36. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Flow ​– Az áramlat 360 csillagozás

A tökéletes élmény pszichológiája
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Flow ​- a szó angolul folyást, áramlást, lebegést jelentett egészen e könyv 1990-es megjelenéséig. Azóta már egy pszichológiai fogalmat jelölő tudományos kategória is, és egyben olyan szakkifejezés, amely egyre inkább a művelt köznyelv részévé válik.
Nem csak az angolban: közel egytucatnyi nyelv szókészletét gyarapítja, a fordítási kísérletek ugyanis, bár voltak közöttük nagyon szellemesek, szinte egy nyelvben sem honosodtak meg.
Flow – mondják németek és japánok, talán nem véletlenül, hiszen e könnyen kiejthető szó hangulatával is kifejezi azt a szellemi állapotot, amelyet jelöl.
A boldogság keresése az ember alapvető törekvése, az ideális életről való elmélkedés egyidős a filozófiai gondolkodással. Mi is az, ami az embert boldoggá teheti?
Csíkszentmihályi Mihály ezt az ősi problémát választotta kutatása tárgyául.
A modern pszichológia vizsgálati eszközeinek széles skáláját felhasználva több mint két évtizeden keresztül gyűjtötte az adatokat elmélete… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1991

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Az elme kerekei Akadémiai

>!
Akadémiai, Budapest, 2021
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630588331 · Fordította: Legéndyné Szabó Edit
>!
Akadémiai, Budapest, 2019
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630588331 · Fordította: Legéndyné Szabó Edit
>!
Akadémiai, Budapest, 2018
372 oldal · ISBN: 9789630588331 · Fordította: Legéndyné Szabó Edit

6 további kiadás


Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Humphrey Bogart · Marcus Aurelius · Epiktétosz · Trofim Gyenyiszovics Liszenko

Helyszínek népszerűség szerint

Szovjetunió


Kedvencelte 65

Most olvassa 114

Várólistára tette 361

Kívánságlistára tette 324

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

DaTa>!
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

A pozitív pszichológia alapműve, hirdeti az Akadémiai Kiadó a borítón, egyben elég magasra téve ezzel a lécet. Nem csalódtam, azt kell mondjam. Annyira nem, hogy ez a könyv a kedvencek listájára is került elég gyorsan, még a befejezése előtt. Személyes élményem is fűződik hozzá. 2012 nyarán kerültem a jelenlegi munkahelyemre, akkor derült ki, hogy fel is vettek közben pszichológia szakra, de abba nem mertem belevágni akkor a munkahelyváltással együtt. Teljesen új munka, merőben más, mint amit addig csináltam, egy teljesen új részleg felépítését, vezetését bízták ott rám, úgy gondoltam, a kettő együtt nem fog menni. Új vezetőként egy vadidegen csoporttal, akik kiválasztásában akkor én még nem is vettem részt, még a próbaidő alatt egy munkatársam felmondott aztán. Ekkor a cég ügyvezető igazgatója, aki mellett az én irodám volt közvetlenül behívott, és elkezdtünk komolyan beszélgetni. Beszélni arról, mit élhetett meg az a munkatárs, aki anélkül, hogy lenne másik hely, a próbaidő alatt elmegy, mert érzi, ez nem az ő világa. Gábor, az ügyvezetőnk ekkor kérdezte meg tőlem, ismerem – e Csíkszentmihályi munkásságát. A flow elmélet lényegéről voltak akkor is már felszínes elképzeléseim, de magát a könyvet nem olvastam még. Meghatározó beszélgetésünk volt akkor ott, sokáig gondolkoztam később mindazon, amit Gábor mesélt akkor. Magáról. Ahogyan ő megéli a munkát. A hivatását. A flow folytatását kaptam tőle aztán egy karácsonykor ajándékként, itt van most is a polcomon, az ő ajánlásával, aláírásával.

Néhány hónappal ezelőtt egy céges körlevélből értesültem, hogy Gábor tragikus hirtelenséggel elhunyt. Fiatalon, negyven vége, ötven eleje (nem tudom pontosan már) felé. Nagyon megrázott a hír, és most, a Flow olvasása kapcsán is végig ő járt az eszemben. Az ő hangja. Az ő mondatai.

