A ​fejlődés útjai 50 csillagozás

Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

Csíkszentmihályi nagysikerű Flow című könyvének folytatása a harmadik évezred emberének legfőbb kihívásairól és a fejlődés lehetőségeiről szól. A világhírű magyar származású pszichológus állítja, hogy azok a genetikailag kódolt személyiségjegyeink, amelyek az evolúció során hatékonyan segítették emberré válásunkat és szaporodásunkat, mára az életünket és a világot veszélyeztető tényezőkké váltak. A gének hatásai mellett a szerző tág teret szentel a Richard Dawkins által bevezetett kulturális mémek szerepének, melyek szintén evolúciós örökségünk részét képezik. Ha képes vagyunk az evolúciós folyamat aktív és tudatos szereplőjévé válni, az nem csupán örömmel tölt el, de értelmet is ad életünknek. A Flow a tökéletes élmény pszichológiájával ismertette meg az olvasót, ez a kötet pedig rávilágít arra, miként emelkedhetünk felül evolúciós örökségünkön, és válhatunk tudatos formálóivá kaotikus világunknak, hogy egy harmonikusabb, élhetőbb bolygót teremtsünk magunknak.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pszichológia Nyitott Könyvműhely

>!
Open Books, Budapest, 2021
416 oldal · ISBN: 9789635720118
>!
Open Books, Budapest, 2021
416 oldal · ISBN: 9789635720651
>!
Libri, Budapest, 2016
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633108390 · Fordította: Budai Júlia

4 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 9

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

KBCsilla P>!
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

Az az én bajom ezekkel a könyvekkel, hogy nagyon hangulatfüggő a hozzáállásom.
Vagy az egekig röppenek a világmegváltás lehetőségétől, hol meg úgy érzem, hogy úgy eszetlenség az egész, ahogy van.
Most is uralkodik rajtam ez a kettősség, nem is nagyon merek éppen emiatt állást foglalni sem erre, sem arra.
Úgy vélem, gyakran kell bele-beleolvasni, nem pedig egyfolytában végigrágni magát rajta az embernek.
Mondjuk a Flow valahogy jobban megfogott, igaz, annak van néhány éve.
Azóta kicsit megrágdosott az idő vasfoga engem is.

5 hozzászólás
lilaköd P>!
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

Kezdem azt hinni, hogy a véletlenül megszerzett könyvek sokkal nagyobb hatással vannak rám, mint amelyeket célirányosan választok. Ennek a könyvnek a vásárlását sem terveztem, de akciós volt, így haza jött velem.
Nem bántam meg.
Az írója érthetően, világosan inkább mesél, mint kioktat a génekről, mémekről, komplexitásról, pszichikus energiáról, evolúcióról.
A könyv még egy jó ideig nem kerül fel a polcra. Biztosan többször a kezemben fogom még venni.

Chöpp P>!
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

Én a többséggel ellentétben nem a Flow-val kezdtem Csíkszentmihályi Mihály bácsi olvasását. Ez a könyv már az első oldalakon tudatta velem, hogy a végéig diadalittas mámorban fogok kóvályogni és le sem teszem az utolsó szóig. Imádtam az evolúciós zsákutcáinkat, a genetikai kódolásunkat (amire épít a média és tsai), a géneket és a mémeket! Számomra rengeteget adott. Igazán kár lett volna kihagyni! Azóta is készülök a következő könyvére.
Ja, és mindenkinek ajánlom, aki többet meg szeretne tudni az emberiség múltjáról és a jövőjével kapcsolatos dimenziókról

metahari P>!
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

A nagyon magas színvonalú és érdekes Flow után következik A fejlődés útja, már az alcímben ígéri, hogy a Flow folytatása. Olvasás közben sok helyen ismétli a Flow-beli részeket, majd remekül összefoglalja a flow-elméletét, kapunk sok példát az alkalmazásra; de a beígért folytatás az nem akkora durranás, mint a Flow. Számomra kissé zavaros fejtegetésbe kezdett – mint egy öregedő nagypapa, el-elkalandozva, bár a világ jellemzésére írt fejezet az eléggé jó. Mindenképpen érdemes átlapozni, olyan nagyot várni, mint a Flow viszont nem érdemes.

padmee>!
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

Mondott ez újat valakinek? Nyilvánvaló dolgok sok ismétléssel, mint valami könyvvé hizlalt újságcikk. A végkövetkeztetés annyi, hogy a világ olyan, amilyenné formáljuk, ha mindenki Gandhi lesz vagy Teréz anya, és mindenki olyan tevékenységben keres örömet, ami az emberiség jó irányú fejlődéséhez vezet, akkor szép jövő vár ránk. Egyébként nagyon látszik, hogy amerikai közönségnek íródott.

Vyanna>!
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

Kétszer olvastam el egymás után..inspiráló, gondolatébresztő.

esőember>!
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

Könyv arról, hogyan teljesedjen ki, hogyan váljon komplexszé az életünk. Tanulságos és érdekfeszítő…

Ratoncita P>!
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

Az életünk kiteljesedésének lehetőségéről mesél a szerző. Nagyon érdekes volt, de valószínűleg túl gyorsan behabzsoltam. Most újrakezdtem kisebb etapokban, jobban ízlelgetve. Nekem valószínűleg többször vissza-vissza kell térnem hozzá, hogy igazán be tudjam építeni a mondanivaóját.

