32. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Az ​öröm művészete 118 csillagozás

Flow a mindennapokban
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Csíkszentmihályi Mihály arra az örök kérdésre keresi a választ, hogy mi a boldogság titka, mitől is leszünk mi, emberek, elégedettek. Az öröm művészete a világhírű pszichológus korábbi műveiben lefektetett alapgondolatainak letisztult összegzése és azok gyakorlati alkalmazása a mindennapi életünkre. Emberek ezrein végzett széleskörű vizsgálatok alapján jutott a szerző arra a következtetésre, hogy a boldogtalanság, az elégedetlenség fő oka az, hogy az emberek többsége a mindennapok során egyáltalán nem foglalkozik, nem is vesz tudomást érzelmeiről. Csíkszentmihályi szerint a probléma megoldásának a kulcsa az lehet, ha olyan, változó kihívások elé állítjuk magunkat, amelyek magas fokú tudást és különböző képességek alkalmazását várják el tőlünk.

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Open Books, Budapest, 2021
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635720101
>!
Open Books, Budapest, 2021
230 oldal · ISBN: 9789635720675
>!
Libri, Generál Nyomda, 2018
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634333012 · Fordította: Halmos Mária

7 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Friedrich Nietzsche · David Riesman


Kedvencelte 9

Most olvassa 15

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

DaTa>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

A Flow-t sokkal összeszedettebbnek gondolom, itt sokszor éreztem azt, hogy triviális dolgokról hosszan beszél, míg lényegesebb dolgokat éppen csak érint. Illetve sok ismétlést vettem észre benne, biztos vagyok benne, hogy sok gondolatot, de még egészen konkrét példát is olvastam már nála máshol. Kicsit vegyes érzéseim vannak mindezek miatt, jó-jó ez, de azért csalódott is vagyok. Többet vártam volna.

1 hozzászólás
AKR>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

„Akár tetszik, akár nem, nyomot hagyunk a világon. Minden ember születése hullámokat kelt, amelyek végigfutnak a társas környezeten, szülők, testvérek, rokonok és barátok közt, mikor pedig felnőtt, cselekedetei millió szándékos és szándéktalan következménnyel járnak.”

    Míg a Flow számomra anno egy meghatározó könyv volt, ezt sajnos már nem éreztem annak.
Egyszer már elkezdtem, de akkor azt éreztem, hogy ez tulajdonképp a Flow rövidített változata és félretettem. Elolvasva is megmaradt ez az érzésem. Nem adott semmi újat. Sőt néha már kicsit untam is és egy két oldalt átlapozva folytattam…
    Én sokkal többet vártam. Nem is igazán találó a cím. Én nem éreztem, hogy ez most az öröm művészetéről szólna. Aki nem olvasott még Csíkszentmihályitól inkább a Flow legyen az első. Én azt sokkal összeszedettebbek éreztem.

padmee>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

A könyv felszínesnek, a vizsgálati módszerek és a levont következtetések komolytalannak tűnnek. Amit értékelni tudok a szerzőben, hogy az embereket tartalmasabb életre biztatja a passzív pihenés helyett, bár elismeri, hogy a kutatások alapján nem boldogabbak a flow-élményt gyakran átélők pl. a sokat tévézőknél. Észrevettem, hogy a szerző mennyire ódzkodik az egyedülléttől és az egyedül végezhető tevékenységektől, szerintem ez erősen befolyásolja a gondolkodását szakmailag is. A flow az én értelmezésemben a belefeledkezés, az önfeledtség ideje, amit leggyakrabban akkor élhetünk át, amikor az ego háttérbe vonul, mert annyira leköt valami, hogy megfeledkezünk magunkról. Csakhogy nem mindegy, hogy mire eljutunk a szabadidőig, milyen „állapotban” vagyunk. A teljes munkaidőben dolgozó, majd a házimunkában robotoló asszony, akitől általában elvárás, hogy a családi békét is fenntartsa, elnéző legyen a férjével vagy az anyósával, fizikailag és idegileg is annyira kimerült, hogy örül, ha lerogyhat a tévé elé és csak bámulhat ki a fejéből. Míg a férj hazaérve a munkából, kis pihenés és vacsora után boldogan barkácsol vagy kertészkedik. A lehetőségeink tehát nem egyformák (ebben sem). Összességében nem tudom a könyvet túl komolyan venni, csupán biztatásnak, hogy gondoljuk át: tudnánk-e többet kihozni az életből?

