Az ​utolsó oroszlánkölyök (Rákóczi 1.) 10 csillagozás

Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Ezerhatszázhatvanöt. ​II. Rákóczi György erdélyi fejedelem halála után özvegye, Báthory Zsófia Erdély és a királyi Magyarország két legnagyobb famíliájának egyesítésére törekedve megszervezi fia, I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona, Zrínyi Péter horvát bán leánya házasságát. E frigyből születik meg a későbbi II. Rákóczi Ferenc, Erdély és Magyarország fejedelme, az 1703-tól 1711-ig tartó szabadságharc vezére.

Talán sorsszerű, hogy a szabadságharc vezérének a szülei az egyik legnagyobb Habsburg-ellenes magyar nemesi összeesküvés, a Wesselényi-összeesküvés éveiben kötöttek házasságot, sőt Zrínyi Ilona a szervezkedés első vezetőjének, Zrínyi Miklós horvát bánnak az unokahúga volt.

Csikász Lajos II. Rákóczi Ferenc élettörténetét megörökítő történelmi regénysorozatának első kötete, Az utolsó oroszlánkölyök a főnemesi házasságkötés köré felépítve mutatja be a Wesselényi-összeesküvés korának magyarországi és birodalmi politikai folyamatait és eseményeit. A kötet lapjain a… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2017
352 oldal · ISBN: 9789634264491
>!
Gold Book, Debrecen, 2017
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634264453

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
jehuka P
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Ezúton emelem aranyosan csillogó nemes tokaji nedűvel töltött virtuális poharamat Lajosra! Ez a könyv szenzációs!
Imádom a történelmi regényeket, és mindig az (irodalmi) élet nagy pillanataiként élem meg, amikor olvasás közben teljesen bele tudok feledkezni az adott kor viszonyaiba, az akkori emberek életébe, és már-már ismerőseimként tudom üdvözölni a szereplőket, mikor belekezdek a következő fejezetbe. Ezt most teljes mértékben sikerült elérni a könyv intenzív hangulatával, ugyanakkor kicsit spoiler könnyedebb stílusával. Ehhez járultak még hozzá a remekül eltalált karakterek – legyenek női vagy férfi alakok, mindannyian igazi egyéniségekként, hús-vér emberekként jelennek meg a lapokon már az első oldalaktól kezdve.
A cselekmény fő szála tulajdonképpen Zrínyi Ilona és I. Rákóczi Ferenc megismerkedésének és szerelmének története, e köré szerveződik a történelmi szál, a kibontakozó nemesi ellenállás eseményei. A történetvezetésben tökéletes arányt képeznek a történelmi tények és az írói fikció. Van itt minden: kaland, izgalom, árulás és persze rengeteg érdekes információ erről a kaotikus korról, melyet a könyv végére már nem is érzünk olyan bonyolultnak, mint anno az iskolában. Mindezek mellett pedig olyan kifinomult romantika hatja át a sorokat, hogy azt a nagy klasszikusok is megirigyelhetnék. Na meg persze azt a remek humort és azokat az arcpirítóan pikáns párbeszédeket, amik folyton folyvást megnevettettek!
Nagyon tetszettek a Rodostón játszódó fejezetek, megható volt, ahogy az idősödő Rákóczi és Mikes reflektálnak a múlt eseményeire. Nem tudom mennyire van igazam, de úgy éreztem, hogy Mikesen keresztül Lajos itt csempészte bele a saját kérdéseit és véleményét a kor eseményeiről, nagy alakjairól :)
Folytatást kérek mihamarabb!!!! :))

