Tehetséges ​gyerekek – Flow az iskolában 9 csillagozás

Csíkszentmihályi Mihály: Tehetséges gyerekek – Flow az iskolában

A ​jövő a gyermekeinken múlik. A mi feladatunk pedig az, hogy segítsünk nekik kibontakoztatni a mindannyiukban ott rejlő tehetséget. Ehhez nyújt útmutatást a világhírű pszichológus.

A középiskolás évek kiemelkedő jelentőségűek a tehetséggondozásban. Vajon milyen folyamatok zajlanak le a tinédzserek fejében, miközben tanulnak: mire gondolnak, mit éreznek, mennyire szívesen csinálják, amit épp csinálnak? Befolyásolja-e a jövőben tapasztalataik minősége az elkötelezettségüket, céltudatosságukat? Melyek azok a tényezők, amelyek a tehetség elkallódásához vezetnek? Csíkszentmihályi Mihály és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a képességek fejlesztéséhez komoly kihívásokra van szükség, és a tanulók szociális környezete is döntő jelentőségű. Kutatásaik során kimutatták, hogy az iskolában ritkán élnek át a gyerekek „flow” élményt, azaz igen kevés képességeiknek megfelelő kihívással találkoznak, amelyek a megfelelő önbizalom, önértékelés és jó közérzet… (tovább)

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
376 oldal · ISBN: 9789633100066

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések


Népszerű idézetek

>!
Wanita

A lemorzsolódás egyik oka a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségekben kereshető. Sok hátrányos helyzetű gyerek azért veszti el kedvét, és adja fel tehetsége fejlesztését, mert úgy hiszi, hogy hiába fektet bele nehéz munkát, végül nem tud belőle igazi hasznot húzni.

13. oldal

>!
Wanita

Viszont óriási különbséget jelent a gyerekek szempontjából, hogy olyan környezetben élnek-e, ahol a tehetséget értékelik, és mindent megtesznek a fejlesztéséért, vagy olyanban, ahol a teheteséget hagyják parlagon heverni.

14. oldal

>!
Wanita

A kivételes tehetség az egész társadalom számára jelent lehetséges hasznot; az elvesztegetése pedig mindenki vesztesége.

18. oldal

>!
Wanita

…a kimagasló tudományos eredményeket elérő emberek születésüktől fogva nem feltétlenül „jobb eszűek” másoknál, csak több energiát fektetnek az előrehaladásukba, és nagyobb önfegyelemmel rendelkeznek.

19. oldal

>!
Wanita

…a folytonos fejlődés folyamatát az állandóságra és a változásra törekvés viszi előre.

27. oldal

>!
Wanita

Az optimális rendszerek komplexek, vagyis integráltak is, és differenciáltak is. Összefüggők és stabilak, ámde – ha szükséges, akkor – képesek a befogadásra és a változásra.

28. oldal

>!
Wanita

Az evolució egyik lényeges tanulsága, hogy ha túl komolyan vesszük a jelenkor elvárásait, akkor nem tudunk megfelelően felkészülni a jövőre.

51. oldal

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Porkolábné Balogh Katalin – Balázsné Szűcs Judit – Szaitzné Gregorits Anna (szerk.): Komplex prevenciós óvodai program: Kudarc nélkül az iskolában
Geoffrey A. Dudley: Gyorsolvasás
Horst H. Siewert: Intelligenciatesztek
Bánki M. Csaba – Flamm Zsuzsa: Agyteszt
Guy Kawasaki: Elbűvölés
Daniel Goleman: Fókusz
B. Méhes Vera: Számlétra
Monika Sinner: Kutyakiképzés klikkerrel
Horváthné Csapucha Klára – Szabóné Nemes Magdolna – Wittmann-né Dúzs Margit: A kreativitás játékos fejlesztése az óvodában
Jónás Tamás – László Noémi – Szabó T. Anna: Formák a tubusból