dontpanic>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Lehet önsegítő könyvként is tekinteni rá, ilyen szempontból nem tudom megítélni, mert én továbbképzésre olvastam, nem azért, mert segítségre van szükségem. Én nagyjából már most úgy élek, ahogy a könyvben le van írva, szóval engem csak megerősített ilyen szempontból.
Aki a gödör alján van, annak nem tudom, mennyire hasznos, függetlenül attól, hogy nekem hasznosnak tűnik.

De nem is ebben rejlik az igazi értéke, mert biztosan sok jó önsegítő könyv van még, bár ez azért különleges, mert Csíkszentmihályi fogalma, a flow felől közelít.
Szerintem az igazi értéke az utolsó fejezetben rejlik, ahol a szerző tulajdonképpen megoldja a modern kor egyik nagy problémáját. A vallások, mára jórészt kiüresedett formáit behelyettesíti egy olyan, transzcendens „mítoszrendszerrel”, ami a mai kor számára is érthető és hiteles tud maradni.
Azokra az alapokra fektetve mondja el, amit a vallások már rég elmondtak, és aminél többet úgysem lehet mondani (legyél jó, cselekedj jót), amiket ma tudunk a világról, amit a tudomány alapján ismerünk.
Szerintem ez nagyobb teljesítmény, mint amilyennek látszik, és bár a könyv egésze tetszett, de ez az utolsó fejezet egyenesen zseniális volt.

6 hozzászólás
Nesztiq>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Az eleje kicsit unalmas volt, a téma bevezetése meg ilyenek. A közepe nagyon tetszett. A végével pedig nem tudtam egyetérteni.
Összességében egy jó és hasznos könyv volt. Megerősített a saját elképzeléseimben is a munka kapcsán.
És rájöttem, hogy nekem a matekezés flow élmény. :D Furcsa, mert nem szeretem annyira a mateket, de mégis, ha belejövök nagyon bele tudok merülni. Amúgy érdekes ez a flow, hogy köze van az erőfeszítéshez, a feszült koncentráláshoz, jó dolog, de mégsem érzed magad boldognak közben, mert ilyenen nem is gondolkodsz. Utána viszont jó érzés vissza gondolni rá.
Mindenkinek ajánlom legalább egyszeri elolvasásra ezt a könyvet, hasznos és elgondolkodtató is! :) off

kávésbögre P>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Úgy gondolom, Csíkszentmihályi könyve segített abban, hogy tudatosabban éljek. Hogy az élet szerethető, és sok múlik azon, hogyan állunk hozzá. Amolyan „léleksimogató”, elalvás előtti olvasmány esténként, mindig csak néhány oldalt olvasva, hogy azzal a gondolattal feküdjünk le, hogy az élet igenis rendben van.

Katja_Magnus P>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Nagyon száraz és egyáltalán nem azt kaptam,amit gondoltam,hogy kapni fogok. Tele van ismétlésekkel és az amerikaiak statisztikáival, ami nem biztos hogy ráhúzható a magyarokra.
Tippeket, ötleteket vártam és ebből nem kaptam semmit.

zajzi >!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Csikszentmihályi Mihály:
Az öröm művészete – flow a mindennapokban