2012-ben felvettek pszichológia szakra, de én nem kezdtem el, be sem iratkoztam akkor. 2017-ben próbálkoztam újra, akkor pedig egy pont híján nem vettek fel. 2018-ban végül elkezdem majd a pszichológiai tanulmányaimat végre, ezért teszek meg mindent manapság, nyelvvizsgától érettségikig, felnőtt fejjel. Mert tudom, ez az én hivatásom, amivel egy életen át igazán foglalkozni szeretnék. A tanulmányaim során pedig ez még egészen biztosan formálódik majd, de jelen elképzeléseim szerint egészen pontosan a pozitív- és evolúciós pszichológia az, ami engem igazán lázba hoz.

Nagyon szerettem ezt a könyvet. Szövegkiemelővel jelöltem olykor egész szakaszokat, vissza-visszatértem fejezetekhez, felolvastam őket másoknak, forgatgattam magamban mondatokat.

Az áramlatélmény megéléséről, eléréséről ír részletesen Csíkszentmihályi, elméleti levezetésekkel (mégis érthetően, olvasmányosan, könnyen követhetően), gyakorlati tanácsokkal, példákkal, módszerekkel kombinálva.

Számomra meghatározó élmény ez a könyv, ebben Gábornak természetesen szerepe van, ezt tőle, attól a bizonyos beszélgetésünktől elválasztani nem tudom. Nagyszerű pszichológiai tanulmány ez itt, mindenkinek szívből ajánlom!

×××××××××××××××××
Update 2020: részbeni újraolvasás vége. Személyiséglélektan III. gyakorlatra a 3-4-5. fejezet kötelező olvasmány. Így, három év elteltével is tetszett.

1 hozzászólás
pdaniel>!
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

Valláspótlék. A szerző elmélete az egyéni életszemlélettől (és -tapasztalatoktól) függően új nézőpontba helyezi a dolgokat, vagy megvilágosodást okoz. A legjobb népszerű pszichológiai könyv, amit eddig olvastam, mert keretbe foglalja azokat a dolgokat, amiket a többi hasonló írás csak felvázol, sejtet. Mindenkinek el kéne olvasnia (kivéve azoknak, akik már egyesültek Buddhával: nekik már úgyis mindegy).

sebzek>!
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

A nyolcvanas évek környékén egyre többeknek vált nyilvánvalóvá, hogy a fogyasztás, és a közvélekedés által meghatározott boldogság csak egy illúzió. Ebből a korszakból két ember munkásságát olvastam: Csíkszetmihályi Flow-ját és Yalom Egzisztenciális pszichoterápia című kötetét. Mindkettő könyv a fent felvázolt problémára kereste a választ, és egy-egy utat kínáltak a krízis kezelésére.

off

off

Csíkszentmihályi egy kötetét (Kreativitás és flow) újból elővettem. Egyrészt érdekes volt, ahogyan a flow-kritikára reagált. Olyan szövegeket válogatott bele, amik alapvetően elutasítóak a negatív, vagy a szenvedésből készült művek ellen, és a boldog élet elérhetőségét hirdetik. Nem nagyon olvastam olyan minőségi szépirodalmat, amire egy tisztán pozitív életszemléletet lehetne rásütni. Ez valahogy a szakirodalomnak vagy ismeretterjesztő irodalomnak jobban megy. Ugyan úgy, ahogy az irodalomban a többi művészeti ágban is léteznek irányzatok, amik minőségét kifejezetten segíti a könyvben vázolt hozzáállás.

A könyv (Kreativitás és Flow) egyébként az alap könyv újramelegítése, és érzésem szerint kevés hozzáadott értéket tud felmutatni. A konkrét kreativitási tanácsai miatt –, amikből hiányzik egy széleskörű kutatás (pl. ne add fel, mert van sok ember, akinek sikerült!) – kifejezetten rossznak, tudománytalannak találtam. Mintha CSM eltávolodott volna a szakirodalomtól a self-help könyvek alátámasztás nélküli frázispuffogtatásai irányába.

Rákanyarodok az értékelt könyvre. A Flow előzetes emlékeimet és várakozásomat megcáfolva egy jó könyv. A boldogság kereséséből indul, és egy egészen más irányt vesz. Kimerítően körbejárja témát. Talán egy-két fejezettel túl lett írva, viszont ez a tűréshatáron belül marad. Az első fejezetek nagyon erősek, tehát ha valaki érdeklődik iránta 1-4-ig minden főbb mondanivalóval lehet találkozni. A többi megjelent kötetbe beleolvasva és átnézve ki tudom jelenteni, hogy ebben minden benne van, amit a témáról érdeklődőknek tudni érdemes.

