Éjszín ​liliomok (Anjou lobogók alatt 3.) 37 csillagozás

Csikász Lajos: Éjszín liliomok

Az ​Ezüst sávok, arany liliomokból és a Diadalmas liliomokból megismert Ócsárd nembeli Imre száznagyként szolgálja Károly királyt. A korszak két legnagyobb hatalmú „kiskirályának" seregeire mért súlyos vereségek után Anjou Károly hatalma akár meg is szilárdulhatna, azonban a keleti országrészek urai a számító kivárást – és hamis hűségesküket – követően a cselekvés mellett döntenek és szembefordulnak a királlyal.

Ócsárd nembeli Imrét a diadalmas visegrádi ostromot követően mintha kísértené a balszerencse: a Csákok fogságába esik, a kunok szálláshelyét pedig Borsa Kopasz emberei dúlják fel. Imrének reménytelen helyzetek sorából kell kivágnia magát, hogy a király szolgálatába visszatérve méltó bosszút állhasson mindazokon, akik egykor elűzték családját ősi birtokáról, és most új otthonát, a kunok szállását sem kímélték.

Csikász Lajos Anjou-lobogók alatt című, az Anjou-ház Magyarországon töltött évszázadát feldolgozó regénysorozatának harmadik kötetében a Visegrád… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Gold Book, Debrecen, 2015
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634263708
>!
Gold Book, Debrecen, 2015
320 oldal · ISBN: 9789634263784

Kedvencelte 12

Most olvassa 2

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Csikász Lajos: Éjszín liliomok

Hatos, remek, hibátlan… le vagyok nyűgözve! A többit később, bővebben.
AJÁNLOM!
Kis összefoglaló az előzményekről is. Az utóbbi idők legjobb történelmi olvasmánya volt az Éjszín liliomok. Kerek, hibátlan és lendületes olvasmány.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/03/ejszin-liliomok.html

Qedrák P>!
Csikász Lajos: Éjszín liliomok

Ez a kötet számomra egyértelműen jobban sikerült, mint az előző. A második résznél kicsit sajnáltam, hogy az első kötetből megismert sodródó lendület valahol a két történet között elveszett, de örömmel fedeztem fel, hogy most visszatalált a sorozathoz. Ismét az volt a benyomásom, hogy Bernard Cornwell Angolszász históriák című opuszának magyar verzióját olvasom, csak Uthred helyett egy „magyarabb jellegű” főhőssel. (Igaz, a kettős népi kötődés közös motívum maradt). Annak is örültem, hogy kevesebb anakronizmust fedeztem fel, bosszantó nyomdahibát pedig egyet sem.

A történet továbbra is az egyszerűségével és a gyorsaságával hódít. Vannak szerethető karakterei és utált ellenségei, hűséges és hűtlen figurái, hívői és hitetlenjei, bátor és gyáva szereplői. Igazán nagy mélységet nem kap egyik karaktere sem, de ennek a történetnek ebben az összetételben ez inkább erénye, nem hátránya.

Ha valamit felróhatnék a történetnek, az az, hogy a végkifejletet megkaptam előre. Ez egyébként az Angolszász históriákban is így van, de ott csak a főhős sorsát ismerjük, a családi tragédiája mélységét nem, itt viszont az előszóban megtudom, hogy spoiler. Azért is sajnálom ezt, mert túlzás nélkül állíthatom, hogy az utolsó oldalakon az általam olvasott magyar szerzők által írt történelmi regények legszívszorítóbb soraival találkozhattam. Így is remekül sikerült és hatásos jelenet volt, de ha nem tudom előre, hogy mi történt, talán még erősebb lett volna. Várom a folytatást, már nézem a könyvtárak kínálatát! :)

