Az ​utolsó oroszlánkölyök (Rákóczi 1.) 62 csillagozás

Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Ezerhatszázhatvanöt. ​II. Rákóczi György erdélyi fejedelem halála után özvegye, Báthory Zsófia Erdély és a királyi Magyarország két legnagyobb famíliájának egyesítésére törekedve megszervezi fia, I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona, Zrínyi Péter horvát bán leánya házasságát. E frigyből születik meg a későbbi II. Rákóczi Ferenc, Erdély és Magyarország fejedelme, az 1703-tól 1711-ig tartó szabadságharc vezére.

Talán sorsszerű, hogy a szabadságharc vezérének a szülei az egyik legnagyobb Habsburg-ellenes magyar nemesi összeesküvés, a Wesselényi-összeesküvés éveiben kötöttek házasságot, sőt Zrínyi Ilona a szervezkedés első vezetőjének, Zrínyi Miklós horvát bánnak az unokahúga volt.

Csikász Lajos II. Rákóczi Ferenc élettörténetét megörökítő történelmi regénysorozatának első kötete, Az utolsó oroszlánkölyök a főnemesi házasságkötés köré felépítve mutatja be a Wesselényi-összeesküvés korának magyarországi és birodalmi politikai folyamatait és eseményeit. A kötet lapjain a… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2017
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634264453
>!
Gold Book, Debrecen, 2017
352 oldal · ISBN: 9789634264491

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

II. Rákóczi Ferenc


Kedvencelte 21

Most olvassa 2

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

Rodwin>!
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

A sok pozitív kritika láttán, bennem is érlelődött, hogy bizony a jövőben mindenképp kéne olvasni Csikász úrtól. Nos ez megtörtént, bár bizonyos, hogy már egy kiforrottabb könyvével kezdtem. Viszont a könyv befejezése után megfogalmazódott bennem egy újabb gondolat. Ide nekem az összes Csikász Lajos könyvet! Azt hiszem ez a mondat mindent elmond, hogy mennyire is tetszett nekem a könyv.
Rodostón járunk, ahol is egy bizonyos II. Rákóczi Ferenc eleveníti fel, hű kamarásának, Mikes Kelemennek szülei történetét. A történet része továbbá a nagyszülők is, hogy ha ők nincsenek, talán Zrínyi Ilona, és I. Rákóczi Ferenc sem talál olyan könnyen egymásra.
Történetünk néha meg, meg törik némi közjátékkal, visszatérünk Rákóczihoz, és Mikeshez pár szóra.
Ferencünk tű élességgel mesél el mindent, hogy mi is történt azon a teplici nyaraláson, mikor is szüleik találkoztak. Szüleitől, nagyszüleitől nem tudhatott minden részletet, de nagyjából ez lehet a könyv egyetlen negatívuma. Kellett egy körítés II. Rákóczi Ferenc meséjéhez.
Csikász úr hihetetlen élettel tölti meg a szereplőket, szinte ott érezhetjük magunkat köztük, együtt szövögethettük a terveket Wesselényi – vel, és társaival.Vagy akár ott érezhetjük magunkat Ilona, és Ferenc első csókjánál.
Rengeteg ismert történelmi személlyel találkozhattunk, és sokszor olyan humorral ruházta fel őket az író, hogy nem lehet rajta, nem nevetni. Főleg Ilona és Ferenc csípős párbeszédei vitték a prímet nálam. Biztos, hogy az életben nem ilyenek voltak ezek a nagy emberek, de én amíg olvastam, elhittem, hogy ez nem lehet másképp.
Humor, intrika, némi akció, egy szeletnyi történelem a múltunkból. Kell ennél több? Aki kicsit is fogékony az ilyen olvasmányra, az ki ne hagyja!
Hamarosan biztosan beszerzem a folytatást, és megnyugtató örömmel tölt el, hogy még sok könyv áll előttem az író tollából.