>!
Baráth_Zsuzsanna MP
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Szeretem, ha meglepnek az írók, és ez ebben a remek történelmi regényben tökéletesen sikerült. Mert a sótlan, unalmas I. Rákóczi Ferencről, a vezérlő fejedelem édesapjáról, aki a két erős nő, Báthory Zsófia és Zrínyi Ilona mellett nem nagyon rúghatott labdába, kiderült, hogy mennyire izgalmas személyiség is volt: csajozott ezerrel, dacolt a kedves mamával, és nem riadt vissza a kalandoktól sem, olyan akcióhőst faragott belőle Csikász Lajos, hogy csak pislogtam. Azt most ne feszegessük, hogy a könyvben leírt események mennyire felelnek meg a valóságnak, de az írói szabadságon túl biztosan nincs probléma a történelmi hűséggel, hiszen a szerző „civilben” földrajz-történelem szakos diplomával rendelkezik, és a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtani Tanszékcsoportjának munkatársa. A komoly tudósi pálya azonban nem párosult száraz írói stílussal, ebben a műfajban én még nem találkoztam ilyen vicces és pajzán könyvvel, amelynek azonban semmi köze sincs a bulvárhoz, ez bizony egy vérbeli olvasóbarát történelmi kalandregény, amely szórakoztatva tanít, mert miközben dobjuk elfelé az agyunkat a Zrínyi és a Rákóczi család tagjainak viselt dolgaitól, rendkívül széles körű képet kapunk a korról. A nemzetközi politikai kitekintésen túl megérthetjük azokat a bonyolult családi és történelmi összefüggéseket, amelyek végül elvezettek a Rákóczi szabadságharchoz. Az egyetlen problémám ezzel a kiemelkedő színvonalú alkotással, hogy az esküvő után kissé elfogy a szufla a történetből, picikét szárazra sikeredett a lezárás a könyv többi részéhez képest, nekem még hiányzott a végére egy frappáns lezárás, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Üdítően eredeti történelmi regény, sohasem gondoltam volna, hogy egyszer hangosan fogok kacagni azon, hogyan jön össze a vezérlő fejedelem tiszteletre méltó anyukája és apukája (nem semmi a kissé felturbózott sztori, tényleg érdemes elolvasni). Nemcsak a történelem szerelmeseinek ajánlom, hanem mindenkinek, aki nem húzódozik a kalandtól, a romantikától és nem zavarja, ha megismerheti a történelmi ikonok mögött a gyarló embert is.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/03/konyvkritika_c…

>!
salidigger P
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Adott egy író, aki sínre tesz egy kiváló történelmi kalandregény sorozatot az Anjou-korról. Aztán még egy remek sorozatot a török kiűzéséről. De mindez nem elég! Hosszas unszolásra hagyja magát meggyőzni és belevág egy új sorozatba, ami az egyik legnagyobb magyar nemzeti ikonról, II. Rákóczi Ferencről szól. Az eredmény pedig az író eddigi munkásságának a legjobbja!
Már a regény felütése is fantasztikusan jó. 1735ben járunk. Az idős és egyre betegesebb Rákóczi elkezdi mérlegre tenni addigi életét és megosztani emlékeit kedves hívével, Mikes Kelemennel. Mindez olyan gyönyörűen megírva, hogy az embernek könny szökik a szemébe! A folytatásban pedig nem csökken a színvonal. A szerző biztos kézzel rajzolja meg a Wesselényi-összeesküvés Magyarországának képét és a regény első felében elmesél egy széphistóriát Zrínyi Ilonáról és jövendőbelijéről I. Rákóczi Ferencről. Utóbbi karaktere különösen tetszett! Szakít az eddig megszokott „kicsit jelentéktelen, kicsit gyatra egészségű, kicsit akaratgyenge” ábrázolással és egy vérbő, okos, tehetséges fiatalembert állít elénk, aki önmagában is érdekes, nem csak mint Zrínyi Ilona férje. Utóbbi szintén lelép a köztéri szobrok talapzatáról és egy élettel teli fiatal lányként kerül bemutatásra.
A regény cselekménye két idősíkon fut: az 1660as évek eseményeit bemutató fejezetek közé az idős fejedelem és Mikes beszélgetései kerültek.
Szokásos módon Csikász kikacsint korábbi műveire és lokálpatrióta énjét sem tagadja meg: Öcsöd és a kunok most is megemlíttetnek. :) A humor pedig, szintén szokásosan pazar! Némelyik csattanósabb poénnál percekig szünetelt az olvasás a szűnni nem akaró röhögés miatt.
Kiváló karakterek, lendületes cselekmény, szépség, izgalom és remek humor. Mindez összegyúrva Csikász Lajos eddigi legjobb regényében! Magnum opus? Csak azért nem nem írom le, hogy az, mert szerzőnkben benne van, hogy jövőre ír egy még jobbat. :) Egy biztos, én elolvasom majd a folytatást is és mindenkit erre biztatok. Zseniális!

