Párizsi ​sarok 1 csillagozás

Ásatási jegyzőkönyv
Csikós Attila: Párizsi sarok

Villy ​mámorról mámorra járt. Csak cigarettázott, ivott és jegyzetelt, Teleszívta a máját, és belebámult a Le Monde ólomkamráiba. Hallotta, ahogy elönti lelkét a vér. Jó kis hazai! Az olcsó bort vedelte vacsora után. Mohón, hogy rá is löttyent az útikönyvre. szétáztatta a komplett Cahmps-Elysées-t. „Sebaj! Több is veszett Mohácsnál! Töltsd újra, idd, nyakald, vedeld a habzó párizsi bort! Részegedj le a forradalomhoz. Az lesz az első megmérettetés. Te! Te elázott finnugor párizsi! Beintett neked az Isten!” Villy ettől kábult el nyilván: ostobán, részegen, a körutak fényeiben fürdőzve, belélegezve a közeledő halovány párizsi tavasz rigolyáit. Kényeskedve görbítette el a verssorok végeit, puhán huppanó rímeket rajzolt a macskabajszos gondolatok kiszöggellései után. Mint aki nadragulyát evett. Bevett ezt az agyonhistorizált kultúrmaszlagot. Párizs! Párizs, te Hattyúerotikus hableány! „Csak múlna el az az átkozott kelés, fekélyes miazma, bánat, Pestpor, a tinta. Fogyjon el minden! Itt.… (tovább)

>!
Új Kozmosz, Budapest, 1998
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631174220

Kiemelt értékelések

Sárhelyi_Erika I>!
Csikós Attila: Párizsi sarok

Csikós Attila: Párizsi sarok Ásatási jegyzőkönyv

Párizsi kávéház-illat, a Montmarte nyüzsgése, a Pigalle buja levegője, a Sully-palota kertjében éneklő vén dalnok fogatlan szája, utcák, terek hajnali, nappali és esti fényei, bárok összhangzattana, honvágy és elvágyódás. Egy kis doboznyi hangulat-bombon rímekkel, gondolatfutamokkal, emlékfoszlányokkal. Ahogy a szerző fogalmaz: „Hát így lett ez a kötet. A Szajna partján, az Eiffel-torony alatt, a Montmarte-on talált, elhagyott mondatokból raktam össze, kilesett veszekedések, kihallgatott suttogások ellopott töredékeiből rekonstruáltam egy világot, ami minden kétkedésünk ellenére létezik. Egy gondos kutató felelősségével közreadom hát a felfedezett leletegyüttest és csatolt szakvéleményeket.”
Nekem pedig kedvem támadt útra kelni Párizs felé.


Népszerű idézetek

Sárhelyi_Erika I>!

Homelessbár
(…)
A színpadon egy ruhátlan amazon,
elférne tán egy üres Kamazon.
Lába alatt a deszka recseg,
szutyok kis nő, de sosem fecseg.
Pigalle, Pigalle!
Sejtésszinten vagyok,
kísérleti stádium, a mellei puhák és nagyok.
További fogyasztásra nincs keret,
még fel se álltam, máris elmegyek.
(…)

62. oldal

Csikós Attila: Párizsi sarok Ásatási jegyzőkönyv

1 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

Szerető szép szemedbe

Most Párizsra vágyom,
vagy hogy Te légy ánizs álmom…
Most jó vagy sem
ez a dupla élű gyötrelem?
Szerelem.
Vagy?
Rágyújtok,
s füstté szívom arcodat.

36. oldal

Csikós Attila: Párizsi sarok Ásatási jegyzőkönyv

Sárhelyi_Erika I>!

Istenem, Párizsban minden költőnek szajhalelke van! Én nem szégyelltem, azt se bántam, ha a dűlők, az áporodott kapualjak, a fakó szőrűek becsaptak néha, és fogatlan lépcsőházaik nem adták a várva várt kielégülést!
Mentem, szerelmes lovagja Párizs alabástromtestének, s nem is tudom, mi részegített meg jobban, az ital vagy a vágy, hogy egy gőzölgő vulva torkába vethessem magam…
S a vágy a kiismerhetetlen sors szerint vitt, a Pigalle felé. Vulvák boulevard-ja, ez volt az első gondolat! Szűkebb utca, azt hiszem, minden férfi ismeri, s ellátogat ide, megbámulni Párizs nagycéda testének élő rostjait, szerelemtemplom lapocka- és tomporerdejét, a henteskampóra vetett gót ívű melleket. (…)
Csak egy pillanat volt, aztán mentem, mentem tovább Párizs méhcsatornáin át, szeretett ódon nyálkahártyái között, kielégíthetetlen, kíváncsi, tízszer szép, százszor elcsábult, ezerszer bánatos, búsképű magyar!
Aztán hazahozott a vágy. Fiókokba dugdosni impotens verseim.
Az asztalnak talán ez is örömet szerez.

54. oldal

Csikós Attila: Párizsi sarok Ásatási jegyzőkönyv

Sárhelyi_Erika I>!

Vannak utak Párizsban, amikről úgy tetszik, az egész Földet is körbeérhetik.
Zengő távlatokat nyitnak, „háztól házig” száguldó átlátásokat, áthallásokat korból korba, a végtelen síkot ezerdimenziós térré szabva, legalább olyan fényűző zsarnoksággal öntve formába az egész várost, mint annak egyetlen terét. Építészeik mintha eligazodtak volna egész emlékezetük vérkörútjain.
S valódi Jövő suhan a történelmi fák között, csak a szerelmesek bokáin bucskázva át meg át…

47. oldal

Csikós Attila: Párizsi sarok Ásatási jegyzőkönyv

Sárhelyi_Erika I>!

Lemegyek a mosdóba, azt tervezem, felvágom az ereim. Barátom riadtan bámult, amikor megvallottam neki, hogy vonz a mély. A budiajtó két frankra nyílik, ennyinél azért többet ér az életem. Visszamászom (…)

59. oldal

Csikós Attila: Párizsi sarok Ásatási jegyzőkönyv


Hasonló könyvek címkék alapján

Ladányi-Turóczy Csilla (szerk.): A tavaszidő édessége
Dobossy László (szerk.): Mai francia költők
Rónay György: A francia reneszánsz költészete
Murányi-Kovács Endre (szerk.): Párizsi csatadal
Jacques Roubaud: Költészet és emlékezet
Francis Ponge: A dolgok oldalán
Dobossy László (szerk.): Ha rózsaszál leszel…
Sümeginé Tóth Piroska: Virágirodalom
Valachi Anna: József Attila