!

Az öröm művészete 60 csillagozás

Flow a mindennapokban
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete
Bookline · 2.490 Ft –15% 2.116 Ft
Régikönyvek.hu · 2.490 Ft –15% 2.116 Ft
Könyvtár

Csíkszentmihályi Mihály arra az örök kérdésre keresi a választ, hogy mi a boldogság titka, mitől is leszünk mi, emberek, elégedettek. Az öröm művészete a világhírű pszichológus korábbi műveiben lefektetett alapgondolatainak letisztult összegzése és azok gyakorlati alkalmazása a mindennapi életünkre. Emberek ezrein végzett széleskörű vizsgálatok alapján jutott a szerző arra a következtetésre, hogy a boldogtalanság, az elégedetlenség fő oka az, hogy az emberek többsége a mindennapok során egyáltalán nem foglalkozik, nem is vesz tudomást érzelmeiről. Csíkszentmihályi szerint a probléma megoldásának a kulcsa az lehet, ha olyan, változó kihívások elé állítjuk magunkat, amelyek magas fokú tudást és különböző képességek alkalmazását várják el tőlünk.

>!
Libri, Budapest, 2016
puhatáblás · ISBN: 9789633108406
>!
Libri, Budapest, 2014
196 oldal · ISBN: 9789633105061 · Fordította: Halmos Mária
>!
Libri, Budapest, 2014
200 oldal · ISBN: 9789633103913

2 további kiadás


Enciklopédia 3


Hirdetés

Kedvencelte 4

Most olvassa 13

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 2

Elcserélné vagy eladná


Kiemelt értékelések

+
>!
imi
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Ezután a könyv után határoztam el, hogy Kiteboardozni fogok. S lőn…

+
>!
dontpanic P
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Lehet önsegítő könyvként is tekinteni rá, ilyen szempontból nem tudom megítélni, mert én továbbképzésre olvastam, nem azért, mert segítségre van szükségem. Én nagyjából már most úgy élek, ahogy a könyvben le van írva, szóval engem csak megerősített ilyen szempontból.
Aki a gödör alján van, annak nem tudom, mennyire hasznos, függetlenül attól, hogy nekem hasznosnak tűnik.

De nem is ebben rejlik az igazi értéke, mert biztosan sok jó önsegítő könyv van még, bár ez azért különleges, mert Csíkszentmihályi fogalma, a flow felől közelít.
Szerintem az igazi értéke az utolsó fejezetben rejlik, ahol a szerző tulajdonképpen megoldja a modern kor egyik nagy problémáját. A vallások, mára jórészt kiüresedett formáit behelyettesíti egy olyan, transzcendens „mítoszrendszerrel”, ami a mai kor számára is érthető és hiteles tud maradni.
Azokra az alapokra fektetve mondja el, amit a vallások már rég elmondtak, és aminél többet úgysem lehet mondani (legyél jó, cselekedj jót), amiket ma tudunk a világról, amit a tudomány alapján ismerünk.
Szerintem ez nagyobb teljesítmény, mint amilyennek látszik, és bár a könyv egésze tetszett, de ez az utolsó fejezet egyenesen zseniális volt.

6 hozzászólás
+
>!
Galambdúc
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Kicsit szárazkás, több példa elment volna még az én ízlésem szerint. De azért örülök, mert megtudtam, hogy átlagon felül sok flow-élményben van részem (csak eddig nem neveztem nevén a gyereket, meg nem is biztos, hogy az a lényeg, inkább a megélt, belefeledkezős pillanat maga).
Tetszett, amit a sors szeretetéról mond, meg hogy a munkát hogyan tehetjük élvezhetővé, esetleg flow-állapothoz közelítve. Az emberi kapcsolatok fontosságát is hosszan taglalja, piros pont érte.
A Flow-t (az eredetit) félbehagytam, nekem ez a kötet sokkal kézzelfoghatóbb, használhatóbb. (mert kevésbé tudományos talán)

+
>!
kávésbögre
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Úgy gondolom, Csíkszentmihályi könyve segített abban, hogy tudatosabban éljek. Hogy az élet szerethető, és sok múlik azon, hogyan állunk hozzá. Amolyan „léleksimogató”, elalvás előtti olvasmány esténként, mindig csak néhány oldalt olvasva, hogy azzal a gondolattal feküdjünk le, hogy az élet igenis rendben van.

+
>!
Annamarie P
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Szerintem nagyon jókat gondol Csíkszentmihályi, csak nem tudja átadni annyira erőteljesen. Sokszor bő lére van eresztve, és elemi dolgokat magyaráz, miközben a lényeges dolgokon kevés a hangsúly. Ettől függetlenül, természetesen nagyon hasznos olvasmány, és mindenkinek ajánlom.

++
>!
Negygyerekanyja P
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Érdekes a könyv témája, így egyszer mindenképp érdemes elolvasni. Ad új gondolatokat, és serkent arra, hogy felülvizsgáljuk, min tudnánk annak érdekében változtatni, hogy jobban élvezzük az életet.
Ha ehhez több támpontot adott volna, több konkrét ötletet, akkor ötöst adtam volna rá, de nekem ez hiányzott belőle.

+
>!
Nagy_Barna
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Számomra az volt a könyv legnagyobb tanulsága, hogy mit lehet tenni az örömteli, teljes életért, és miért tölti a többség mégis az idejét mással. A könyv minden fejezete hemzseg a szemléletformáló és tanulságos gondolatoktól.

