Arany ​és vér (A félhold alkonya 3.) 36 csillagozás

Csikász Lajos: Arany és vér

Magyar ​Királyság, ezerhatszáznyolcvanas évek. A három részre szakadt ország nagy részét a török tartja megszállás alatt, a magyar királyi címet birtokló Habsburg Lipót birodalma tartományává akarja alacsonyítani a nemzetet, Apafi Mihály Erdélyi Fejedelemsége teljes mértékben a Portától függ, nem tud és talán nem is akar a magyar függetlenségi harc élére állni.

A császári végvárakból elbocsátott vitézek, a vad és zabolátlan hajdúk, az udvar kegyéből kiesett, birtokukat vesztett nemesek, az üldözött protestánsok és a mindenféle rendű és rangú földönfutók az ország keleti részében gyülekeznek. Ők, a „felkelők”, az „insurgensek”, a „kurucok” az egyetlenek, akik a független Magyar Királyságért és a vallásszabadságért harcba szállnak. Az ő vezérükké választják 1680 elején a fiatal feltörekvő késmárki grófot, Thököly Imrét.

A félhold alkonya című regénysorozat harmadik kötete, az Arany és vér szerves, de önállóan is olvasható folytatása a sorozat első két részének, a… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2018
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634265160
>!
Gold Book, Debrecen, 2018
320 oldal · ISBN: 9789634265177

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Légrády Gáspár


Kedvencelte 12

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Csikász Lajos: Arany és vér

A történet most is irodalmi igénnyel megírt, cselekményes, fordulatokban bővelkedő, sokszor széles mosolyra is késztető, szórakoztató történelmi kalandregény. A remek tempójú, sodróan izgalmas cselekményben akad ármány és szerelem, harc és árulás, cselvetés és kalandok sokasága.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/12/arany-es-ver.html

ZsúésKrisz_Olvas>!
Csikász Lajos: Arany és vér

Nagyon vártam már, hogy a kezembe vehessem a harmadik kötet. Kíváncsi voltam miként is fognak alakulni az események. A könyvtárból kikölcsönözve rögvest neki is láttam az olvasásnak.
Szerencsére most sem kellett csalódnom a könyvben. Csikász Lajos ismét hozta amit elvártam tőle. Egy nagyon jó kis izgalmakkal teli történelmi regényt kaptam a harmadik résztől is. Volt bent kaland, humor, jó kis csaták, jó helyszínek. Sokszor nemvárt fordulatok még élvezhetőbbé tették számomra a történetet.
Pár kérdés nyitva maradt számomra, hogy a további részek miként is fognak alakulni. Remélem mihamarabb jön a folytatás :), és nem kell túl sokáig izgulni!
Kedvencemmé lépett elő a harmadik rész is!

Baráth_Zsuzsanna P>!
Csikász Lajos: Arany és vér

Egy jó kis vérbő kurucos kalandregény jöhet? 1682-ben járunk, a későbbi fejedelem, II. Rákóczi Ferenc még csak Ferkóként figyeli nagy buzgalommal, hogyan vezeti mostohaapja, Thököly Imre – akkor még leendő fejedelem – a hadat, zajlanak a katonai akciók annak rendje és módja szerint, de azért nincs hiány kalandban, humorban és persze a szerelem virága is szárba szökken, ahogyan az a nagykönyvben írva vagyon. Csikász Lajos neve garancia a minőségre a történelmi regények tengerében, nemcsak remekül forgatja a tollat (vagy püföli a számítógép billentyűzetét, ez már részletkérdés), hanem a szakmai tudása is vitathatatlan, hiszen földrajz-történelem szakon végzett az egyetemen és jelenleg is aktív tagja a szegedi felsőoktatásnak. Az ő védjegye az, hogy tökéletesen szórakoztatja az olvasót, aki hamarost azon kapja magát, hogy egy óriási kaland kellős közepén drukkol a főhősöknek, miközben fel sem tűnik neki, hogy milyen alapos ismeretekre tesz szert az éppen aktuális történelmi eseményekről. Könnyed és vérbő a hangnem, azonban messze esik a bulvártól és a középszertől, pont annyira macsó a történet, hogy az urak is megtalálják a számításukat, miközben a hölgyek is epedezhetnek a daliás tisztek után, nem olyan véres a történet, hogy ne lehessen egy gyerek kezébe adni, de nem is olyan meseszerű, hogy egy felnőtt ne unna bele idő előtt. Vagyis ez a kötet tökéletes kikapcsolódás, meg tudja melengetni az olvasó lelkét ezekben az egyre hidegülő napokban. Az egyetlen problémám az volt a könyvvel, hogy valamiért a sorozat előző darabjának, A kuruc királynak a fülszövege került a belső borítóra, ami picit megzavart a ráhangolódásban, illetve az, hogy a történet végére nekem még hiányzott egy jó kis csattanó, de ennél nagyobb bajom ne legyen, nem csalatkoztam reményeimben, amikor gondolkodás nélkül tettem félre minden más könyvet, mikor kézbe vehettem ezt a remek kis kalandregényt.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/12/07/konyvkritika_…

