Az ​utolsó oroszlánkölyök (Rákóczi 1.) 26 csillagozás

Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Ezerhatszázhatvanöt. ​II. Rákóczi György erdélyi fejedelem halála után özvegye, Báthory Zsófia Erdély és a királyi Magyarország két legnagyobb famíliájának egyesítésére törekedve megszervezi fia, I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona, Zrínyi Péter horvát bán leánya házasságát. E frigyből születik meg a későbbi II. Rákóczi Ferenc, Erdély és Magyarország fejedelme, az 1703-tól 1711-ig tartó szabadságharc vezére.

Talán sorsszerű, hogy a szabadságharc vezérének a szülei az egyik legnagyobb Habsburg-ellenes magyar nemesi összeesküvés, a Wesselényi-összeesküvés éveiben kötöttek házasságot, sőt Zrínyi Ilona a szervezkedés első vezetőjének, Zrínyi Miklós horvát bánnak az unokahúga volt.

Csikász Lajos II. Rákóczi Ferenc élettörténetét megörökítő történelmi regénysorozatának első kötete, Az utolsó oroszlánkölyök a főnemesi házasságkötés köré felépítve mutatja be a Wesselényi-összeesküvés korának magyarországi és birodalmi politikai folyamatait és eseményeit. A kötet lapjain a… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2017
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634264453
>!
Gold Book, Debrecen, 2017
352 oldal · ISBN: 9789634264491

Enciklopédia 2


Kedvencelte 10

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
jehuka P
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Ezúton emelem aranyosan csillogó nemes tokaji nedűvel töltött virtuális poharamat Lajosra! Ez a könyv szenzációs!
Imádom a történelmi regényeket, és mindig az (irodalmi) élet nagy pillanataiként élem meg, amikor olvasás közben teljesen bele tudok feledkezni az adott kor viszonyaiba, az akkori emberek életébe, és már-már ismerőseimként tudom üdvözölni a szereplőket, mikor belekezdek a következő fejezetbe. Ezt most teljes mértékben sikerült elérni a könyv intenzív hangulatával, ugyanakkor kicsit spoiler könnyedebb stílusával. Ehhez járultak még hozzá a remekül eltalált karakterek – legyenek női vagy férfi alakok, mindannyian igazi egyéniségekként, hús-vér emberekként jelennek meg a lapokon már az első oldalaktól kezdve.
A cselekmény fő szála tulajdonképpen Zrínyi Ilona és I. Rákóczi Ferenc megismerkedésének és szerelmének története, e köré szerveződik a történelmi szál, a kibontakozó nemesi ellenállás eseményei. A történetvezetésben tökéletes arányt képeznek a történelmi tények és az írói fikció. Van itt minden: kaland, izgalom, árulás és persze rengeteg érdekes információ erről a kaotikus korról, melyet a könyv végére már nem is érzünk olyan bonyolultnak, mint anno az iskolában. Mindezek mellett pedig olyan kifinomult romantika hatja át a sorokat, hogy azt a nagy klasszikusok is megirigyelhetnék. Na meg persze azt a remek humort és azokat az arcpirítóan pikáns párbeszédeket, amik folyton folyvást megnevettettek!
Nagyon tetszettek a Rodostón játszódó fejezetek, megható volt, ahogy az idősödő Rákóczi és Mikes reflektálnak a múlt eseményeire. Nem tudom mennyire van igazam, de úgy éreztem, hogy Mikesen keresztül Lajos itt csempészte bele a saját kérdéseit és véleményét a kor eseményeiről, nagy alakjairól :)
Folytatást kérek mihamarabb!!!! :))

