Tehetséges ​gyerekek – Flow az iskolában 10 csillagozás

Csíkszentmihályi Mihály: Tehetséges gyerekek – Flow az iskolában

A ​jövő a gyermekeinken múlik. A mi feladatunk pedig az, hogy segítsünk nekik kibontakoztatni a mindannyiukban ott rejlő tehetséget. Ehhez nyújt útmutatást a világhírű pszichológus.

A középiskolás évek kiemelkedő jelentőségűek a tehetséggondozásban. Vajon milyen folyamatok zajlanak le a tinédzserek fejében, miközben tanulnak: mire gondolnak, mit éreznek, mennyire szívesen csinálják, amit épp csinálnak? Befolyásolja-e a jövőben tapasztalataik minősége az elkötelezettségüket, céltudatosságukat? Melyek azok a tényezők, amelyek a tehetség elkallódásához vezetnek? Csíkszentmihályi Mihály és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a képességek fejlesztéséhez komoly kihívásokra van szükség, és a tanulók szociális környezete is döntő jelentőségű. Kutatásaik során kimutatták, hogy az iskolában ritkán élnek át a gyerekek „flow” élményt, azaz igen kevés képességeiknek megfelelő kihívással találkoznak, amelyek a megfelelő önbizalom, önértékelés és jó közérzet… (tovább)

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
376 oldal · ISBN: 9789633100066

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
Váradi_Ákos
Csíkszentmihályi Mihály: Tehetséges gyerekek – Flow az iskolában

Kicsit nehezen olvasható, de érdekes könyv. A téma iránt érdeklődőknek ajánlom.


Népszerű idézetek

>!
Wanita

A lemorzsolódás egyik oka a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekben kereshető. Sok hátrányos helyzetű gyerek azért veszti el kedvét, és adja fel tehetsége fejlesztését, mert úgy hiszi, hogy hiába fektet bele nehéz munkát, végül nem tud belőle igazi hasznot húzni.

13. oldal

>!
Wanita

Viszont óriási különbséget jelent a gyerekek szempontjából, hogy olyan környezetben élnek-e, ahol a tehetséget értékelik, és mindent megtesznek a fejlesztéséért, vagy olyanban, ahol a teheteséget hagyják parlagon heverni.

14. oldal

>!
Wanita

A kivételes tehetség az egész társadalom számára jelent lehetséges hasznot; az elvesztegetése pedig mindenki vesztesége.

18. oldal

>!
Wanita

…a kimagasló tudományos eredményeket elérő emberek születésüktől fogva nem feltétlenül „jobb eszűek” másoknál, csak több energiát fektetnek az előrehaladásukba, és nagyobb önfegyelemmel rendelkeznek.

19. oldal

>!
Wanita

…a folytonos fejlődés folyamatát az állandóságra és a változásra törekvés viszi előre.

27. oldal

>!
Wanita

Az optimális rendszerek komplexek, vagyis integráltak is, és differenciáltak is. Összefüggők és stabilak, ámde – ha szükséges, akkor – képesek a befogadásra és a változásra.

28. oldal

>!
Wanita

Az evolució egyik lényeges tanulsága, hogy ha túl komolyan vesszük a jelenkor elvárásait, akkor nem tudunk megfelelően felkészülni a jövőre.

51. oldal

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tomor Anita: Sulira fel! – Fiúknak
Karen Pryor: Klikkerképzés kutyáknak
Lucia Fisher: Kis tudósok szókincstára – Évszakok
Debra Lynne Katz: Látnok vagy
Hessky Eszter (szerk.): Játékos babafejlesztés
John Holt: Iskolai kudarcok
Megan Poore: Hogyan használjuk a közösségi médiát az oktatásban?
Friederike Wilhelmi: Miért sós a tenger?
Állatábécé
Mattenheim Gréta: Magyarország