Tehetséges ​gyerekek – Flow az iskolában 12 csillagozás

Csíkszentmihályi Mihály: Tehetséges gyerekek – Flow az iskolában

A ​jövő a gyermekeinken múlik. A mi feladatunk pedig az, hogy segítsünk nekik kibontakoztatni a mindannyiukban ott rejlő tehetséget. Ehhez nyújt útmutatást a világhírű pszichológus.

A középiskolás évek kiemelkedő jelentőségűek a tehetséggondozásban. Vajon milyen folyamatok zajlanak le a tinédzserek fejében, miközben tanulnak: mire gondolnak, mit éreznek, mennyire szívesen csinálják, amit épp csinálnak? Befolyásolja-e a jövőben tapasztalataik minősége az elkötelezettségüket, céltudatosságukat? Melyek azok a tényezők, amelyek a tehetség elkallódásához vezetnek? Csíkszentmihályi Mihály és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a képességek fejlesztéséhez komoly kihívásokra van szükség, és a tanulók szociális környezete is döntő jelentőségű. Kutatásaik során kimutatták, hogy az iskolában ritkán élnek át a gyerekek „flow” élményt, azaz igen kevés képességeiknek megfelelő kihívással találkoznak, amelyek a megfelelő önbizalom, önértékelés és jó közérzet… (tovább)

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
376 oldal · ISBN: 9789633100066

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Váradi_Ákos>!
Csíkszentmihályi Mihály: Tehetséges gyerekek – Flow az iskolában

Kicsit nehezen olvasható, de érdekes könyv. A téma iránt érdeklődőknek ajánlom.


Népszerű idézetek

lauranne>!

A statisztikai adatok alapján az Egyesült Államokban mintegy negyed millió ember készül művészi pályára, és ennek körülbelül az egy százaléka tud megélni kizárólag a művészetéből – ez pedig nem a képességen, a szakértelmen, az eredetiségen vagy az elhivatottságon múlik, hanem azon, hogy nincs elég piaca a tehetségnek. Nincs elég lehetőség a teljesítmények bemutatására és elismertetésére, és nincs rá elég érdeklődés sem.

58. oldal (Nyitott Könyvműhely, 2010)

Wanita>!

A lemorzsolódás egyik oka a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekben kereshető. Sok hátrányos helyzetű gyerek azért veszti el kedvét, és adja fel tehetsége fejlesztését, mert úgy hiszi, hogy hiába fektet bele nehéz munkát, végül nem tud belőle igazi hasznot húzni.

13. oldal

Wanita>!

Viszont óriási különbséget jelent a gyerekek szempontjából, hogy olyan környezetben élnek-e, ahol a tehetséget értékelik, és mindent megtesznek a fejlesztéséért, vagy olyanban, ahol a teheteséget hagyják parlagon heverni.

14. oldal

Wanita>!

A kivételes tehetség az egész társadalom számára jelent lehetséges hasznot; az elvesztegetése pedig mindenki vesztesége.

18. oldal

Wanita>!

…a kimagasló tudományos eredményeket elérő emberek születésüktől fogva nem feltétlenül „jobb eszűek” másoknál, csak több energiát fektetnek az előrehaladásukba, és nagyobb önfegyelemmel rendelkeznek.

19. oldal

Wanita>!

…a folytonos fejlődés folyamatát az állandóságra és a változásra törekvés viszi előre.

27. oldal

Wanita>!

Az optimális rendszerek komplexek, vagyis integráltak is, és differenciáltak is. Összefüggők és stabilak, ámde – ha szükséges, akkor – képesek a befogadásra és a változásra.

28. oldal

Wanita>!

Az evolució egyik lényeges tanulsága, hogy ha túl komolyan vesszük a jelenkor elvárásait, akkor nem tudunk megfelelően felkészülni a jövőre.

51. oldal

4 hozzászólás
lauranne>!

Nékünk, nevelési szakembereknek még sokat kell tanulnunk arról, hogy milyen a belső motivációt előidéző tanítás.

207. oldal (Nyitott Könyvműhely, 2010)


Hasonló könyvek címkék alapján

Vekerdy Tamás: Kamaszkor körül
Bácskai Júlia – Fischer Eszter – Mohás Lívia – Vekerdy Tamás: Elszakadás a szülői háztól
Tari Annamária: Online illúziók – offline valóság
Versényi Anna: Karcolások
Lantos Mihály: Tanítsd meg tanulni!
Vekerdy Tamás: Az óvoda és az első iskolai évek
Gyarmathy Éva: Diszlexia a digitális korszakban
Kelemen László: Pedagógiai pszichológia
Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása
Jeanne Siaud-Facchin: Túl tehetséges ahhoz, hogy boldog legyen?