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Szeretem, ha meglepnek az írók, és ez ebben a remek történelmi regényben tökéletesen sikerült. Mert a sótlan, unalmas I. Rákóczi Ferencről, a vezérlő fejedelem édesapjáról, aki a két erős nő, Báthory Zsófia és Zrínyi Ilona mellett nem nagyon rúghatott labdába, kiderült, hogy mennyire izgalmas személyiség is volt: csajozott ezerrel, dacolt a kedves mamával, és nem riadt vissza a kalandoktól sem, olyan akcióhőst faragott belőle Csikász Lajos, hogy csak pislogtam. Azt most ne feszegessük, hogy a könyvben leírt események mennyire felelnek meg a valóságnak, de az írói szabadságon túl biztosan nincs probléma a történelmi hűséggel, hiszen a szerző „civilben” földrajz-történelem szakos diplomával rendelkezik, és a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtani Tanszékcsoportjának munkatársa. A komoly tudósi pálya azonban nem párosult száraz írói stílussal, ebben a műfajban én még nem találkoztam ilyen vicces és pajzán könyvvel, amelynek azonban semmi köze sincs a bulvárhoz, ez bizony egy vérbeli olvasóbarát történelmi kalandregény, amely szórakoztatva tanít, mert miközben dobjuk elfelé az agyunkat a Zrínyi és a Rákóczi család tagjainak viselt dolgaitól, rendkívül széles körű képet kapunk a korról. A nemzetközi politikai kitekintésen túl megérthetjük azokat a bonyolult családi és történelmi összefüggéseket, amelyek végül elvezettek a Rákóczi szabadságharchoz. Az egyetlen problémám ezzel a kiemelkedő színvonalú alkotással, hogy az esküvő után kissé elfogy a szufla a történetből, picikét szárazra sikeredett a lezárás a könyv többi részéhez képest, nekem még hiányzott a végére egy frappáns lezárás, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Üdítően eredeti történelmi regény, sohasem gondoltam volna, hogy egyszer hangosan fogok kacagni azon, hogyan jön össze a vezérlő fejedelem tiszteletre méltó anyukája és apukája (nem semmi a kissé felturbózott sztori, tényleg érdemes elolvasni). Nemcsak a történelem szerelmeseinek ajánlom, hanem mindenkinek, aki nem húzódozik a kalandtól, a romantikától és nem zavarja, ha megismerheti a történelmi ikonok mögött a gyarló embert is.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/03/konyvkritika_c…

>!
salidigger
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Adott egy író, aki sínre tesz egy kiváló történelmi kalandregény sorozatot az Anjou-korról. Aztán még egy remek sorozatot a török kiűzéséről. De mindez nem elég! Hosszas unszolásra hagyja magát meggyőzni és belevág egy új sorozatba, ami az egyik legnagyobb magyar nemzeti ikonról, II. Rákóczi Ferencről szól. Az eredmény pedig az író eddigi munkásságának a legjobbja!
Már a regény felütése is fantasztikusan jó. 1735ben járunk. Az idős és egyre betegesebb Rákóczi elkezdi mérlegre tenni addigi életét és megosztani emlékeit kedves hívével, Mikes Kelemennel. Mindez olyan gyönyörűen megírva, hogy az embernek könny szökik a szemébe! A folytatásban pedig nem csökken a színvonal. A szerző biztos kézzel rajzolja meg a Wesselényi-összeesküvés Magyarországának képét és a regény első felében elmesél egy széphistóriát Zrínyi Ilonáról és jövendőbelijéről I. Rákóczi Ferencről. Utóbbi karaktere különösen tetszett! Szakít az eddig megszokott „kicsit jelentéktelen, kicsit gyatra egészségű, kicsit akaratgyenge” ábrázolással és egy vérbő, okos, tehetséges fiatalembert állít elénk, aki önmagában is érdekes, nem csak mint Zrínyi Ilona férje. Utóbbi szintén lelép a köztéri szobrok talapzatáról és egy élettel teli fiatal lányként kerül bemutatásra.
A regény cselekménye két idősíkon fut: az 1660as évek eseményeit bemutató fejezetek közé az idős fejedelem és Mikes beszélgetései kerültek.
Szokásos módon Csikász kikacsint korábbi műveire és lokálpatrióta énjét sem tagadja meg: Öcsöd és a kunok most is megemlíttetnek. :) A humor pedig, szintén szokásosan pazar! Némelyik csattanósabb poénnál percekig szünetelt az olvasás a szűnni nem akaró röhögés miatt.
Kiváló karakterek, lendületes cselekmény, szépség, izgalom és remek humor. Mindez összegyúrva Csikász Lajos eddigi legjobb regényében! Magnum opus? Csak azért nem nem írom le, hogy az, mert szerzőnkben benne van, hogy jövőre ír egy még jobbat. :) Egy biztos, én elolvasom majd a folytatást is és mindenkit erre biztatok. Zseniális!