2022 januári közös könyvünk volt a könyvklubban, egy elég vacak minőségű pdf-hez jutottam hozzá, de a legnagyobb baj az volt, hogy nem élveztem az olvasást, így aztán lapoztam is sokat.
Nem vagyok oda az önfejlesztő könyvekért, és nekem ez az volt. Talán ha pszichológiai szakkönyvként próbáltam volna olvasni, és a történetiség érdekelt volna, más a hatása. Merthogy a felmérések, vizsgálatok, amikre alapozta a meglátásait, a 80-as, 90-es években készültek, és a megállapítások akkor biztos igazak is voltak, de ma már igencsak más a helyzet. Amit meg a pozitív hozzáállásról ír, a pozitív gondolkodás és a tudatos életvezetés fontosságáról, azt nekem nem kell bizonygatnia. Szóval ez nem az én könyvem volt.
Azt gondolom, az egy megtévesztő, demagóg duma, hogy csak rajtad múlik, milyen lesz az életed. Rajtad múlik, hogy milyen filmeket nézel, milyen a munkád, olvasol-e, és igényes könyveket olvasol-e. Azok a gyerekek, akik a szüléiktől nem tanulják meg, mit jelent az, hogy ambíció, vagy a jóra való törekvés, mert a szüleik is csak sodródtak (még ha nem is mélyszegénységben élő emberekről van szó), nagyon nehéz elvárni, hogy a sorsukat tudatosan alakítsák, az igényesség domináljon a munkájukban, a szórakozásaikban vagy akár a tanulásban. Sajnos a legtöbb ember a könnyebb ellenállás irányába mozdul el. Egyszerűbb a celebvilág újságait olvasni, mint a komolyabb hírportálok elemző cikket, vagy egyszerűbb a mozgalmas képekkel megtűzdelt zenei klippeket nézni-hallgatni, mint valami igényesebb zenét, akár könnyűzenét, aminek a szövege közvetít is valamit, nem is beszélve a klasszikus zenéről. És ugyanez érvényes a komolyabb mondanivalót hordozó filmekre, színdarabokra. Ezeknek az élvezetét meg kell tanulni, hozzá kell szoktatni a fülünket és energiát kell fektetni a megértésükbe. És akit nem neveltek erre a szüleik, nem látták a példát erre, azoknak nagyon nehéz az utat megtalálni az effajta igényesség felé.
Ha az iskolarendszerünk több figyelmet fordítana a gyerekek személyiségére, a tudatosság megtanítására, akkor talán majd néhány évtized múlva javulás állhatna be ezen a téren.
Valószínű persze, hogy a könyv a műveltebb, tudatosabban élő emberekhez szól, hogy ők tudjanak még jobban figyelni a pozitív oldalára az életnek, ők tudják még hatásosabban megélni az életük eseményeit, megtalálva a koncentráció, elmélyültség, az igényes életvezetés örömeit. De engem sajnos mostanában egyre inkább az foglalkoztat, hogy van egy nagyon széles réteg, akik az úgynevezett igénytelen életet élik: a munka az max. pénzkereset, a szórakozás max. TV, a tanulás pedig a kötelező rossz, ami a középiskola után megszűnik. És akkor a mélyszegénységben élő roma családokról, akik a társadalom peremén élnek nem is volt szó. Persze igazságtalan vagyok, a szociológiai, társadalompolitikai szempontokat nem kérhetem számon ezen a könyvön.

5 hozzászólás
Hanima P>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Nagyon tetszett, jó volt januárban olvasni, amikor egyébként is tervezős, önmegfigyelős hangulatom szokott lenni, sok dolgot kezdtem el és újra a hatására, csak úgy élvezetből. A végén picit elveszett már a könyv iránti érdeklődésem, kevésbé a flow és az öröm volt a téma, de végigolvastam, viszont meghozta a kedvem még az írótól olvasni. Sőt, találtam sok remek videót is, ami a flowról szól, CsM előadásában.

Galambdúc>!
Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

Kicsit szárazkás, több példa elment volna még az én ízlésem szerint. De azért örülök, mert megtudtam, hogy átlagon felül sok flow-élményben van részem (csak eddig nem neveztem nevén a gyereket, meg nem is biztos, hogy az a lényeg, inkább a megélt, belefeledkezős pillanat maga).
Tetszett, amit a sors szeretetéról mond, meg hogy a munkát hogyan tehetjük élvezhetővé, esetleg flow-állapothoz közelítve. Az emberi kapcsolatok fontosságát is hosszan taglalja, piros pont érte.
A Flow-t (az eredetit) félbehagytam, nekem ez a kötet sokkal kézzelfoghatóbb, használhatóbb. (mert kevésbé tudományos talán)


Népszerű idézetek

Dora P>!

