A ​futás öröme 17 csillagozás

Technikák a jobb teljesítményhez
Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme

Napjainkban ​egyre többen húznak futócipőt. Mi hajtja az embereket a futópályára vagy a terepre, hogy aztán edzettségi szintjüktől függően kocogjanak vagy akár ultramaratont fussanak?

A VÁLASZ EGYSZERŰ: A FLOW.

A futók szerencsések, mert ez a sport – legyen szó akár hobbifutásról, akár versenyzésről – számos lehetőséget kínál a flow megtapasztalására. Bár ez a gyakorlati tanácsokban is bővelkedő kötet a futást helyezi középpontjába, a szerzők mindenkihez szólnak, aki szeretné átélni a flow-t az élet bármely területén. Céljuk a kutatási eredményeik ismertetésével és a flow-t átélt futók személyes történeteinek megosztásával épp olyan egyszerű, mint amilyen nemes: segíteni az embereknek abban, hogy teljesebb, boldogabb életet élhessenek.

Csíkszentmihályi Mihály a kreativitás és a tökéletes élmény pszichológiájának egyik legismertebb kutatója. Széchenyiés Prima Primissima díjas, a Magyar Érdemrend nagykeresztjének tulajdonosa, az MTA tagja, a Claremont Graduate… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2018
376 oldal · ISBN: 9789634334590 · Fordította: Dövényi Ibolya
>!
Libri, Budapest, 2018
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634333395 · Fordította: Dövényi Ibolya

Kedvencelte 3

Most olvassa 20

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

kávésbögre P>!
Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme

Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme Technikák a jobb teljesítményhez

Alapvetően szkeptikus vagyok a futós könyvekkel, szerintem ez tipikusan az a sport, amit csinálni kell, nem olvasgatni róla :) Na ezt az elméletemet Csíkszentmihályi és társai simán derékba törték, és megmutatták, hogy lehet a futásról úgy írni, hogy a szkeptikusoknak is megfeleljen, mi több, imádják. Rengeteg munka és energia van ebben a kötetben, csodálattal néztem, hogy mennyire kutatómunka áll mögötte. A flow szakirodalma eddig is érdekelt, és a könyv elolvasása után szinte magától értetődőnek érzem, hogy naná, a flow és a futás tökre összefügg.
Nagyon sok tényleg praktikus tanácsot, ötletet is tartalmaz, amiknek valóban hasznát vettem egy-egy sima futásom vagy éppen versenyem során. Le a kalappal.

2 hozzászólás
_minka_ I>!
Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme

Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme Technikák a jobb teljesítményhez

„A könyvírásban és a futásban sok közös vonás van” – olvashatjuk a köszönetnyilvánításban. És valóban, noha én is elsősorban futóként kezdtem el olvasni, a könyv nagyjából kétharmadában könnyedén be tudtam helyettesíteni a futás szót írással, és hasznos tanácsokat és új nézőpontokat kaptam mindkét területhez. Ajánlom tehát futóknak, íróknak, író futóknak és futó íróknak. :D

szikszai_2 P>!
Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme

Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme Technikák a jobb teljesítményhez

A flow alkalmazásáról eddig nem olvashatunk könyvet. Most már itt egy könyv, amely a flow állapot elérését a futásra alkalmazza. Amatőr hosszútáv futóként néhányszor már megéltem a flow-t futás közben is.
Minden futónak kötelező olvasmány.

marsey>!
Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme

Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme Technikák a jobb teljesítményhez

Hobbiszinten futok, hetente kétszer 6 kilométert, és nem vonz sem a félmaraton, sem a maraton, versenyezni is maximum kétszer járok egy évben, hogy meglegyen a közösségi élmény. Nincsenek céljaim a futással – azért csinálom, mert tudom, hogy jót teszek vele az egészségemnek. Ebből kiindulva kijelenthetem, hogy ez a könyv nem nekem íródott. Tény, hogy találtam benne hasznos általános gondolatokat, pl. azt, hogy az értelmes élet fontos része, hogy célt/célokat tűzzünk ki magunk elé, de ezt leszámítva úgy érzem, a könyv annyira a futókra (sportolókra) koncentrál, hogy inkább azoknak lehet hasznos, akiknek a futás tényleg a mindennapi élet része, legyen az illető akár profi, akár amatőr futó.