Mariann_ P>!
Csikász Lajos: Éjszín liliomok

A túl sok harc ( ilyen világ volt akkortájt ) mellett megpróbáltam inkább a gyönyörű leíró részekre összpontosítani. A táj, vagy éppen az időjárás változása, mind-mind csodaszépen kifejezve….
Az életmód ismertetése is lenyűgözött.
Ez ugyan egy sorozat része, én önállóként olvastam, de így is érthető.
A visszautalások arra késztetnek, hogy érdemes az előző részeket is elolvasni, egy kicsit többet tudunk meg eleinkről , az akkori életmódról.

salidigger>!
Csikász Lajos: Éjszín liliomok

Ócsárd nembeli Imre visszatér és újra felveszi a harcot régi és új ellenségeivel egyaránt. Immár harmadjára kalandoztam Csikász Lajos liliomos birodalmában és csalódás most sem ért, sőt! A sok csataleírás egy idő után fárasztó és önismétlő lehetne, de Lajos egyrészt nagyon változatos módon képes megnyuvasztani embereket (:DD), másrészt a kor tényleg ilyen volt: egy királyhű katonának bizony nem sok ideje maradt unatkozni. Vágtathatott egyik hadjáratból a másikba.
Amit még feltétlenül meg kell említeni azok a remek mellékszereplők. Minden kötetben akad legalább egy olyan alak, aki bár nem bír nagy szereppel, de jól esik őket szeretni/utálni. Nálam most a talján ostrommérnök vitte el a pálmát. Zseniális figura. :D
Az utolsó fejezet pedig az egyik legmegindítóbb, szívfacsaró írás, amit valaha olvastam. Ott az én szemem is fátyolos lett…Viszont ez után az ember azonnal nyúl is a folytatás után, hiszen együtt sírunk, együtt nevetünk Öcsöddel és bizony együtt is gyűlölünk vele…

dpart>!
Csikász Lajos: Éjszín liliomok

Nagyon szeretem Csikász Lajos választékos fogalmazását, a történetben rejlő fordulatokat, és a megformázott karaktereit.
Ez a regény is tetszik. Amiben más az eddig olvasottaktól, hogy szomorú lett a vége. De éppen ezért, kíváncsian veszem elő a folytatást.
És a dédesi vár lerombolása egy másik történet előzménye, amikor is egy építő mester azt újra építi. :)

Era_Mácsár>!
Csikász Lajos: Éjszín liliomok

Ócsárd nembeli Imre, Öcsöd az olvasónak mára már cimbora az úton, társ a bajban, igazi férfi, igazi családfő, nemeslelkű hős, akivel őszintén együtt érzünk, amint folytatjuk történetét, mely továbbra is izgalmas, fordulatokban gazdag, eleven és mindez természetesen történelmi köntösben. A reménytelen helyzetekből is, /akárcsak Jack Bauer, a 24 című televíziós sorozat főhőse.:) / mindig megtalálja a kiutat vagy épp rátalál. Csikász nem ismétel. Az ütközetek során minden ütés, minden kardcsapás, minden harc más és más színes leírással elevenedik meg.
Az Éjszín liliomok remekül bevezeti a „liliom csokor” következő történetszálát, sejtetteti miért is lesznek haragvóak a liliomok. Utáltam, hogy hiába lapoznék tovább, nem tudom meg a folytatást, várnom kell a következő kötetre.
Ajánlom azoknak is, akik még nem olvasták az első két kötetet, hiszen az író segít nekünk a visszautalásokkal, visszaemlékezésekkel, így is megérthetjük és szerethetjük a könyvet és szereplőit, külön is egész.
Akik pedig olvasták az első kettőt, azoknak már nem is kérdés. :)

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Csikász Lajos: Éjszín liliomok

