Megátkozottak (Anjou lobogók alatt 0.) 42 csillagozás

Az Árpádok alkonya
Csikász Lajos: Megátkozottak

1286. ​Erzsébet anyakirályné IV. László király udvarába rendeli rokonukat, Arbuzt, a kun főurat, hogy tanácsaival szolgálja a megrendült hatalmú uralkodót. A kun tanácsadó azonnal szembesül a főúri vetélkedésekkel és belharcokkal, és a hűség látszatának megtartása mellett a saját útját kezdi járni. Az Ezüst sávok, arany liliomokból ismert Ócsárd nembeli András és Letenyei Zsigmond még IV. László királyi testőrségének fiatal száznagyai, akik az árulások és intrikák közepette is hűségesen szolgálják a királyt, ám egy ifjú nemes, Vönöcki Sándor Budára érkezése tragikus fordulatot eredményez mind az ő életükben, mind az ország sorsában.

Csikász Lajos új regénye az eddigieknél árnyaltabb képet ad az 1286–1290-es évek Magyarországáról, és önállóan olvasható előzménytörténete a szerző Anjou-lobogók alatt című sorozatának. Az olvasó nem csak a Kun László királyságát feszítő ellentétekről és viszályokról tájékozódhat, de elmerülhet a „liliomos” kötetek szereplőinek előéletében és… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2018
376 oldal · ISBN: 9789634264781
>!
Gold Book, Debrecen, 2018
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634264750

Kedvencelte 15

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Andrea_Pusztai I>!
Csikász Lajos: Megátkozottak

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

Szerettem ezt a történetet, van benne valami zamatos, érdekes. A korszak nem ismeretlen számomra sem, azért akartam nagyon ezt a történetet, mert hangolódom ezekre az időkre, ismerkedem a királyokkal, a történelmi szereplőkkel, ki hogyan látta őket, hogyan ábrázolják ezeket az alakokat a kortársak, vagy a letűnt korok írói. Azt hiszem, hogy sikerült egy új arculatra találnom, hála kedves kollégámnak, Csikász Lajosnak. Köszönöm, hogy olvashattam. :)

Baráth_Zsuzsanna P>!
Csikász Lajos: Megátkozottak

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

Az Árpádok dicső napjairól és szent királyairól legendák szólnak, azonban a dicstelen végnapokról szemérmesen hallgatnak a krónikák. IV, László királyról, aki nem véletlenül kapta a Kun ragadványnevet, még a hozzám hasonló történelemmániás is csak annyit tud fejből, hogy pogány módon élt, volt egy Édua nevű szeretője, és saját kunjai ölték meg. Érdekes, hogy az ő nagyon is különleges személyisége és nem mellesleg a korban nem túlságosan gyakori királygyilkosság nem igazán keltette fel az írók fantáziáját, eddig még nem találkoztam róla írt történelmi regénnyel, ezért nagyon kíváncsian vártam Csikász Lajos új könyvét, amely erről a szerencsétlen sorsú uralkodóról szólt. Kicsit meglepődtem, mert nagyon más volt a stílus, mint az általam eddig az írótól olvasott Az utolsó oroszlánkölyökben, jóval macsóbb és vérgőzösebb volt a történet, romantika nem sok, vaskos humor annál több, a végkifejlet pedig maga a katartikus királydráma. Gyengébb lelkületű hölgyeknek nem ajánlanám (nem most kezdtem történelemi regényeket olvasni, de az utolsó oldalakon nekem is meg kellett erősítenem a lelkemet, durva volt a bosszú a királyért), azonban azoknak mindenképpen, akiket érdekel egy sötét kor, amelyben a maguk hasznát leső nemesek harapófogójába került uralkodó a léhaságokhoz menekül a problémái elől, hogy pont akkor teljesedjen be a sorsa, amikor végre megemberelné magát, de már nem marad ideje bebizonyítani, mennyivel erősebb benne az Árpádok vére, mint a kunoké. Ármány, hatalom, érdek, szerelem, nagyravágyás, árulás és hűség keveredik mesteri módon a történetben, amelyek együtt egy olyan tragédiához vezettek, amelynek következtében kihalt az Árpád-ház (a történelmi hűség kedvéért tegyük hozzá, hogy az 1290-ben meghalt IV. László után még volt egy III. András nevű uralkodónk is, de ő származása eléggé zűrös volt„ hivatalosan vele szállt sírba az uralkodóház, hogy aztán több éves interregrum után felvirradjon az Anjouk kora). A könyv szórakoztató ugyan, de határozottan drámai vonásokkal rendelkezik (nyilván a témája miatt is), rengeteg szívet tépő jelenettel és földhöz vágó fordulattal. Letaglózó erejű történelmi kalandregény, amely tévésorozat után kiált.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/06/06/konyvkritika_c…