>!
Gold Book, Debrecen, 2017
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634264453
1 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Régóta szemezgettem már a sorozattal. Mindig nézegettem a könyvtárban, de most sikerült a két részt együtt kihoznom, mert mindig valaki kivitte valamelyiket. Amin nem csodálkozom, mert Csikász Lajos garancia egy jó és izgalmas történetre. Legalábbis amit eddig tőle olvastam arra ez mind igaz.
A történet két szálon fut végig a könyvön. Egyik Rodostón ahol II. Rákóczi Ferenc a száműzetését tölti, és elmeséli Mikes Kelemennek az élettörténetét. A második szál maga az élettörténet, és ezt a kettőt váltogatja az író a könyv végéig.
Nagyon izgalmasra sikerült az első kötet, teljesen magával ragadott a történet. Könnyedén haladtam vele, mert szinte olvastatja magát. Mindig vitt bele valami kis izgalmat, fordulatot az író. Természetesen a tőle megszokott humor sem maradt ki a kötetből. Ezeknek összessége adta e remeg sorozat első részét.
Nagyon jó választás volt, kicsit felvidított a könyvvel az író. Bárkinek csak ajánlani tudom, nem szabad kihagyni. Nálam kedvenc lett. Kíváncsian várom a folytatást.

jehuka P>!
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Ezúton emelem aranyosan csillogó nemes tokaji nedűvel töltött virtuális poharamat Lajosra! Ez a könyv szenzációs!
Imádom a történelmi regényeket, és mindig az (irodalmi) élet nagy pillanataiként élem meg, amikor olvasás közben teljesen bele tudok feledkezni az adott kor viszonyaiba, az akkori emberek életébe, és már-már ismerőseimként tudom üdvözölni a szereplőket, mikor belekezdek a következő fejezetbe. Ezt most teljes mértékben sikerült elérni a könyv intenzív hangulatával, ugyanakkor kicsit spoiler könnyedebb stílusával. Ehhez járultak még hozzá a remekül eltalált karakterek – legyenek női vagy férfi alakok, mindannyian igazi egyéniségekként, hús-vér emberekként jelennek meg a lapokon már az első oldalaktól kezdve.
A cselekmény fő szála tulajdonképpen Zrínyi Ilona és I. Rákóczi Ferenc megismerkedésének és szerelmének története, e köré szerveződik a történelmi szál, a kibontakozó nemesi ellenállás eseményei. A történetvezetésben tökéletes arányt képeznek a történelmi tények és az írói fikció. Van itt minden: kaland, izgalom, árulás és persze rengeteg érdekes információ erről a kaotikus korról, melyet a könyv végére már nem is érzünk olyan bonyolultnak, mint anno az iskolában. Mindezek mellett pedig olyan kifinomult romantika hatja át a sorokat, hogy azt a nagy klasszikusok is megirigyelhetnék. Na meg persze azt a remek humort és azokat az arcpirítóan pikáns párbeszédeket, amik folyton folyvást megnevettettek!
Nagyon tetszettek a Rodostón játszódó fejezetek, megható volt, ahogy az idősödő Rákóczi és Mikes reflektálnak a múlt eseményeire. Nem tudom mennyire van igazam, de úgy éreztem, hogy Mikesen keresztül Lajos itt csempészte bele a saját kérdéseit és véleményét a kor eseményeiről, nagy alakjairól :)
Folytatást kérek mihamarabb!!!! :))