Egyik kedvenc idézetem:
„Hogy egy helyzetben valaki észreveszi-e egyáltalán a megoldandó feladatot, s hogy ez egy rémisztő akadály-e az illető számára vagy izgalmas kihívás, az leginkább az illető mentális felkészültségétől függ.” (300. oldal)

particsiga>!
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

Nem tettem vissza a polcra – még nem végeztünk. Biztosan elolvasom, beleolvasok még. Tetszettek a feladatok. Azokhoz is visszatérek majd.

Evodia>!
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai

Az egyik legjobb könyv az élet nagy dolgairól. Nagyon tetszett.


Népszerű idézetek

B_Tünde P>!

Amikor az organizmusok túlzott sikerrel merítenek energiát a környezetükből, elpusztulhat a környezetük, és ezzel együtt ők maguk is. Az evolúció csak átmeneti sikerekkel kecsegtet: a múlt győztesei könnyen válhatnak a jelen veszteseivé. Mivel az organizmusokba általában nincs beépítve az önkorlátozás, ezért hacsak nem találják meg a vágyak korlátozásának csodaszerét, a „minél több energiát használunk fel, annál jobb” elvet követik, s így egykönnyen előfordulhat, hogy valamely egyén vagy egy csoport kimeríti a környezete erőforrásait.
Az életfenntartó környezet elpusztításának a veszélye soha nem volt ennyire égető. Először is, az emberen kívül egyetlen élőlény sem alakított át annyi mindent energiává – a marhát proteinné, a szenet és a kőolajat villanyárammá, az erdőket épületfákká, sőt az anyag legalapvetőbb erőforrását, az atomenergiát is felhasználja saját céljaira.
Másodszor, nem mutatunk semmiféle szándékot arra nézve, hogy bármikor is – például, ha már nem vagyunk éhesek vagy nem fázunk – megálljunk a fogyasztásban, hanem vég nélkül használjuk a természet erőforrásait, csak hogy saját hatalmunkat bizonyítsuk, vagy elszórakoztassuk magunkat.

196. oldal, 6. fejezet

B_Tünde P>!

A tudomány tökéletesen leírja, hogy több sejt hogyan kapaszkodik össze, és hogyan alkotnak amőbát vagy gyűrűsférget, de máig rejtély, hogy bizonyos sejtek miért kapcsolódnak össze, és mi tartja őket egybe, pedig sokat tudunk az atomi kötésekről, a gravitációs erőről, az elektromágneses jelenségekről.

192. oldal, 6. fejezet

B_Tünde P>!

Becslések szerint az Egyesült Államokban jelenleg egy átlagos felnőttnek 400-nál is több elektromos készülékkel van dolga az élete során. Azt gondolnánk, hogy ez a sok háztartási és másféle eszköz boldoggá teszi az embereket. De valójában szó sincs erről. Ahogyan ezt már az ötödik fejezetben részleteztük, eredetileg a segítségünkre létrejött mémek könnyen válhatnak rajtunk élősködőkké. Stefan Linder, a svéd közgazdász és államférfi meggyőzően ecsetelte, hogy bizonyos számú háztartási gép felett már kevesebb időt spórolunk meg velük, mint amennyit a karbantartásuk, a javításuk és a tárolásuk megszervezése igényel. Jóllehet, könnyebb a hagymát konyhakéssel aprítani, mint egy kagylóhéjjal, vagy egy éles csonttal, vagy a fogunkkal. De vajon tényleg előrelépés-e az elektromos konyhakés?

313. oldal, 9. fejezet

4 hozzászólás
esőember>!

Mit kell tenni a flow-állapot elérésért, hogyan érhetjük el a személyiségünk komplexebbé fejlődését, és hogyan járulhatunk hozzá az evolúcióhoz?
Először is tanuljuk meg élvezni az életet. Valójában nem sok értelme van az életnek, ha nincs benne örömünk.

303. oldal

1 hozzászólás
lilaköd P>!

Először is tanuljuk meg élvezni az életet. Valójában nem sok értelme van az életnek, ha nincs benne örömünk.

303. oldal

4 hozzászólás
zsuzsyb I>!

A mai kultúra túlságosan sok passzív és értéktelen szórakozást kínál. Ennek is nagy szerepe van abban, hogy a flow csak ritkán fordul elő a hétköznapokban. Egy eszményi társadalomban az emberek faragnának, szőnének, programoznának, festenének, történeteket mesélnének, énekelnének, táncolnának, és nem lenne szükség annyi hivatásos művészre az emberek szórakoztatásához.

paoloni >!

[…] a legnagyszerűbb emberi cselekedet, ha valaki képes nem visszaélni a kapott privilégiumokkal.

132. oldal

lilaköd P>!

Valószínűleg jó, hogy szükségünk van külső elvárásokra ahhoz, hogy rend legyen a fejünkben.

55. oldal

lilaköd P>!

Csak az egész bolygót magunkénak tekintve ismerhetjük fel, hogy a szennyező anyag mindig mérgező, bárhol is tárolják.

84. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek
Szondy Máté: Tudatos változás
Meik Wiking: A hygge otthon
James Clear: Atomi szokások
Hidasi Judit: Na és, hogy tetszik Japán?
Beth Kempton: Wabi Sabi
Soma Mamagésa: Öngyógyító könyv
Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!
Meik Wiking: Lykke