3 hozzászólás
salidigger>!
Csikász Lajos: Megátkozottak

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

Nyolcadik regénye ez a szerzőnek a zsánerben, én pedig gondban vagyok, hogy mit írjak róla. Elfogynak lassan a jelzők, szuperlatívuszok.
A kötet végére érve az első gondolatom az volt, hogy más. Persze az összes jól ismert, régi barátként üdvözölt Csikász védjegy megvan, de talán a feldolgozott korszak és egyes karakterek sorsa miatt komorabb történet került most papírra. Ezt viszont remekül ellenpontozza a továbbra is hibátlan, fergeteges humor.
A karakterek közül hármat emelnék ki. Elsőként Arbuzt, aki intrikáival olyan jól mozgatta a szálakat, hogy Richelieu bíboros belesápadna az írigységbe. László király jellemrajza is kiválóra sikeredett. Az abszolút rohadék kategória győztese pedig nem is lehetne más, mint a fiatal Vönöcki Sándor! Mivel minden „szuperhősnek” szükséges vala az eredettörténet, így Ócsárd apukával is barátságot köthetünk és ünnepelhetjük mindannyiunk Imréjének világrajöttét.
Egy kiváló regényt, a liliomos kötetek méltó előzményét és az eddigi Csikász életmű egyik legjobb darabját élvezheti az olvasó, ha kézbeveszi ezt a könyvet. A borítókép ismét hatásos, szép és remekül tükrözi a cselekményt is.
Csak ajánlani tudom mindenkinek! Kedvenc! :)

Habók P>!
Csikász Lajos: Megátkozottak

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

Ez még úgy is remek, hogy – előtörténet lávén – pontosan tudjuk, ki éli túl a befejezést, ki maradhat kedvenc és ki az a néhány főlator, akitet én ugyan kinyúvasztanék, de a történelem (és az író) még egy darabig megkegyelmezett nekik. A korrajz nagyon nekem való, a a főintrikus nagyon jól megírt szereplő, a kegyetlenség sajnos ismert, a humor a helyén van – talán egy picit a trágárságból sok volt, de tudom, hogy a kor ilyen volt, no. Igazából egyetlen hibát találtam -most szedhetem elő a folytatásokat, legalább az első kötetet.

2 hozzászólás
U_Iza>!
Csikász Lajos: Megátkozottak

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

A megjelenése előtt már felkeltette az érdeklődésem a könyv, repült is a várólistára. De hogy miért vártam még vele hónapokat, az rejtély, hanyatt-homlok kellett volna szaladnom érte. Első ismerkedésem volt ez Csikász Lajossal, de kijelenthetem, hogy részemről az ismerkedés itt nem ér véget, biztosan keresni fogom nem csak az Anjou lobogók alatt sorozat többi kötetét, de más könyveit is. Ha azok is ilyen jók, akkor nem lesz csalódás. Lehet, hogy nem a legfrissebben megjelent előzmény kötettel kellett volna kezdenem, de gondoltam, haladjunk kronológiai sorrendben. Legalább nem tudtam előre, ki marad életben és miért. Még jobb is volt így. Nagyon örültem az igényes kiadásnak! Tartós, keményfedeles kötés, gyönyörű szép, a témához illő védőborítóval. Az elején ABC sorrendbe szedve egy kis emlékeztetőt kapunk a könyvben szereplő valós történelmi személyekről, hogy akinek már régen volt történelem órája, vagy uram bocsá' hiányzott a témánál, az is felfrissíthesse az emlékezetét. Ugyanilyen hasznos volt az idegen szavak, a már nem használt szavak listája. Hű, de büszke voltam magamra, hogy a jó részét tudtam, mit jelent! Ahol kellett, ott találtam lábjegyzetet is. A szerző utószava is érdekes olvasmány. A stílus, a fogalmazás és a korrajz színvonalas, elsőrangú. Azt éreztem, hogy ez igen, ez a pasas tud valamit, így kell ezt csinálni, végre egy olyan munka, ahol nem csak összedobált mondatokból áll a könyv. Öröm volt olvasni! A karakterek kellően kidolgozottak, valószerűek, a zsitvai csatánál mintha én is ott lettem volna, szinte éreztem a szagot, hallottam a lódobogást, a halálsikolyokat. A kemény beszéd, a trágárság, a brutalitás szintén életszagúvá tette a középkori emberek életét. És a humor! Feltette az i-re a pontot! Bár László király sorsa adott, mégis sajnáltam, hogy pont akkor követnek el ellene merényletet, mire a gyenge kezű uralkodó végre összeszedné magát. A cselszövés mesteri lett, a megtorlás kemény és kegyetlen. Lehet izgulni, borzongani és egy kicsit pityeregni is. A könyv záróbekezdése kimondottan ütős. Élmény volt! Ajánlom mindenkinek, aki szereti az igényesen megírt történelmi könyveket. Azt hiszem, új kedvencet avattam, most pedig megyek és felhajtom a többi kötetet is.