Baráth_Zsuzsanna P>!
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Szeretem, ha meglepnek az írók, és ez ebben a remek történelmi regényben tökéletesen sikerült. Mert a sótlan, unalmas I. Rákóczi Ferencről, a vezérlő fejedelem édesapjáról, aki a két erős nő, Báthory Zsófia és Zrínyi Ilona mellett nem nagyon rúghatott labdába, kiderült, hogy mennyire izgalmas személyiség is volt: csajozott ezerrel, dacolt a kedves mamával, és nem riadt vissza a kalandoktól sem, olyan akcióhőst faragott belőle Csikász Lajos, hogy csak pislogtam. Azt most ne feszegessük, hogy a könyvben leírt események mennyire felelnek meg a valóságnak, de az írói szabadságon túl biztosan nincs probléma a történelmi hűséggel, hiszen a szerző „civilben” földrajz-történelem szakos diplomával rendelkezik, és a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtani Tanszékcsoportjának munkatársa. A komoly tudósi pálya azonban nem párosult száraz írói stílussal, ebben a műfajban én még nem találkoztam ilyen vicces és pajzán könyvvel, amelynek azonban semmi köze sincs a bulvárhoz, ez bizony egy vérbeli olvasóbarát történelmi kalandregény, amely szórakoztatva tanít, mert miközben dobjuk elfelé az agyunkat a Zrínyi és a Rákóczi család tagjainak viselt dolgaitól, rendkívül széles körű képet kapunk a korról. A nemzetközi politikai kitekintésen túl megérthetjük azokat a bonyolult családi és történelmi összefüggéseket, amelyek végül elvezettek a Rákóczi szabadságharchoz. Az egyetlen problémám ezzel a kiemelkedő színvonalú alkotással, hogy az esküvő után kissé elfogy a szufla a történetből, picikét szárazra sikeredett a lezárás a könyv többi részéhez képest, nekem még hiányzott a végére egy frappáns lezárás, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Üdítően eredeti történelmi regény, sohasem gondoltam volna, hogy egyszer hangosan fogok kacagni azon, hogyan jön össze a vezérlő fejedelem tiszteletre méltó anyukája és apukája (nem semmi a kissé felturbózott sztori, tényleg érdemes elolvasni). Nemcsak a történelem szerelmeseinek ajánlom, hanem mindenkinek, aki nem húzódozik a kalandtól, a romantikától és nem zavarja, ha megismerheti a történelmi ikonok mögött a gyarló embert is.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/03/konyvkritika_c…

salidigger>!
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Adott egy író, aki sínre tesz egy kiváló történelmi kalandregény sorozatot az Anjou-korról. Aztán még egy remek sorozatot a török kiűzéséről. De mindez nem elég! Hosszas unszolásra hagyja magát meggyőzni és belevág egy új sorozatba, ami az egyik legnagyobb magyar nemzeti ikonról, II. Rákóczi Ferencről szól. Az eredmény pedig az író eddigi munkásságának a legjobbja!
Már a regény felütése is fantasztikusan jó. 1735ben járunk. Az idős és egyre betegesebb Rákóczi elkezdi mérlegre tenni addigi életét és megosztani emlékeit kedves hívével, Mikes Kelemennel. Mindez olyan gyönyörűen megírva, hogy az embernek könny szökik a szemébe! A folytatásban pedig nem csökken a színvonal. A szerző biztos kézzel rajzolja meg a Wesselényi-összeesküvés Magyarországának képét és a regény első felében elmesél egy széphistóriát Zrínyi Ilonáról és jövendőbelijéről I. Rákóczi Ferencről. Utóbbi karaktere különösen tetszett! Szakít az eddig megszokott „kicsit jelentéktelen, kicsit gyatra egészségű, kicsit akaratgyenge” ábrázolással és egy vérbő, okos, tehetséges fiatalembert állít elénk, aki önmagában is érdekes, nem csak mint Zrínyi Ilona férje. Utóbbi szintén lelép a köztéri szobrok talapzatáról és egy élettel teli fiatal lányként kerül bemutatásra.
A regény cselekménye két idősíkon fut: az 1660as évek eseményeit bemutató fejezetek közé az idős fejedelem és Mikes beszélgetései kerültek.
Szokásos módon Csikász kikacsint korábbi műveire és lokálpatrióta énjét sem tagadja meg: Öcsöd és a kunok most is megemlíttetnek. :) A humor pedig, szintén szokásosan pazar! Némelyik csattanósabb poénnál percekig szünetelt az olvasás a szűnni nem akaró röhögés miatt.
Kiváló karakterek, lendületes cselekmény, szépség, izgalom és remek humor. Mindez összegyúrva Csikász Lajos eddigi legjobb regényében! Magnum opus? Csak azért nem nem írom le, hogy az, mert szerzőnkben benne van, hogy jövőre ír egy még jobbat. :) Egy biztos, én elolvasom majd a folytatást is és mindenkit erre biztatok. Zseniális!

