Hüllők ​időszaka 14 csillagozás

Csillik Kristóf: Hüllők időszaka

Sok ​az undor meg az ilyesmi. Magunktól. Másoktól. Tőled. De néha azért jó is. Néha jó veled. Nyomik vagyunk, na. Ha megoldás nincs, talán az megnyugtató, hogy más is az, pl. Kristóf. Ezek olvasható és érthető szövegek, sokszor rímelnek. Ami fura, hogy lehet őket élvezni, és átélhetők, vagy nekem azok. Pl. a lúzeres részek.

(20 éves, fiú, kos)

Valójában az írás nem sokban különbözik a hányástól.

Főleg a versírás.

Az egészséges ember elfogyasztja az eseményt, megemészti, felszívódik benne, amire szüksége van, a salak pedig kiürül a hagyományos úton. De a krónikus poézisben szenvedő hősünk gyomra visszadobja a megemésztett tartalmat.

A Majomkirály sámándobjával a hányástócsa fölé ül – és veri. És énekel. Megidéz embereket, helyeket, élményeket. Isteneket, szörnyeket, császárt, csavargót, filozófust, Bírót, Petrit, Emmát, Zsófit, Kingát, Vikit, Emesét, de inkább mégis Andreát, legtöbbször pedig saját… (tovább)

>!
Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2017
106 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637043994

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Littlewood IP
Csillik Kristóf: Hüllők időszaka

Nagyon változatos. Amit kissé pesszimistábban úgy is meg lehet fogalmazni, hogy nem egységes, de ez a kötetnek amúgy nem árt, csak emiatt nehéz általános megállapításokat tenni róla.
Kezdődött a Domborzattal, és akkor azt hittem, hogy az egész olyan lesz. Mint sztori, jó volt, mint vers, határeset. Nem azért, mert szabad, hanem mert nem áll a tömörítés olyan fokán, ahol nálam átfordulna versbe. Egyébként tök jó hangulatú, fordulatos, és van benne valami kellemesen retró szabadság-értelmezés. Elolvasnám novellaként.
A kötet további ciklusai nálam nem váltak el ennyire élesen, a Séta maradéka játékosabb, a Nő nőzősebb, az Ami kimarad pedig nagyon vegyes, mintha időben egymástól elég távoli időpontokban íródtak volna, de abban is van Nő is, meg Séta is, szóval nem állítom, hogy értettem volna a tagolás szempontjait.
A rímek rendben vannak, ahol vannak, köztük egész érdekesek is felbukkannak néha (radírhegy-kandírmeggy, jéééj), helyenként van egy kis kényszer, pár fura szórend, hogy kijöjjön, de eleve változatosságot jelent, hogy egyáltalán vannak.
A sok keresztnév használata személyessé teszi a verseket, ugyanakkor rendszeresen behozza a gyerekkönyvek hangulatát (Ervin, a poszméh és Csilla, a rozsomák épp naspolyát kapáltak, amikor…), amitől az amúgy sem vérkomoly témák szépen lecsúsznak PG13ba, hiába szerepel bennük sok sperma meg hányás. Ja, szerintem az, amikor a lírai én az ő nagy magányán búsong, mert körülötte mindenki más hűje, az inkább a cukker kategóriába esik. Főleg, ha inkább elmegy juhásznak, azzal tudtam azonosulni, én az erdész-szakmát fontolgattam egy ideig. Talán ezért nem bírtam érzékelni sem a hidegséget, sem a távolságtartást, inkább a klasszikus értelemben vett ifjúságra, nem feltétlenül életkorra, hanem élethelyzetre jellemző tét nélküliséget, ami emlékeim szerint nem is volt olyan rossz.
Érdekes kötet, olyan, ami kíváncsivá tett, hogy milyen lesz a következő. Nekem egyelőre azok a versek tűnnek erősebbnek, ahol a szellemesség a vezérfonál, nem pedig az önelemzés.
Kedvenc versek: Bölcsességfog, Vezetékek, Fel, fel a felvonóhidat!, Robespierre, Azok a bizonyos éjszakák, ami @scaffale jóvoltából itt is van: https://moly.hu/idezetek/862596

>!
dontpanic P
Csillik Kristóf: Hüllők időszaka

A cím a Hüllők időszaka, ehhez képest minden van itt, tigris, nőstényoroszlán, légy, veréb, és persze a kötet második felében a nők, a legtöbben akár nevesítve is… de hüllőket nem találtam. Mi hát a hüllők időszaka? – marad a kérdés.