Orsi_olvas>!
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

Hogyan beszéljünk valamiről, ami megfoghatatlan?
Egy ásvány, egy kémiai vegyület, egy épület fizikai paramétereinél fogva körülírható.
Hogy beszéljünk a szerelemről annak, aki még nem volt szerelmes?
Hogy tanítsunk meg valakit úszni pusztán szavakkal?
Ilyen problémákkal küzdhet az, aki a flow-ról szeretne beszélni. A flow egy intrapszichés történés, egy állapot. Koncentrált, belefeledkező és örömteli állapot.
Habár Csíkszentmihályi konkrét tevékenységekhez köti, mégis nehéz elvonatkoztatni a keleti filozófiák meditációra alkalmazott definíciójától: meditáció során az ember képes magában élvezni az élet áramlását.
Jó könyv, megkísérli a lehetetlen: szavakkal leírni, amire nem igazán vannak szavak. Definíciókat alkot, kutatási eredményeket hoz, egyéni példákat mesél, hogy kézzelfoghatóvá tegye a megfoghatatlant.
Nem csodakönyv. Nem gyógyír minden panaszra. Nem a bölcsek köve. De elindíthat egy úton, amin érdemes haladni.

>!
Akadémiai, Budapest, 2010
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630588331 · Fordította: Legéndyné Szabó Edit
colorstar>!
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

Mi az élet értelme? Az hogy értelmet adjunk neki.

Ez a mondás jutott eszembe a könyv elolvasás után. De kezdjük az elejéről.
Már elég régóta hallottam – ha nem is magáról a könyvről – a flow élményről. Akkor úgy éreztem hogy ezért kár elolvasni a könyvet, ezt érezni kell. :D Én személy szerint a kreativitásban szoktam kiélni magam. Ha valamit alkothatok akkor teljesen belemerülök a készítési folyamatba, és igazából nem is a végeredény miatt csinálom (a legtöbbet ugyanis ajándéknak szánom) hanem mert teljesen leköt, mintha meditálna az ember, nem gondol a mindennapi problémákra, csupán arra hogy a lehető legélethűbben alkossa meg azt, amit elképzelt, és azon elmélkedik, hogy ennek érdekében mit kell tennie. Inspirációt keres, tervez, ötletel, kísérletezik, bosszankodik…(ha nem úgy sikerül ahogy elképzelte), újrakezd, virraszt (mert nem képes abbahagyni), örül, és már el is felejtette… Mert egy másik dologgal újrakezdi az egészet, csak a korábbi tapasztalataiból tanulva egyre gyorsabban és eredményesebben.

Hát körülbelül ez a flow, legalább is ahogy én megélem. És a könyv elolvasása után megbizonyosodtam hogy igen, valóban ez az, vagyis ez is egy fajtája. Mindenki másban élheti meg, én személy szerint a kreativitásban, de más a kutatásban vagy a sportban, a főzésben, az olvasásban, a tanulásban vagy akár a munkában, akármiben, a lényeg hogy érzed hogy teljesen lekötöd a figyelmedet, sikeréményed van és egyre többet tudsz meg az adott területről így egyre bonyolultabb és nehezebb feladatokra vállalkozhatsz.

Tehát úgy érzem annak ellenére hogy már a könyv elolvasása előtt megtapasztaltam a flow élményt mégis érdemes volt elolvasni a könyvet. Volt benne sok gondolat amit fontosnak éreztem, megfigyelések és összefüggések, valamint annak a kifejtése, hogy a különálló élmények össze tudnak állni egy teljes egésszé egy életcél formájában.

Majd a könyv a végén a szerző az egész emberiségre is kiterjeszti a flow-élményt, de szerintem ez a megállapítás saját életünkre is megfeleltethető. Találni egy célt magunknak, hogy azután ne hiábavalóan bolyongjunk a nagyvilában, hogy mindig lehessen egy fogódzkodónk, amit nem mások, hanem mi állítottunk fel magunknak, így pedig pontosan tudjuk milyen szilárd az és hogy annak segítségével mit tudunk elérni életünkben: „Ha felismerjük az emberi akarat határait és elfogadjuk, hogy a világegyetem felett nem uralkodni kell, hanem együttműködni vele, akkor a száműzött vándor megkönnyebülésével érkezünk haza. Ahogy az egyén céljai összeolvadnak az egyetemes áramlattal, az élet is értelmet nyer.”