Lyanna P>!
Csikász Lajos: Megátkozottak

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

Egy újabb kiemelkedő Csikász Lajos regénnyel lehettünk gazdagabbak. Egyszerűen elképesztő a szerző lendületes, fondorlatos cselekményvezetése. Nagyon szeretem humorát. Gratulálok a szerzőnek az újabb remekművéért.
Nagyon várom a következő regényét, a tempó amit a szerző diktál önmagának, valamint a statisztikai adatok is alátámasztják azt, hogy nem sok időt kell várnunk. Nem okoz csalódást az olvasóinak.

odivne P>!
Csikász Lajos: Megátkozottak

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

Egyre népszerűbb az Árpád-házi királyokról, ill. az abban az időben játszódó történeteket írni. Eddig mintha ódzkodtak volna a szerzők ezzel a korszakkal foglalkozni. Igaz, a krónikák is igen szűkszavúan nyilatkoznak a tatárjárás utáni időszakról.
A IV. Béla halála utáni évtizedek igen zavarosak, aránylag gyorsan váltják egymást az uralkodók a trónon.
A regény főszereplője Kun László, aki életmódja miatt nem örvendett nagy népszerűségnek. Feleségét semmibe véve, kun szerelmével, Eduával élt együtt. A kunoknak kedvezett minden tekintetben, ezért a magyar főurak inkább ellenségnek tekintették, mint barátnak és uralkodónak.
Minden téren folyt a gáncsoskodás, mindez oda vezetett, hogy kunjai mondták ki rá a halálos ítéletet. S László király szörnyű véget ért.
A könyv olvasása közben megint arra gondoltam, nem tanulunk mi a múltból szinte semmit. Az örökös ármány, árulás, harácsolás, önzés megmérgezi még az őszinte emberi kapcsolatokat is. Aztán jön az öldöklés, büntetés, megbocsátás.
És megint ott állunk a rajtvonalnál, hogy megismételjünk mindent.
A történelem során csak a technika változott, az emberi természet maradt olyan, amilyen nyolcszáz évvel ezelőtt. Még mindig nem tanultuk meg a leckét, pedig ideje lenne.

dpart>!
Csikász Lajos: Megátkozottak

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

Érdekes volt olvasni az Anjou lobogók alatt sorozat nulladik részét. A szereplők életének kezdeteiről jó volt olvasni részben, hisz megismerhettünk több történetet, tényt, de voltak nehezen viselhető részei is. Vönöcki felbukkanása kimondottan fájó volt. A kegyetlensége megérintett. {Szerencsére ismerem a későbbi sorsát.}
A történelmi kor, és cselekmény ábrázolása nagyon magával ragadó. Tetszik a szereplők stilizáltsága, tetszik az elbeszélés választékos fogalmazása, tetszik a sorok közé rejtett humor is.
Egy bajom van csupán a történettel. Az, hogy még sokat kell várni a folytatásra.

basa>!
Csikász Lajos: Megátkozottak

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

Manapság sok könyvet a Trónok harca szlogenjével reklámoznak….."Ne várj Martinra,olvass Csikászt"…Sötét,kegyetlen,gyönyörű!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

– Nem nagy dicsőség okosabbnak lenni az ostobáknál – mormolta maga elé félhangon.

27. oldal

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

robinson >!

– A farkas mindig farkas marad, mert ilyen a természete.

218. oldal

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

robinson >!

Kora reggeli szellő ringatta a fák leveleit, a nemrég felkelt nap lassan emelkedő arca rőt fénybe vonta az ég alját.

(első mondat)

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

robinson >!

Nyár volt, színes, szénaillatú nyár.

13. oldal

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

robinson >!

Ha égő tekintettel ölni lehetne, Arbuz azonnal kileheli a lelkét, de mindenki szerencséjére, a Mindenható nem adott ilyen erős fegyvert a Csákok kezébe.

48. oldal

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

robinson >!

– Még a végén megkedvelem ezt a királyt, talán mégsem annyira ostoba…- dörmögte az orra alatt a csendben fülelő Arbuz.

26. oldal

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

robinson >!

Arbuz soha nem szenvedett a túlzott szerénységtől, ám az elmúlt percekben nagyjából kétszeresére hízott a mája.

47. oldal

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

robinson >!

Szép dolog a zsákmány, de az csak annak dukál, aki győz és életben marad… Így, ebben a sorrendben.

148. oldal

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

robinson >!

Nem csoda hát, ha az udvarba került két rossz természetű fiatal főúr, Máté és Jakab hamar összebarátkoztak és együtt kerestek a kákán is csomót.

45. oldal

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya

Bahon>!

– Arbuz egy eszes, de hazug pogány kurafi. A lovam is jobb keresztény nála!

63

Csikász Lajos: Megátkozottak Az Árpádok alkonya


A sorozat következő kötete

Anjou lobogók alatt sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Benkő László: A végső tenger I-III.
Bíró Szabolcs: Királyok éneke
Benkő László: A másik ösvény
Bán Mór: A Hadak Villáma
Benkő László: Idegen tüzek
Trux Béla: Akkon ostroma
Trux Béla: Az inkvizítor
Urbánszki László: Fegyver csörög
Bíró Szabolcs: Nyugat őre
Nemere István: Csák Máté