2 hozzászólás
Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Csikász Lajos: Arany és vér

Csikász Lajos neve garancia a jó regényre, legalábbis eddig nem csalódtam remélem most sem fogok.
Csikász Lajos a magyar történelmi irodalom egyik legjobbja és szerencsére nem is hagy minket olvasás nélkül.
A regényen most is jól szórakoztam, volt minden harc,árulás,arany utáni hajsza és persze egy kis szerelem.
Lehoczky Ferenc jól megírt karakter,Ferenc nagy zsivány rögtön az elején a nagy szöktetés, Thököly Imrének és Petrőczy Istvánnak is voltak jó pillanataik a szöktetés utáni magyarázat zseniális volt ,és stb-stb jó pillanat és még több jó pillanat. ,Rákóczi Ferike nagy kutyát vagy kis lovat rajzolt ez itt a nagy kérdés.
Olvasás közben azon gondolkodtam én, hogy döntöttem volna melyik oldalra álltam volna török porta vagy a Bécsi udvar oldalára.Milyen érdekes, hogy a magyar nép lélekben a kuruc megmaradt hős hazafinak bátor védelmezőnek, pedig jó lett volna megkérdezni az egyszerű embert mit is gondol erről, mert az igazság az volt, hogy rabolt mindenki a török a kuruc és természetesen a császári udvar katonái is. Nem lehetett könnyű az élet akkoriban sem.
Egy jó regényben ahol van arany ott vannak zsiványok is, és milyen zsiványok öröm volt olvasni, Vas Pongrác és bűntársa a Gyóntató. jó pillanatot okozott a fokos és gazdája/ Fonyódi Tiborc / na ezen jót nevetem, / igaz idő kellett, hogy leesen a poén szégyellem is maga /.ott volt az uzsorás szóval így kell megírni a gonoszt.. Ja majdnem elfelejtettem Öcsödi László a kun ivadék :)
Már csak egy van hátra Kérem a következő részt.

Lyanna P>!
Csikász Lajos: Arany és vér

A Félhold alkonya című sorozat harmadik kötetét már nagyon régóta várom. Véleményem szerint a szerzőnek ez a legjobb sorozata – gondoltam addig még nem olvastam el a Rákóczit. Személyesen is találkoztam már vele egy író-olvasó találkozón, akkor a Megátkozottak című kötetén dolgozott. Lelkesen mesélt a készülő regényéről én pedig faggattam volna A félhold alkonya sorozat folytatásáról. Annyit elspoilerezett, hogy Piroska újra feltűnik a színen. Nagyon kíváncsivá tett, hogy most mi lesz a történet folytatásában. De semmit nem árult el szándékaival kapcsolatban. Szentiványi Péter és Lehoczky Ferenc karakterei zseniálisak, az én nagy kedvencem Petrőczy István volt. Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa Csikász Lajos műveit és menjen író-olvasó találkozóra. Ami a regényeiben úgy elvarázsolja az olvasót, a választékos szép stílus, hatalmas tudás, és kiemelném a pontosságot és precizitást és a humort, azt megtapasztalja az ember.
Nagyon szeretem benne azt, hogy aktív és készülő műveiről szívesen beszél az interneten, nyitott az olvasók felé, tehát részesei lehetünk gondolkodásának, véleményének.
Kíváncsian várom a következő regényét!

salidigger>!
Csikász Lajos: Arany és vér

Csikász Lajos mára a kortárs magyar irodalom egyik legjobb és legtermékenyebb szerzője lett. Liliomos sorozata már az ötödik kötetére vár, a „Félhold alkonya” pedig az Arany és vérrel már a harmadik résznél jár.
A csillagok számából kitűnik, hogy csalódás most sem ért, sőt! Kalandban, vérben, aranyban és humorban gazdag kötetet olvashattam. A cselekmény izgalmas, változatos és remekül megrajzolt karakterek színesítik az összképet.
Ezúttal egy halom arany körül bonyolódik a történet, amire kuruc, császári és szennyeslelkű haramia egyként rátenné a kezét.
Ha már haramiák! Vas Pongrác talán a szerző egyik legjobb szereplője, akit valaha sikerült papírra vetni. Tiburtiushoz pedig az utóbbi évek egyik legjobb poénja fűződik. Az a bizonyos fokosos jelenet mindig mosolyt fakaszt, ha eszembe jut.
Egy kiváló, az összes csikászi védjegyet felvonultató regénnyel lettünk gazdagabbak. Mivel a történetben 1699 még nagyon messze van, reméljük sokáig élvezhetjük ezt a sorozatot! Vegyétek, vigyétek! Nagyon megéri! :)

