25. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Az ​öröm művészete 106 csillagozás

Flow a mindennapokban
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Csíkszentmihályi Mihály arra az örök kérdésre keresi a választ, hogy mi a boldogság titka, mitől is leszünk mi, emberek, elégedettek. Az öröm művészete a világhírű pszichológus korábbi műveiben lefektetett alapgondolatainak letisztult összegzése és azok gyakorlati alkalmazása a mindennapi életünkre. Emberek ezrein végzett széleskörű vizsgálatok alapján jutott a szerző arra a következtetésre, hogy a boldogtalanság, az elégedetlenség fő oka az, hogy az emberek többsége a mindennapok során egyáltalán nem foglalkozik, nem is vesz tudomást érzelmeiről. Csíkszentmihályi szerint a probléma megoldásának a kulcsa az lehet, ha olyan, változó kihívások elé állítjuk magunkat, amelyek magas fokú tudást és különböző képességek alkalmazását várják el tőlünk.

Eredeti cím: Finding flow

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Open Books, Budapest, 2021
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635720101
>!
Open Books, Budapest, 2021
230 oldal · ISBN: 9789635720675
>!
Libri, Generál Nyomda, 2018
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634333012 · Fordította: Halmos Mária

7 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Friedrich Nietzsche


Kedvencelte 8

Most olvassa 18

Várólistára tette 105

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

DaTa P>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

A Flow-t sokkal összeszedettebbnek gondolom, itt sokszor éreztem azt, hogy triviális dolgokról hosszan beszél, míg lényegesebb dolgokat éppen csak érint. Illetve sok ismétlést vettem észre benne, biztos vagyok benne, hogy sok gondolatot, de még egészen konkrét példát is olvastam már nála máshol. Kicsit vegyes érzéseim vannak mindezek miatt, jó-jó ez, de azért csalódott is vagyok. Többet vártam volna.

1 hozzászólás
Nesztiq>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Az eleje kicsit unalmas volt, a téma bevezetése meg ilyenek. A közepe nagyon tetszett. A végével pedig nem tudtam egyetérteni.
Összességében egy jó és hasznos könyv volt. Megerősített a saját elképzeléseimben is a munka kapcsán.
És rájöttem, hogy nekem a matekezés flow élmény. :D Furcsa, mert nem szeretem annyira a mateket, de mégis, ha belejövök nagyon bele tudok merülni. Amúgy érdekes ez a flow, hogy köze van az erőfeszítéshez, a feszült koncentráláshoz, jó dolog, de mégsem érzed magad boldognak közben, mert ilyenen nem is gondolkodsz. Utána viszont jó érzés vissza gondolni rá.
Mindenkinek ajánlom legalább egyszeri elolvasásra ezt a könyvet, hasznos és elgondolkodtató is! :) off

kávésbögre P>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Úgy gondolom, Csíkszentmihályi könyve segített abban, hogy tudatosabban éljek. Hogy az élet szerethető, és sok múlik azon, hogyan állunk hozzá. Amolyan „léleksimogató”, elalvás előtti olvasmány esténként, mindig csak néhány oldalt olvasva, hogy azzal a gondolattal feküdjünk le, hogy az élet igenis rendben van.

padmee>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

A könyv felszínesnek, a vizsgálati módszerek és a levont következtetések komolytalannak tűnnek. Amit értékelni tudok a szerzőben, hogy az embereket tartalmasabb életre biztatja a passzív pihenés helyett, bár elismeri, hogy a kutatások alapján nem boldogabbak a flow-élményt gyakran átélők pl. a sokat tévézőknél. Észrevettem, hogy a szerző mennyire ódzkodik az egyedülléttől és az egyedül végezhető tevékenységektől, szerintem ez erősen befolyásolja a gondolkodását szakmailag is. A flow az én értelmezésemben a belefeledkezés, az önfeledtség ideje, amit leggyakrabban akkor élhetünk át, amikor az ego háttérbe vonul, mert annyira leköt valami, hogy megfeledkezünk magunkról. Csakhogy nem mindegy, hogy mire eljutunk a szabadidőig, milyen „állapotban” vagyunk. A teljes munkaidőben dolgozó, majd a házimunkában robotoló asszony, akitől általában elvárás, hogy a családi békét is fenntartsa, elnéző legyen a férjével vagy az anyósával, fizikailag és idegileg is annyira kimerült, hogy örül, ha lerogyhat a tévé elé és csak bámulhat ki a fejéből. Míg a férj hazaérve a munkából, kis pihenés és vacsora után boldogan barkácsol vagy kertészkedik. A lehetőségeink tehát nem egyformák (ebben sem). Összességében nem tudom a könyvet túl komolyan venni, csupán biztatásnak, hogy gondoljuk át: tudnánk-e többet kihozni az életből?