A hüllők valahova elbújtak, ezek közé a versek közé, aztán vagy megtaláljuk őket, vagy nem. Hidegvérű, hüllőszerű versek ezek, formailag nekem tetszetősek, mert az utóbbi időben kezdtem azt hinni, hogy elidegenedtem a rímektől, de itt kifejezetten jólestek. Nem, nincs a rímekkel semmi baj, ha a helyükön vannak. Még több rímet a kortárs lírába! :)
Tartalmilag hidegek és nyálkásak ezek a versek, olyanok, mint egy dobogni alig megszűnt szív (vagy ilyennek képzelem), ami már kihűlt, de még nem száradt ki, még ott van az emléke bennük az életnek, még vannak emlékek, kegyetlen pontossággal felidézhetőek, de fájni már nem fájnak. De nem a gyógyulás hozza el a fájdalommentességet, hanem a kiüresedés.

Tetszett a kötet, ajánlom olvasásra.

>!
lzoltán P
Csillik Kristóf: Hüllők időszaka

öregapám kint a fában kerteket metszett
ez a verseskötet nem igazán tetszett
a költő mert az első versből komáromot kihagyta
pedig ott a közelben kolbászol
na majd megjön godó és jól rászól

>!
Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2017
106 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637043994
>!
Ciccnyog ISMP
Csillik Kristóf: Hüllők időszaka

Fülszöveg: Valójában az írás nem sokban különbözik a hányástól. Erről nekem Fejős Éva jut eszembe, aki azt mondta, hogy a könyv is egy termék, mint a joghurt, amit el kell adni. Veszélyesek az ilyesfajta kijelentések, én mondom.
Én örülök, ha a mai fiatalság magára talál ezekben a versekben, de jó lenne végre egy olyan kötet is, ahol kiderül, hogy nem feltétlenül kell pl. inni és/vagy hányni ahhoz, hogy legyen egy jó sztorink. Volt benne néhány jól eltalált és megírt gondolat, de a kötet nagy része inkább unalmas/fárasztó. Lehet ugyanarról írni századszorra is, de akkor azt próbáljuk meg legalább egy kicsit újszerűen. Nem katasztrófa a kötet távolról sem, abszolút nyitott vagyok Kristófnak a következő kötetére is, ha lesz, de ez a mostani mennyiségre sok volt, minőségre kevés. Alkalomadtán azért bele lehet olvasni, ha szembejön veletek egy polcon.

>!
LuPuS_007 P
Csillik Kristóf: Hüllők időszaka

Csak velem nem című verse minden férfira igaz, csak a keresztnevet kell a megfelelőre kicserélni.

3 hozzászólás
>!
Babramorgó P
Csillik Kristóf: Hüllők időszaka

Amikor elkezdtem olvasni Csillik Kristóf kötetét, az első munkán (Domborzat) remekül szórakoztam. Mit szórakoztam: nevettem, röhögtem, mert én is voltam barátokkal ilyen céltalan, szürreális, minden-megtörténhet-és-meg-is-történik gyalogtúrán. Aztán, haladva a kötetben tovább és tovább, a jókedvem elmúlt, helyette jött a szomorúság. Szomorúság, mert ezeken az élethelyzeteken, amelyekről a versek szólnak, jobbára én is átmentem, ezeket az érzéseket én is éreztem, én is éreztem feleslegesnek és üresnek magam – de ez már mind múlt idő.

Számomra ez a könyv a tomboló ifjúságról szól, az öröknek hitt ifjúságról, az elveszett ifjúságról, ezért szomorú vagyok (elnézést kérek a költőtől, ha ő más mondanivalót próbált átadni, nekem ez jött át, én ezt érzem), de ezt a szomorúságot meg kell köszönnöm. Jár az öt csillag, bizony, és természetesen ajánlom a kötetet mindenkinek, nem fogtok csalódni.

>!
_selene_ IP
Csillik Kristóf: Hüllők időszaka

A költő egy szemlélődő kívülálló szerepébe helyezkedve kritizálja önmagát és az őt körülharsogó világot. Néhol humoros, ironikus, máshol mázsás súlyokat próbál lerakni a verssé formált szavakba.
Számomra minden (ön)iróniájával, meg nem válaszolt kérdésével, útkeresésével és hányásszagával együtt ez egy nyomasztó kötet. A világtalan másnapok tengervizében fulladozás. Mintha valamiért soha nem nyerne feloldozást a meg nem értett világtól a meg nem értett önmaga számára.

>!
virezma P
Csillik Kristóf: Hüllők időszaka

Végre egy könyv, amelyben Andreának hívják a múzsát!
Elég vegyes ez a kötet. Vannak ütős képei, szójátékai, viszont a sokszor semmitmondó tartalom és a monoton páros rímes szerkezet nálam nem jönnek be. Az az érzésem, hogy leginkább kordokumentumnak tekinthető a mai magyar (bölcsész) fiatalság működéséről (szerelem, barátság, hányás).