1 hozzászólás
Nienna001 P>!
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

Sokat adott ez a könyv, ez talán látszódik a karcok számában, amit hozzá írtam. A barátom ajánlotta, hogy egy öröm témájával foglalkozó fizetős tanfolyam helyett olvassam el a könyvet. Elolvastam, tanultam belőle, de a tanfolyamot attól még szeretném majd elvégezni a jövőben, ha majd bővebb keretből gazdálkodom.

Maya >!
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

Hát ehhez már nem is kell hozzászólni. Úgy érzem ez lesz az új bibliám. Legszívesebben máris bejelölném az újraolvasást. Pedig jó sokáig tartott amíg kiolvastam, sokat kellett emészgetni vissza-visszatérni egyes részekhez. De ezt csak így érdemes olvasni.

5 hozzászólás
K IP>!
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

    Jó néhány gondolat akadt, ami számomra nem volt már újdonság. Ezeken túl azt éreztem, mintha csak a felvezetést olvasnám a lényeg felé, majd egy ponttól pedig mintha csak újból ismételné a korábbiakat. Néhány példát pedig erőltetettnek véltem. De a lényeget azt hiszem sikerült megértenem.

morin5>!
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

A flow élményt ösztönösen keressük, még ha nem is nevesítjük tudományosan.
Én például mindig várom a pillanatokat, amiket a szavak áramlatában tölthetek.
És amihez többnyire szépirodalomra van szükségem…

Juci P>!
Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

Hm, tudományos munkának túlságosan népszerűirodalom-ízű volt, self-help könyvnek nem volt elég konkrét. Nem igazán adott hozzá ahhoz, amit már egyébként is gondolok az életről, legfeljebb terminus technicusokat. (Most már tudom, hogyan írható le a tökéletes élmény, de nem lettem okosabb azt illetően, hogyan lehet elérni.) Viszont megerősített abbéli meggyőződésemben, hogy EMK-val lehet autotelikus személyiségeket nevelni :)
Ja, és hogy utálhatták Csíkszentmihályit a Chicagói Egyetemen a neve miatt… Professor Xix… Zix… zent.. mihaliwáji? :)

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

Maya >!

Sok ember abbahagyja a tanulást, mikor befejezi az iskolát, mert a nyolc-tíz vagy még több évnyi kívülről irányított tanulás nagyon kellemetlen emlékeket hagyott benne. A figyelmüket elég hosszú ideig manipulálták kívülről tankönyvek és tanárok ahhoz, hogy az utolsó bizonyítványosztás napja számukra egyben a szabadság első napja is legyen.
Az az ember azonban, aki elhanyagolja absztrakt készségeit, sosem lesz valóban szabad. Gondolkodását a szomszédok véleménye, a tévében látott hirdetések és az újságok szólamai irányítják majd, ki lesz szolgáltatva a „szakértők”-nek. Az lenne a jó, ha a külsőleg irányított oktatás vége egyben a belső motiváció irányította tanulás kezdeti szakasza lenne. Ezen a ponton a tanulás célja már nem a bizonyítvány vagy a diploma megszerzése, amelynek segítségével majd jó állást kapunk. A cél inkább megérteni azt, hogy mi történik körülöttünk, milyen személyes jelentősége és értelme van az élményeinknek.

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

danaida>!

Az az ember, aki emlékszik történetekre, versekre, dalszövegekre, sporteredményekre, kémiai képletekre, matematikai műveletekre, történelmi évszámokra, bibliai idézetekre és bölcs mondásokra, előnyösebb helyzetben van, mint az, aki ezt a készséget nem fejlesztette ki magában. Tudata ugyanis nem függ attól a rendtől, amelyet környezete vagy biztosít a számára, vagy nem. Mindig el tudja szórakoztatni saját magát és értelmet lel saját gondolatai világában. Míg másoknak külső ingerekre -tévére, olvasásra, beszélgetésre vagy drogokra- van szükségük, hogy az elméjük ne kalandozzon el a káosz felé, az az ember, akinek az emlékezete tömve van információmintákkal, autonóm és önálló személyiség.
Mi több, az ilyen ember társaságnak is sokkal kellemesebb, mert megoszthatja másokkal a tudatában rejlő információt, és így azoknak a tudatában is rendet teremt, akikkel kapcsolatba kerül.