Darth_Revan>!
Csikász Lajos: Arany és vér

Csikász Lajos: Arany és vér
A félhold alkonya sorozat újabb nagyszerű izgalmakkal folytatódik. Nem megyünk előre túl sokat az időben, de egy jelentős és fontos esemény kibontakozása van folyamatban. E mellett Szentiványi Péter és Lehoczky Ferenc élete újabb fordulatot vesz és az első kötetben felbukkant szereplők is visszatérnek.
Az 1680-as évek első felében az amúgy összetett magyarországi helyzet csak még tovább bonyolódik a Felső-Magyarországi fejedelemség létrejöttével, ezzel ideiglenesen négy részre szakad az ország. Csikász Lajos a füleki ostrom utáni eseményekben a bányavárosok utáni küzdelmet eleveníti fel, elsősorban Péter, László és egyéb hősök szemszögéből. A történelmi helyzet is kesze-kusza és ezt hőseink „hétköznapi” élete is jól tükrözi. Egy ízig-vérig igazi kalandtörténetet kapunk, benne háborús helyzettel, kincsvadászattal és romantikával is. Jó pár feszült és összetett helyzettel találkozik az olvasó, sokszor a drámai helyzet is nagyon feszült.
Újra felbukkan spoiler A sztori végén mintha lezárult volna egy történeti szál. Viszont sok érdekes dolog fog még történni az 1680-as években. Remélem minél hamarabb várhatóak majd újabb A félhold alkonya könyvek, szeretném tudni, mi lesz a két jóbarát és a lányok sorsa. Az Arany és vér bővelkedett fordulatokban, érdekes karakterekben, valamint rendkívül igényes és változatos leírásokban, párbeszédekben. A harmadik könyv is éppolyan kiváló lett, mint az első kettő. Szóval, várom a folytatást. Ötös.

Habók P>!
Csikász Lajos: Arany és vér

Igazi folytatás. Pont olyan jó, mint az előző két kötet (vagy egy kicsit jobb), pont olyan kalandos (vagy egy kicsit még…), pont olyan alapos, pont olyan érzelmes, pont olyan humoros. Miután tudtam, hogy MI fog történni, ráértem azzal foglalkozni, hogy HOGYAN. És nagyon élveztem. Örültem, hogy spoiler, kárörvendően vigyorogtam a gonoszok felsülésén (bár úgy látom, lesz még alkalmuk intrikálni…), továbbra is nagy kedvenc Petrőczy István, élveztem az ízes beszédet – és várom a következő kötetet.

ftamas>!
Csikász Lajos: Arany és vér

Tenkes kapitánya óta szeretem a Rákóczi korszakot és a kurucokat. Ebben a regényben pont azt kaptam amit megszerettem benne. Egy könnyed kalandot csibészséggel és humorral fűszerezve. Mindezt beleillesztve az adott kor történelmi környezetébe.
Hajrá kurucok!


Népszerű idézetek

robinson P>!

A fia mellett szintén sakáltermészetű nejét naponta eltángáló családfőt végül elérte a végzete: valaki visszaütött.

73. oldal

robinson P>!

Ha bő háromezer lovas útra készülődik, az nem kis felfordulással jár.

165. oldal

robinson P>!

A hol lázadónak, hol rebellisnek, hol kurucnak nevezett sereg hosszú kígyóként kerülte meg a török tábort.

13. oldal

Lyanna P>!

Igen kevesen az seregben valának,
Kik rab vérek miatt nem siránkozának,
Hamar fegyvert kezükbe kapának,
Körösztíny lelkekért rögvest indulának.

Éj leple alatt táborhoz osonának,
Az terek őr fejét hamar bezúzának,
Tőrökkel béklyót kaszabolának,
Szabadult véreknek utat mutatának.

Szöröncsés vállalkozást így véghezvivé,
Lehocki hadnagy Istent élteté,
Terek jajabasit semmivé tevé,
Pasa hatalmát megszégyöníté.

48. oldal

robinson P>!

Tiborc bandája, vagy ahogy nevezni szokta, a szent életű remeték közössége, minden gond nélkül szivárgott be a városba.

191. oldal

Bahon>!

Ez éneköt szörzé Szöged városában Csikász Lantos Lajos nagy vigasságában.

48

Habók P>!

Strassoldo kegyesen intett, hogy távozhat, és amint az ajtó becsukódott, ismét maga elé húzta a tányérját. A tőle megszokott alapossággal vette szemügyre az ételt, aztán az amúgy is kicsi répahalom nagyját félretolta, majd nagyokat nyelve a pirulóra sütött, ujjnyi vastag szalonna felé nyúlt. Ilyen felzaklatott állapotban nem szabad túlzásba vinni a diétát!

27. oldal

Bahon>!

Ne fogd vissza magad, Ferenc, mert az élet rövid, és a nevetésnél csak egy dolog jobb a világon! De azt meg nem lehet nagyobb társaságban mívelni! – Ezen aztán a mesterlegények is elkezdtek vihorászni. – Szóval, nevess minél többet, ha egyszer reszketeg aggként visszatekintesz, elmondhasd: jó életem volt!

312

robinson P>!

Légrády Gáspár szinte szerelmes tekintettel simogatta az üvegkancsót, amelyben a legdrágább tokaji bor aranylott, amilyet csak fel tudott hajtani.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Légrády Gáspár

Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Bíró Szabolcs: Királyok éneke
Benkő László: A másik ösvény
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör
Benkő László: A Zrínyiek – A gránitlelkű
Bán Mór: A Hadak Villáma
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Urbánszki László: A nemzetségfő
Bányai D. Ilona: Sasok közt a galamb