Habók P>!
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Pontosan olyan történelmi regény, amit szeretek olvasni. Színes, eseménydús, kalandos-szerelmes-politikus. Az összeesküvők vérbő, enni-inni, pajzán történeteket mesélni szerető emberek, a fiatal Rákóczi csajozik és ugratja szigorú anyját, a házasságot viszont nem és nem akarja, na de aztán…, a cselédek cserfesek – miközben portyázik a török, hitegetnek a franciák és az öreg Nádasdy mindenkit elárul. És még ezt tudva is letehetetlen. Már várom a következő kötetet.

Lyanna>!
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

A kuruc király után elgondolkodtam, hogy lehet még fokozni, emelni a kor hangulatát. Csikász Lajosnak ezt messzemenőleg sikerült a Rákóczival elérnie. A magyar történelemnek ezt a nehéz időszakát, a szétzilált ország helyzetét a Wesselényi-féle összeesküvést remekül ábrázolta. Kedvenc jeleneteim közé tartoztak a csáktornyai élet leírása, a mindennapi harc a törökkel, Zrínyi Ilona és Thököly Imre találkozása. Nagyon színes az ábrázolásmódja, tájleírásai gyönyörűek.
A történelem és a fikció keveredése tökéletes. Nagyon humoros, kalandos történelmi regény. Sikerült személyesen is találkoznom a szerzővel miskolci író-olvasó találkozóján. Egy végtelenül szerény, kedves, a történelemről való gondolkodása példaértékű.
Gratulálok a Rákóczi sorozat első regényéhez és kíváncsian várom a folytatását a Félhold alkonya című sorozatnak is. Kívánom, hogy minél gyorsabban tudja teljesíteni az önmaga által felállított mércét.

Porcsinrózsa>!
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Régóta várólistás olvasmány, így,böngészve az értékeléseket, nagy várakozással,reménységgel kezdtem el az olvasását.Mint gyermekkoromban, amikor egy – egy jó könyv sok boldog órát ígért. Már az első 10 – 15 oldal után éreztem, hogy ez most is így lesz.Remek mesélő stílussal megírt, fordulatos, színes történet. Különösen szerettem amiért szereplői élettől duzzadó, hús – vér figurák, nem pedig a nagy történelmi távlatból már csak tiszteletre méltó,sokat megélt viaszbábok, akikhez a több száz évnyi időbeli távolság miatt a késői utókornak már igen kevés köze van. Nagyra értékelem az időben visszalépő szerkesztésmódot is, mert általa megismerhettük a száműzött fejedelem keserű hétköznapjait. Közelebb került hozzánk Mikes Kelemen alakja.Amit pedig külön megköszönök Csikász Lajosnak: Végre, az ő tollából kaphattunk egy olyan történelmi regényt, amely nem csöpög minden tizedik oldalán a vértől, nem hemzseg az erőszakos, durva jelenetektől.Enélkül is tud történelmi hűséggel láttatni eseményeket, személyeket úgy, hogy mindvégig élvezetes, nagyon „fogyasztható”.Úgy marad hű a történelmi eseményekhez, hogy közben nem riasztja el az olvasóit,az utolsó mondatig élvezetes,remek történetet kapunk. Amiért azt a fél csillagot levontam, az a „segg"szónak, illetve a még alpáribb testvérkének, a "valag” kifejezésnek a túl gyakori használata. Nem is értem, hogy miért nem használta alkalmanként az adott szövegkörnyezethez inkább illő szinonímákat, ha mindenképpen az ember hátsó fertályáról,boldogabbik feléről, alfeléről akart írni. Azért is furcsállom ezt, mert akadt viszont jó néhány olyan szövegrész, ahol épp a durva, káromló szavak elkerülése érdekében csillogtatta meg páratlanul sziporkázó nyelvi humorát.Aki így tud írni, az ne csorbítsa műve csillogó nyelvi értékét két ronda kifejezés állandó ismétlődésével! Nem tudom, hogy volt – e a regénynek külön nyelvi lektora, mert ha igen, ezt a hibát nem ártott volna kiküszöbölni.Gratulálok ehhez a nagyszerű, párját ritkító műhöz! Nagy élményt kaptam, melyet hálás tisztelettel köszönök meg az írónak. .