Az első rész (majdnem a könyv fele) a flow bemutatásáról szól futásspecifikusan, a második rész pedig arról, hogyan érhetjük el a flow-t futás (sportolás) közben. Amerikai futók egy-egy versenyét, felkészülését, illetve a szerzők flow-élményét hozza a könyv példaként, ami nagyon motiválóan hathat azokra, akik nagy célokat tűztek ki maguk elé a futás terén. Akik pedig az élet egyéb területén szeretnék megvalósítani a flow-t, azoknak szól az utolsó, kb. 30 oldalas fejezet.

Összességében úgy vélem, hogy ez a könyv futásspecifikusan beszél a flow-ról, ezért akik arról szeretnének olvasni, hogyan lehet a flow-t az élet egyéb területein vagy a mindennapi életben megtapasztalni, azoknak nem feltétlenül ez a könyv a jó választás, bár tény, hogy olvastatja magát. Még az is lehet, hogy valaki pont ettől a könyvtől kap kedvet a futáshoz. :)


Népszerű idézetek

Sonnenschein >!

– Ha közelebbről megvizsgáljuk, kik is vagyunk, azt találjuk, hogy az ember a tapasztalatainak és a genetikai hátterének nagy, egymásba olvadó gyűjteménye.
Az elképzelés alátámasztására [Tim Catalano] elvégzett egy kísérletet.
Megkérte a tanítványait, hogy gondolják végig, hány konkrét napot tudnak felidézni az elmúlt évükből. Ha semmilyen további támpontot nem adott nekik ehhez, a diákok átlagosan 20-25 napra tudtak visszaemlékezni. Támpontokkal ez a szám 100-120 napra ugrott fel.
…..
– Szomorú, de ha így állunk, és évente csupán húsz napra emlékszünk, az olyan, mintha a többi napon nem is éltük volna – állapítja meg Catalano. – Ezért mondom mindig az embereknek, hogy az élet célja nem más, mint hogy a lehető legtöbb emléket gyűjtsük össze, minél több „hűha-élményt”, amelyek megragadnak a memóriánkban. Ez az élet.
Amikor a kényelmes kis életünket éljük, akkor minden napot ugyanaz a rutin jellemez, egyik nap olyan, mint a másik. Az emlékezetes dolgok véletlenszerűen esnek meg velünk.
Álljunk az élethez úgy, hogy feltesszük magunknak a kérdést: miként tudnék szándékosan olyan helyzeteket előidézni, amelyekről emlékeim maradnak?

304-305. oldal

Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme Technikák a jobb teljesítményhez

2 hozzászólás
Kukuucs>!

Amikor az ember áttöri azokat a korlátokat, amelyeket a teste és a tudata még képes kezelni, valami hihetetlen dolog történik. Egy ilyen élmény lecsupaszít. Csak te maradsz ott a végsőkig lemeztelenedve, és olyan tudásra teszel szert magadról, amit más módon nem tudtál volna megszerezni.

Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme Technikák a jobb teljesítményhez

Kukuucs>!

Amikor már futóként határozzuk meg magunkat, nem pedig egy olyan emberként, aki mellesleg fut is, azt fogjuk tapasztalni, hogy már nem teszünk fel magunknak kérdéseket a motivációnkat illetően. Futunk, mert ezek vagyunk mi.

325. oldal

Csíkszentmihályi Mihály: A futás öröme Technikák a jobb teljesítményhez


Hasonló könyvek címkék alapján

Bagdy Emőke: Stresszkezelés és relaxáció alkalmazása a testnevelésben
Andrejkovics Zoltán: Láthatatlan játék
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady
Hosszú Katinka: Az átalakulás
Endrei Judit: Kemény üzenetek
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Almási Kitti: Bátran élni
Popper Péter: Lélek és gyógyítás
Csányi Vilmos: Íme, az ember
Teljesebbé válni