>!
Lyanna P
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

A kuruc király után elgondolkodtam, hogy lehet még fokozni, emelni a kor hangulatát. Csikász Lajosnak ezt messzemenőleg sikerült a Rákóczival elérnie. A magyar történelemnek ezt a nehéz időszakát, a szétzilált ország helyzetét a Wesselényi-féle összeesküvést remekül ábrázolta. Kedvenc jeleneteim közé tartoztak a csáktornyai élet leírása, a mindennapi harc a törökkel, Zrínyi Ilona és Thököly Imre találkozása. Nagyon színes az ábrázolásmódja, tájleírásai gyönyörűek.
A történelem és a fikció keveredése tökéletes. Nagyon humoros, kalandos történelmi regény. Sikerült személyesen is találkoznom a szerzővel miskolci író-olvasó találkozóján. Egy végtelenül szerény, kedves, a történelemről való gondolkodása példaértékű.
Gratulálok a Rákóczi sorozat első regényéhez és kíváncsian várom a folytatását a Félhold alkonya című sorozatnak is. Kívánom, hogy minél gyorsabban tudja teljesíteni az önmaga által felállított mércét.

>!
Habók P
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Pontosan olyan történelmi regény, amit szeretek olvasni. Színes, eseménydús, kalandos-szerelmes-politikus. Az összeesküvők vérbő, enni-inni, pajzán történeteket mesélni szerető emberek, a fiatal Rákóczi csajozik és ugratja szigorú anyját, a házasságot viszont nem és nem akarja, na de aztán…, a cselédek cserfesek – miközben portyázik a török, hitegetnek a franciák és az öreg Nádasdy mindenkit elárul. És még ezt tudva is letehetetlen. Már várom a következő kötetet.

>!
turorudi
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

A kuruc királyt olvasva azt hittem, ennél jobb könyvet írni elég nehéz lesz. Szerencsére Csikász nem olvasta a gondolataimat, inkább a Rákóczival foglalkozott. És most csak pislogok, mert ez a regény úgy tökéletes, ahogy van! Köszönöm az élményt és várom a folytatást!

>!
Mariann_ P
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Rákóczi Ferenc már idősödő emberként , rodostói száműzetése idején meséli el családja történetét Mikes Kelemennek.
Zrínyi Ilona és Rákóczi Teplicen ismerkedtek meg, ahová fájós tagjaikat feredőzéssel gyógyíttatni mentek a nemes emberek .
Egész családdal, udvartartással vonultak egy ilyen kiruccanásra , sátrak kialakítása, a cselédek munkája, az akkori szokások, jutalmazások, harcok, lakomák felvonultatása.
Teljes átéléssel olvastam , a belső borítókon található térkép nagyon hasznos volt.
Közben a Wesselényi összeesküvés is kibontakozik.
Könnyű így tanulni a történelmet , a nagy nevek emberközelbe kerülnek.
Köszönöm a fantasztikus olvasmányt az írónak !
Reménykedek a mielőbbi folytatásban, addig is maradok a történelmi regényeknél.

>!
Porcsinrózsa
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Régóta várólistás olvasmány, így,böngészve az értékeléseket, nagy várakozással,reménységgel kezdtem el az olvasását.Mint gyermekkoromban, amikor egy – egy jó könyv sok boldog órát ígért. Már az első 10 – 15 oldal után éreztem, hogy ez most is így lesz.Remek mesélő stílussal megírt, fordulatos, színes történet. Különösen szerettem amiért szereplői élettől duzzadó, hús – vér figurák, nem pedig a nagy történelmi távlatból már csak tiszteletre méltó,sokat megélt viaszbábok, akikhez a több száz évnyi időbeli távolság miatt a késői utókornak már igen kevés köze van. Nagyra értékelem az időben visszalépő szerkesztésmódot is, mert általa megismerhettük a száműzött fejedelem keserű hétköznapjait. Közelebb került hozzánk Mikes Kelemen alakja.Amit pedig külön megköszönök Csikász Lajosnak: Végre, az ő tollából kaphattunk egy olyan történelmi regényt, amely nem csöpög minden tizedik oldalán a vértől, nem hemzseg az erőszakos, durva jelenetektől.Enélkül is tud történelmi hűséggel láttatni eseményeket, személyeket úgy, hogy mindvégig élvezetes, nagyon „fogyasztható”.Úgy marad hű a történelmi eseményekhez, hogy közben nem riasztja el az olvasóit,az utolsó mondatig élvezetes,remek történetet kapunk. Amiért azt a fél csillagot levontam, az a „segg"szónak, illetve a még alpáribb testvérkének, a "valag” kifejezésnek a túl gyakori használata. Nem is értem, hogy miért nem használta alkalmanként az adott szövegkörnyezethez inkább illő szinonímákat, ha mindenképpen az ember hátsó fertályáról,boldogabbik feléről, alfeléről akart írni. Azért is furcsállom ezt, mert akadt viszont jó néhány olyan szövegrész, ahol épp a durva, káromló szavak elkerülése érdekében csillogtatta meg páratlanul sziporkázó nyelvi humorát.Aki így tud írni, az ne csorbítsa műve csillogó nyelvi értékét két ronda kifejezés állandó ismétlődésével! Nem tudom, hogy volt – e a regénynek külön nyelvi lektora, mert ha igen, ezt a hibát nem ártott volna kiküszöbölni.Gratulálok ehhez a nagyszerű, párját ritkító műhöz! Nagy élményt kaptam, melyet hálás tisztelettel köszönök meg az írónak. .