Az unatkozásra nincs mentség.

162. oldal, Az autotelikus személyiség

Kapcsolódó szócikkek: unalom
12 hozzászólás
Dora P>!

Csak úgy meríthetünk egy beszélgetésből valamit, ha új ismeretre vagy új érzésre teszünk szert. Ez azonban a beszélgetés mindkét résztvevőjétől figyelemösszpontosítást igényel, vagyis lelki energia befektetését, amire nemigen vagyunk hajlandóak. Pedig az igazi beszélgetésben elérhető flow-állapot az élet legizgalmasabb élményei közé tartozik.

147. oldal - Az életvitel átalakítása c. fejezet

2 hozzászólás
Cata15>!

Addig semmi nem lesz igazán érdekes, amíg nem szentelünk rá elég figyelmet!

Kalmár_Melinda P>!

A szándékok rövid távon mozgósítják lelki energiánkat, a célok hosszú távon alakítják és végül meg is határozzák, hogy milyen emberré válunk. Teréz anya, az apáca leginkább abban tér el Madonnától, az énekesnőtől, hogy más célnak szentelte az életét. Következetes célrendszer nélkül nemigen tud kifejlődni koherens személyiség.

40-41. oldal

Dora P>!

Miután a munka az ember életének központi részét alkotja, feltétlenül élvezetes és kielégítő tevékenységnek kell lennie. Mégis sok ember úgy érzi, hogy amennyiben tisztességesen megfizetik, és állása biztonságot jelent számára, nem kell törődnie azzal, hogy munkája mennyire unalmas vagy elidegenítő. Ez a hozzáállás azonban azt eredményezi, hogy az illető eltékozolja az életéből az ébren töltött idejének majdnem 40 százalékát. És mivel rajtunk kívül senki mást nem érdekel, hogy munkánk élvezetes legyen, világos, hogy magunknak kell kezünkbe venni ezt a kérdést.

132. oldal - Az életvitel átalakítása fejezet

2 hozzászólás
dontpanic>!

Amikor az ösztönök felszabadításának bátor élharcosai a szabad szerelemben a társadalmi elnyomás megszüntetésének eszközét üdvözölték, aligha gondolták volna, hogy fél évszázad múlva a nemiség a dezodorok és üdítők reklámozását fogja szolgálni.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dezodor
RitaVitrol>!

Álmok és kockázatok nélkül csupán az élet halovány látszatát tudjuk megvalósítani.

16. oldal

FélszipókásŐsmoly >!

Nincs olyan szabály, mely szerint mindenki ugyanúgy élné meg az életét. Csak az a fontos, hogy mindenki megtalálja azt, ami az ő esetében a legjobban működik.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: életmód
dontpanic>!

Eddig egyetlen társadalom sem volt képes a házasságot valamilyen más társadalmi intézménnyel helyettesíteni – a Szovjetunió, Izrael és a kommunista Kína sem. Korunk egyik nagy ellentmondása, hogy a liberális kapitalizmus az összes jó szándékával együtt minden eddiginél jobban meggyengítette a családokat – anélkül, hogy ki tudna találni valamit helyette.

115-116. oldal

AKR>!

A jó élethez mindannyiunk számára saját énünk jelenti a legfőbb akadályt.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Szondy Máté: Megélni a pillanatot
Balogh Klára – Bárdos Katalin – Békési Tímea – Hardy Júlia – Koltai Mária – Korbuly Ágnes – Tóth Borbála: Transzgenerációs történetek
Szondy Máté: Tudatos változás
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban
Robert Maurer: Kaizen
Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny
Kristin Neff: Együttérzés önmagunkkal
Popper Péter: A belső utak könyve
Anne Dickson: A teljes jogú nő