Persze – mint minden pszichológiai műnél – itt is el lehet azon gondolkodni, hogy a szóban forgó kutatások eredményei mennyire tudják pontosan visszaadni a valóságot. Abban a kritikában is van igazság, hogy bizonyos részeket jobban, másokat viszont kevésbé lett volna érdemes kifejteni. De mindezzel együtt is, szerintem ez egy olyan könyv, aminek mondanivalója túlzás nélkül sok ember életét változtathatja meg.

+
>!
László_Benedek
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

A sima flow-ot szerettem volna kivenni a könyvtárból, de ez került bele a kosaramba.Annak ellenére, hogy viszonylag sok önfejlesztő könyvet olvasok, ez a mű világrengető. Biztosan elő fogom még venni a jövőben is.

+
>!
meseanyu MP
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Az eredeti kötethez nekem nem tudott hozzátenni, inkább untam is egy kicsit. Persze aki ezt olvassa először, annak biztos nagyobb durranás.


Népszerű idézetek

+
>!
Dora

Az unatkozásra nincs mentség.

162. oldal, Az autotelikus személyiség

8 hozzászólás
+
>!
Dora

Csak úgy meríthetünk egy beszélgetésből valamit, ha új ismeretre vagy új érzésre teszünk szert. Ez azonban a beszélgetés mindkét résztvevőjétől figyelemösszpontosítást igényel, vagyis lelki energia befektetését, amire nemigen vagyunk hajlandóak. Pedig az igazi beszélgetésben elérhető flow-állapot az élet legizgalmasabb élményei közé tartozik.

147. oldal - Az életvitel átalakítása c. fejezet

2 hozzászólás
+
>!
Dora

Miután a munka az ember életének központi részét alkotja, feltétlenül élvezetes és kielégítő tevékenységnek kell lennie. Mégis sok ember úgy érzi, hogy amennyiben tisztességesen megfizetik, és állása biztonságot jelent számára, nem kell törődnie azzal, hogy munkája mennyire unalmas vagy elidegenítő. Ez a hozzáállás azonban azt eredményezi, hogy az illető eltékozolja az életéből az ébren töltött idejének majdnem 40 százalékát. És mivel rajtunk kívül senki mást nem érdekel, hogy munkánk élvezetes legyen, világos, hogy magunknak kell kezünkbe venni ezt a kérdést.

132. oldal - Az életvitel átalakítása fejezet

2 hozzászólás
+
>!
dontpanic P

Amikor az ösztönök felszabadításának bátor élharcosai a szabad szerelemben a társadalmi elnyomás megszüntetésének eszközét üdvözölték, aligha gondolták volna, hogy fél évszázad múlva a nemiség a dezodorok és üdítők reklámozását fogja szolgálni.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dezodor
+
>!
Cata15

Addig semmi nem lesz igazán érdekes, amíg nem szentelünk rá elég figyelmet!

+
>!
RitaVitrol

Álmok és kockázatok nélkül csupán az élet halovány látszatát tudjuk megvalósítani.

16. oldal

+
>!
smee

Lesznek olyan feladatok, amelyek megoldására alkalmatlannak érezzük magunkat- át lehet-e adni őket valaki másnak? El tudjuk – e időben sajátítani a szükséges képességeket? Kaphatunk-e segítséget? Át lehet-e alakítani vagy egyszerűbb részekre bontani a feladatot? Ha valamelyik kérdést megválaszoljuk, rendszerint megoldást találunk a stresszesnek tűnő helyzet flow-tevékenységbe való átalakítására is. Ha azonban a feszültséget megriadt nyúl módjára csak dermedten nézzük, akkor semmi sem fog történni.

138-139. oldal

+
>!
dontpanic P

Eddig egyetlen társadalom sem volt képes a házasságot valamilyen más társadalmi intézménnyel helyettesíteni – a Szovjetunió, Izrael és a kommunista Kína sem. Korunk egyik nagy ellentmondása, hogy a liberális kapitalizmus az összes jó szándékával együtt minden eddiginél jobban meggyengítette a családokat – anélkül, hogy ki tudna találni valamit helyette.

115-116. oldal

+
>!
ninfa

A jó a kreativitás győzelme a tehetetlenség felett…

166. oldal

+
>!
Dora

Jó, hogy ez az ember több mint nyolcvan évesen rájött, nem kell passzívan beletörődnie az unalmas életbe. Még akkor sem, ha a közbenső hatvan év értelmetlenül és siváran telt. De vajon hány olyan ember van, aki soha életében nem ismeri fel, hogy lelki energiáinak némi átalakításával a lehető legjobbat hozhatja ki az életéből? Ha pontos az a felmérési eredmény, hogy a lakosságnak körülbelül a 15 százaléka soha nem élt át flow-élményt, azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban emberek tízmilliói fosztják meg magukat mindattól, amiért egyáltalán érdemes élni.

128. oldal - Az életvitel átalakítása c. fejezet

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

John J. Ratey – Eric Hagerman: Spark
Lise Bourbeau: Az öt sérülés mely megakadályozza, hogy önmagad légy
J. R. Sherman: A türelem ereje
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Mantak Chia: A stressz életerővé alakításának taoista módszerei
Sue Hadfield – Gill Hasson: Asszertivitás
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!
Harry Lorayne: A szellemi erő titkai
Weninger Antal: Az idő partján
Edward de Bono: A hat értékmedál