>!
Gold Book, Debrecen, 2017
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634264453
1 hozzászólás
turorudi>!
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

A kuruc királyt olvasva azt hittem, ennél jobb könyvet írni elég nehéz lesz. Szerencsére Csikász nem olvasta a gondolataimat, inkább a Rákóczival foglalkozott. És most csak pislogok, mert ez a regény úgy tökéletes, ahogy van! Köszönöm az élményt és várom a folytatást!


Népszerű idézetek

robinson P>!

Dicső és szép dolog a hazáért meghalni, de még szebb érte élni, ám a legszebb a haza egészségére inni. (Horatius)

310. oldal · Quintus Horatius Flaccus

Kapcsolódó szócikkek: Quintus Horatius Flaccus
robinson P>!

– Olyan még nem volt ebben a hazában, hogy a nemesek egyetértsenek valamiben! Ahol két magyar ül egy asztalhoz, ott rögvest felüti fejét a vita és a torzsalkodás.

83. oldal

robinson P>!

– Olyan ember nem született még e világra, aki ésszel felfoghatta volna a szerelem természetét.

225. oldal

robinson P>!

A szerelem bolondság, és ezeknek már elment az eszük. Csak még nem tudnak róla…

167. oldal

Rodwin>!

Rodostó keresztény lakó tehát – jobb a békesség alapon – lemondtak a disznóhús
élvezetéről, a bujdosók pedig már csak a nyálcsorgató visszaemlékezések során
találkoztak mindennel, ami korábban a magyar konyhát jelentette a számukra:
abált és füstölt szalonnával, töpörtyűvel, kolbásszal, hurkával, füstölt sonkával
és oldalassal, no meg az ételek királyával, a csülkös bablevessel.

254. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hurka · kolbász · sonka · szalonna
4 hozzászólás
turorudi>!

A legjobban a tavaszi reggeleket szerette, a tenger fölé emelkedő arany-rőt napkorongot, a bíborfényben ragyogó felhőket, a kellemes meleget ígérő, de még csípősen friss levegőt, a színpompás kertekből áradó, hajnali párákkal dús virágillatot, a délszaki táj buja szépségét.

(első mondat)

>!

Tudnunk kell, Kelemen, hogy honnan jövünk, mert csak akkor ismerhetjük meg az utunkat és láthatjuk tisztán, merre is tartunk.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: II. Rákóczi Ferenc · Mikes Kelemen
turorudi>!

Az ajtóból visszapillantva még látta, amint Péter és a nádor egymás vállát átölelve az egyik zenész előtt állnak és szabad karjukkal a magasban hadonászva próbálják rekedt torkuk valamint az elhangolódott hegedű összhangját valamiképp megtalálni. Amennyire a zajban hallotta, erre vajmi kevés esély kínálkozott, de ez, úgy látszik, egy szemernyit sem csökkentette a két férfi lelkesedését
– Mit látsz, anyám? – kérdezte Ilona, aki a belé karoló testvéreivel együtt az előbb lépett ki a szabadba és a hodály fala már eltakarta előlük a két főméltóság férfias nótázását.
– Apátoknak holnap is fájni fog a feje – foglalta össze a várható fejleményeket a grófnő, aztán az éhes farkascsordaként üvöltő társaságnak hátat fordítva visszaindult a fogadóba.

73. oldal

robinson P>!

– Gyarlók vagyunk, barátom, csak emberek, semmi más, és ezen a trónra lépés sem változtat egy szemernyit sem.

35. oldal

robinson P>!

– Közös a hazánk, közös a sorsunk, egy a koronánk és királyunk…

82. oldal


A sorozat következő kötete

Rákóczi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Bíró Szabolcs: Királyok éneke
Benkő László: A másik ösvény
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör
Benkő László: A Zrínyiek – A gránitlelkű
Bán Mór: A Hadak Villáma
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Urbánszki László: A nemzetségfő
Bányai D. Ilona: Sasok közt a galamb