imi>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Ezután a könyv után határoztam el, hogy Kiteboardozni fogok. S lőn…

dontpanic P>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Lehet önsegítő könyvként is tekinteni rá, ilyen szempontból nem tudom megítélni, mert én továbbképzésre olvastam, nem azért, mert segítségre van szükségem. Én nagyjából már most úgy élek, ahogy a könyvben le van írva, szóval engem csak megerősített ilyen szempontból.
Aki a gödör alján van, annak nem tudom, mennyire hasznos, függetlenül attól, hogy nekem hasznosnak tűnik.

De nem is ebben rejlik az igazi értéke, mert biztosan sok jó önsegítő könyv van még, bár ez azért különleges, mert Csíkszentmihályi fogalma, a flow felől közelít.
Szerintem az igazi értéke az utolsó fejezetben rejlik, ahol a szerző tulajdonképpen megoldja a modern kor egyik nagy problémáját. A vallások, mára jórészt kiüresedett formáit behelyettesíti egy olyan, transzcendens „mítoszrendszerrel”, ami a mai kor számára is érthető és hiteles tud maradni.
Azokra az alapokra fektetve mondja el, amit a vallások már rég elmondtak, és aminél többet úgysem lehet mondani (legyél jó, cselekedj jót), amiket ma tudunk a világról, amit a tudomány alapján ismerünk.
Szerintem ez nagyobb teljesítmény, mint amilyennek látszik, és bár a könyv egésze tetszett, de ez az utolsó fejezet egyenesen zseniális volt.

6 hozzászólás
Galambdúc>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Kicsit szárazkás, több példa elment volna még az én ízlésem szerint. De azért örülök, mert megtudtam, hogy átlagon felül sok flow-élményben van részem (csak eddig nem neveztem nevén a gyereket, meg nem is biztos, hogy az a lényeg, inkább a megélt, belefeledkezős pillanat maga).
Tetszett, amit a sors szeretetéról mond, meg hogy a munkát hogyan tehetjük élvezhetővé, esetleg flow-állapothoz közelítve. Az emberi kapcsolatok fontosságát is hosszan taglalja, piros pont érte.
A Flow-t (az eredetit) félbehagytam, nekem ez a kötet sokkal kézzelfoghatóbb, használhatóbb. (mert kevésbé tudományos talán)

Annamarie P>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Szerintem nagyon jókat gondol Csíkszentmihályi, csak nem tudja átadni annyira erőteljesen. Sokszor bő lére van eresztve, és elemi dolgokat magyaráz, miközben a lényeges dolgokon kevés a hangsúly. Ettől függetlenül, természetesen nagyon hasznos olvasmány, és mindenkinek ajánlom.

emma_p>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Sajnos nem kerültem flow-ba a könyv olvasása közben. Az elmélet maga nagyon érdekes, és valószínűleg neki fogok futni az eredeti flow könyvnek majd a jövőben, de ezzel a kötettel hihetetlenül küszködtem és nagyon száraznak találtam.

Tobzi>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

„Az öröm művészete” energizál, életre pofoz. Megmutatja, hogyan lehet a legszürkébb hétköznapokból is jobbat, rendkívülit kihozni, és megmutatja azt is, hogy ez csakis rajtunk múlik. A flow (az édes pillanat, amikor mindenről megfeledkezik az ember, és örömmel felolvad egy tevékenységben) szerintem még nem a boldogság, de több ilyen pillanat kinyitja a lelket a boldogság előtt. Érdemes elolvasni!


Népszerű idézetek

Dora>!

Az unatkozásra nincs mentség.

162. oldal, Az autotelikus személyiség

Kapcsolódó szócikkek: unalom
12 hozzászólás
Dora>!