>!
Gold Book, Debrecen, 2017
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634264453
1 hozzászólás
>!
kajariildi
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök

Ismét egy kitűnő történelmi regény Csikász Lajos tollából. Minden van benne ami szem-szájnak ingere egy történelmi regényben: a kor nagyurai, az ország vezető is szerepelnek, szerelem, összeesküvés.
Nagyon várom a folytatást. :)


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Dicső és szép dolog a hazáért meghalni, de még szebb érte élni, ám a legszebb a haza egészségére inni. (Horatius)

310. oldal · Quintus Horatius Flaccus

Kapcsolódó szócikkek: Horatius
>!
robinson P

– Olyan ember nem született még e világra, aki ésszel felfoghatta volna a szerelem természetét.

225. oldal

>!
robinson P

– Olyan még nem volt ebben a hazában, hogy a nemesek egyetértsenek valamiben! Ahol két magyar ül egy asztalhoz, ott rögvest felüti fejét a vita és a torzsalkodás.

83. oldal

>!
robinson P

A szerelem bolondság, és ezeknek már elment az eszük. Csak még nem tudnak róla…

167. oldal

>!
turorudi

A legjobban a tavaszi reggeleket szerette, a tenger fölé emelkedő arany-rőt napkorongot, a bíborfényben ragyogó felhőket, a kellemes meleget ígérő, de még csípősen friss levegőt, a színpompás kertekből áradó, hajnali párákkal dús virágillatot, a délszaki táj buja szépségét.

(első mondat)

>!
robinson P

– Közös a hazánk, közös a sorsunk, egy a koronánk és királyunk…

82. oldal

>!
robinson P

– Gyarlók vagyunk, barátom, csak emberek, semmi más, és ezen a trónra lépés sem változtat egy szemernyit sem.

35. oldal

>!
turorudi

Az ajtóból visszapillantva még látta, amint Péter és a nádor egymás vállát átölelve az egyik zenész előtt állnak és szabad karjukkal a magasban hadonászva próbálják rekedt torkuk valamint az elhangolódott hegedű összhangját valamiképp megtalálni. Amennyire a zajban hallotta, erre vajmi kevés esély kínálkozott, de ez, úgy látszik, egy szemernyit sem csökkentette a két férfi lelkesedését
– Mit látsz, anyám? – kérdezte Ilona, aki a belé karoló testvéreivel együtt az előbb lépett ki a szabadba és a hodály fala már eltakarta előlük a két főméltóság férfias nótázását.
– Apátoknak holnap is fájni fog a feje – foglalta össze a várható fejleményeket a grófnő, aztán az éhes farkascsordaként üvöltő társaságnak hátat fordítva visszaindult a fogadóba.

73. oldal

>!
robinson P

Magyarhon volt az is, az ország szíve, de idegen erő irányította minden dobbanását.

14. oldal

>!
Lyanna P

Egy jezsuitával jobb nem kikezdeni, Isten szolgálata túl merevvé formálta őket, az inkvizíció pedig túl gyanakvóvá és korbácsoló kedvűvé. Nemcsak a protestánsoknak, hanem még a katolikus világi papoknak is ügyelni kell rá, mit mondanak egy jezsuita előtt; sosem lehet tudni, mit tartogatnak a tarsolyukban.

28. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Holló háborúja
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine
Benkő László: A Zrínyiek – A gránitlelkű
Urbánszki László: Fegyver csörög
Pusztai Andrea: A sárkányölő
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör
Benkő László: A végső tenger I-III.
Benkő László: Porladó szövetség
Viola Judit: Sasok a viharban
Bökös Borbála: Pokoljárók