Életre ​hangolva 5 csillagozás

A felnőtté válás útvesztői
Csíkszentmihályi Mihály – Barbara Schneider: Életre hangolva Csíkszentmihályi Mihály – Barbara Schneider: Életre hangolva Csíkszentmihályi Mihály – Barbara Schneider: Életre hangolva

Milyen ​elképzelései vannak a fiataloknak majdani munkalehetőségeikről? Mit tehet a család, az iskola, a közvetlen környezet annak érdekében, hogy a tinédzserek olyan értékrendet és szokásokat alakítsanak ki, melyek hasznosak lehetnek felnőttkori boldogulásuk szempontjából? Mi a serdülők véleménye az iskolai és az iskolán kívüli életről, s tapasztalataik vajon segítik-e beilleszkedésüket a felnőttek világába?

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus és Barbara Schneider szociológus egy máig egyedülálló kutatáson keresztül mutatják be a tinédzserek felnőtt élettel kapcsolatos elképzeléseinek, készségeinek és elvárásainak alakulását. Számos amerikai középiskolában gyűjtöttek adatokat a jövő tudósait képző elitiskoláktól a leghírhedtebb oktatási intézményekig. Eredményeik elemzése során kiemelt figyelmet fordítottak Csíkszentmihályi flow elméletére, mely szerint az értelmes időtöltés során szerzett pozitív élmények segítenek később örömet találni a munkában. Az Életre hangolva sok… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2016
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633109304 · Fordította: Boross Ottilia, Bozai Ágota
>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2011
400 oldal · ISBN: 9789633100509 · Fordította: Boross Ottilia, Bozai Ágota

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

esőember>!
Csíkszentmihályi Mihály – Barbara Schneider: Életre hangolva

Becsapva érzem magam…
Ez a könyv ma, 2011-ben, Magyarországon, teljességgel haszontalan, érdektelen, nem aktuális! Ki és miért gondolta azt, hogy érdekelhet bennünket magyar olvasókat, egy az 1990-es évek eleji, az amerikai fiatalok helyzetét, lehetőségeit és jövőképüket bemutató statisztikai tanulmány, megspékelve rengeteg táblázattal és statisztikai képlettel?!
Csíkszentmihályit trendi olvasni manapság. Ezt a trendet lovagoltam meg a kiadó. Mindezt galád módon tette, mert bár a könyvben szereplő tanulmány kidolgozásában aktív részt vállalt ugyan, a könyv mégsem elsősorban az ő irománya.
Mint a könyv megvásárlója becsapva érzem magam!

Tiko P>!
Csíkszentmihályi Mihály – Barbara Schneider: Életre hangolva

Belekezdtem, tényleg nem nagy elvárásokkal, de hát ez mégis mi ?!?!
Miért van ez a könyv egyáltalán magyar nyelven kiadva, ilyen borítóval, ilyen fülszöveggel? Nagyon mérges lettem..

Ez egy egyetemi jegyzet, mely 15 évvel ezelőtti kutatási eredményeket részletez, amerikai iskolák diákjairól, így szerintem itt Magyarországon ez teljesen értelmezhetetlen. Semmi bajom a szakkönyvekkel, a száraz szakirodalommal, a magam területén lelkesen olvasom ezeket. De ez így elkövetve egy nagyon nagy aljasság, és szégyellje magát a kiadó, hogy volt elég bőr a képén ehhez…


Népszerű idézetek

esőember>!

A közhiedelem szerint, ha egy munka kötelező, akkor elidegenítő is. Még a Biblia is azt hirdeti, hogy Ádámnak és Évának addig, amíg Isten kegyében voltak, nem kellett dolgozniuk, csak kiűzetésük után ítéltettek munkára. Mostani világunk axiómája szerint pedig csak azért dolgozunk, hogy törleszteni tudjuk a részleteket, iskoláztatni a gyerekeket, gondatlanul nyaralgathassunk, öreg napjainkra bebiztosítsuk magunkat, és esetleg örökséget tudjunk magunk után hagyni. A „Hála Istennek, péntek!” (TGIF – Thank God, it's Friday!) szlogen mantrává vált mindazok számára, akik a társadalmi ranglétrán elfoglalt pozíciójuktól függetlenül alig várják a hétvégét.

32. oldal

Szelén>!

A munka játék jellege oldja fel azt a paradoxont, hogy a legtöbb munka jóval több jutalommal kecsegtet, mint azok a szabadidős dolgok, melyekben nincs előírva, hogy mit kell csinálni, és visszajelzést sem nyújtanak arról, hogy jók vagyunk-e vagy sem.

33. oldal

esőember>!

Kortársaik között a tizenévesek szignifikánsan boldogabbnak érzik magukat, viszont kevésbé képesek koncentrálni, és kevésbé kontrollálják viselkedésüket.Így a fiatalok között elsősorban a kortárs kultúra hedonisztikus értékei terjednek, nem pedig az alkotóképes felnőtt élethez szükséges előfeltételek.

36. oldal

Szelén>!

Az a helyzet, hogy a legtöbb ember nem veszi észre, hogy munka közben sokkal jobban érzi magát, mint amikor nem dolgozik: túlságosan el van foglalva azzal, hogy mikor ér már véget a nap, mikor mehet már haza.

33. oldal

esőember>!

A 19. században a gyerekeket gyerekmunkát tiltó törvényekkel kellett védeni attól, hogy kihasználják őket a bányák, gyárak, egészségtelen üzemek; most azonban úgy tűnik, túl messzire mentünk abban, hogy elválasszuk a gyerekeket a munkától. Főként arra képezzük őket, hogy fogyasztók legyenek – absztrakt információ, szórakozás és főleg haszontalan termékek fogyasztói – és ne figyeljenek arra, hogy konkrét, aktív kapcsolatban legyenek a környezettel.

310-311. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fogyasztó
Wanita>!

…Kalifornia állam törvénybe iktatta, miszerint az iskolák feladata a diákok önbecsülésszintjének emelése.

313. oldal

Wanita>!

A belső motivációjú diákok és azok, akik jövőjükkel kapcsolatban optimisták, nagyobb készséget, örömöt, önbecsülést, figyelem-összpontosítást és jobb hangulatot tulajdonítanak maguknak, mint a külsőleg motiváltak, valamint a jövőjükkel kapcsolatban pesszimisták.

230. oldal

Wanita>!

Kerülendő kombináció a beletörődő realizmus és a tájékozatlan lelkesedés.

308. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elliot Aronson: A társas lény
Malcolm Gladwell: Kivételesek
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Forgács Attila: Az evés lélektana
Erich Fromm: Birtokolni vagy létezni?
F. Várkonyi Zsuzsa – Szendi Gábor – Bagdy Emőke – Popper Péter: Mindennapi játszmáink
Charles Duhigg: A szokás hatalma
Neil Mulholland (szerk.): Harry Potter pszichológiája
Daniel Goleman: Fókusz
Bob Proctor: Gazdagnak születtél!