A harmadik kötet is megjelent ,nehéz újat írni .Aki olvasta az első két kötetet az tudja miért ,régi ismerőseink Bönger,Csamaz,Csengele.Kaba,Bene ,na és persze Öcsöd is vissza tér.
továbbra is egyik nagy erőssége a vár ostromok ,jól ki van találva ,nem csak úgy neki esnek ,és csak ész nélkül rohannak a falnak ,Mindig van egy csel,egy jó kis lesvetés . természetesen nem kell félni hogy Öcsöd sem,mindig bajba kerül, elég sokan haragszanak rá vigyáznia is kell rendesen.
Nincs felesleges üres járat .én azokat a részeket is szeretem ami a kun szálláson játszódik ,semmi izgalmas nem történik mégis olyan hangulatos ,kis békés világ ..
A borító továbbra is remek hála Csikász Katalinnak ..
várom a következő részt.

2 hozzászólás
Bahon>!
Csikász Lajos: Éjszín liliomok

Aki az első két részt ismeri, az most is tudja, hogy mire számíthat az írótól. Viszont figyelmeztetnem kell a leendő olvasókat, hogy az utolsó jelenet beszippantását nem ajánlom közterületen, mert bizony könnyen megnedvesedik alatta a legkeményebb harcos könnycsatornája is. Nekem csak az volt a szerencsém, hogy a vonaton volt még időm az ablakon kibámulva megpihentetni szippogó légzésem.
Zseniális!
És még egy apróság! Ezúttal telán szerencsésebb az utószóval kezdeni, mert tartalmaz olyan információt, amit a regény olvasása közben már helyén tudunk kezelni!

5 hozzászólás
HolCol>!
Csikász Lajos: Éjszín liliomok

Gratulálok az írónak, tudja tartani a színvonalat a sorozat sokadik regényében is! Olvasásra javaslom mindenkinek!


Népszerű idézetek

robinson P>!

Ha az istenek össze akarják gubancolni az életünk fonalát, csak a szeszélyükön múlik, mekkora bogokat vetnek rá.

61. oldal

robinson P>!

Sötét örvény szívott magába, és a fényekkel együtt a hangok is elenyésztek.

138. oldal

robinson P>!

Lelkemet hasonló, komor érzések töltötték ki, szívemet mardosta a veszteségünk miatt érzett fájdalom, zsigereimet görcsbe fonta a düh, és a fejem fölött zúgó szélben csapongó bőregérszárnyként lobogtak az éjszín liliomok.

315. oldal

robinson P>!

Szentpalánk az otthonom, de most haza kell térnem. Öcsödre megyek, mert a róna legszebb virágait akarom egy már alig látható sírhantról felmagasodó kőleány lábához hinteni…

9. oldal

robinson P>!

Csak feküdtünk ott szótlanul, egymáshoz tapadva, teljes testünkkel éreztük a másik szívének lüktetését, és az idő megállt.

68. oldal

robinson P>!

Oda kell mennünk. Oda, a halottainkhoz, oda, az emlékeinkhez, oda, a fekete rögök alatt rejtőző gyökereinkhez.

9. oldal

robinson P>!

– Derekasan kitettél magadért – röhögött még hangosabban Kaba. – Két vérdíj egy fél esztendő alatt! Az első a királytól még száz arany volt, de a Csák igencsak megemelte a tétet. Uramatyám, kétezer arany! Micsoda pénzpocsékolás, szerintem a felét se éri a kobakod…

18. oldal

robinson P>!

– Akárhányszor vágod le a sárkány fejét, mindig újranő. Mikor lesz már végre béke? – tettem fel a kérdést, ám senki nem tudta rá a választ.

60. oldal

robinson P>!

– Én csak azt mondom, sose becsüld le az ellenséged!

216. oldal


A sorozat következő kötete

Anjou lobogók alatt sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Tyll J. Pollman: Farkasok születése
Urbánszki László: A nemzetségfő
Trux Béla: A templomos lovag
Urbánszki László: Fegyver csörög
Benkő László: A megszerzett föld
Budai Lotti: A magányos trónörökösnő
Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.
Kerékgyártó István: Trüffel Milán
Orosz T. Csaba: Hun