Zsidó ​anekdoták kincsesháza 2 csillagozás

Csillag Máté: Zsidó anekdoták kincsesháza

Az anekdoták hősei egy rég eltűnt világ emberei, a századfordulós kisvárosi, vidéki zsidóság jellegzetes alakjai: gazdag kereskedők, furfangos szegények, bölcs rabbik és nehézfejű tanítványok. Egymással viaskodó, de egymásért élő apák és fiúk, apósok és vők, férjek és feleségek.Igazságkeresők, akik a frázisos igehirdetők, hivatásos moralizálók szavai helyett őszinteségre vágynak. Igazságosztók, akik meglepő tanácsokat adnak, cinikusok, akik a dolgok mélyebb értelmét keresik és kegyesek, akik végül is saját hazugságaik áldozataivá lesznek.
A történetekben sokszor ma már nem használatos elfelejtett szavak hordozzák a csattanót, de a fizikai, társadalmi, vagyoni és tekintélybeli egyenlőtlenségeket korrigáló humor ma is eleven és friss mindegyikükben. Jó szórakozást és elmélkedni, gondolkodni valót egyaránt kínál tehát a gyűjtemény, amely az 1925-ös kiadás magyarázatokkal és jegyzetekkel bővített utánnyomása.

>!
Orpheusz / Sós Antikvárium, Budapest, 1991
228 oldal · ISBN: 9637971203

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Királyhegyi Pál: Első kétszáz évem
M. Kiss Csaba: Boldogságkönyv
Homonnay Gergely: Az elnökasszony
Ráth-Végh István: Szerelem, házasság
Jókai Mór: A magyar nép élce
Salamon Gábor – Zalotay Melinda (szerk.): Állítsátok meg a világot! Ki akarok szállni. / Stop the World! I Want to Get Off
Duka János: Székely anekdoták – Mikor hagyja el az ész az embert?
Kolozsvári Grandpierre Emil: Elmés mulatságok
Szörényi László: Éljen Kun Béla! Suzy nimfomán
Kúnos Ignác: A török hodzsa tréfái