születik lapjairól is, ami egyáltalán nem véletlen. Ez a vuhszia, vagyis harcművészeti fantasy, amely eredetileg irodalmi műfajként jelent meg a kínai kultúrában. A rendkívüli népszerűségének köszönhetően ezeknek hősöknek a kalandjai idővel számos más művészeti ágba szivárogtak át, többek között a filmek világába, amely megismertethette ezt a nagyon sajátos műfajt a nyugati világ kultúrájával is. A legjobb az egészben pedig az, hogy ez nagyon jól működik a könyvünk lapjain is…

A Hős születik egy elképesztően és nem várt módon olvasmányos, szórakoztató, a történet szempontjából pedig meglehetősen modern felfogásokat megjelenítő, ám mégis történelmi jellegű kötet, amit garantáltan nem fogsz tudni lerakni, miután belevetetted magad az olvasásába! A kezdeti „nehézségek” ne riasszanak majd meg, a szereplők ugyanis gyakran hosszú vagy szimplán több névvel rendelkeznek, de olyan is előfordul, hogy hirtelen egyszerre nagyon sokukat ismerjük meg, így idő, mire mindenkit helyére rak magában az olvasó. A beazonosításukban viszont a segítségünkre lehet egy a kötet elején található jegyzék a megjelenő karakterekről, amelyhez bármikor visszalapozhatunk úgy, ahogyan én is tettem nem egyszer."

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/07/csin-…

Miyako71 P>!
Csin Jung: Hős születik

Nagy várakozásokkal kezdtem az olvasásba. Talán ez volt a baj. Engem nem varázsolt el, sem a harcművészetinek szánt részekkel, sem a történettel. Nagyszabásúnak ígérkező műnek tűnik, de inkább bő lére eresztett mese, néhány történelmi személlyel fűszerezve. Ráadásul tele van gépelési/szedési hibákkal.
Viszont könnyen olvasható, kikapcsolódást nyújt.

2 hozzászólás
Habók P>!
Csin Jung: Hős születik

Csábító volt a fülszöveg – a kínai Gyűrűk Ura. És nagy a csalódás. Merthogy nem az. Elkapkodott, nem megírt kalandregény történelmi időben, néhány történelmi húzónévvel. (Hogy lehet egy csatajelenet közepére beleírni „Jaj – kiáltott fel a parancsnok.” és még hány ilyen van!) Nem értem a szereplőket sem (de persze ez nyilván nemkínai gondolkodásom miatt van, ez nem a könyv hibája), idegen nekem a hirtelen felfortyanásuk, a „büszkeségük”. Igaz, többnyire pörgős, kalandos, de néhol nagyon leül. Lehet, hogy ez filmen működik, nekem sajnos nagyon nem jött be. (De mit meg nem tesz az ember egy kihívásért…)

ftamas>!
Csin Jung: Hős születik

Azt le kell szögeznem, hogy nagyon szeretem a távol-keleti harcművész filmeket. Ez a könyv rájuk hajaz, de nem a komolyabb Ip man félékre, hanem azokra, ahol a harcművészek felugranak a levegőbe és 50 méteren keresztül repdesve vívnak egymással. Aki szereti ezt a műfajt, annak ez a könyv is be fog jönni. Mivel ilyen könyvre még nem is nagyon emlékszem, mindenféleképp hiánypótló.

zsoltika>!
Csin Jung: Hős születik

Hát ez nem a kínai Gyűrűk ura, és szerencsére nem az. Inkább egy könyvben megírt vuxia, repkedős kung-fu film, némi történelmi beágyazódású kaland/nagyregény. Tud pörgős és szórakoztató lenni, és szép is. Kíváncsian és persze reménykedve is várom a folytatásokat. 5/5

Szabolcs_Vályi>!
Csin Jung: Hős születik

2019-es év könyve számomra! A történet végig lekötött, a leírás olyan, hogy szinte magam előtt láttam a leírtakat. Alig várom, hogy a folytatás is megjelenjen!


Népszerű idézetek

zsoltika>!

Bőven tavasz volt már, a tó vize olyan tiszta volt, mint egy türkiz jádelemez. A vízfelszín felett lebegő lágy köd csak néha reszketett meg, amikor egy arra haladó csónak fodrozta a vizet. A víztükör simaságát apró smaragdokként pöttyözték a vízigesztenyefák levelei. A Déli tónál termettek a legédesebb, legfinomabb, legüdébb, legropogósabb vízigesztenyék a környéken.

89. oldal

Ameriel>!

Csu Cung arca égett a szégyentől. Tanult ember volt, pontosan tudta, milyen becsületesen éltek a régiek. Le is volt írva Sze-ma Csien A történetíró feljegyzéseiben.

143. oldal

Ameriel>!

Toluj az éjszakát annak a három mozdulatnak a gyakorlásával töltötte, amelyet Csu Cung mutatott neki előző nap, de amikor eljött a reggel, és se fogadott testvérét nem találta sehol, se Ögödej bátyját nem tudta meggyőzni, hogy tartson vele, egyedül vágott neki, hogy szembenézzen Tuszakával, aki viszont nyolc barátjával együtt érkezett.

232. oldal


A sorozat következő kötete

A Sasíjász legendája sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Maurice Druon: A megfojtott királyné
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség
Colin Falconer: A selyemút
T. H. White: Üdv néked, Arthur, nagy király
Csikász Lajos: Megátkozottak
Benkő László: A másik ösvény
Benkő László: Sosemvolt pogányok
Benkő László: Idegen tüzek
Benkő László: Ármány hálójában
Budai Lotti: Shirzan bosszúja