Díszítők 3 csillagozás

Egyfelvonásosok
Csikós Attila: Díszítők

Miféle szerelmi háromszöget rejthet egy hangszeres trió? Milyen tragédiát szül egy budai villa szuterénje és emeleti úrilakása közt nemzedékről nemzedékre továbbörökített családi feszültség? Mi lehet amögött, hogy bár a díszletezőmunkások bennrekednek színházi raktárukban, az előadás mégis zavartalanul folyik tovább nélkülük? A XX. századi drámairodalom hagyományai – O’Neill-i realizmus, becketti abszurd, brooki rítus – magától értetődő könnyedséggel találkoznak Csikós jeleneteiben.
Csikós Attila (1969) író, dramaturg. Szombathelyen született, jelenleg Budapesten él. Publikált napilapokban, írásait számos rangos irodalmi folyóirat közli. Két összeillő ember című darabját Székesfehérvárott mutatták be.

Tartalomjegyzék

>!
Kortárs, Budapest, 2014
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639985612

Kiemelt értékelések

Sarok_Ildi>!
Csikós Attila: Díszítők

Először is nagyon tetszik a borító. Tudnám nézegetni akár egy nagy plakáton is. Másodszor pedig annyit szögeznék le, hogy most csak a címadó drámát és a Triót olvastam el. Már régóta a polcomon üldögélt ez a könyv, mégsem kezdtem hozzá soha normálisan. spoiler
A hétvégén találtam rá a @Nagy_Dráma_Kihívás kihívására, és gondoltam, az itthon található könyvekből meg is oldom a márciusi feladatot gyorsan. Az első gondolatom az volt, hogy kamaradarabnak Pinter Árulását olvasom majd, mert az egyik kedvencem, de inkább olyan művet kerestem, ami ismeretlen számomra. Így esett a választásom a Trió c. drámára. És meglepetésemre sok hasonlóságot találtam az Árulással. Ennek ellenére nem került a kedvenceim közé.
A Díszítők egy fokkal jobban tetszett, bár nem mindig tudtam követni a történéseket. Sokszor vissza kellett lapozzak, hogy ki kicsoda. Gyűjtöttem ki a műből kedvenc mondatokat, de olyan is volt, amikor teljesen elvesztettem a fonalat, és nem tudtam, hogy mit is olvasok. spoiler spoiler Úgy érzem, kelleni fog egy újraolvasás.

Természetesen kíváncsi vagyok a másik két műre is. Hamarosan sort kerítek rájuk. Addig is emésztem az olvasottakat. :)


Népszerű idézetek

Sarok_Ildi>!

Te már nem zenész vagy, ahogy tizenöt évvel ezelőtt, hanem kottamásoló.

17. oldal

Sarok_Ildi>!

Elmarad az előadás, a közönség sem mentálisan, sem morálisan nem fejlődhetik, nekem meg majd levonják a tanulságokat és a béremet!

131. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kalapos Éva Veronika: Arccal a hóban
Spiró György: Drámák VI.
Térey János – Szil Ágnes – Nagy-Szakmáry Attila – Fridl Viktória – Juhász Kristóf: Reaktív
Halász Péter: Gázóra
Szűcs Mónika (szerk.): Menni vagy maradni?
Thomas Bernhard: A színházcsináló
Kárpáti Péter: Színház az orrod hegyén
Szilágyi Mária (szerk.): Az arab éjszaka
Dante Marianacci – Joseph Farrel (szerk.): L'Europa sulla scena – Európa a színpadon
Molnár Ferenc: Molnár Ferenc színművei