178. oldal, 6. fejezet - A gondolat áramlata, A tudomány anyja

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

19 hozzászólás
DaTa>!

Két fő stratégia létezik, melynek segítségével hozzáfoghatunk életminőségünk javításához. Az egyik, hogy megpróbáljuk a külső körülményeket úgy megváltoztatni, hogy illeszkedjenek a céljainkhoz, a másik pedig, hogy a külső körülmények belső észlelését próbáljuk úgy módosítani, hogy nekünk jobb legyen.

71. oldal

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

1 hozzászólás
DaTa>!

A boldogság valójában olyan állapot, amelyre fel kell készülni, és mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. Azok az emberek, akik megtanulják, hogyan kell irányításuk alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét is meghatározzák – ennél közelebb egyikünk sem igen kerülhet a boldogsághoz.

20. oldal

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

DaTa>!

A boldogságra úgy lelhetünk rá, ha életünk minden egyes részletét teljességgel átéljük – legyen az jó vagy rossz –, nem pedig úgy, hogy közvetlenül próbáljuk megtalálni.

20. oldal

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

selfmadehell>!

Olvasni szeret igazán, így együtt szoktunk olvasni. Ő olvas nekem, én meg neki, és ilyenkor valahogy elszakadok az egész világtól, teljesen feloldódom abban, amit csinálok.

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

1 hozzászólás
Creusa>!

„A kis székely faluban, ahol édesapám anyjának a családja élt, és amely falunak a nevét magam is viselem, az iskola kapuján van egy fába vésett felirat: “A tudás gyökerei keserűek, de a gyümölcsei édesek.” E gondolat szerint neveltek engem is, ami nem csoda, hiszen abban az időben, gyermekkorában majdnem mindenki ezt tanulta. Emlékszem, amikor körülbelül hétéves voltam, és valami iskolai dolgozatot böngésztem, próbáltam ritmusban énekelni a feladatot. Édesapám, aki rendszerint tudta, miről beszél, rám szólt: “Ne keverj munkát mulatsággal! A kettő nem megy együtt.”

Azt hiszem, azért emlékszem erre az esetre, mert ez volt az első alkalom, amikor biztos voltam abban, hogy a felnőtteknek sincs mindig igazuk. A saját tapasztalatomból tudtam, hogy munka és élvezet együtt is járhat; hogy a tudás gyökereinek nem muszáj keserűnek lenni. Sokszor élveztem a tanulást, és éreztem, hogy amikor a tanulásban örömömet leltem, minden megmaradt a fejemben, viszont amit unalmas volt tanulni, azt hamar el is felejtettem.”

13. oldal

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

danaida>!

Ahogy minden mással, a zenével is az a helyzet, hogy ha örömet akarunk lelni benne, oda kell figyelnünk rá. A hangfelvételek talán túlságosan is elérhetővé teszik, magától értetődő, hogy bármikor bármit hallgathatunk – és ez csökkentheti azt a képességünket, hogy élvezetet találjunk benne.

161. oldal, 5. fejezet - A test az áramlatban, A zene áramlata

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

4 hozzászólás
DaTa>!

A tökéletes élmény alapja a „flow”, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán magáért.

22. oldal

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája

danaida>!

Az eseményeket annak alapján kell értékelnünk, hogy hogyan hatnak az érzéseinkre, nem pedig kizárólag aszerint, hogy beleillenek-e abba a képbe, amit előre kigondoltunk.

9.fej. A káosz kijátszása, A disszipatív struktúrák hatalma 288.old.

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat A tökéletes élmény pszichológiája


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Balogh Klára – Bárdos Katalin – Békési Tímea – Hardy Júlia – Koltai Mária – Korbuly Ágnes – Tóth Borbála: Transzgenerációs történetek
Polcz Alaine: Rend és rendetlenség
Lilu: Rutin
James Clear: Atomi szokások
Anders Hansen: Szorongó agy
Beth Kempton: Wabi Sabi
Jonah Berger: Katalizátor
Kristin Neff: Együttérzés önmagunkkal
Popper Péter: A belső utak könyve
Csomai Zita: Egészséges hormonrendszer