>!
Lyanna P
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

A kuruc király után elgondolkodtam, hogy lehet még fokozni, emelni a kor hangulatát. Csikász Lajosnak ezt messzemenőleg sikerült a Rákóczival elérnie. A magyar történelemnek ezt a nehéz időszakát, a szétzilált ország helyzetét a Wesselényi-féle összeesküvést remekül ábrázolta. Kedvenc jeleneteim közé tartoztak a csáktornyai élet leírása, a mindennapi harc a törökkel, Zrínyi Ilona és Thököly Imre találkozása. Nagyon színes az ábrázolásmódja, tájleírásai gyönyörűek.
A történelem és a fikció keveredése tökéletes. Nagyon humoros, kalandos történelmi regény. Sikerült személyesen is találkoznom a szerzővel miskolci író-olvasó találkozóján. Egy végtelenül szerény, kedves, a történelemről való gondolkodása példaértékű.
Gratulálok a Rákóczi sorozat első regényéhez és kíváncsian várom a folytatását a Félhold alkonya című sorozatnak is. Kívánom, hogy minél gyorsabban tudja teljesíteni az önmaga által felállított mércét.

>!
turorudi
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

A kuruc királyt olvasva azt hittem, ennél jobb könyvet írni elég nehéz lesz. Szerencsére Csikász nem olvasta a gondolataimat, inkább a Rákóczival foglalkozott. És most csak pislogok, mert ez a regény úgy tökéletes, ahogy van! Köszönöm az élményt és várom a folytatást!

>!
Roadway07 
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Mivel az egyik kedvenc történelmi korszakomról szól a mű, így óriási kíváncsisággal vetettem bele magam a regénybe, amin elég gyorsan sikerült „átrohannom”.
Bár őszintén szólva teljesen másra számítottam, ennek ellenére a történet teljesen magával ragadott, ahogy az „iskolában megtanult” történelmi szereplők életre kelnek. És valahol számomra ez ennek a regénynek a csúcspontja. Ahogy eloszlik az ember szeme előtt az a sztereotípia, hogy bizony a történelemkönyvekbe bekerülők is emberek, tehát gondolkoznak, szeretnek és gyűlölnek, mulatnak és keseregnek, sokszor olyan problémákkal találkoznak és úgy éreznek, ahogy maga az olvasó is. És itt gondolom azt, hogy az író nagyon is elérte a célját. Nálam legalábbis. Zseniális.
Ha Csikász Lajos ezen regényéhez hasonló színvonalas, olvasmányos, emberközeli műveket adnánk középiskolások kezébe, annak elolvasása után egészen biztosan kevesebben tekintenék a történelem tanulását szükséges rossznak.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Egy újabb trilógiának ált neki Csikász Lajos és milyen jól tette nem is csalódtam bene mivel a szerző neve nekem garancia egy jó regényhez. Szerintem a legjobb első rész lett.
Idős és beteges II. Rákóczi Ferenc kedves híve Mikes Kelemen beszélgetése adta a regény vázát. Idős Rákóczi visszaemlékezéseiből ismerjük meg a múltat.
Elmeséli szülei megismerkedésének történetét a Wesselényi-összeesküvés kezdetét, megjelenek a kor nemes urai és nemes asszonyi. Tetszett, hogy a szokásos kicsit akarat gyenge csendes beteges Rákóczi helyet ízig vérig vérbő nemes urat jelenít meg. Jól fogta meg a régi korok embereinek életét- halálát, vidámságát, buját, baját.
Nem csak az ismert történelmi személyeket ismertük meg a regény lapjai hanem egyszerű de ugyan olyan vagy talán még nemesebb embereket. Akikért talán jobban is fájt a szíven ha bajba kerültek , jóval közelebb éreztem magamhoz őket . Mert az ismert emberek sorsát ismertem ő értük nem nagyon lehet izgulni.
A szerző korábbi regényére a Anjou lobogók alatt-ra is vissza utal igaz csak egy kicsit aki olvasta az tudja : Öcsöd ,kunok na meg az öreg sámán , jó volt csak ha ennyire is de gondolni rájuk.
Mit kell még tudni volt kaland, izgalom, árulás kis szerelem jó fajta humor, hogy többször vissza olvastam vagy leraktam egy kicsit mert annyira röhögtem.
Gratulálok a Rákóczi sorozat első kötetéhez ez után mi jön igazán mindegy három remek sorozat várja, hogy folytatást kapjon