Csak úgy meríthetünk egy beszélgetésből valamit, ha új ismeretre vagy új érzésre teszünk szert. Ez azonban a beszélgetés mindkét résztvevőjétől figyelemösszpontosítást igényel, vagyis lelki energia befektetését, amire nemigen vagyunk hajlandóak. Pedig az igazi beszélgetésben elérhető flow-állapot az élet legizgalmasabb élményei közé tartozik.

147. oldal - Az életvitel átalakítása c. fejezet

2 hozzászólás
Cata15>!

Addig semmi nem lesz igazán érdekes, amíg nem szentelünk rá elég figyelmet!

Dora>!

Miután a munka az ember életének központi részét alkotja, feltétlenül élvezetes és kielégítő tevékenységnek kell lennie. Mégis sok ember úgy érzi, hogy amennyiben tisztességesen megfizetik, és állása biztonságot jelent számára, nem kell törődnie azzal, hogy munkája mennyire unalmas vagy elidegenítő. Ez a hozzáállás azonban azt eredményezi, hogy az illető eltékozolja az életéből az ébren töltött idejének majdnem 40 százalékát. És mivel rajtunk kívül senki mást nem érdekel, hogy munkánk élvezetes legyen, világos, hogy magunknak kell kezünkbe venni ezt a kérdést.

132. oldal - Az életvitel átalakítása fejezet

2 hozzászólás
dontpanic P>!

Amikor az ösztönök felszabadításának bátor élharcosai a szabad szerelemben a társadalmi elnyomás megszüntetésének eszközét üdvözölték, aligha gondolták volna, hogy fél évszázad múlva a nemiség a dezodorok és üdítők reklámozását fogja szolgálni.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dezodor
dontpanic P>!

Eddig egyetlen társadalom sem volt képes a házasságot valamilyen más társadalmi intézménnyel helyettesíteni – a Szovjetunió, Izrael és a kommunista Kína sem. Korunk egyik nagy ellentmondása, hogy a liberális kapitalizmus az összes jó szándékával együtt minden eddiginél jobban meggyengítette a családokat – anélkül, hogy ki tudna találni valamit helyette.

115-116. oldal

RitaVitrol>!

Álmok és kockázatok nélkül csupán az élet halovány látszatát tudjuk megvalósítani.

16. oldal

smee>!

Lesznek olyan feladatok, amelyek megoldására alkalmatlannak érezzük magunkat- át lehet-e adni őket valaki másnak? El tudjuk – e időben sajátítani a szükséges képességeket? Kaphatunk-e segítséget? Át lehet-e alakítani vagy egyszerűbb részekre bontani a feladatot? Ha valamelyik kérdést megválaszoljuk, rendszerint megoldást találunk a stresszesnek tűnő helyzet flow-tevékenységbe való átalakítására is. Ha azonban a feszültséget megriadt nyúl módjára csak dermedten nézzük, akkor semmi sem fog történni.

138-139. oldal

HBrigi>!

Ahogy az ilyen kreatív emberek az élethez viszonyulnak, azt sugallja, hogy az ember lehet egyszerre extrovertált és introvertált. Mi több, lehetséges, hogy a belülről és kívülről irányítottság teljes skálájának megjelenítése a normális emberi viselkedés. Éppen az nem normális, ha valaki odacövekeli magát ennek az intervallumnak az egyik végéhez, és vagy csak mások között, vagy csak magányosan tud élni. Bizonyos vérmérséklet vagy szocializáció az egyik vagy másik irányba lökheti az embert, és egy idő után könnyen hozzászokik, és úgy gondolja, hogy vagy a társas kapcsolatok, vagy a magány, de nem mindkettő. Így viszonyt leszűkíti az átélhető élmények körét, és behatárolja az élet élvezetének lehetőségeit.

126. oldal

2 hozzászólás
>!

Senkitől nem várhatjuk, hogy segítsen élni nekünk.

11. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Balogh Klára – Bárdos Katalin – Békési Tímea – Hardy Júlia – Koltai Mária – Korbuly Ágnes – Tóth Borbála: Transzgenerációs történetek
Robert Maurer: Kaizen
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu: Az öröm könyve
Oliver Burkeman: Túladagolt boldogság
Brendon Burchard: Töltődj fel!
Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny
Szondy Máté: A boldogság tudománya
Szondy Máté: Tudatos változás
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Popper Péter: A belső utak könyve