Népszerű idézetek

>!
lzoltán P

Természetes hideg

Valamire mindig várni kell,
Andira, buszra vagy álomra.
Várások közben feleszmélek,
hogy ez lennék, ez vagyok.
Huszonkét éve rág a féreg,
meg gyötör, hogy mi legyek,
és lettek holnapból tegnapok.
Épp a Krisztinán fáztam,
tél volt, langyos kis akármi,
latyakban totyogó picsák jöttek,
kezükben lime-os Bacardi.
Vártam a 105-ösre, beszéltek,
nem is, szinte már beszélgettek.
„Ezt azért vettem, hogy szép legyek.”
„Julcsi, ez nem is a méreted!”
Hogy egyesek milyen könnyen
viselik magukon ezt az életet.

1 hozzászólás
>!
lzoltán P

(…) heroin egyenlő Foucault egyenlő
történelmi érdeklődés egyenlő ölbe szorított
kiskutya, hát tényleg milyen profán az, hogy
pont az unalmat
nem lehet megsimogatni.

>!
virezma P

Bölcs

Lao Ce kiment az erdőbe tanítványaival.
Mesternek szólították és itták szavait.

Lao Ce néma volt és jókedvű mindig.
Az erdőn szarvasgombát ettek nyersen.

Mester, ha a bölcs cselekszik, de nem
ragaszkodik, akkor a gyengét és a bölcset

mi különbözteti meg? Kérdezték, és
egymás sarkára hágva hallgatták.

Lao Ce leült a földre törökülésben.
A bölcs cselekszik, tehát magától

telhetőn mindent megtesz. De nem
ragaszkodik, tehát ha elbukik, bánata

nem tart tovább egy méh fullánkjánál.
A tanítványok aznap az erdőben éjszakáztak.

Kapcsolódó szócikkek: Lao-ce
>!
scaffale

Azok a bizonyos éjszakák

Majd eljön mindenkinek
az a bizonyos éjszaka,
amikor halvány lámpák fénykörében
tiszta fejjel botorkál haza.
A leghidegebb napszak ez,
a hajnal előtti teafilter-ég.
Most ázik ki belőle ami
ihatóvá teszi a saját reggelét.
Rosszat mondtál egy nőnek,
alig értette, akkora zaj volt ott,
mondjuk: „én bírom a csecsemőket",
aztán csend jött, és utolsó sörkortyok.
Otthon végre nincs alapzaj,
ezt a másfél órát még szétunom.
Van még a Földön annyi kegyelem,
hogy Godó fent van a facebookon?
Nekünk minden szó egy kis lépés az ágy felé.
Ezt nem tudjátok vagy nem hiszitek, lányok?
Hideg fasírt a hűtőből, mélykék hajnal
alsógatyában, lábat felvetve megbocsájtok.

78-79. oldal

>!
_selene_ IP

Budapest olyan mint egy útvesztő
nagy buta kísérletipatkányoknak

7. oldal, Domborzat

>!
_selene_ IP

Dinner for two

Egy égre kent kis zsírpaca a hold ma.
Hatalmas, hozzá mérem öklömet.
Közben a láthatatlan égi cérna
lezárt szememre fátylat öltöget.
Reggel talán majd rántottát sütünk,
tenyérnyi éjszakába: serpenyőbe.
Tojássárgája napsugárka csüng,
a szétkent zsírfolt éppen eltűnőbe'.
Fogad közé szorult ételdarabka,
frusztrál, zavar de mégis ott hagyod.
Dombornyomású nyelved elharapva,
veled szerintem én is így vagyok.
Az ágy egy használatlan fogzsineg,
s ajkaid kihűlt villamossínek.

43. oldal

>!
LuPuS_007 P

a vad pulzust a kisvad meg ne lássa.
Ring a bokorágon a rusnya, zöld
imádkozó sáska.

57. oldal

>!
_selene_ IP

ne hidd tovább a visszatérést
az örök nullát a végtelent
majd ha tartasz benne valamit
akkor nyisd ki a két kezed

25. oldal, A tigris bajsza


Enciklopédia 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Fodor Ákos: Addig is
Fodor Ákos: Buddha Weimarban
Fodor Ákos: Gyöngyök, göröngyök
Fodor Ákos: Dél után
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Petri György: Petri György munkái I. – Összegyűjtött versek
Fodor Ákos: Gonghangok
Fodor Ákos: Szó-Tár
Kányádi Sándor: Zümmögő
Fodor Ákos: Még: mindig