>!
Era_Mácsár
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

A történet vázát ismerjük. Neveket évszámokat tudjuk, de ahogy az ezek közötti űrt Csikász megtölti az zseniális. Megannyi „Csikász-csata” után a fő vonal a cselszövés és összeesküvés, no meg a romantika. Olvasmányos, humoros, izgalmas. Egyszerűen él a történelem, amit általa olvashatunk. Ide a folytatást mihamarabb!


Népszerű idézetek

>!
robinson MP

Dicső és szép dolog a hazáért meghalni, de még szebb érte élni, ám a legszebb a haza egészségére inni. (Horatius)

310. oldal · Quintus Horatius Flaccus

Kapcsolódó szócikkek: Horatius
>!
robinson MP

– Olyan ember nem született még e világra, aki ésszel felfoghatta volna a szerelem természetét.

225. oldal

>!
robinson MP

– Olyan még nem volt ebben a hazában, hogy a nemesek egyetértsenek valamiben! Ahol két magyar ül egy asztalhoz, ott rögvest felüti fejét a vita és a torzsalkodás.

83. oldal

>!
robinson MP

A szerelem bolondság, és ezeknek már elment az eszük. Csak még nem tudnak róla…

167. oldal

>!
turorudi

A legjobban a tavaszi reggeleket szerette, a tenger fölé emelkedő arany-rőt napkorongot, a bíborfényben ragyogó felhőket, a kellemes meleget ígérő, de még csípősen friss levegőt, a színpompás kertekből áradó, hajnali párákkal dús virágillatot, a délszaki táj buja szépségét.

(első mondat)

>!
robinson MP

– Közös a hazánk, közös a sorsunk, egy a koronánk és királyunk…

82. oldal

>!
robinson MP

– Gyarlók vagyunk, barátom, csak emberek, semmi más, és ezen a trónra lépés sem változtat egy szemernyit sem.

35. oldal

>!
turorudi

– Ha feltétlenül ragaszkodsz hozzá – sóhajtotta a meggyötört nagyúr, aki úgy érezte, néhány túlbuzgó ércbányász költözött a fejébe.

64. oldal

>!
robinson MP

Magyarhon volt az is, az ország szíve, de idegen erő irányította minden dobbanását.

14. oldal

>!
robinson MP

– Kegyes hazugság, de legalább jól hangzik. Huszonnégy éve várunk arra, hogy ismét fegyvert fogjon a magyarság, de egyre inkább úgy tűnik, a többség már megalkudott egykori önmagával és elfogadta önnön rabságát.

19. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: Hunyadi – A Holló háborúja
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine
Benkő László: A Zrínyiek – A gránitlelkű
Urbánszki László: Fegyver csörög
Pusztai Andrea: A sárkányölő
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör
Benkő László: A végső tenger I-III.
Benkő László: Porladó szövetség
Viola Judit: Sasok a viharban
Bökös Borbála: Pokoljárók